انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق |
بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای |
بین ۱۵ تا ۳۰ روز کاری |
توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده |
مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام |
برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید |
زوجهایی که در جلسات دادگاه خانواده دعوی طلاق را مطرح کردهاند با این سؤال روبرو هستند که در جلسه دادگاه طلاق چه بگوییم؟ شیوه صحبت کردن در جلسات دادگاه طلاق باید به نحوی باشد که شخص متقاضی طلاق (چه خانم باشد و چه آقا) بتواند ادعای خود را با دلایل منطقی و موجه برای قاضی ثابت کند.
بر طبق قانون مدنی ایران زوجین به حسن معاشرت با هم و عمل به تعهدات قانونی در قبال همسر خود ملزم شدهاند و همین موضوع عامل بقای کانون خانواده است. با این حال در مواردی اختلاف و مشکلاتی در روابط زناشویی میان زوجین پیش میآید و عوامل محیطی دیگری هم سبب میشود که زن و مرد به این نتیجه برسند که جدایی، بهترین گزینه است.
بیشتر بخوانید:
انواع دلایل برای طلاق از طرف خانم و آقا
بنا بر گفتههای فوق، زن یا مرد و یا در مواردی هم هر دوی آنها با موافقت و رضایت یکدیگر برای جدایی اقدامات قانونی لازم را انجام میدهند که همانطور که میدانید گام اول برای این کار ارائه تقاضای طلاق به دادگاه خانواده است.
در مواردی که جدایی از نوع طلاق توافقی است، اصولاً توافق و رضایت زوجین باعث میشود که دادگاه در جلسات دادرسی کمتر دچار چالشهای جدی شود؛ اما در پروندهای که یکی از زوجین به خصوص زن، درخواست طلاق کرده است، شیوه صحبت کردن مرد با قاضی دادگاه خانواده برای طلاق گرفتن تبدیل قطعاً موضوعی مهم خواهد بود.

در دادگاه طلاق چه بگوییم
شیوه صحبت کردن با قاضی در دادگاه و همچنین شیوه برخورد دو طرف در جلسات دادرسی دادگاه موضوعی اساسی و بسیار مهم است؛ به این دلیل که هنگامی که کسی در دادگاه دعوایی را طرح میکند و یا اینکه دعوایی علیه او طرح میشود باید قادر باشد که به شیوه مناسب ادعای خود را در دادگاه ثابت نماید و یا به خاطر ادعای طرح شده از طرف شخص مقابل، از خود دفاع کند.
بیشتر بخوانید:
طلاق در ایران
هنگامی که افراد برای رسیدگی به دعاوی خود وکیل استخدام میکنند، به غیر از مواردی که قاضی ضروری بداند، لزومی به حضور و صحبت کردن خواهان یا خوانده در دادگاه نخواهد بود؛ اما هنگامی که خود طرفین دعوا تصمیم دارند که در جلسات دادگاه حاضر شوند تا از خود دفاع کنند، نکات مهمی وجود دارد که برای بهتر صحبت کردن در دادگاه باید رعایت شود.
پاسخ به این پرسش که در دادگاه چگونه صحبت کنیم راحت نیست؛ چون دعاوی مختلف تفاوتهای اساسی با هم دارند. همچنین شیوه صحبت کردن در دادگاه با قاضی به اینکه طرف دعوی خواهان است یا خوانده، بستگی دارد. به هر حال در قانون دادرسی مدنی بعضی از نکات جامع در مورد اینکه در دادگاه چگونه صحبت کنیم وجود دارد که در کلیه دعاوی حقوقی، هر دو شخص خواهان و خوانده باید آن را رعایت نمایند.
ورود به جلسه دادرسی و شیوه صحبت کردن خانم و آقا در دادگاه باید همراه با آرامش، اعتماد به نفس، وقار و رعایت احترام و ادب نسبت به شخص مقابل دعوا و همینطور قاضی دادگاه باشد. توجه به این نکته بسیار مهم است و تا وقتی که قاضی دادگاه و یا شخص مقابل در حال صحبت باشد، در میانه کلام ایشان وارد نشویم و بدون اجازه قاضی صحبت نکنیم و نظم دادگاه را برهم نزنیم.
چرا باید با یک مشاور مشورت کنیم
اگر قرار است در دادگاه صحبت کنیم بهتر است پیش از آن با یک متخصص و مشاور طلاق مشورت کنیم تا بتوانیم به صورت مستند و با دلیل از حقوق قانونی دفاع کنیم و با طرح مسائل حاشیهای و بیاهمیت باعث از بین رفتن حق قانونی خودمان نشویم.
بسیار دیده شده است که عصبانیت و خشم دو طرف دعوا از یکدیگر باعث از دست دادن کنترل رفتار ایشان شده و بر صحبت کردن با قاضی نیز تأثیر میگذارد. بهتر است شیوه صحبت کردن در دادگاه حتی اگر فرد مقابل ادعای دروغینی علیه ما طرح کرد، با رعایت احترام و ادب همراه باشد.
پیش از آنکه در دادگاه صحبت کنیم باید نسبت به تمامی حقوق قانونی خود آگاهی داشته باشیم که بتوانیم در مقابل ادعای طرح شده از سوی شخص مقابل به طور مناسبی از خود دفاع کنیم.
بیشتر بخوانید:
تاثیر طلاق والدین بر کودکان
لازم به ذکر است که صداقت و شفافیت در کلام باعث جلوگیری از بسیاری از مشکلات احتمالی میشود؛ با این حال هنگامی که موردی به ضرر ماست میتوانیم در مقابل آن سکوت کنیم و اگر مطالبی به معنای اقرار علیه خودمان است در دادگاه طرح نکنیم و ادعاهای بیاساس مطرح شده توسط شخص مقابل را انکار نماییم.
در دادگاه طلاق از سوی مرد چگونه صحبت کنیم؟
بر اساس قانون مدنی، هر زمان که مرد بخواهد حق دارد همسر خود را طلاق دهد و در اصل رضایت یا عدم رضایت زن در مورد طلاق تأثیر خاصی ندارد. اما باید بدانید که در گذشته مردان میتوانستند بدون مراجعه به دادگاه و تنها با حضور در دفترخانه همسر خود را طلاق دهند، اما در حال حاضر مراجعه به دادگاه و اخذ اجازه برای طلاق در ابتدای کار، امری ضروری است.
البته میدانید که دادگاه عملاً حکم طلاق از سوی مرد را طبق شرایط ساده صادر میکند. با این حال حکم طلاق از طرف مرد مشروط به احقاق تمامی حقوق زن بعد از طلاق مانند تقسیم اموال بعد از طلاق ، اجرتالمثل، مهریه، نفقه و غیره است.
بیشتر بخوانید:
مشاور حقوقی طلاق
شیوه صحبت کردن در دادگاه در صورتی که تقاضای طلاق از سمت مرد باشد، به اینگونه است که مرد تا حد امکان دلایل موجه و منطقی برای طلاق دادن زن ارائه دهد؛ هرچند همانطور که گفتیم اصولاً هر زمان که مرد بخواهد حق دارد همسر خود را طلاق دهد و نیازی به اثبات موجه بودن دلایل طلاق نیست.
در پاسخ به این پرسش بانوان که اگر تقاضای طلاق از سمت مرد باشد، در دادگاه چگونه صحبت کنیم؟ باید بگوییم که شیوه صحبت کردن در دادگاه بر رأی نهایی قاضی تأثیر چندانی ندارد؛ بنابراین بهتر است که موارد دفاع زن در دادگاه طلاق از سوی مرد مربوط به مطالبه حقوق قانونی باشد.
به عنوان مثال: حق تنصیف اموال و دارایی زوج، اجرتالمثل و یا نحله و غیره. البته چنانچه زن به مراحل مربوط به حکم طلاق از سوی مرد اعتراضی داشته باشد، میتواند از مسیر تجدیدنظرخواهی و فرجامخواهی اقدام نماید.
در دادگاه طلاق از سوی زن چگونه صحبت کنیم؟
بر طبق موازین قانونی، زن فقط زمانی میتوانند تقاضای طلاق را به دادگاه تسلیم کنند که دلیل قانعکنندهای برای این تقاضا داشته باشد.
از جمله دلایل قانعکنندهای که در رابطه با تکلیف درخواست طلاق از طرف زن در صورت مخالفت مرد – دادگاه براساس آن، حکم طلاق را صادر میکند مواردی است که زن دارای حق طلاق باشد و در زمان عقد ازدواج، شرط وکالت در طلاق قید شده باشد و یا اینکه زن در زندگی مشترک در شرایط عسر و حرج یا سختی غیر متعارفی باشد و این رابطه برای او قابل تحمل نیست.
بیشتر بخوانید:
طلاق در مالزی
شیوه صحبت کردن در دادگاه طلاق از طرف زن به این صورت است که باید ادعای خود و دلایل منطقی برای طلاق را به قاضی اثبات کند و در حقیقت بر وی واجب است که با ارائه اسناد و مدارک موجه، ثابت کند در شرایط عسر و حرج است.
شرایط عسر و حرج
شرایط عسر و حرج وقتی است که زن ثابت نماید یکی از شروط دوازدهگانه ضمن عقد وجود دارد: مانند ترک زندگی مشترک توسط مرد، اعتیاد او به مواد مخدر یا مشروبات الکلی، محکومیت او به حبس بیش از پنج سال، ضرب و شتم یا سوءرفتار با زن و یا ابتلای وی به بیماری صعبالعلاج روانی یا هرنوع بیماری صعبالعلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل کند.
در دادگاه طلاق پس از ارائه مدارک و دلایل، با شهادت شهود و یا گواهی پزشک معتمد استناد کند.
مرد هم میتواند به ادعاهای مربوط به عسر و حرج زن میتواند پاسخ دهد و آنها را انکار کند و در حین حرف زدن در دادگاه طلاق، اسناد و مدارک کافی ارائه دهد که به زندگی مشترک خود علاقهمند دارد و به غیر از تأمین نیازهای مادی و معنوی او، با وی حسن معاشرت هم دارد.
همینطور در صورتی که زن به حق طلاق خود در دادگاه تکیه کند، باید در دادگاه این موضوع را بیان کند و با به استناد به شرط وکالت طلاق زن ضمن عقد، قصد جدایی از همسر خود را دارد.
همچنین میتواند بر اساس یکی از شروط دوازدهگانه مذکور در عقدنامه درخواست طلاق دهد و در دادگاه طوری صحبت کند که این شروط را ثابت نماید و مرد هم میتواند با ارائه دفاعیات خود، ادعای همسرش را انکار کند و با ارائه دلایل و مدارک متناسب، به نفی این شروط ضمن عقد برای طلاق بپردازد.
همچنین در موردی که مرد در دوران مشخصی از پرداخت نفقه به زن امتناع ورزیده باشد، زن در دادگاه باید بیان کند که همسرش به او نفقه نداده و معاش وی را تأمین نکرده است.
مرد نیز در مقابل باید با ارائه مدارک موجه، اثبات کند که نفقه را پرداخت کرده تا دادگاه حکم طلاق را به خاطر عدم پرداخت نفقه صادر نکند.
در دادگاه طلاق توافقی چه بگوییم؟
در صورتی هم که زوجین میخواهند برای طلاق توافقی اقدام کنند و صورتجلسه آن را تنظیم و تقاضای طلاق را طرح کرده باشند، با استناد به توافقات صورت گرفته و بر اساس عدم امکان سازش، دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
در پرونده طلاق توافقی و وقتی که درباره حضانت فرزند، استرداد جهیزیه، بخشیدن مهریه و یا گرفتن آن توافق تصمیم گرفته باشید؛ شیوه صحبت کردن زوجین در دادگاه طلاق تأثیر چندانی ندارد و قاضی احتمالاً با پرسشهای ساده در مورد دلایل عدم سازش، گواهی عدم امکان سازش را صادر کند.
نکات مربوط به شیوه صحبت کردن زن و مرد در دادگاه طلاق
اساسیترین نکته در مورد شیوه صحبت کردن زن و مرد در دادگاه، به ویژه در دادگاه طلاق آن است که هر یک از طرفین قصد دارد در دادگاه علیه دیگری ادعا و دعوی مطرح کند، باید با ارائه مدارک و اسناد معتبر ادعای خود را در دادگاه ثابت نماید.
در همین مورد، توجه به نکات در خصوص دلایل اثبات دعوی مورد توجه است که زوجین در دادگاه طلاق میتوانند به آنها استناد کنند و بر اساس آنها صحبت و ادعای خود را مطرح کنند. از مهمترین ادله برای اثبات دعوای طلاق میتوان ارائه اسناد، شهادت شهود، اقرار شخص مقابل، بازدید و روئیت مکان و انجام تحقیقات میدانی و مراجعه به کارشناس متخصص را نام برد.
بنابراین علاوه بر شیوه صحبت کردن زن و مرد در دادگاه طلاق توسط، باید به ارائه اسناد و مدارک منطقی برای تقاضای طلاق هم توجه کرد. به عنوان مثال تأیید پزشک قانونی مبتنی بر جنون مرد، تحقیقات محلی برای تأیید سوء رفتار و ضرب و شتم زن، ارائه مدرک در مورد محکومیت کیفری مرد به حبس و غیره. برای این منظور، میتوان از مشاوره حقوقی طلاق نیز کمک گرفت.
همچنین فردی که علیه او ادعایی مطرح شده است نیز میتواند در دادگاه طلاق دلایل بیان شده توسط دیگری مانند: بیمار بودن، سوء معاشرت یا ضرب و شتم را انکار کند و در مقابل، خود به شخصه اسناد و مدارکی به دادگاه طلاق تقدیم کند که ادعای طرف مقابل را نقض کند؛ به عنوان مثال ارائه سند پرداخت نفقه و یا گواهی پزشک قانونی مبتنی بر نداشتن بیماری خاص.
سؤالات متداول
- در صورتی که زن بخواهد درخواست طلاق بدهد، با چه مدارکی باید اقدام کند؟
زن باید ثابت کند که تحمل زندگی مشترک برای وی امکانپذیر نیست و یا یکی از شروط دوازدهگانه ضمن عقد در زندگی وجود دارد و برای ادعای خود سند و مدرک ارائه دهد.
- اگر حکم طلاق با درخواست طلاق از سوی مرد صادر شود، زن چگونه میتواند اعتراض کند؟
باید از مسیر تجدیدنظرخواهی و فرجامخواهی اقدام کند تا به اعتراض وی رسیدگی شود.
- در صورتی که در دادگاه فرد مقابل با دروغ و دغل روند را پیش ببرد، باید چگونه رفتار کنیم؟
تحت هر شرایطی رعایت احترام و ادب در جلسات دادرسی الزامی است و طرفین باید به خشم خود مسلط باشند تا بتوان فرایند را با مدیریت بیشتری طی کرد.
4 دیدگاه برای “در دادگاه طلاق چه بگوییم ”
سلام میخواستم بدونم کسی که شوهرش تعادل روحی و روانی نداره و قرص روان گردان و مواد استفاده میکنه و ثابقه خودکشی داره زن میتونه حکم طلاق و بگیره چقد زمان میبره؟
سلام، وقت بخیر
بستگی به نظر قاضی و نتایج پزشک قانونی دارد.
سلام میشه لطفا بفرمایید که سوالات قاضی در دادگاه طلاق چه چیز هایی هست
بنظر من بهتره ادم وکیل بگیره تا نیاز نباشه در دادگاه طلاق حاضر باشه. من اصلا یه بارم جاییی نرفتم. همه کار رو وکیلم کرد. ممنونم از شما و خانم معماری عزیز. بسیار همه چی عالی بود