انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق |
بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای |
بین ۱۵ تا ۳۰ روز کاری |
توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده |
مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام |
برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید |
در این مقاله قرار است به صورت کامل درباره تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه صحبت کنیم. مهریه در فرهنگ لغت ما با نامهای دیگری مانند صداق، کابین یا مهر تعریف شده است که قوانین آن با توجه به وضعیت جامعه و سواستفادههایی ک نسبت به این موضوع بوده، مدام در حال تغییر است.
در این مقاله قرار است به صورت کلی درباره قوانین مختلف و مربوط به انواع صداقها صحبت کنیم و شرایط هر کدام را توضیح دهیم. به طور کلی صداق حقی است که بعد از جاری شدن صیغه عقد به خانم تعلق میگیرد.
این مهریه میتواند بنا به توافق خانم و آقا یا سنتهای خانوادگی و موارد دیگر تعریف شود. قانون اسلام صداق را برای تضمین آینده خانم، پابند کردن مرد به زندگی و حفظ ارزشهای خانم مشخص کرده است. مهر خانم میتواند هر اموال منقول یا غیر منقولی باشد.
مهریه بسته به نوع پرداخت آن به دو دسته عندالامطالبه و عند الاستطاعه تعریف میشود که در زمان بعد از عقد خانم و آقا میتوانند این دو نوع صداق را به هم تبدیل کنند. در ادامه مقاله هر کدام را تعریف میکنیم و تفاوت این دو با هم را بررسی میکنیم.
طبق ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی نیز: هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملّک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.
مهریه عندالاستطاعه چیست؟
همانطور که از اسم آن پیداست به نوعی از صداق گفته میشود که پرداخت آن به استطاعت مالی آقا بستگی دارد که همین مورد از تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه است. فرض کنید خانم و اقا در زمان عقد تصمیم میگیرند که در صورتی که خانم قصد دریافت مهریه خود را داشته از پنج یا ده سال دیگر میتواند اقدام کند.
در این صورت مهریه عندالاستطاعه تعیین میشود. یا برای مثال در نظر بگیرید که مهریه خانم ۱۱۰ که تمام بهار آزادی است و به صورت عندالاستطاعه تعریف شده.
در این شرایط اگر زمانی خانم قصد مطالبه مهریهاش را داشت، فقط در صورتی میتواند آن را دریافت کند که اموالی به ارزش مهریه خود، غیر از مستثنیات دین آقا به دادگاه ارائه کند. یعنی اگر آقا منزلی داشت که ارزش آن به اندازه ۱۱۰ سکه بود ولی آقا ساکن آن منزل بود مستثنیات دین محسوب شده و نمیتوان آن را توقیف کرد.
برخی از افراد حقوقدان بر این باورند که صداق عندالاستطاعه باطل است چرا که ممکن است آقا هیچ وقت استطاعت مالی برای پرداخت مهر خانم نداشته باشد یا وقتی مالی بدست آورد آن را از خانم مخفی کند. ولی فعلا که در دفاتر ازدواج قانونی برای این موضوع وجود دارد و در سند ازدواج قید میشود.
بیشتر بخوانید:
بخشیدن مهریه و هرچیزی که باید در مورد آن بدانید
صداق عندالاستطاعه و حق حبس زوجه
همانطوریی که میدانید حق حبس به شرایطی گفته میشود که در آن در صورتی که مهریه خانم به صورت حال باشد (مدتی برایش مشخص نشده باشد) و رابطهای با همسرش برقرار نکرده باشد، میتواند تا زمان پرداخت مهریه از همسر خود تمکین نکند.
از آنجایی که مهریه عندالاستطاعه به استطاعت مالی آقا بستگی دارد پس خانم نمیتواند برای حق حبس از این صداق استفاده کند و باطل است و فقط در صورت که صداق به صورت عندالمطالبه باشد میتواند از این حق استفاده کند.
بیشتر بخوانید:
مهریه در طلاق توافقی
صداق عندالاستطاعه زندانی دارد؟
مطالبه مهربه یکی از بزرگترین معضلات خانوادهها تبدیل شده است. مردهای زیادی هستند که به دلیل ناتوانی در پرداخت مهر همسرشان مدت زیادی را زندان سپری میکنند. امروزه سختگیرها نسبت به این موضوع کمتر شده چرا که توجه بیشتری به موضوع اعسار در پرداخت مهریه وجود دارد.
به صورت کلی فرقی در به اجرا گذاشتن دو نوع صداق عند المطالبه یا عندالاستطاعه وجود ندارد ولی پرداخت انها متفاوت است به اضافه این که مهر عندالاستطاعه اعسار و زندانی شدن ندارد و از این نظر به نفع مردها است. این از موارد دیگر تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه است.
بیشتر بخوانید:
بخشش مهریه در ازای حق طلاق
صداق عندالمطالبه چیست؟
همانطوری که گفتیم در زمان عقد آقا و خانم میتوانند بسته به توافقاتشان نوع صداق خانم را مشخص کنند. در صورتی که مهر خانم به صورت عندالامطالبه باشد به این معنا است که در هر زمان بعد از عقد خانم میتواند آن را مطالبه کند.
در صورتی که آقا قادر به پرداخت این مهر نبود خانم میتواند از حق حبس خود استفاده کند یا اگر آقا اموالی نداشت میتواند آن را به صورت قسط ماهیانه یا از حقوق آقا دریافت کند.

صداق عندالامطالبه و حق حبس زوجه
همانطوری که گفتیم در صورتی که مهریه خانم به صورت حال باشد و مدت دار نباشد و رابطه زناشویی با همسرش برقرار نکرده باشد میتواند تا زمان پراخت مهریه از همسرش تمکین نکند.
حتی اگر آقا توانایی پرداخت مهر را نداشته باشد و قرار بر این شود که مهر قسط بندی شود هم باز تا زمان پایان اقساط مهر خانم حق این را دارد که تمکین نکند که این مورد نیز از تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه است چرا که در عندالاستطاعه نمیتواند از حق حبس استفاده کند.
بیشتر بخوانید:
حق حبس زوجه چیست؟
مهریه عندالمطالبه زندان دارد؟
هر زمانی که خانم قصد مطالبه مهر خود را داشته باشد، میتواند اقدام کند در صورتی که آقا اموالی دارد باید به عنوان مهریه به خانم بدهد ولی اگر از این کار امتناع کند خانم میتواند خودش استعلام اموال را به دادگاه تحویل دهد.
اگر در زمان مهر عندالمطالبه آقا مالی برای توقیف اموال نداشت، مهریه قسطی میشود. در صورتی که آقا از پرداخت اقساط مهریه هم امتناع کند خانم میتواند نسبت به حکم بازداشت آقا اقدام کند. مهر عندالمطالبه هم اعسار و هم زندانی شدن دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره پیشنهاد میکنیم مقاله “آیا مهریه زندان دارد؟” را بخوانید.
بیشتر بخوانید:
قسط بندی مهریه چگونه انجام می شود؟
تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه و حق خروج از کشور
بر اساس ماده ۲۳ قانون محکومیت مالی:
مرجع اجراءکننده رای باید به تقاضای محکوم له قرار ممنوع الخروج بودن محکوم علیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رای یا ثبوت اعسار محکوم علیه یا جلب رضایت محکوم له یا سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است.
تبصره: درخصوص سفر واجب که وجود آن از قبل ثابت شده باشد و سفرهای درمانی ضروری، دادگاه موقتاً به محکومعلیه اجازه خروج از کشور را میدهد.
در صورتی که مهریه خانم قسط بندی شود و بنا بر نظر دادگاه آقا پیش پرداخت مهر را به خانم دهد با در خواست رفت ممنوع الخروجی آقا موافقت میشود این مورد از تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه نمیباشد چرا که در هر دو پیش پرداخت مهم است.
بیشتر بخوانید:
محاسبه مهریه به نرخ روز چگونه است؟
تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
- صداق عندالاستطاعه به استطاعت مالی آقا بستگی دارد ولی عندالمطالبه در هر زمان بعد از عقد قابل مطالبه است.
- صداق عندالاستطاعه حق حبس و زندان (مگر در موارد خاص) ندارد ولی عندالمطالبه دارد.
