بر طبق قانون حمایت از خانواده و قوانین اسلامی کشور، طلاق به دو دسته طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم میشود. در این مقاله از مجله حقوقی دادسو قصد داریم تا به بررسی طلاق رجعی، تفاوت طلاق بائن و رجعی و عدم ثبت طلاق رجعی بپردازیم. با ما همراه بوده و برای مشاوره در زمینه طلاق، حق طلاق و طلاق رجعی و موارد دیگر از وکلا و مشاوران متخصص و حرفه ای دادسو از طریق واتساپ، مشاوره رایگان دریافت کنید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
طلاق رجعی چیست؟
همانطور که در مقدمه ذکر کردیم، طلاق در قانون مدنی کشور به دو صورت رجعی و بائن است. در طلاق بائن، زوج در طول مدت عده، حق رجوع به زوجه خود را دارد و زوجین برای شروع دوباره زندگی مشترک، نیازی به عقد نکاح ندارند. در طلاق رجعی، رضایت و اراده زوج برای رجوع به زوجه نیاز بوده و زوجه نمیتواند مانع رجوع زوج شود.
همچنین در طول مدت عده طلاق رجعی، زوجه حق ازدواج ندارد و زوج در این مدت موظف به پرداخت نفقه به زوجه است زیرا در طول مدت عده، زوجه همسر زوج محسوب میشود. بنابراین در طلاق رجعی بنا بر قانون حمایت از خانواده و قوانین اسلامی کشور، زوج یا زوجه در طول مدت عده، حق رجوع به یکدیگر را دارند.
طلاق بائن چیست؟
در این نوع طلاق، زوج در طول مدت عده حق رجوع به زوجه خود را ندارد، بنابراین با جاری شدن صیغه طلاق بائن، امکان رجوع به زوجه پایان مییابد. پس زوجین نه در دوران عده و نه بعد از پایان یافتن این مدت، حق رجوع به یکدیگر را ندارند.
طلاق بائن بر طبق ماده ١١۴۵ قانون مدنی، شامل مواردی نظیر طلاق غیرمدخوله، طلاق یائسه، طلاق خلع، طلاق مبارات و طلاق پس از سه وصلت است.
بنابراین زوجین در طلاق بائن، بعد از جاری شدن صیغه طلاق به یکدیگر نامحرم شده و برای شروع زندگی مشترک، مجدداً باید عقد نکاح انجام دهند. طلاق توافقی نیز بر طبق قانون مدنی از نوع طلاق بائن به شمار میرود. همچنین طلاق به درخواست زوجه نیز از نوع طلاق بائن است.
مجازات عدم ثبت طلاق رجعی چیست؟
ثبت طلاق رجعی در قانون مدنی و قوانین اسلامی کشور، مسئله پر اهمیت و مهمی است. بنابراین عدم ثبت طلاق رجعی جرم بوده و زوج محکوم به مجازات میشود.
بر طبق قانون حمایت از خانواده، اگر زوج در طی مدت مقرر یک ماهه، طلاق رجعی خود را در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق، ثبت نکند، مرتکب جرم شده و محکوم به پرداخت جزای نقدی درجه پنج (٨٠ تا ١٨٠ میلیون ریال) یا حبس تعزیری درجه هفت (٩١ روز تا ۶ ماه حبس) میشود.
همچنین بر اساس ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده، چنانچه زوج بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم میشود.
این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند، نیز مقرر است.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
مهریه در طلاق رجعی
مهریه از اصلی ترین حقوق زوجه در قانون حمایت از خانواده محسوب میشود. بنابراین زوجه از زمان جاری شدن عقد نکاح، مالک مهریه خود بوده و زوج موظف به پرداخت آن به طور کامل به زوجه است. مگر اینکه زوجه با رضایت خود مهریه را به زوج ببخشد.
در طلاق رجعی نیز اگر درخواست طلاق از سمت زوج باشد، ملزم به پرداخت تمام حقوق زوجه از جمله مهریه است. در طلاق توافقی نیز زوجین در مواردی نظیر مهریه، نفقه، حضانت و فرزندان به توافق میرسند.
نکات مهم در طلاق رجعی
- در طول مدت عده طلاق، امکان عقد نکاح مجدد برای زوجین وجود ندارد.
- در طلاق رجعی، زوجه همچنان همسر زوج بوده و مستحق دریافت نفقه در طول مدت عده است.
- در طول مدت عده طلاق، اگر هر یک از زوجین بمیرد، دیگری از او ارث خواهد برد.
- زوج تا پایان مدت عده نمیتواند با خواهر زن مطلقه خود ازدواج کند.
- در طلاق رجعی، زوجه باید مدت عده شوهر سابق خود را نگه دارد.
وکیل طلاق رجعی
مؤسسه حقوقی دادسو با بهره گیری از وکلای حقوقی متخصص و مشاوران با تجربه و مجرب در زمینه دعاوی خانواده از جمله طلاق بائن، طلاق رجعی، مهریه و غیره، بهترین خدمات را به کاربران خود ارائه میکند.
بنابراین در پروندههای طلاق، زوجین میتوانند با مشاوره و راهنمایی از یک وکیل طلاق حرفه ای، پرونده خود را پیش ببرند. پیشنهاد ما به شما مؤسسه حقوقی دادسو بوده که با برقراری ارتباط با وکلای پایه یک دادگستری این مجموعه میتوانید مشاوره حقوقی رایگان در زمینه مختلف دعاوی خانواده دریافت کنید.
سوالات متداول
طلاق رجعی چیست؟
بر طبق قوانین اسلامی کشور، طلاق رجعی نوعی از طلاق است که زوج در طول مدت عده، حق رجوع به زوجه خود را دارد.
عده طلاق رجعی به چه صورت است؟
مدت عده طلاق رجعی به صورت: سه پاکی و طهارت از عادت ماهیانه، گذشت سه ماه و ده روز و زن حامله تا پایان وضع حمل است.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.