در این مقاله قرار است درباره سهم الارث طبقه سوم توضیح دهیم. وراث این طبقه فقط در صورتی ارث میبرند که هیچ وراث دیگری در طبقات اول و دوم حضور نداشته باشند.
این طبقه مانند طبقه دوم شامل کلاله امی (از مادر مشترک با متوفی)، کلاله ابی (از پدر مشترک با متوفی) و کلاله ابوینی (از مادر و پدر مشترک با متوفی) میباشد. در این طبقه فرض حضور زوج (شوهر) و زوجه (زن) وجود دارد.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
طبقات وراث
وراث بر اساس قانون به سه طبقه تقسیم میشوند.
- طبقه اول را پدر، مادر، فرزند و نوه تشکیل میدهند.
- طبقه دوم شامل پدربزرگ، مادر بزرگ، خواهر، برادر و فرزندان آنها میشود.
- طبقه سوم را خاله، عمه، عمو، دایی و فرزندان آنها تشکیل میدهند.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله طبقات ارث را مطالعه کنید.
سهم الارث طبقه سوم
در این پاراگراف ابتدا چند نکته مربوط به سهم الارث طبقه سوم را بررسی میکنیم سپس سهم هر یک از وراث طبقه سوم را توضیح میدهیم. بهتر است بدانید که خاله، عمه، عمو و دایی در یک درجه قرار دارند و زمانی که این افراد حضور داشته باشند دیگر فرزندان آنها ارث نمیبرند.
در طبقه سهم (مانند طبقه دوم) ابتدا باید سهم الارث خویشان مادری (دایی و خاله) را مشخص کرد سپس باقی مانده ماترک متوفی را خویشان پدری (عمه و عمو) به قرابت به ارث میبرند. در شرایط عادی عمو دو برابر عمه ارث میبرد مگر در حالتی که عمو و عمه امی باشند یعنی از مادر با متوفی مشترک باشند.
در این صورت ارث به تساوی بینشان تقسیم میشود. سهم الارث خاله و دایی در طبقه سوم به صورت مساوی است و فرقی نمیکند که ابی (از پدر مشترک با متوفی) یا ابوینی (از مادر و پدر مشترک با متوفی) باشند.
نکته دیگر است که اگر دایی و خاله تنها وراث باشند، کل ماترک را به قرابت میبرند و اگر عمه و عمو هم باشند به میزان یک سوم ارث میبرند. در این مقاله فرض میکنیم ماترک متوفی 240 میلیون تومان است.
ورثه یکی از وراث طبقه سوم باشد
در صورتی که تنها ورثه متوفی خاله، عمه، عمو، دایی یا یکی از فرزندان آنها باشد تمام ماترک متوفی را به ارث میبرد.
چند نفر از طبقه سوم حضور داشته باشند
سهم الارث طبقه سوم اگر وراث متوفی شامل چند عمو، چند عمه، چند خاله یا دایی باشد به این صورت است که تمام ماترک به تساوی میان آنها تقسیم میشود.
وراث عمو یا عمه باشند
در صورتی که وراث متوفی عمه و عموی وی باشند شرایط زیر پیش میآید:
وراث چند عمو و عمه امی است
زمانی که وراث چند عمه و چند عمه امی باشد (یعنی از مادر مشترک با متوفی هستند) در این تمام ماترک به تساوی میان آنها تقسیم میشود.
وراث عمو و عمه ابوینی یا ابی باشد
در صورتی که وراث دو عمو و عمه ابی (از پدر مشترک با متوفی) یا ابوینی (از پدر و مادر مشترک با متوفی) باشند، در این حالت با توجه به جنسیت (پسر دو برابر دختر) ارث میبرد.
وراث یک پسر مو ابوینی و یک عمو ابی است
طبق ماده 936 قانون مدنی: با وجود اعمام یا اخوال اولاد آنها ارث نمیبرند مگر در صورت انحصار وارث به یک پسر عموی ابوینی با یک عموی ابی تنها که فقط در این صورت پسر عمو، عمو را از ارث محروم میکند لیکن اگر با پسر عموی ابوینی خال یا خاله باشد یا اعمام متعدد باشند ولو ابی تنها پسر عمو ارث نمیبرد. یک پسر و یک دختر از طبقه خود را خواهد برد.
وراث خاله و دایی باشند
در صورتی که وراث متوفی دایی و خاله وی باشند شرایط زیر پیش میآید:
وراث چند خاله و دایی است
با فرض این که خاله و دایی ابی، ابوینی یا امی باشند تمام ماترک را به قرابت و به حالت تساوی به ارث میبرند. بر اساس ماده 930 قانون مدنی در صورت حضور دایی و خاله ابوینی دیگر دایی و خاله ابی ارث نمیبرند.
وراث دایی و خاله ابی یا ابوینی و خاله امی است
سهم الارث طبقه سوم در شرایطی که وراث دایی و خاله امی باشد به این صورت است که خاله امی یک سوم از ماترک را به ارث میبرد و بقیه ماترک به تساوی ما بین خاله و دایی ابی یا ابوینی تقسیم میشود.
سوالات متداول
ارث به چه کسانی تعلق می گیرد؟
ارث بر حسب طبقات وراث تقسیم میشود که در این مطلب توضیح داده ایم.
آیا میزان ارث عمو و عمه برابر است؟
در شرایط عادی عمو دو برابر عمه ارث میبرد مگر در حالتی که عمو و عمه امی باشند یعنی از مادر با متوفی مشترک باشند.