محتویات این صفحه
سلب حضانت فرزند از مادر
در این مقاله قرار است درباره سلب حضانت فرزند از مادر صحبت کنیم. ولی قبل از این که به سراغ موضوع اصلی برویم باید کمی درباره حضانت فرزند و ملاقات فرزند و شرایط این موارد صحبت کنیم.
زمانی که خانم و آقایی قصد تمام کردن زندگی مشترک خود به هردلیلی را دارند و فرزند مشترکی از این رابطه دارند باید حتما تکلیف حضانت، ولایت و ملاقات را مشخص کنند. در ادامه مقاله درباره حضانت و موارد دیگر توضیح میدهیم و به صورت کامل مشخص میکنیم حضانت قانونی فرزند به چه صورت است و در چه شرایطی سلب حضانت از مادر یا پدر اتفاق میافتد.
حضانت چیست؟
برای اینکه درباره سلب حضانت فرزند از مادر بدانیم باید ابتدا درباره تعریف حضانت و سن قانونی حضانت دختر و پسر بیشتر بدانیم.
همان طوری که در عنوان قبل توضیح دادیم بعد از طلاق باید خانم و آقا تکلیف حضانت فرزند مشترک خود را مشخص کنند.
در صورتی که طلاق توافقی باشد، خانم و آقا میتوانند با در نظر گرفتن مصلحت فرزند، تکلیف حضانت فرزند در طلاق توافقی را مشخص کنند و قانون به این توافق احترام میگذارد.
در صورت این که طلاق به صورت یک طرفه از جانب خانم یا یک طرفه از جانب آقا باشد یا به هر دلیلی نتوانند برای حضانت به توافق برسند باید مطابق قانون پیش روند.
حضانت قانونی دختر تا هفت سالگی با مادر، از هفت تا نه سالگی با پدر است. بعد از نه سالگی از مدار حضانت خارج میشود و خودش تصمیم میگیرد که با پدر یا مادر زندگی کند.
حضانت قانونی پسر تا هفت سالگی با مادر، از هفت تا پانزده سالگی با پدر است. بعد از پانزده سالگی خودش تصمیم میگیرد که با پدر یا مادر زندگی کند.

شرایط سلب حضانت فرزند از مادر
در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی در خصوص سلب حضانت از مادر تعیین تکلیف شده است . بر اساس این ماده ، در صورتی که مادر در مدتی که حضانت بر عهده اوست مبتلا به جنون یا دیوانگی شود ، یا با شخص دیگری ازدواج کند ، حضانت از وی سلب می شود.
پس با توجه به متن قانون اگر در زمانی که حضانت فرزند با مادر است ایشان ازدواج کند سلب حضانت میشود. در صورتی که در این شرایط پدر در شرایط خاصی باشد ممکن است که حضانت هم چنان با مادر بماند. در این موارد باید به نظر قاضی پرونده استناد کرد چرا که باید بررسیهای لازم انجام شود.
فقط توجه داشته باشید که سلب حضانت از مادر موجب سلب ملاقات نمیشود و مادر تحت هر شرایطی حق دارد در زمانهایی که دادگاه مشخص کرده (که معمولا هفتهای یک روز است) فرزند خود را ملاقات کند.

رابطه نامشروع باعث سلب حضانت میشود؟
یکی از مواردی که به سلب حضانت فرزند از مادر ارتباط دارد موضوع ارتباط نامشروع مادر در زمان حضانت است.
بهتر است بدانید که درباره این موضوع با هیچ قطعیتی نمیتوان صحبت کرد. در صورتی که مادر روابط نامشروع متعدد داشته باشد و در فحشا شهرت داشته باشد سلب حضانت میشود چرا که مصلحت کودک در این مورد به خطر میافتد.


شرایط سلب حضانت فرزند از والدین
در عنوان قبل که درباره شرایط حضانت توضیح دادیم. بهتر است بدانید که همیشه استثنائی وجود دارد که قانون این موارد را در نظر گرفته است.
در شرایط عادی هیچ کدام از والدین حق سلب حضانت فرزند از والد دیگر را ندارند مگر در شرایط خاصی که در ادامه در قالب متن قانون توضیح میدهیم.
• اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار
• اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
• ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی
• سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء ، تکدی گری و قاچاق
• تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
در صورت دارا بودن هر یک از موارد گفته شده والد مربوطه سلب حضانت میشود.

قوانین مربوط به سلب حضانت
این موارد قانونی هم برای سلب حضانت فرزند از مادر و هم پدر مورد استفاده قرار میگیرد.
ماده ۲ و ۳ قانون حمایت از کودک و نوجوانان به شرح زیر است:
ماده ۲ – هر نوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازدممنوع
است.
ماده ۳ – هرگونه خرید، فروش، بهرهکشی و به کارگیری کودکان به منظور ارتکاباعمال خلاف ازقبیل قاچاق، ممنوع و مرتکب حسب مورد علاوه بر جبران خسارات واردهبه شش ماه تا یک سال زندان و یا به جزای نقدی از ده میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۱۰) ریال تا بیست میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۲۰) ریال محکوم خواهد شد.

ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده
هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسوول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند ویا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذیحق شود، میتواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیشبینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.
تبصره ـ قوه قضائیه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل ساز و کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید.
آییننامه اجرائی این ماده ظرف ششماه توسط وزارت دادگستری تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.

نمونه دادخواست سلب حضانت
در صورتی که هر یک از والدین قصد سلب حضانت والد دیگر را دارند باید از این دادخواست استفاده کنند. این متن برای سلب حضانت فرزند از مادر هم استفاده میشود.
ریاست محترم دادگاه های خانواده شهر …..
با سلام احتراما به استحضار می رساند که اینجانب و خوانده در مورخ ………….. با رای طلاق توافقی از هم جدا شده ایم و فرزند …………… ساله در حضانت ……………… است ولی متاسفانه حسب دادنامه…………..مورخ……………. شعبه……………….کیفری دو تهران، خوانده محکوم به دایر کردن خانه فساد شده است. با توجه به مراتب فوق ایشان صلاحیت نگهداری فرزند مشترک ………… ساله را ندارد و بیم این می رود که رفتار های……………….. باعث تربیت غلط و آثار منفی در او گردد. مضافا بر اینکه این ارتکاب جرم خوانده در نزد اقدام و همسایگان ایشان روشن است و آینده و تربیت فرزندم در مخاطره است لذا حکم بر سلب حضانت ایشان مورد استدعا است.
امضاء

- برچسب ها:
- طلاق
ی سوال داشتم
ازدواج مادر هم باعث سلب حضانت میشه ؟
سلام.
بر اساس ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی در صورتی که مادر در مدتی مه حضانت بر عهده اوست، مبتلا به جنون و دیوانگی شود یا با شخص دیگری ازدواج کند، حضانت از وی سلب می شود.
سلام بعد از طلاق اگ حضانت فرزند با مادر باشد و همینجور خرج روزمرگی از جمله خوراک پوشاک تحصیل و غیره … غیر از خرج دوا و دکتر .. آیا ماده ای هست ک درصورت کار کردن مادر حضانت بچه ازش گرفته بشه ؟ یعنی بگن چون مادر داره کار میکنه حق حضانت و نگه داری فرزند نداره؟
سلام، وقت بخیر.
خیر، کار کردن مادر مانع حضانت او بر فرزند نمیشود.