محتویات این صفحه
طلاق خلع چیست؟
در این مقاله قرار بر این است که ما به صورت کلی درباره تعریف طلاق خلع، قوانین مربوط به آن، ارکان این طلاق، تفاوت آن با طلاقهای دیگر، و شرایط مهریه و نفقه در این نوع از طلاق صحبت کنیم.
طلاق از نظر قانون مدنی به صورت کلی به دو دسته طلاق رجعی و طلاق بائن دسته بندی میشود. طلاق رجعی به نوعی از طلاق گفته میشود که در آن تحت شرایط خاصی شوهر میتواند در زمان عده همسرش به زندگی برگردد. یعنی زمانی که خانم دوشیزه و یائسه نباشد ظرف مدت سه ماه آقا میتواند با نشان دادن تمایلش برای ادامه زندگی، زناشویی را از سر گیرد. در مقابل طلاق رجعی طلاق بائن وجود دارد. در طلاق بائن بر خلاف طلاق رجعی مرد حق برگشت به زندگی مشترک را ندارد و اگر قصد انجام این کار را دارد باید مجددا همراه همسرش به دفاتر ازدواج مراجعه کند تا صیغه عقد خوانده شود. در بلاگ دادسو میتوانید در مورد طلاق از طرف مرد مطالعه نمایید.
طلاق خلع یکی از انواع طلاق بائن است که دو رکن دارد. با استناد به این دو رکن که در ادامه توضیح میدهیم خانم و آقا میتوانند طلاق بگیرند.
بر اساس ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی:
طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر میدهد طلاق میگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.
ارکان اصلی طلاق خلع
همان طور که در عنوان قبل اشاره کردیم این نوع از طلاق دارای دو رکن اصلی میباشد که در صورت اجرا شدن این دو رکن صیغه طلاق جاری میشود.
رکن اول: وجود کراهت یا تنفر خانم نسبت به آقا. این کراهت باید به اندازهای باشد که خانم را از ادامه زندگی با آقا منصرف کند.
رکن دوم: بخشیدن تمام یا قسمتی از مهریه. خانم با بخشیدن مهریه خود در این نوع از طلاق، امکان بازگشت و رجوع آقا در مدت عده را از بین میبرد.
بیشتر بخوانید:
طلاق در دوران عقد چگونه است؟
تفاوت طلاق رجعی و خلع
همانطوری که در ابتدای مقاله عنوان کردیم طلاق رجعی نوعی از طلاق است که امکان رجوع آقا در مدت عده خانم وجود دارد. مدت عده خانم به میزان سه بار عادت ماهانه است. اگر در این مدت آقا یا خانم فوت کنند، از یک دیگر ارث میبرند. در مدت عده آقا موظف است نفقه خانم را پرداخت کند و خانم میتواند مهریه خود را در این نوع از طلاق به صورت کامل دریافت کند.
ولی در طلاق از نوع خلع امکان بازگشت اقا در مدت عده وجود ندارد. طبیعتا نفقه در این مدت به خانم تعلق نمیگیرد و اگر یکی از طرفین فوت کنند طرف مقابل شامل وراث محسوب نمیشود. در این نوع از طلاق خانم باید تمام یا قسمتی از مهریه خود را ببخشد پس نمیتواند همه آن را دریافت کند.
بیشتر بخوانید:
طلاق رجعی چیست؟
تفاوت طلاق مبارات و خلع
هر دو این موارد از انواع طلاق بائن هستند که در آن امکان رجوع مرد در دوره عده وجود ندارد. در طلاق مبارات هر دو طرف از یک دیگر کراهت یا تنفر دارند و قادر به ادامه زندگی با هم نیستند. در این نوع از طلاق هم باید مقداری از مهریه بخشیده شود که این مقدار نباید از کل مهریه بیشتر باشد.
بر اساس ماده ۱۱۴۷ قانون مدنی:
طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.
بیشتر بخوانید:
وکالت در طلاق (حق طلاق) چیست؟
تفاوت طلاق توافقی و خلع
طلاق توافقی به نوعی از طلاق گفته میشود که خانم و آقا بر سر موضوعاتی مانند مهریه، نفقه و حضانت فرزند به توافق میرسند و اقدام به طلاق میکنند. در این نوع از طلاق خانم و آقا لزوما از یک دیگر متنفر نیستند و با توافق کامل از هم جدا میشوند. همانطوری که گفتیم مهریه در طلاق توافقی به خانم و آقا بستگی دارد، یعنی خانم میتواند همه مهریه خود را دریافت کند یا همه آن را ببخشد و یا بخشی از آن را دریافت و بخشی را ببخشد.
با توجه به توضیحات متوجه میشویم که فرق این دو در مهریه و عدم وجود کراهت و تنفر طرفین است.
بیشتر بخوانید:
طلاق بدون حضور زوجین چگونه است؟
پشیمانی زن از بخشش مهریه در طلاق خلع
سوالی که در این قسمت وجود دارد این است که آیا زن بعد از پشیمانی میتواند مجددا مهریه خود را دریافت کند؟
باید بگوییم که تحت شرایطی بله! اگر خانم درمدت عده از بخشش مهریه خود پشیمان شد میتواند با طی کردن مراحل قانونی آن مهریه خود را دریافت کند. فقط این منوط به قبول کردن آقا است. در صورتی که آقا هم آن شرایط را بپذیرد طلاق منحل میشود چرا که یکی از رکنهای اساسی این طلاق بخشیدن مهریه بود.
بیشتر بخوانید:
بخشش مهریه در ازای حق طلاق
عده در طلاق از نوع خلع
بهتر است بدانید که طلاق از هر نوعی که باشد و در صورتی که خانم باکره نباشد نیاز به گذراندن دوره عده است. عده در طلاق به صورت قانونی سه ماه و ده روز و از نظر فقه به مدت سه دوره عادت ماهانه است. در این مدت خانم حق ازدواج مجدد ندارد و اگر ازدواج کند باطل محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:
گرفتن مهریه بدون طلاق چگونه است؟
طلاق خلع بدون رضایت شوهر
حتما میدانید که به صورت پیش فرض در قانون ما حق طلاق با مرد است. خانم میتواند در زمان عقد یا بعد از آن با مراجعه به دفاتر ثبت اسناد حق طلاق را از همسرش بگیرد. در صورتی که خانم حق طلاق نداشته باشد فقط با اثبات یکی از شروط ۱۲ گانه عقد یا عسر حرج میتواند اقدام به طلاق بکند. یعنی زمانی که خانم برای طلاق خلع اقدام میکند بدون دلیلی که از نظر دادگاه مورد قبول باشد، نمیتواند اقدام به طلاق کند. در این قسمت اگر خانم هیچ کدام از شروط ۱۲ گانه را نتوانست اثبات کند باید برای اثبات عسر و حرج اقدام کندو عسر و حرج یعنی شرایطی که در آن زندگی بسیار سخت و همراه با مشقت است و خانم تحمل ادامه آن را ندارد.
پس باید بدانید که خانم صرفا با عنوان کردن حس کراهت و تنفر نمیتواند اقدام به طلاق کند.
نفقه در طلاق از نوع خلع
نفقه در عده این نوع از طلاق به خانم تعلق نمیگیرد چرا که همسر حق رجوع به ایشان را ندارد.
بیشتر بخوانید:
تمکین و عدمتمکین زن از شوهر چیست؟
خواستگاری در عده طلاق از نوع خلع
خواستگاری در عده شرایط خاصی دارد. اگر خانم در عده طلاق رجعی باشد خواستگاری کردن از ایشان چه با اشاره و کنایه و چه به صورت واضح حرام است چرا که زن شوهر دار محسوب میشود. در طلاق از نوع خلع خواستگاری کردن اگر به صورت کنایه یا واضح باشد حرام محسوب نمیباشد ولی از نظر فقهی جایز نیست.
بیشتر بخوانید:
توافقنامه طلاق توافقی را چگونه تنظیم کنیم؟
- برچسب ها:
- طلاق
بهترین روش به نظر من اینه که وکیل بگیره ادم. دوست من بدون وکیل برای یه طلاق توافقی ساده نزدیک یه سال دوندگی کرد. ولی اون یکی دوستم پروندشو به شما داده بود. به قول خودش آب تو دلش تکون نخورد. طلاق خلع هم بود مال دوستم. اون یکی ولی چون بلد نبود رجعی گرفت طلاقشو
سلام
خانم سیمین، وقت بخیر
قطعا حضور وکیل در پرونده تاثیر مثبتی خواهد داشت. از مشارکت شما ممنونیم
سلام و وقت بخیر
بنده کارمند هستم . هیچ مشکلی هم ندارم . هیچ کدوم از شروط ۱۲ گانه هم شامل من نمیشه . اعتیاد ندارم . کاملا سالمم . هر ماه هم نفقه خانمم رو پرداخت میکنم .مهریه رو اجرا گذاشته و مهریه رو هم پرداخت میکنم .
سوال من اینه که اگر خانمم از حق حبس استفاده کنه و بعدش بگه از کل مهریش میگذره و درخواست طلاق خلع بده . ولی بنده به هیچ وجه رضایت به طلاق ندم . آیا دادگاه رای به طلاق میده ؟ یا نه فقط با رضایت من میتونه طلاق بگیره؟
ممنون میشم پاسخ صریح و کامل با جزئیات بدید . تشکر
سلام، وقت بخیر.
زمانی که طلاق از سمت خانم مطرح بشه باید خانم بتونند یکی از شروط ۱۲گانه عقد رو به دادگاه اثبات کنند،اگر نتونند اثبات کنند دادخواست طلاق شون رد خواهد شد.
با سلام .
اگر زوج حاظر به طلاق دادن نیست
و زوجه از حق حبس استفاده کرده و نفقه دریافت میکند.
مهریه ۱/۴ حقوق دریافت میکند.
با بذل و بخشش تمام حق و حقوق مالی و زوج بازم حاظر به طلاق نیست .
و در مرحله بودی دعوای طلاق رد شده.
باید زوجه چ کند که بتونه طلاق بگیرید؟
هیچ دلیل موجهی ندارد. فقط صرفا میگوید کراهت دارم
سلام، وقت بخیر.
متاسفانه به صرف داشتن کراهت شما نمی توانید برای طلاق اقدام کنید و باید حتما یکی از شروط ۱۲گانه عقد رو آقا دارا باشند.