اجرت المثل ایام زوجیت

اجرت المثل زن چیست

اجرت المثل زن چیست؟

به خانم در ازای انجام یک سری اموری در منزل که جز وظایف خانم نبوده، و خانم آنها را به درخواست آقا انجام داده، تعلق می‌گیرد. در همین ابتدای مقاله بهتر است فرق بین اجرت المثل زوجه و نفقه را مشخص کنیم.

نفقه برای برطرف کردن نیازهای خانم و گذران زندگی خانم در نظر گرفته شده است و آقا موظف است برای خوراک، پوشاک، مسکن و مسائل درمانی مبلغی در نظر بگیرد.

اجرت المثل زوجه مبلغی است که برای کارهایی که شرعا خانم وظیفه‌ای در قبالش نداشته ولی انجام می‌داده به ایشان تعلق می‌گیرد. اموری مانند نظافت منزل یا شیر دادن به فرزندش و …

طبق ماده ۳۳۶ :”هرگاه کسی برحسب امر دیگری اقدام بعملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت خود خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.”

اجرت المثل زن چیست؟

همانطوری که توضیح دادیم اجرت المثل در ازای انجام کارهایی که شرعا وظیفه خانم نبوده ولی انجام می‌داده به ایشان تعلق می‌گیرد. ولی اگر این امور به قصد تبرع صورت بگیرد دیگر  به خانم پرداخت نمی‌شود.

برای مثال اگر خانم و آقا به هر دلیلی به مشکل برخورند و آقا درخواست طلاق دهد؛ در دادگاه قاضی از خانم می‌پرسد که شما به قصد دریافت پول این امور را انجام داده‌اید یا هیچ چشم داشتی برای پول نداشته‌اید؟

از آنجایی که خانم وکیل ندارد و در جریان قوانین مربوط به زوجه نیست، می‌گوید که به قصد پول این کار را انجام نداده و در این صورت از گردن آقا ساقط می‌شود و دیگر نیاز به پرداخت آن نیست.

بهترین راه برای گرفتن اجرت المثل زن خانه دار داشتن وکیل طلاق توافقی است. اگر به وکیل متخصص خانواده و طلاق نیاز دارید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

در چه صورت اجرت المثل به زن تعلق نمیگیرد؟

در صورتی که طلاق از طرف زن باشد اجرت المثل به خانم تعلق نمی‌گیرد.

فرقی نمی‌کند که طلاق با حق طلاق باشد یا طلاق با شروط عسر و حرج، در هر حالت اگر طلاق از سمت خانم باشد اجرت المثل ایام زوجیت به وی تعلق نمی‌گیرد.

در طلاق توافقی نیز همه چیز به توافق زوجین بستگی دارد.

اجرت المثل به چه کسانی تعلق میگیرد؟

مهم ترین شرط دریافت اجرت المثل زوجه این است که طلاق از جانب آقا باشد. یعنی در صورتی که طلاق از جانب خانم باشد یا طلاق توافقی باشد این مبلغ به خانم تعلق نمی‌گیرد.

در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد ولی علت درخواست طلاق بخاطر تخلف خانم در زندگی مشترک باشد(تمکین نکردن یا حبس و …) باز هم  به ایشان تعلق نمی‌گیرد.

شرط بعدی این است که خانم به قصد دریافت پول کارهارا انجام داده. در صورتی که کسی بتواند ثابت کند که خانمی به قصد رایگان امور را انجام داده پس اجرت المثل به ایشان تعلق نمی‌گیرد.

شرط دیگر برای مطالبه این است که خانم به درخواست آقا امور منزل را انجام داده باشد.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

محاسبه اجرت المثل

مبلغ اجرت المثل عدد ثابتی ندارد و به متغیرهای مختلفی بستگی دارد. ولی به صورت کلی به این صورت است که با توجه به اموری که خانم انجام داده، وضعیت زندگی خانم و آقا، عرف منطقه وموارد دیگر مبلغی توسط کارشناس مربوطه یا قاضی مشخص می‌شود.

سپس این مبلغ در سال‌هایی که زندگی مشترک داشتند ضرب می‌شود و به صورت سالانه مبلغی به خانم پرداخت می‌شود. در صورتی که خانم شاغل باشند در مشخص کردن مبلغ اجرت المثل ایشان تاثیر گذار است.

مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت

نحوه مطالبه اجرت المثل به این شکل است که خانم یا وکیل طلاق زن باید به دادگاه خانواده مراجعه کند و درخواست اجرت المثل را داشته باشد.

بعد از بررسی اینکه طلاق از طرف آقا بود یا طلاق توافقی یا از طرف خانم نبوده و طلاق به دلیل تخلف خانم در زندگی مشترک نبوده، با در نظر گرفتن شرایطی که در پاراگراف قبل توضیح داده‌ایم مانند شاغل بودن یا نبودن خانم، درآمد آقا، کارهایی که خانم در طول زندگی مشترکش انجام داده و به قصد رایگان نبوده، مبلغی مشخص می‌شود و این مبلغ در تعداد سال‌هایی که با آقا زندگی کردند ضرب می‌شود.

یا می‌توانند به وکیل پایه دادگستری وکالت دهند تا با مدارکی مانند شناسنامه، کارت ملی، عقدنامه و … به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و برای دریافت اجرت المثل اقدام کنند.

اجرت المثل در نامزدی

سوال خیلی از موکلان ما این است که آیا اجرت المثل در طلاق در دوران عقد و دوران نامزدی هم به ما تعلق می‌گیرد یا خیر؟

از آنجایی که اجرت المثل به انجام اموری که خانم در منزل انجام می‌دهد تعلق می‌گیرد پس در دوران نامزدی وجود ندارد و فرقی نمی‌کند که طلاق از طرف خانم باشد یا آقا.

در دوره عقد از حق و حقوق مالی خانم فقط نفقه به ایشان تعلق می‌گیرد که در صورتی که باکره باشند این مهریه نصف می‌شود.

اجرت المثل در طلاق توافقی

طلاق توافقی همانطوری که از اسمش پیداست به طلاقی گفته می‌شود که اولا هم خانم و هم آقا به طلاق رضایت دارند و دوما بر سر همه مسائل به توافق رسیده‌اند.

از آنجایی که اجرت المثل فقط در صورتی به خانم تعلق می‌گیرد که طلاق یک طرفه و از سمت آقا باشد، پس در طلاق توافقی اجرت المثلی به خانم تعلق نمی‌گیرد.

البته برحسب توافق زوجین آقا با اختیار خود می‌تواند مبلغی به عنوان اجرت المثل به خانم بدهد.

در چه صورت اجرت المثل به زن تعلق میگیرد

از آنجایی که این یکی از مهم ترین شروط برای دادن درخواست اجرت المثل می‌باشد لازم دانستیم در عنوان جداگانه‌ای به این موضوع بپردازیم.

همانطوری که در پاراگراف‌های قبل توضیح دادیم اجرت المثل زوجه به گونه‌ای نیست که مانند مهریه در هر حالت به خانم تعلق بگیرد مگر این که خانم خودش از حقش بگذرد.

یکی از مهم ترین شرایط این است که طلاق از سمت آقا باشد. یعنی در صورتی که طلاق از جانب خانم باشد اجرت المثل به ایشان تعلق نمی‌گیرد.

حتی اگر طلاق از سمت آقا باشد ولی به دلیل تخلف خانم در زندگی زناشویی باشد باز هم ایشان نمی‌تواند  مطالبه کند.

اجرت المثل زن ناشزه

اجرت المثل در صورتی به خانم تعلق می‌گیرد که خانم یکسری اموری را درمنزل انجام داده باشد که به صورت شرعی وظیفه ایشان نبوده مثل شیردادن به فرزند، اموری مربوط به منزل و … که این امور به درخواست آقا باشد.

در صورتی که خانم بدون رضایت آقا منزلشان را ترک کرده باشند یا در صورت درخواست آقا به انجام امور منزل، کاری را انجام نداده باشند پس اجـرت المثل به ایشان تعلق نخواهد گرفت.

اجرت  المثل زن شاغل

از آنجایی که خانم‌های شاغل وقت کمتری را در خانه می‌گذرانند و زمان کمتری برای انجام امور منزل دارند پس حق و حقوق آنها نیز نسبت به زنانی که خانه دار هستند کمتر است.

به صورت کلی این تمایزی است که خود قانون برای زنان شاغل و خانه دار در نظر گرفته است که خانم‌های خانه دار باید اجرت المثل بیشتری نست به خانم‌های شاغل دریافت کنند.

بر اساس ماده 30 قانون حمایت از خانواده:” در مواردی که زوجه در دادگاه ثابت کند به امر زوج یا اذن وی از مال خود برای مخارج متعارف زندگی مشترک که برعهده زوج است هزینه کرده و زوج نتواند قصد تبرع زوجه را اثبات کند، می‌تواند معادل آن را از وی دریافت نماید.”

اجـرت المثل بعد از فوت شوهر

بعد از فوت آقا هم، خانم می‌تواند ثابت کند که یکسری اموری که شرعا بر عهده‌اش نبوده را در زندگی مشترک به درخواست آقا انجام داده و تخلفی در زندگی زناشویی انجام نداده و از اموال به جا مانده آقا آنها را مطالبه کند.

حتی اگر وراث هم نسبت به پرداخت کوتاهی کنند خانم می‌تواند شکایتی طرح کند و با وجود اثبات موارد گفته شده حق خود را مطالبه کند.

3.3/5 - (23 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

18 پاسخ

  1. درود بر شما
    آیا در ازدواج موقت هم اجرت المثل وجود دارد؟
    آیا زن می تواند به موجب اقرار در دفترخانه حق خود از اجرت المثل آینده را سلب کند؟طوری که نتواند بعدها ادعایی مطرح کند.
    سپاس

    1. سلام، وقت بخیر
      بله اجرت المثل تعلق می گیرد.
      اقرار به صورت شفاهی قابل قبول نیست.

  2. می توان هم نفقه واجرت المثل باهم درخواست داد
    ممنون ازراهنمای شما

    1. سلام وقت بخیر
      در طلاق توافقی تمامی امور، تعهدات مالی و تکالیف به صورت توافقی صورت می گیرد و چنانچه با همسر خود در این زمینه به توافق برسید امکان پرداخت اجرت المثل فراهم خواهد بود.

  3. من چطور میتونم یه کاری کنم که هم زنم رو طلاق بدم هم اجرت المثل بهم ندم؟ یعنی میشه برم محضر ازش امضا بگیرم که اجرت المثل رو ببخشه؟

    1. در طلاق از طرف مرد پرداخت اجرت المثل اجباری است، مگر در مواردی که خانم به صورت دفترخانه اجرت المثل را به آقا بخشیده باشد

  4. میشه اجرت المثل رو قبل از طلاق دریافت کرد؟ شوهرم به من هیچ پولی نمیده نمیدونم چیکار کنم

    1. سلام
      خبر. اجرت المثل فقط در زمان طلاق قابل وصول است و در زمان زندگی زناشویی خانم می تواند درخواست نفقه بکند

  5. اجرت المثل به شاغل بودن خانم ربط داره؟ من شاغلم و وقتی میرسم خونه تا اخر شب دارم به کوب کارای خونه رو انجام میدم… چطور میتونم اینارو ثابت کنم

    1. سلام
      شاغل بودن خانم ربطی به میزان اجرت المثل ندارد

    2. با سلام حالا بنده کار میکردم و ب ایشان حرفی ک ب زور باشد نبوده حتی گاهی وقت ها خودم کار میکردم حال تکلیف چیست حتی الان خود خانم هم شاغل ولی ی وکیل داره چ طوری این را اثبات کنم

      1. سلام، وقت بخیر
        سوالتون گویا نیست. لطفا با مشاورین حقوقی دادسو تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

  6. اجرت المثل رو اگر تو دفترخونه ببخشیم دیگه راه برگشت نداره؟

    1. سلام
      خیر. راه برگشت در صورتی که در دفتر ثبت اسناد رسمی بخشیده شده باشد وجود ندارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *