تفاوت فسخ نکاح و طلاق

دو روش برای جدایی زن و مرد طبق قانون در نظر گرفته شده است. در حالت اول زن و مرد برای طلاق توافقی یا یک طرفه به دادگاه مراجعه می‌کنند؛ روش دوم فسخ کردن نکاح است.

در این مقاله تفاوت فسخ نکاح و طلاق را به شما توضیح می‌دهیم. در صورتی که برای طلاق یا فسخ نکاح نیاز به دریافت مشاوره دارید، می‌توانید با مشاورین حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

شرایط انجام طلاق و فسخ نکاح

طلاق زمانی رخ می‌دهد که زوجین زندگی مشترک خودشان را شروع کرده باشند و به خاطر عدم سازگاری، بچه‌دار نشدن، کراهت از هم و… برای جدایی اقدام کنند. اما فسخ نکاح در مواقعی رخ می‌دهد که عیوب زن یا عیوب مرد از طرف مقابل پنهان شده باشد، یا اینکه تدلیس در ازدواج رخ داده باشد.

همچنینی وجود مشکلاتی مانند عنن بودن زوج یا بیماری‌های خاص طرفین می‌تواند منجر به فسخ نکاح شود. در این مواقع قانون این امکان را برای زوجین در نظر گرفته که بدون نیاز به تشریفات برای باطل کردن عقد اقدام کنند.

شباهت فسخ ازدواج با طلاق

از جمله شباهت‌های اصلی که برای فسخ نکاح و طلاق وجود دارد می‌توان به این موضوع اشاره کرد که، طلاق و فسخ نکاح هر دو موجب باطل شدن نکاح و به پایان رسیدن زوجیت زن و مرد می‌شوند.

شرایط نگه داشتن عده و مهریه هم در طلاق و فسخ نکاح یکسان است؛ یعنی در صورت عدم وجود رابطه زناشویی نیاز به نگه داشتن عده توسط زوجه نیست، اما در صورت وجود رابطه زناشویی زن باید حداقل سه ماه یا به اندازه سه بار طهر از عادت ماهانه عده نگه دارد.

فسخ نکاح چه تفاوتی با طلاق دارد؟

با وجود اینکه شرایط کلی که برای فسخ نکاح و طلاق در نظر گرفته شده یکسان هستند، اما این دو روش تفاوت‌هایی نیز با هم دارند که قبل از اقدام برای جدایی باید آن‌ها را بشناسید. در ادامه تفاوت‌های فسخ نکاح و طلاق را برای آشنایی بیشتر بررسی کرده‌ایم.

نیاز به انجام تشریفات طلاق

برای طلاق لازم است که زن و مرد مراحل خاصی را پشت سر بگذراند و پس از شرکت در جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم امکان سازش برای طلاق اقدام کنند. همچنین حضور دو شاهد عاقل و بالغ برای جاری کردن صیغه طلاق ضروری است؛ اما برای فسخ نکاح نیازی به انجام تشریفات نیست و زن و مرد تنها به خواست و اراده خودشان می‌توانند برای باطل کردن صیغه اقدام کنند.

برقراری شرایط خاص طلاق

برای جدایی زن و مرد شرایط خاصی وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به عدم امکان جدایی زوجین در طول عادت ماهانه زن اشاره کرد؛ اما برای فسخ نکاح شرایط خاصی وجود ندارد و در هر زمانی زن و مرد می‌توانند برای جدایی از هم اقدام کنند.

صدور رأی دادگاه برای جدایی

برای صدور رأی طلاق توسط دادگاه باید مراحلی مانند ارجاع به داور، شرکت در جلسات مشاوره، دریافت گواهی عدم سازش و… انجام شود. در غیر این صورت دادگاه حکم طلاق را صادر نخواهد کرد؛ اما در فسخ نکاح تنها در صورت برقراری شرایط فسخ دادگاه حکم جدایی را صادر می‌کند و صلح برقرار کردن بین زوجین در دستور کار نخواهد بود.

امکان ازدواج زوجین پس از سه بار جدایی

در فسخ نکاح زن و مرد پس از سه بار جدایی یا بیشتر مشکلی برای ازدواج مجدد نخواهند داشت؛ اما در طلاق، مرد تنها سه بار می‌تواند به همسرش رجوع کند و پس از آن طلاق از نوع بائن خواهد بود.

برابری حقوق زن و مرد برای جدایی

حق طلاق با مرد است و زن برای جدایی باید دلایل قابل قبولی مانند عسر و حرج را به دادگاه ارائه کند؛ اما در فسخ نکاح زوجین حقوق برابر دارند و هر کدام از آن‌ها می‌تواند با اثبات شرایط فسخ برای جدایی اقدام کند.

شرایط انجام طلاق و فسخ نکاح

جمع بندی

همان‌طور که دیدید در این مطلب تفاوت فسخ نکاح و طلاق را به طور کامل توضیح دادیم. پیشنهاد ما به شما این است که اگر قصد فسخ نکاح دارید حتما با یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده مشورت کنید.

در صورتی که همچنان درباره تفاوت طلاق و فسخ نکاح سوال دارید یا به وکیل متخصص نیاز دارید می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

سوالات متداول

فسخ نکاح چیست؟

فسخ نکاح یکی از روش‌های پایان دادن رابطه زوجیت بین زن و مرد است و موجب باطل کردن عقد می‌شود.

آیا فسخ نکاح در دوران قاعدگی زن ممکن است؟

برای فسخ نکاح شرایط طلاق وجود ندارد و حتی در دوران قاعدگی زوجه هم زوجین می‌توانند برای باطل کردن عقد اقدام کنند.

برای فسخ کردن نکاح از طرف مرد نیاز به گواهی عدم سازش وجود دارد؟

برخلاف طلاق در فسخ نکاح نیازی به گواهی عدم سازش و… وجود ندارد و فقط باید شرایط فسخ برقرار باشد.

زن در چه شرایطی می‌تواند برای فسخ نکاح اقدام کند؟

در صورت خصاء (اخته بودن)، عنن (عدم توانایی جنسی مرد) و مقطوع بودن آلت تناسلی مرد یا وجود بیماری‌هایی مانند جزام، قرن و… زن می‌تواند برای فسخ نکاح اقدام کند.

آیا در فسخ نکاح مهریه تعلق می‌گیرد؟

در صورتی که فسخ نکاح به خاطر عنن بودن مرد رخ دهد یا زن و مرد قبل فسخ رابطه زناشویی داشته باشند، به زوجه مهریه تعلق می‌گیرد. در غیر این صورت زن واجد شرایط دریافت مهریه نخواهد بود.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

5/5 - (11 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *