برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ طلاق توافقی یکی از روشها برای خاتمه دادن به زندگی با توافق طرفین و بدون درگیری است. بسیاری از زوجین با این دیدگاه که در کنار همسر خود به آرامش و تکامل در جنبههای مختلف زندگی میرسند، تصمیم به ازدواج با یکدیگر میگیرند؛ اما از آنجایی که ازدواج نیز مانند بسیاری از مسائل ریسکپذیر بوده و آینده آن نامشخص است.
در مواردی به شکست میانجامد. خاتمه دادن به زندگی میتواند با راههای مختلفی انجام شود. هدف ما از این مقاله در موسسه دادسو بررسی در زمینه جدایی زوجین با توافق هردو نفر است که اصطلاحا به آن طلاقق توافقی گفته میشود.
دلایل متعددی برای شکست در ازدواج وجود دارد ولی آنچه حائز اهمیت است تصمیم زوجین برای ادامه زندگی مشترک یا اتمام آن است. گاهی ممکن است زن و شوهر هر دو با بررسی تمام مشکلات و عواقب پایان دادن به زندگی مشترکشان تصمیم به جدایی یا همان طلاق بگیرند و گاهی نیز امکان دارد یکی از آنها در این مورد اقدام نماید. در مورد نحوه جدایی بهتر است از یک وکیل طلاق توافقی کمک گرفته شود.
محتویات این صفحه
طلاق توافقی چیست؟
به نوعی از طلاق که در آن زن و شوهر به دلیل عدم سازش تصمیم به پایان زندگی مشترکشان میگیرند و قصد دارند با تفاهم کامل در مورد کلیه حقوق قانونی اعم از مالی و غیر مالی مانند محاسبه مهریه به نرخ روز، نفقه زوجه و فرزندان، اجرت المثل، استرداد جهیزیه ، حضانت فرزندان و نیز ملاقات آنها پس از طلاق، از یکدیگر جدا شوند طبق قانون اصطلاحا طلاق توافقی میگویند که این تفاهم و توافق از نظر دادگاه معتبر و قابل قبول است.
از آنجایی که در طلاق توافقی، زوجین قبل از مراجعه به دادگاه و ارائه درخواست خود، نسبت به تمام مسائل توافق کردهاند، لذا درگیری و اتلاف وقت کمتری نسبت به طلاق یکطرفه خواهند داشت. از این رو، طلاق توافقی یکی از کم دردسرترین و سادهترین راههای طلاق میباشد.
برای گرفتن طلاق توافقی چه باید کرد؟
برای درخواست طلاق توافقی چه باید کرد؟ در طلاق توافقی زن و شوهر لارم است در مورد کلیه مسایل از جمله تقسیم اموال، حضانت فرزندان و مهریه به توافق برسند در غیر اینصورت نمیتوانند از روش توافقی، درخواست طلاق داشته باشند.
در مرحله بعد، باید زوجین یا وکیل طلاق همراه با اصل مدارک از جمله عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه و کارت ملی زوجین جهت ثبت دادخواست طلاق توافقی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند.
در هنگام ثبت دادخواست هزینهای بابت انجام آن پرداخت میشود و امضای الکترونیکی زن و مرد یا وکیلشان ثبت شده و بعد از ۲ یا ۳ روز پیامکی جهت اطلاعرسانی وقت دادگاه از سمت دادگاه ارسال میگردد.
پس از مشخص شدن وقت رسیدگی دادگاه، با توجه به الزامی بودن مشاوره، زوجین به مراکز مشاوره دادگاه مراجعه مینمایند و علت عدم سازش و جدایی و توافقهای انجام شده مابینشان را مکتوب نموده و خود یا وکیلشان امضا میکنند و نامه مشاوره و توافقنامه را به شعبه ارائه میدهند. یکی دو روز بعد از آن رأی نهایی صادر میشود.
البته در بعضی موارد، ممکن است قاضی رسیدگیکننده به پرونده شخصا با زوجین صحبت کند؛ اما معمولا در طلاق توافقی وقت دادگاه سریعا مشخص میگردد و در برخی از شعبهها، انجام مشاوره بعد از جلسه رسیدگی صورت میگیرد. بعد از آن رأی نهایی توسط قاضی صادر میشود.
درنهایت نیز، زن و شوهر همراه با گواهی عدم امکان سازش به یک دفتر رسمی طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق جاری میشود و هزینه دفترخانه نیز پرداخت میگردد.
البته تمامی مراحل گفته شده، میتواند بدون حضور زوجین و با حضور وکیلشان انجام شود و در زمینه برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ به اطلاعات کاملی دست یافت.

مزایای حضور وکیل در طلاق توافقی
ممکن است این دغدغه را داشته باشید که چگونه برای طلاق توافقی اقدام کنیم؟ حضور وکیل طلاق توافقی در پرونده طلاق توافقی میتواند کمک بزرگی برای زوجین باشد. از آنجایی که وکلا آشنایی کاملی با قوانین دارند میتوانند از اشتباهات زن و شوهر بخصوص در توافقات فی مابینشان جلوگیری کرده و از آنجایی که با وجود وکلا دیگر حضور هیچ یک از زوجین حتی در جلسات مشاوره اجباری نیست، از تنشها و درگیریها کاسته شده و روند پرونده را تسریع میبخشد.
البته نکتهای که لازم است بدانید این است که در طلاق توافقی، یک وکیل نمیتواند به طور همزمان هم وکالت زن و هم وکالت مرد را قبول کند. بنابراین هر یک از زوجین باید یک وکیل برای خود اختیار کنند.
هزینه وکیل طلاق توافقی معمولا مبلغ مشخصی است ولی ممکن است بسته به نوع دادخواست و پرونده و با در نظر گرفتن هزینه تنظیم دادخواست طلاق توافقی و ثبت و هزینه دادرسی تغییر کند. وکیل باید تعیین کند که برای درخواست طلاق توافقی چه باید کرد؟ چگونه برای طلاق توافقی اقدام کنیم؟
مدارک و اقدامات لازم برای طلاق توافقی
برای طلاق توافقی چه باید کرد و به چه مدارکی نیاز است؟ ثبت دادخواست و انجام امور مربوط به طلاق توافقی مدارک زیر مورد نیاز است:
- شناسنامه و کارت ملی زوجین
- سند ازدواج (در صورت عدم دسترسی، میتوانید از دفترخانه رونوشت تهیه کنید)
- آزمایش عدم بارداری
- وکالت در طلاق (در صورتی که خانم از طرف آقا حق طلاق داشته باشد)
- گواهی عدم امکان سازش (اگر زن و شوهر در جلسات مشاوره شرکت کرده باشند)
- سند بخشیدن مهریه (چنانچه خانم مهریه خود را در دفتر ثبت اسناد بخشیده باشد)
- گواهی بکارت از پزشکی قانونی (برای طلاق در دوران عقد)
طلاق توافقی چقدر زمان میبرد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت: روند و انجام مراحل که شامل ثبت دادخواست در دفاتر قضایی، تعیین شعبه و دادگاه و مراجعه به شعبه و صدور رأی گواهی عدم امکان سازش است، توسط زوجین صورت گیرد مدت بین ۳ تا ۴ ماه زمان میبرد تا رأی نهایی صادر شود. ولی اگر توسط بهترین وکیل طلاق توافقی پیگیری شود حدودا یک ماه لازم است تا پرونده به سرانجام نهایی برسد.
البته این مدت زمان در شهرهای مختلف متفاوت است و در برخی شهرها ممکن است ظرف چند هفته به اتمام برسد.
مشاوره اجباری در اقدامات طلاق توافقی
احتمالا در پاسخ به این سوال که برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ اولین جواب توافق بین اشتراکات و سپس شرکت در جلسات مشاوره بیان میشود. یکی از مراحل طلاق توافقی، مشاوره اجباری است. با توجه به توافقات بین قوه قضائیه و سازمان بهزیستی کشور در جهت ارتقاء سطح کیفی مشاورههای خانواده، تصمیم بر آن شده است که مراکز مشاوره با نظارت سازمان بهزیستی کشور در این زمینه فعالیت داشته باشند. برای شرکت در جلسات مشاوره زوجین باید:
- طبق بخشنامه جدید طلاق توافقی در سال ۱۴۰۰ با مراجعه به سامانه تصمیم (مداخله در طلاق)، مشخصات خود را ثبت نموده و نزدیکترین مرکز غربالگری به محل سکونت خود و نیز تاریخ مراجعه را انتخاب نمایند.
- در تاریخ مورد نظر به مرکز غربالگری رفته و بعد از انجام مراحل لازم، به یکی از مراکز مشاوره خانواده معرفی میشوند.
- بعد از انجام جلسات مشاوره که حدود ۵ جلسه است، اگر زن و شوهر همچنان بر تصمیم خود مبنی بر طلاق باقی بودند، گواهی عدم انصراف از طلاق از سوی مرکز مشاوره صادر میگردد. البته این گواهی که برای ثبت دادخواست طلاق توافقی الزامی است، زمانی حدود ۴۵ روز پس از اتمام جلسات مشاوره صادر میشود.
- پس از آن، زوجین باید برای ثبت دادخواست طلاق توافقی، همراه با گواهی عدم انصراف از طلاق به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و منتظر تعیین وقت جلسه دادرسی باشند.

مهریه در طلاق توافقی
یکی از موضوعات اصلی و مهم در مراحل طلاق توافقی، موضوع مهریه است که در دادگاه باید به آن رسیدگی شود. هر توافقی که در خصوص مهریه فی مابین زوجین صورت گیرد، از نظر قاضی قابل احترام است. این توافق میتواند بر روی دریافت تمام مهریه و یا بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه در طلاق توافقی توسط زوجه باشد و حتی در قبال گذشتن از آن، امتیازاتی مانند حضانت فرزندان را کسب نماید.
در بحث مطالبه مهریه در اقدامات لازم برای طلاق توافقی، زن بر دیگر طلبکاران شوهرش ارجحیت دارد و چنانچه زوجین در مورد مهریه و شرایط پرداخت آن به توافق نرسند، صدور گواهی عدم سازش از سمت دادگاه امکانپذیر نیست و در نتیجه امکان طلاق توافقی وجود نخواهد داشت.
برای طلاق توافقی چه باید کرد و حضانت فرزندان در طلاق توافقی با چه کسی است؟
یکی از مسائلی که زوجین به هنگام طلاق با آن مواجه هستند، حضانت فرزند بعد از طلاق است. مطابق با قانون مدنی، حضانت و نگهداری فرزندانی که والدینشان از یکدیگر جدا شدهاند، تا سن ۷ سالگی الویت با مادر است و بعد از ۷ سالگی حضانت آنها با پدر است. در صورتی که در طلاق توافقی زوجین بر سر مسئله حضانت فرزندان اختلاف داشته باشند، دادگاه با رعایت مصلحت فرزند، حل اختلاف و تعیین تکلیف مینماید.
همچنین، طبق قانون، فرزندانی که والدینشان جدا از هم زندگی میکنند، پدر یا مادر که حضانت فرزند با او نیست، حق ملاقات و دیدار با فرزندش را خواهد داشت و نیز تعیین زمان و مکان ملاقات و نحوه آن میتواند طبق توافق زوجین باشد، اما در صورت وجود اختلاف، دادگاه تعیین تکلیف میکند.
حضانت و ملاقات فرزندان نیز جزو مواردی است که در صورت عدم توافق و پذیرش زوجین، امکان صدور گواهی عدم امکان سازش وجود ندارد.
نفقه فرزندان در طلاق توافقی
برای درخواست طلاق توافقی چه باید کرد؟ نفقه برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ در قانون نفقه فرزندان در اصل بر عهده پدر است حتی اگر حضانت آنها با مادر باشد. اما در برخی موارد ممکن است مادر برای به دست آوردن حق حضانت فرزند، پرداخت نفقه را خود بر عهده گیرد و چنانچه در طلاق توافقی زوجین به این توافق برسند، باید به صورت مکتوب و با امضای زوجین باشد.
جهیزیه در طلاق توافقی
یکی از موارد مهم در اقدامات لازم برای طلاق توافقی تعیین و تکلیف جهیزیه است. مالکیت جهیزیهای که زن در زمان ازدواج با خود به منزل همسرش میآورد متعلق به خود او است البته به شرط آنکه بتواند ثابت کند که وسایل توسط خود یا خانوادهاش خریداری شده است. معمولا برخی خانوادهها در زمان ازدواج دخترشان لیستی از جهیزیه تهیه میکنند که به آن سیاهه جهیزیه گفته میشود و به امضای خانواده دو طرف به خصوص داماد میرسد.
این لیست میتواند مدرک قابل قبولی برای دادگاه باشد که نشان دهد مالکیت وسایل مندرج در آن با زوجه است.
همچنین، فاکتور خرید اجناس نیز سند مستدلی برای این موضوع است و براساس زمان صدور فاکتور و نام خریدار قید شده در آن، نشاندهنده آن است که اقلام قبل از زندگی مشترک یا بعد از آن خریداری شده است.
بنابراین، جهیزیه نیز یکی از اموال و حقوق زوجه محسوب شده و تعیین تکلیف در مورد آن نیز برای صدور گواهی عدم امکان سازش ضروری است.

مراحل طلاق توافقی در دوران عقد
در دوران عقد برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ چنانچه زوجین قبل از شروع زندگی مشترکشان تصمیم به جدایی از یکدیگر داشته باشند، در صورتی که خانم باکره باشد، نیمی از مهریه را میتواند دریافت کند. همچنین، در دوران عقد نفقه به زوجه تعلق نمیگیرد.
طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
اگر زوجین متقاضی طلاق توافقی هردو یا یکی از آنها، در خارج از کشور ساکن باشند، برای درخواست طلاق توافقی چه باید کرد؟ باز هم باید برای این امر مطابق با قوانین جمهوری اسلامی ایران، تمامی مراحل مربوطه را در ایران و توسط وکلای دادگستری به انجام رسانند.
اما از آنجایی که ممکن است رفت و آمد برای آنها دشوار باشد میتوانند به یکی از روشهایی که در ادامه گفته میشود به وکیل دادگستری یا یکی از بستگان و آشنایانشان وکالتی از طریق سامانه ثنا جهت انجام امور بدهند.
- زوجین یا زن یا مردی که در خارج از کشور ساکن است به سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور رفته و به یکی از بستگان یا آشنایان خود در ایران وکالت مدنی بدهند تا آن شخص به وسیله این وکالتنامه به وکیل دادگستری مراجعه و به او وکالت دهد.
- متقاضی یا متقاضیان با مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایران در آن کشور، مستقیما به وکیل دادگستری وکالت دهند.
- زوجی که در خارج از کشور ساکن است به سفارتخانه ایران رفته و به نفری که داخل ایران است وکالت دهد تا او به وکیل دادگستری مراجعه و به وی وکالت دهد. اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور، در صورتیکه توسط مامور قانونی تنظیم شود، مورد تایید ایران خواهد بود.
مراجعه به دفاتر رسمی و جاری شدن صیغه طلاق
با توجه به موضوع اقدامات لازم برای طلاق توافقی، پس از انجام تمامی مراحل لازم و صدور دریافت رأی عدم امکان سازش، زوجین ۳ ماه از تاریخ ابلاغ رأی فرصت دارند تا آن را همراه با مدارک لازم به دفترخانه رسمی طلاق ارائه دهند و صیغه طلاق در دفترخانه یا محل دیگری با حضور سر دفتر جاری شود.
چنانچه مدت مذکور برای ارائه رأی به دفترخانه طلاق گذشته و توسط زوجین ارائه نشود یا مدارک لازم را ظرف این مدت زمان ارائه ندهند، اعتبار گواهی عدم امکان سازش به پایان میرسد و تمام توافقاتی که این گواهی براساس آن صادر شده لغو میگردد و در صورتی که زوجین باز هم خواهان طلاق توافقی باشند باید مجدد درخواست خود را ثبت نموده و تمام مراحل را به انجام رسانند.
جمع بندی:
طلاق توافقی یکی از روشهای پایان دادن به زندگی زناشویی است که تا زمانی که طلاق ثبت رسمی نشده باشد، پشیمانی از طلاق توافقی امکانپذیر است و اگر یکی از زوجین در هر مرحلهای چه ثبت درخواست و یا بعد از صدور رأی نهایی، منصرف شود و به دفتر رسمی طلاق مراجعه نکند، طلاق توافقی امکانپذیر نیست. در این نوع از طلاق باید بر سر کلیه مسایل از جمله حضانت فرزندان، استرداد جهیزیه، نفقه، مهریه و تقسیم اموال بهطور کامل توافق صورت گرفته شود در غیر اینصورت امکان اقدام برای طلاق توافقی ممکن نیست و مورد تایید دادگاه قرار نمیگیرد. گاهی عجله زوجین بر سر تصمیمات ناگهانی و احساسی منجر به پشیمانی آنها میشود. اما متأسفانه در صورت ثبت رسمی طلاق و گذشتن عده امکان برگشت وجود ندارد.
سوالات متداول
خیر. در صورتی که زوجین تمایلی به حضور نداشته باشند، حضورشان الزامی نیست و تمامی مراحل توسط وکیلشان انجام میشود.
بله. گواهی عدم انصراف از طلاق تنها در صورتی صادر میشود که زوجین در جلسات مشاوره شرکت کرده باشند. البته در صورت داشتن وکیل نیازی به حضور زوجین نمیباشد.
خیر. لازم است در تمامی مراحل تا ثبت نهایی طلاق، هردو نفر زن و شوهر رضایت داشته باشند. در غیر این صورت طلاق توافقی انجام نمیشود.
انقدر قوانین ما پیچیده هستش که ادم نمی دونه برای طلاق توافقی چه باید کرد