زمانیکه زندگی مشترک زن و مرد با طلاق به پایان میرسد، زن حق و حقوق مالی دارد که مرد بایستی آنرا به او بپردازد. پرداخت حقوق مالی زنان ریشه در فقه اسلام دارد و به مرور زمان در قوانین مختلف نیز این موضوع در نظر گرفته شده است تا زن پس از اینکه از همسر خود جدا شد، بتواند با حقی که قرار است به او برسد، امرار معاش کند و به زندگی خود ادامه دهد.
با توجه به این موضوع ما در موسسه حقوقی دادسو میخواهیم، حقوق مالی زن که بعد از طلاق او تعلق خواهد گرفت را برای شما همراهان عزیز بیان کنیم. پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
حقوق مالی زن بعد از طلاق
همانطور که در ابتدای مطالب گفته شد، زن بعد از طلاق از همسرش، حق و حقوقی مالی دارد که بایستی به او برای امرار معاش و ادامه زندگی از طرف شوهرش پرداخته شود. از این رو در ادامه این بخش از مطالب به حقوق مالی زن بعد از طلاق اشاره کردهایم.
مهریه
یکی از مهمترین مواردی که جزو حقوق مالی زن چه در هنگام ازدواج و چه بعد از طلاق به شمار میآید، مهریه او خواهد بود. بهطور کلی پرداخت مهریه به 2 شیوه قابل انجام است.
- عندالمطالبه : در این روش، شوهر ملزم است هر زمانیکه زن درخواست مطالبه مهریه را داشته باشد، بهطور کامل حق او را بپردازد.
- عندالاستطاعه : تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه در تمکن یا عدم تمکن مرد است. در این حالت پرداخت مهریه بستگی به تمکن مالی مرد دارد و هر زمان که او استطاعت مالی پیدا کرد، ملزم به پرداخت مهریه به زن خواهد بود. در غیر اینصورت زن نمیتواند مرد را برای پرداخت مهریه تحت فشار قرار دهد.
البته باید به این نکته اشاره کنیم که بعد از طلاق، زن در صورتی میتواند درخواست دریافت مهریه از مرد را کند که در زمان عقد موقت و یا دائم، میزانی از مهریه برای او مشخص شده باشد. در عین حال در نظر داشته باشید که اگر طرفین نکاح موقت انجام دهند، بایستی مهریه تعیین شود؛ چرا که در غیر اینصورت عقد باطل خواهد بود. همچنین اگر نکاح دائم انجام شده باشد، در هنگام جاری شدن صیغه عقد نیازی به تعیین مهریه نیست و اینکار را میتوان به بعد از عقد موکول کرد. در این حالت نیز اگر پیش از تعیین مهریه مشخص شود که بین زوجین نزدیکی صورت گرفته، مهرالمثل به زن تعلق میگیرد.
نفقه
نفقه از جمله حق و حقوق زن در خانواده است که بعد از طلاق نیز طبق قانون تا مدت زمانی به زن تعلق خواهد گرفت. در واقع نفقه شامل مایحتاجی همچون خوراک، پوشاک، مسکن، امور درمانی، بهداشتی و … است که بایستی اگر از شروط ضمن عقد بوده است، از طرف مرد برای زن مهیا شود. در عین حال باید اشاره کرد که در ازدواج موقت، نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.
میزان پرداخت نفقه نیز بستگی به شرایط زندگی زن نیز خواهد شد. در عین حال باید اشاره کرد که زن بایستی نسبت به شوهر خود تمکین کند تا شامل دریافت نفقه شود. در غیر این صورت اگر زن نسبت به مرد تمکین نکند، به عنوان ناشزه محسوب میشود و مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
نکته قابل ذکر این است که حتی اگر زن شاغل باشد، میزان حقوقی را نیز دریافت کند و یا اینکه دارای مال و اموال باشد، مرد نمیتواند نفقه را به او پرداخت نکند. چرا که زن اجباری به پرداخت هزینههای خود از محل کسب درآمدش و یا اموالی که پس از ازدواج به او میرسد، نخواهد داشت. بعد از طلاق در ایام عده، نفقه به زن تعلق میگیرد و بایستی تمام حقوق مالی که دارد به او پرداخت شود. همچنین اگر زن در هنگام طلاق، باردار باشد نیز تا زمان وضع حمل، مستحق دریافت نفقه از سمت شوهرش است.
اجرت المثل
اجرت المثل یکی از دیگر حقوق مالی زن بعد از طلاق است که در واقع حق الزحمه خدماتی همچون شست و شو، نظافت، تهیه غذا، شیر دادن به فرزند و … است که در طول زندگی مشترک در خانه شوهرش انجام داده است. البته این حق زمانی به زن تعلق خواهد گرفت که در عقدنامه نیز ذکر شده و این اعمال به صورت رایگان از طرف زن انجام نشده باشد. در این حالت زن میتواند بعد از طلاق و یا فوت شوهرش برای دریافت اجرت المثل اقدام کند تا کارشناس با توجه به سالهای زندگی مشترک، شرایط زندگی، اموری که زن در زندگی انجام داده است و … میزان آنرا تعیین کند.
مطالبه نحله
یکی دیگر از حقوق مالی زن بعد از طلاق نحله است. زمانیکه مرد قصد دارد از همسر خود جدا شود و درخواست آنرا ثبت کرده است، قاضی این امکان را خواهد داشت که از جهت نیکوکاری، مرد را متقاعد کند که از دارایی خود علاوه بر مهریه و نفقه، میزانی را در قالب نحله به زن برای امرار معاش و ایجاد شرایط بهتر در زندگیاش به او بپردازد. مطالبه نحله شرایطی را نیز خواهد داشت که در ادامه به آن اشاره شده است.
- مطالبه نحله در زمان ازدواج و زندگی مشترک امکان پذیر نیست.
- میزان پرداخت نحله با توجه به توانایی مالی مرد تعیین خواهد شد. در عین حال اگر مرد از استطاعت مالی برخوردار نباشد، ملزم به پرداخت نحله نخواهد بود.
- برای اینکه نحله به زن تعلق بگیرد، بایستی طلاق از طرف مرد باشد و در طلاق توافقی اتفاق نمیافتد.
ارث از حقوق مالی زن بعد از طلاق
ارثیه یکی دیگر از مواردی است که میتواند به زن بعد از طلاق نیز تعلق بگیرد. به این نحو که اگر زن در ایام عده طلاق رجعی باشد و یا مرد در حالی که مریض است اقدام به طلاق دادن او کند، در صورتیکه مرد قبل از یک سال بعد از طلاق فوت کند و زن هم مجددا ازدواج نکند، به او سهمالارث تعلق خواهد گرفت.
[su_label type=”important”]نکته قابل توجه این است که برای تعلق گرفتن ارث به زن بعد از فوت مرد، بایستی عقد دائم صورت گرفته باشد و اگر طرفین در عقد موقت باشند، هیچ سهمالارثی به زن نمیرسد.[/su_label]
تنصیف
از جمله مواردی که به زن بعد از طلاق میتواند تعلق بگیرد تنصیف اموال مرد است. به این معنی که در هنگام طلاق، نصف اموال مرد به زن خواهد رسید. البته شایان به ذکر است که تقسیم اموال بعد از طلاق جزو شروطی است که مرد در هنگام عقد میتواند بپذیرد تا جزو حقوق مالی زن بعد از طلاق به شمار آید. دریافت این مورد با شروطی همراه است که در ادامه به آنها اشاره شده است.
- اولین مورد این است که برای تنصیف اموال مرد، بایستی درخواست طلاق از طرف او ارائه شده باشد تا این حق به او تعلق گیرد. در عین حال ناشزه بودن زن نیز امکان دریافت نصف اموال مرد بعد از طلاق را سلب خواهد کرد.
- زمانیکه قرار است تنصیف اموال به عقدنامه اضافه شود، عبارت “تا نصف دارای زوج” قید میشود که این موضوع به این معنی است که از یک تا 50 درصد دارایی مرد را شامل خواهد شد. البته شایان به ذکر است که دادگاه در رابطه با این موضوع که تعیین شود چه مقدار از اموال مرد به زن بعد از طلاق تعلق خواهد گرفت، تصمیم گیری میکند.
- همانطور که پیشتر نیز بیان شد، به صورت کلی نصف اموال مرد به زن تعلق خواهد گرفت. اگر مرد قبل از طلاق اموال خود را بفروشد یا به شخص دیگری منتقل کند، حقوق مالی زن بعد از طلاق در این مورد به حداقل و یا صفر خواهد رسید. همچنین اگر مرد اموال خود را قبل از طلاق به شخص دیگری منتقل کند، فرار از دین محسوب نمیشود و زن در این رابطه نمیتواند شکایتی را مطرح کند. وکیل طلاق در این زمینه به زوجین کمک خواهد کرد.
سوالات متداول:
[su_accordion][su_spoiler title=”حقوق مالی زن بعد از طلاق شامل چه مواردی خواهد بود؟” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” anchor_in_url=”no” class=””]بعد از طلاق، به زن حقوق مالی همچون مهریه تعلق میگیرد که بتواند امرار معاش کرده و به زندگی خود ادامه دهد.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”آیا علاوه بر مهریه، زن حقوق مالی دیگری نیز دارد؟” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” anchor_in_url=”no” class=””]به جز مهریه، حقوق مالی دیگری همچون نفقه، اجرت المثل، مطالبه نحله و ارث با رعایت قوانین به زن تعلق میگیرد.[/su_spoiler][/su_accordion][su_accordion][su_accordion][su_spoiler title=”آیا بعد از طلاق نصف دارایی مرد به زن تعلق خواهد گرفت؟” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” anchor_in_url=”no” class=””]تنصیف اموال بعد از طلاق نیز تحت شرایطی امکان پذیر خواهد بود. به این ترتیب زن به جز موارد ذکر شده در مطالب بالا میتواند تحت شرایطی که بیان شد، از نصف دارایی مرد نیز سهم ببرد.[/su_spoiler][/su_accordion]
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.
سلام خانمی هست برج ۱۴۰۰/۱۱ از شوهرش جداشده چون شوهرش چیزی نداشته الان به شوهرش داره ارث میرسه میتونه مهریه شو بگیره ممنون
سلام، وقت بخیر
اگر مهریه تعیین تکلیف و یا بخشیدده نشده است می توانند اقدام کنند.