حقوق زن در طلاق از طرف مرد

مردی که قصد جدایی از همسر خود را دارد، طبق قوانین حمایت از خانواده موظف به پرداخت حق و حقوق زن نظیر نفقه، مهریه، اجرت المثل، نحله و تنصیف دارایی است که مرد باید قبل از اجرای حکم طلاق، این حقوق را به همسر خود پرداخت کند. در این مقاله از موسسه حقوقی دادسو، به بررسی حقوق زن در طلاق از طرف مرد می‌پردازیم. برای مشاوره و راهنمایی بیشتر با وکلای متخصص و مجرب مؤسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

حقوق زن در طلاق از طرف مرد

همان‌طور که گفتم برای طلاق از طرف مرد، زوج باید حق و حقوق خانم بعد از طلاق را به طور کامل پرداخت کند. حقوق زن در طلاق از طرف مرد شامل موارد زیر است:

مهریه

مهریه یکی از مهم ترین و اصلی ترین حقوق زن در زمان طلاق بوده که از زمان عقد نکاح به مالکیت زن در می‌آید و هر زمان که بخواهد حق مطالبه مهریه خود را دارد. اگر زندگی مشترک زوجین دچار بحران و مشکل شده و مرد قصد جدایی از همسر خود را داشته باشد، مرد موظف به پرداخت مهریه بوده و باید به طور کامل آن را پرداخت کند.

اگر مرد تمکن مالی نداشته باشد باید درخواست اعسار و تقسیط مهریه را به دادگاه خانواده ارائه دهد. اعسار و تقسیط مهریه در صورتی مورد قبول دادگاه است که مرد مدارک کافی برای اثبات عدم تمکن مالی را داشته باشد.

بنابراین مرد با معرفی 3 شاهد، ارائه استشهاد محلی و گواهی حقوق (درآمد) خود، تقسیط مهریه را از دادگاه خانواده درخواست می‌کند. دادگاه با قبول درخواست تقسیط و اعسار مهریه، شرایط و نحوه پرداخت مهریه را مشخص خواهد کرد. همچنین اگر مردی قصد جدایی از همسر باکره خود را داشته باشد، طبق قانون مدنی و خانواده نصف مهریه به آن دختر تعلق می‌گیرد.

نفقه

طبق ماده 1107 قانون مدنی؛ نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل، هزینه‌های درمان، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض ‏که شرط استحقاق آن منوط به ازدواج دائمی بین زوجین و تمکین زن از شوهر است.»

میزان نفقه زن، بر اساس مواردی نظیر شئونات خانوادگی زن، عرف و میزان درآمد مرد تعیین می‌شود.

اگر زوجین برای میزان نفقه به توافق نرسند، با نظریه کارشناسان حقوقی نفقه زوجه مشخص خواهد شد. زوجه در صورتی که از همسر خود تمکین کند و وظایف زناشویی خود را انجام دهد، مستحق دریافت نفقه بعد از طلاق است اما اگر زوجه بدون هیچ دلیلی از انجام وظایف خود را در زندگی مشترک امتناع کند، نفقه به او تعلق نمی‌گیرد. در مجموع با جدایی زن و مرد، نفقه زن نیز قطع می‌گردد.

اجرت المثل

علاوه بر مهریه و نفقه، اجرت المثل نیز یکی از اصلی ترین حقوق مالی زوجه بوده که بعد از فوت زوج نیز قابل مطالبه است. به این صورت که زوجه کارهایی که شرعاً بر عهده او نبوده و به درخواست زوج و با عدم قصد تبرع در خانه همسر انجام داده باشد و بتواند آنها را در دادگاه اثبات کند، قانون گذار، اجرت المثل کارهای انجام شده توسط زوجه را محاسبه کرده و زوج موظف به پرداخت آن است.

شرط نصف دارایی

تنصیف دارایی زن و شوهر یکی از شروط ضمن عقد ازدواج بوده که در عقدنامه درج می‌شود. به این صورت که زوج نصف اموال و دارایی خود را در زمان طلاق به زوجه انتقال دهد. زوجه باید با مدارک و مستندات محکمه پسند، مال و اموال زوج را به دادگاه معرفی ‌کند.

سپس بر طبق بند الف شرط ضمن عقد ازدواج، اگر طلاق از طرف مرد باشد و ربطی به رفتار و اخلاق و تخلف زن نداشته باشد، مرد بر طبق قوانین موظف به انتقال نصف دارایی خود که در ایام ‏زندگی ‏مشترک با زن به دست آورده است. انتقال مال و دارایی مرد به زن، قبل از ازدواج امکان پذیر نیست.

همچنین درخواست تقسیط و اعسار مرد برای پرداخت شرط نصف دارایی، توسط دادگاه پذیرفته نیست.

به چه دلایلی شرط تنصیف دارایی اجرا نمی‌شود؟

  • عدم مطالبه زنان
  • مشکلات اجرائی شرط انتقال تا نصف دارایی
  • عدم اطلاع زوجه از دارایی زوج
  • انصراف مرد از طلاق در صورت مطالبه اجرای شرط انتقال نصف دارایی از ناحیه زوجه

نحله

نحله به معنای بخشش، حق مالی زن بوده که بر عهده مرد است و میزان آن با توجه به شرایط مالی مرد و نظریه قاضی مشخص خواهد شد. این حق در شرایطی نظیر دادخواست طلاق از طرف مرد و نداشتن دلیل موجه برای طلاق، به زن تعلق می‌گیرد. زن قبل از طلاق می‌تواند برای دریافت نحله به دادگاه خانواده مراجعه کند.

با توجه به موارد ذکر شده درباره حقوق زن در طلاق از طرف مرد، اگر به مشاوره حقوقی خانواده در این زمینه نیاز دارید، با وکلای خبره مؤسسه حقوقی دادسو از طریق واتساپ ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

حقوق زن در طلاق از طرف مرد چیست؟

حقوق زن شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، شرط نصف دارایی و نحله است.

در چه صورتی نحله به زن تعلق می‌گیرد؟

در صورتی که طلاق از طرف مرد باشد یا دلیلی قانع کننده ای برای طلاق نباشد، نحله به زن تعلق می‌گیرد.

4.1/5 - (55 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
4 پاسخ
  1. سلام خانم وکیل.
    زوجه برای مشاوره به اداره بهزیستی هم باید مراجعه کتد
    تشکر

  2. مردان نیاز بسیار بالایی برای گفتگو در مورد مشکلات و حقوق خود دارند، وقت آن رسیده در مورد این مسایل به روشنی و بدون ترس از آبرو گفتگو کنند، دنیایی که مردستیزی در آن تبدیل به یک ژست روشنفکری شده

  3. چرا وقتی که شوهر میمیره و زن آواره میمونه فقط یک هشتم از اموالش به زن میرسه اما وقتی که طلاقش میده باید نصف اموالش رو هم بده این چه قانون مزخرفیه خوب اگه زن زندگی باشه که مرد طلاقش نمیده

  4. مردبی چاره پس بااین اوصاف زن هربلایی بخوادبه سرمردمیاره این انصاف نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *