وکیل تصرف عدوانی

وکیل تصرف عدوانی

وکیل تصرف عدوانی، وکیل پایه یک دادگستری است که درباره تمام قانون و مقررات ملکی از جمله تصرف عدوانی تخصص و دانش بالایی دارد. وکیل تصرف عدوانی با تخصصی که در امور حقوقی و کیفری دارد، دعاوی مربوط به اموال غیرمنقول و فرآیند اجرای آن را به خوبی پیش می‌برد.

بر اساس ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی «تصرف عدوانی صرفاً در اموال غیر منقول (اعم از ملک، زمین و غیره) متصور است و در خصوص اموال منقول نمی‌توان مدعی تصرف عدوانی بود.» در این مقاله از مجله حقوقی دادسو قصد داریم به وکیل تصرف عدوانی کیست و وظایف او بپردازیم. بنابراین برای کسب اطلاعات یا دریافت مشاوره حقوقی ملکی با کارشناسان حقوقی و وکیل ملکی این مجموعه به صورت رایگان در ارتباط باشید.

تصرف عدوانی چیست؟

به استناد قوانین ملکی در ایران، به شخصی که اموال متعلق به فرد دیگری را تصرف کرده، تصرف عدوانی گفته می‌شود زیرا آن شخص بدون رضایت، آگاهی فرد مقابل و برخلاف قانون، اقدام به تصاحب اموال او کرده است. به عبارت دیگر تصرف عدوانی، سلطه بر مال و اموال شخص دیگر بدون رضایت آن فرد است.

بر اساس قانون، شخصی که به عمد بر مال و دارایی فرد دیگری مسلط شود، مجرم بوده و برای آن شخص جرم‌ انگاری می‌شود. همچنین از سمت شخصی که مال او تصرف شده، قابل پیگیری قضایی است.

طبق ماده 31 قانون مدنی «هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمی‌توان بیرون آورد، مگر به حکم قانون.» همچنین بر اساس ماده 35 قانون مدنی نیز «تصرف به عنوان مالکیت، دلیل مالکیت است، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.»

تصرف عدوانی چیست؟

انواع تصرف عدوانی

تصرف عدوانی به دو دسته تقسیم بندی می‌شود که عبارتند از:

تصرف عدوانی حقوقی

همانطور که در بخش فوق بیان کردیم، تصرف عدوانی عبارت است از اینکه مال غیرمنقولی را که به هر علتی از جمله مالکیت، اجاره و غیره، نزد شخص دیگری است و فرد مال را به صورت اجبار، غلبه و زور تصرف نماید.

خواهان برای رفع تصرف مال و دارایی خود، حق طرح دعوی رفع تصرف حقوقی یا کیفری در دادگاه را دارد. طرح دعوی حقوقی تنها منجر به صدور رأی رفع تصرف شده و فرد متصرف مجازات نمی‌شود اما در طرح دعوی کیفری، فرد متصرف مجرم شناخته شده و بر طبق قانون مجازات می‌گردد.

طرح دعوی تصرف عدوانی حقوقی در شرایط زیر صورت می‌گیرد:

  • موضوع اختلاف و تصرف، مال غیرمنقول نظیر زمین یا ملک باشد.
  • تصرف به اجبار و زور صورت گرفته باشد.
  • خواهان دعوی سابقه تصرف داشته باشد. به این صورت که قبل از تصرف ملک یا زمین توسط فرد متصرف در آن محل، سکونت و تصرف داشته باشد.
  • خوانده دعوی سابقه تصرف نداشته باشد.

بر طبق ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی «شخصی که قصد دارد مال مورد تصرف خود را از دست متصرف عدوانی خارج نماید، بنابر قانون، رسیدگی به این دعوا تابع تشریفات آیین دادرسی نبوده و خارج از نوبت به دعوای مطرح شده، رسیدگی می‌شود.»

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه پرونده های ملکی پاسخ داده شده است.

تصرف عدوانی کیفری

اگر فردی با آگاهی از اینکه مال و دارایی متعلق به شخص دیگری است آن مال را تصرف کند، از نظر قانون مرتکب جرم شده است. با اثبات این جرم برای قاضی دادگاه، شخص متصرف بر طبق قانون، به مجازات حبس و رفع تصرف محکوم می‌گردد.

شرایط تصرف عدوانی کیفری عبارتند از:

  • موضوع مورد اختلاف، مال غیرمنقول از جمله زمین یا ملک باشد.
  • تصرف مال و دارایی به صورت اجبار و زور صورت بگیرد.
  • فرد مدعی دعوی تصرف سابقه تصرف داشته باشد.
  • فرد متصرف سابقه تصرف نداشته باشد.

مجازات تصاحب کننده مال غیر منقول بر اساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی شامل رفع تصرف، اعاده وضع به حالت قبل و یک ماه تا یک سال حبس می‌شود.

تصرف عدوانی کیفری

نکته‌ حائز اهمیت در بحث تصرف عدوانی این است که اگر رسیدگی به دعاوی تصرف به صورت حقوقی باشد، نیاز به اثبات مالکیت توسط خواهان پرونده نیست اما اگر دعوا به صورت کیفری مطرح شود، شاکی دعوی باید مالکیت خود را نسبت به اموال غیر منقول اثبات کند.

بر اساس ماده 176 قانون آیین دادرسی مدنی «اشخاصی که پس از اجرای حکم رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق دوباره مورد حکم را تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق بنمایند، یا دیگران را به تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق، مورد حکم وادار نمایند، به مجازات مقرر در قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد.»

وکیل تصرف عدوانی

وکیل تصرف عدوانی به وکیل پایه یک دادگستری گفته می‌شود که در خصوص تمامی قوانین ملکی اعم از تصرف عدوانی دارای تخصص و دانش بالا باشد. بنابراین به جهت آنکه دعاوی تصرف عدوانی به دو صورت حقوقی و کیفری قابل پیگیری است، شخص برای جلوگیری از طرح دعوی نادرست باید از یک وکیل ملکی متخصص و با تجربه مشاوره و راهنمایی بگیرد.

وظایف وکیل تصرف عدوانی چیست؟

وکیل تصرف عدوانی در طرح دعوی تصرف، وظایف پیچیده و دشواری دارد زیرا دعوای تصرف عدوانی تخصصی بوده و وکیل باید از تمام قانون و مقررات مربوط به این مسئله آگاهی داشته باشد. مسائلی نظیر رد اتهام تصرف عدوانی، اثبات اینکه ملک از قبل در تصرف خواهان بوده و سپس توسط شخص متصرف از تصرف خارج شده، دشوار است.

بنابراین در چنین پرونده‌های ملکی، اگر وکیل در دعاوی تصرف عدوانی از تجربه لازم و دانش کافی برخوردار باشد، به راحتی اینگونه پرونده‌ها را مدیریت می‌کند.

در مجموع طرح دعوی تصرف عدوانی با توجه به عملکرد و تخصص وکیل تصرف عدوانی هم به راحتی قابل حل و فصل است و هم با پیچیدگی و دشواری همراه است. بنابراین با مشورت از وکیل ملکی، قبل از انجام هرگونه معاملات ملکی، از خطرات احتمالی نظیر کلاه برداری جلوگیری می‌شود.

مزاحمت ملکی

مزاحمت ملکی یکی از دعاوی سه گانه تصرف بوده که بر طبق ماده 160 قانون آیین دادرسی مدنی عبارت است از: «دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می‌نماید که نسبت به متصرفات او مزاحم است، بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.»

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تصرف عدوانی، با مشاوران حقوقی و وکیل تصرف عدوانی مؤسسه حقوقی دادسو ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

تصرف عدوانی چیست؟

تصرف عدوانی یعنی شخصی به اجبار و زور مال غیرمنقول فرد دیگری را متصرف کند.

مجازات جرم تصرف عدوانی کیفری چیست؟

بر اساس قانون، مجازات جرم تصرف شامل حبس از یک ماه تا یک سال و رفع تصرف می‌شود.

5/5 - (13 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *