گاهی مواقع فرد پس از بزرگ شدن نمیتواند با اسمی که برای او انتخاب شده ارتباط برقرار کند و برای تغییر نامش در اداره ثبت احوال اقدام میکند. در صورتی که ثبت احوال به درخواست فرد ترتیب اثر ندهد، امکان مراجعه به مراجع قانونی و اقدام برای تغییر اسم وجود خواهد داشت.
در این مطلب از موسسه حقوقی دادسو نکات مهمی که برای تغییر نام در شناسنامه وجود دارد را ارائه کردهایم. در صورتی که تمایل دارید نام خود را تغییر دهید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
دستورالعمل تغییر نام ثبت احوال
شورای عالی ثبت احوال این اجازه را به اداره ثبت احوال داده است که دستورالعمل تغییر نام در شناسنامه را تدوین کرده و پس از اعمال تغییرات در نام یا نام خانوادگی، اسامی جدید را در شناسنامه فرد ثبت کند.
برای انجام این تغییرات لازم است که متقاضی با آماده کردن مدارک مورد نیاز مانند شناسنامه و کارت ملی و فیش واریز هزینه تغییر نام درخواستی که برای تغییر اسم یا نام خانوادگی خودش دارد را به اداره ثبت احوال ارائه دهد.
اگر این درخواست با قوانین در نظر گرفته شده برای تغییر نام در ثبت احوال مغایرت نداشته باشد، تغییر اسم انجام میشود و شناسنامه فرد اصلاح خواهد شد. در غیر این صورت درخواست تغییر اسم رد میشود و متقاضی لازم است که با وکیل تغییر نام جهت برطرف کردن مشکل مشورت کنند.
افراد واجد شرایط برای تغییر نام
در ادامه شرایط افرادی که واجد شرایط تغییر نام هستند را برای شناخت بهتر قوانین تغییر اسم ارائه کردهایم.
- اسامی ترکیبی ناموزون که در عرف به عنوان یک اسم شناخته نمیشوند مانند نازنین زیبا
- اسامی که هتک حیثیت مقدسات اسلام را به همراه دارند مانند عبدالعزی که نام بت قبل از اسلام در مکه بوده است.
- اسامی لشکری و کشوری یا نامهایی که با ترکیباتی مانند سرتیپ، سرگرد، دکتر، شهردار و … ساخته شدهاند.
- نامهایی که باعث تحقیر فرد میشوند و در عرف و جامعه مورد قبول نیستند مانند گدا، کنیز، حقیر
- اسامی در تضاد با جنسیت فرد مانند انتخاب اسم فرهاد برای خانمها
- اسامی زننده و مستهجن که مورد تأیید شورای عالی ثبت احوال هستند و میتوان آنها را تغییر داد.
- اسامی دارای حروف حشو و زائد مانند نام قوچی
- اسامی دارای اشتباهات نگارشی یا املایی مانند منیجه که باید منیژه باشد.
- تشابه کامل اسامی پدر و مادر یا خواهر و برادرها با متقاضی
- اسامی همنام با روزهای هفته مانند دوشنبه یا جمعه
- اسامی عربی که امکان تغییر حالت به فارسی را دارند مانند اسحق که به اسحاق تبدیل میشود.
- تغییر اسامی افرادی که به تازگی مسلمان شدهاند و قصد دارند یکی از نامهای اسلامی را برای خودشان انتخاب کنند.
- کسانی که تغییر جنسیت دادهاند و قصد دارند اسمی متناسب با جنسیت خودشان داشته باشند.
شرایط تغییر اسم در شناسنامه
کسانی که قصد تغییر اسم خودشان در شناسنامه را دارند باید شرایطی که ثبت احوال برای تغییر اسم در نظر گرفته را بشناسند. در این بخش به طور کلی مهمترین شرایطی که برای تغییر اسم در شناسنامه باید بدانید اشاره کردهایم.
- متقاضی باید ۱۸ سال به بالا و بالغ باشد.
- در صورتی که متقاضی زیر ۱۸ سال داشته باشد ارائه حکم رشد الزامی خواهد بود.
- برای افراد زیر ۱۸ سال پدر، جد پدری یا سرپرست قانونی فرد میتواند درخواست تغییر اسم را ارائه کند.
- انتخاب القاب زننده و نامهایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی میشود طبق قانون ثبت احوال ممنوع است.
- ذکر سیادت برای افرادی که سیادت آنها در اسناد سجلی پدری و اجدادیشان ثابت شده الزامی است.
مدارک لازم برای تغییر اسم شناسنامه
برای ثبت درخواست تغییر نام در اداره ثبت احوال لازم است که از یک وکیل در ایران کمک بگیرید و مدارک مورد نیاز را آماده کنید. به طور کلی مدارکی که برای تغییر نام شناسنامهای باید به ثبت احوال ارائه کنید عبارتند از:
- اصل شناسنامه به همراه دو عدد کپی از تمام صفحات
- اصل و تصویر شناسنامه پدر، جد پدری یا قیم متقاضیان کمتر از ۱۸ سال
- ارائه استشهاد محلی در صورت لزوم
- درخواست تکمیل شده تغییر نام
- فیش واریز هزینه در نظر گرفته شده برای تغییر نام
- ارائه گواهی عدم وجود محکومیت کیفری مؤثر افراد بالای ۱۸ سال
بر اساس ماده ۲۰ قانون ثبت احوال کشور در خصوص تغییر اسم، افراد متقاضی تنها در صورتی که واجد شرایط تغییر نام باشند میتوانند برای عوض کردن اسم یا نام خانوادگی خودشان اقدام کنند.
شرایط تغییر نام برای بار دوم
معمولاً تغییر نام یا نام خانوادگی تنها برای یکبار قابل انجام است و برای تغییر مجدد اسم امکان دارد که دادگاه یا مراجع ذیصلاح با درخواست متقاضی موافق نکنند. برای تغییر نام برای بار اول نیاز به ارائه استشهاد محلی، حضور شهود و ارائه درخواست تغییر نام توسط افراد بالای ۱۸ سال وجود دارد.
برای تغییر نام افرادی که تغییر جنسیت دادهاند باید از طریق دادگاه خانواده اقدام شود. همچنین، در صورتی که متقاضی زیر ۱۸ سال باشد، حتماً باید درخواست تغییر نام در دفاتر خدمات قضایی ثبت شود. حضور پدر یا جد پدری یا قیم قانونی فرد نیز برای رسیدگی به درخواست تغییر نام الزامی خواهد بود.

تغییر نام مذهبی در شناسنامه
تغییر اسم کوچک برای افرادی که نام آنها جزء اسامی مذهبی است سختتر از سایرین خواهد بود. چون طبق قانون کشور و بر اساس مسائل شرعی، ثبت احوال و مراجع قضایی در حال کلی با تغییر اسامی مذهبی مخالفت میکنند. مگر اینکه اسم دومی که توسط فرد انتخاب شده نیز مذهبی باشد و فراوانی بیشتری نسبت به اسم اول متقاضی داشته باشد.
به عنوان مثال فردی که نامش کاظم یا تقی است میتواند نامش را به علی یا محمد که فراوانی بیشتری دارند تغییر دهد؛ اما امکان تغییر این اسامی به نامهای عادی غیرمذهبی را نخواهد داشت، مگر اینکه ثبت احوال یا مقام قضایی طبق شرایط خاص با این درخواست موافق کرده باشد.
شرایط تغییر نام خانوادگی در شناسنامه
نام خانوادگی به عنوان یکی از اسناد هویتی افراد شناخته میشود و داشتن نام خانوادگی برای همه الزامی است. با توجه به اینکه فرد در انتخاب نام خانوادگی خودش نیز نقشی بر عهده ندارد، افرادی که نام خانوادگی نامناسب دارند به دنبال راهی برای تغییر آن هستند؛ اما تنها در صورتی فرد میتواند نام خانوادگی خودش را تغییر دهد که واجد شرایط باشد.
در ادامه شرایط کلی مورد تأیید تغییر نام خانوادگی را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- نامناسب بودن نام خانوادگی مانند استفاده از گدا، بیچاره و…
- بیش از دو کلمه بودن نام خانوادگی
- نام خانوادگیهای دارای اسامی خارجی مانند چارلز
- نام خانوادگیهای مغایر با فرهنگ اسلامی مانند بیدین
- نام خانوادگیهای منسوب به عناوین خاص مانند سرلشکر
- نام خانوادگی منسوب به محل یا منطقه نامناسب
- نام خانوادگی که سوء رفتار و حکم جزایی یکی از اعضای خانواده منجر به سرافکندگی سایر اعضای خانواده شده باشد.
- تغیر نام خانوادگی برای وحدت شهرت با پدر، خواهر و برداران و جد پدری
هزینه تغییر نام در شناسنامه
تغییر نام جزء دعاوی غیرمالی محسوب میشود و هزینه تغییر نام هر سال توسط سازمان ثبت احوال تعیین خواهد شد؛ بنابراین برای برآورد مبلغی که برای تغییر نام یا نام خانوادگی در نظر گرفته شده لازم است که از وکلای متخصص در این حوزه کمک بگیرید.

مزایای داشتن وکیل برای تغییر نام
برای تغییر نام باید قوانین این حوزه را بشناسید و نام جدیدتان را از بین اسامی مورد تأیید اداره ثبت احوال انتخاب کنید. با توجه به اینکه فوت والدین، تغییر جنسیت و… تغییر نام یا نام خانوادگی را با چالشهای زیادی مواجه میکنند، توصیه میشود که از وکیل تغییر نام یا وکیل تغییر اسم برای تغییر دادن نام یا نام خانوادگی خودتان کمک بگیرید.
وکلای این حوزه با نحوه تنظیم دادخواست تغییر نام و شرایط و مراحل انجام آن آشنا هستند و به متقاضیان کمک میکنند تا نام مناسبی را به جای نام و نام خانوادگی خودشان به ثبت برسانند.
وکیل تغییر نام در تمام مراحل ارائه دادخواست تا تأیید یا رد آن همراه متقاضیان خواهد بود، تا بتوانند نام خودشان را بدون مشکل تغییر دهند و نام جدیدی که مد نظر دارند را در شناسنامه خودشان ثبت کنند. برای مشاوره با وکیل تغییر اسم کوچک میتوانید با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. نمونه دادخواست تغییر نام
برای تغییر نام باید دادخواست مناسبی را با کمک وکلای متخصص تنظیم کنید. در ادامه یک نمونه درخواست تغییر اسم را جهت شناخت بیشتر نحوه تنظیم این دادخواست حقوقی ارائه کردهایم.
ریاست محترم مجتمع قضائی……….
با سلام، احتراماً به استحضار میرساند:
اینجانب دارای شناسنامه شماره………. صادره از………. در تاریخ………. متولد شدم و با وجود آنکه از شروع تولد در بین تمام آشنایان و بستگان به نام………. شهرت دارم، ولی در سند سجلی فوقالذکر نام………. برای اینجانب انتخاب و ثبت شده است.
نظر به اینکه داشتن دو نام در زندگی روزمره برای اینجانب موجب بروز مشکلات شده است و از طرفی اشتهارم طبق شهود آقایان…، …، … و… به نام………. است، با توجه به اینکه نام………. واجد معانی عالیه و از هر حیث بر نام مذکور در سند سجلی مذکور برتری دارد، درخواست صدور حکم به تغییر نام کوچک مذکور در شناسنامه از………. به………. به استناد مواد ۹۹۵ قانون مدنی و ۲۰ قانون ثبت احوال مورد استدعاست.
سخن پایانی
افراد جامعه با اسامی که دارند شناخته میشوند و نام و نام خانوادگی نقش مهمی در نمایش هویت یک فرد دارند.
اگر یکی از این اسامی با ارزشهای جامعه مغایر باشد، یا متقاضی نتواند با اسمش ارتباط برقرار کند و قصد تغییر اسم خودش را داشته باشد، لازم است که فرد مورد نظر شرایط تغییر نام را بررسی کرده و طبق قوانین موجود برای تغییر اسم یا نام خانوادگی برای تغییر دادن اسم یا شهرت خودش اقدام کند. برای سهولت تغییر نام شناسنامهای میتوانید از وکلای متخصص در این حوزه کمک بگیرید.
سوالات متداول
شرایط تغییر نامهای مذهبی چیست؟
برای تغییر نامهای مذهبی سختگیریهای بیشتری وجود دارد. با این وجود در صورتی که نام جدید مذهبی باشد و فراوانی آن بیشتر باشد امکان تغییر نام برای متقاضی ممکن خواهد بود.
هزینه تغییر اسم چقدر است؟
هزینه تغییر نام در سال ۱۴۰۱ با تجویز سازمان ثبت احوال ۳۰۰ هزار تومان و با حکم قضایی ۴۰۰ هزار تومان است.
مشکلات بعد از تغییر نام و نام خانوادگی چیست؟
با تغییر نام و نام خانوادگی باید تمام اسناد و مدارکی مانند مدارک تحصیلی، گواهینامه و… به روز شوند، تا مشخصات درج شده در آنها با مشخصات جدید فرد تطابق داشته باشد.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.