بانوان ایرانی که متأهل هستند، جهت خروج از کشور به اجازه کتبی و رسمی شوهر خود نیاز دارند. این اجازه را میتوان به صورت وکالت خروج از کشور از طرف شوهر به همسر اعطاء کرد. اما در بیشتر موارد، اجازه خروج همسر از کشور اغلب با پیچیدگیها و مشکلاتی همراه است که ضرورت مراجعه به وکیل را اجتنابناپذیر میکند.
مؤسسه حقوقی دادسو با در اختیار داشتن وکلای پایه یک دادگستری میتواند به شما جهت تنظیم وکالت خروج از کشور و انجام مراحل قانونی کار کمک شایانی کند.
اجازه خروج همسر از کشور
بانوان متأهل بر اساس قانون ایران نمیتوانند بدون اجازه شوهر به خارج از کشور سفر کنند. مهم نیست نوع سفر به خارج تفریحی یا شغلی باشد، در هر صورت در بخش درخواست پاسپورت و صدور ویزا به اجازه خروج از کشور برای بانوان نیاز است. این اجازه برای کلیه دختران زیر 18 سال متأهل نیز صادق است. در صورتی که دختر ازدواج نکرده باشد، به اجازه پدر نیاز خواهد بود.
بدین منظور دفاتر اسناد رسمی یا مراجع صادرکننده سند رسمی مثل کنسولگری محل اقامت مرد توانایی انجام امور خروج از کشور همسر را دارند. سپس وکالت با حق عزل یا وکالت بلاعزل خروج همسر از کشور تنظیم میشود. شما تنها با دریافت اولین گواهی وکالت میتوانید بدون مراجعههای بعدی با همان وکالت اولیه به خارج از کشور سفر کنید. بدین معنا که تنها یک بار اخذ وکالت خروج از کشور کفایت میکند.
بانوانی که برای خروج نیاز به اجازه همسر ندارند، عبارتند از:
- بانوانی که به همراه همسر خود مقیم یک کشور دیگر هستند.
- بانوانی که با یک مرد خارجی ازدواج کرده و به تابعیت ایرانی خود باقی مانده اند.
- بانوانی که قصد انجام حج تمتع دارند.
- بانوانی که ضمن عقد نکاح شرط کردهاند که برای خروج از کشور به اجازه همسر نیاز نداشته باشند.
- بانوانی که با توجه به صلاحدید دادستان محل سکونت، اجازه خروج از کشور را بدون رضایت شوهر دریافت کرده اند.
درج حق خروج از کشور در عقدنامه، مورد قبول اداره گذرنامه نیست! و حتماً لازم است که یک وکالتنامه بلاعزل در یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود.
مدارک لازم جهت اخذ اجازه خروج از کشور
شما با داشتن وکالت میتوانید به اداره گذرنامه مراجعه کرده و مراحل قانونی را طی کنید. فقط مهم است که وکالتنامه به صورت بلاعزل باشد تا مرد بعداً امکان پشیمانی نداشته باشد. همچنین جهت اخذ اجازه خروج از کشور باید مدارک زیر را آماده کنید:
- دریافت و تکمیل پرسشنامه اجازه خروج همسر به همراه امضاء فرم مذکور توسط شوهر
- تصویر گذرنامه ایرانی شوهر و همسر
- تأیید و مهر کردن موارد 1 و 2 توسط یکی از محاضر رسمی (Notary Public) در کشور مقصد
- تصویر مدارک اقامتی شوهر و خانم در کشور مقصد
- حضور خانم با ارائه اصل شناسنامه ایرانی خود و مدارک ردیفهای 1 و 2 و 4
- قبض پرداخت تعرفه به حساب خزانه داری کل و ارائه قبض
- ارائه اصل شناسنامه و کارت ملی ایرانی خانم
موارد مربوط به صدور و تمدید گذرنامه برای بانوان عبارتند از:
- اجازه محضری برای بانوان متأهل از سوی همسر
- عدم نیاز به اجازه محضری برای بانوان مقیم خارج دارای شوهر خارجی
- ارائه اصل گواهی فوت یا اصل شناسنامه باطل شده شوهر برای بانوانی که همسرشان فوت کرده
- ارائه اصل طلاق نامه برای بانوان طلاق گرفته
مراحل دریافت اجازه خروج از کشور
همانطور که قبلتر بیان کردیم، بانوان نیاز به وکالت محضری از سمت شوهر خود دارند. پس در گام اول زن و شوهر باید به همراه یکدیگر به دفاتر رسمی مراجعه کنند و سپس با ارائه مدارک و پر کردن فرمهای مربوطه، شوهر از جانب خود وکالت خروج از کشور را به همسر خود اعطاء کند.
پس از آن زن و شوهر باید با در دست داشتن مدارک لازم به اداره گذرنامه محل زندگی خود برود و مدارک را تسلیم کند. سپس اداره گذرنامه اقدام به ارائه پاسپورت به خانم میکند. همچنین توصیه میشود که مرد نیز به همراه همسر خود به اداره گذرنامه مراجعه کند و پرسشنامههای لازم را پر کند تا جای بحث و کاوش نباشد.
اجازه خروج از کشور دختر مجرد
دختران مجرد زیر ۱۸ سال، برای خروج از کشور به اجازه کتبی پدر (ولی) یا قیم قانونی خود نیاز دارند. اما دختران مجرد ۱۸ سال تمام به اجازه پدر با قیم خود نیازی ندارد. در سالهای اخیر ممنوع الخروجی دختران مجرد ورزشکار و همچنین بانوان متأهل موجی از اعتراض را به همراه داشت. به موجب همین اتفاق، در مورد بند ۳ ماده ۱۸ قانون گذرنامه اصلاحاتی انجام شد.
طبق این بند: «در مواردی مانند حج تمتع، شرکت در مسابقات و همایشهای علمی، فرهنگی و ورزشی، بانوان با تأیید مراجع ذیصلاح کشور میتوانند از کشور خارج شوند.»
اجازه خروج از کشور برای ازدواج موقت
در قانون مدنی وظایف زوجه (زن) پس از انعقاد عقد نکاح مطرح میشود که شامل تبعیت زن از شوهر و ریاست شوهر بر خانواده است. اما این قانون در مورد نکاح موقت صادق است. پس به دلیل آنکه عقد موقت زن تحت نفقه شوهر نیست و شوهر موظف به تأمین مسکن و اقامت اجباری زوجه نخواهد بود.
پس قوانین مربوط به اجازه خروج کشور برای بانو صدق نمیکند. درست حدس زدید، در ازدواج موقت، شرط موافقت شوهر ضروری نیست. بنابراین زن میتواند بدون اذن شوهر و با تهیه مدارک مورد نیاز جهت اخذ پاسپورت به اداره گذرنامه مراجعه کند.
وکیل خروج از کشور با موسسه حقوقی دادسو
دریافت مشاوره از وکلای متخصص و مجرب در زمینه اجازه خروج از کشور میتواند پیچیدگیها را ساده کرده و روند دریافت پاسپورت برای بانوان متأهل را آسان کند. وکلای پایه یک «مؤسسه حقوقی دادسو» با ارائه راهکارهای قانونی و تخصصی به شما کمک میکنند تا در مسیر درست حرکت کنید. چنانچه به دنبال دریافت مشاوره درباره موضوع اجازه خروج از کشور هستید، از مشاوره آنلاین وکلای ما بهره مند شوید.
سوالات متداول
- کدام بانوان برای خروج از کشور به اجازه همسر یا سرپرست قانونی خود نیاز دارند؟
بانوان متأهل و دختران مجرد زیر ۱۸ سال به اجازه همسر و سرپرست قانونی خود احتیاج دارند.
- آیا درج حق خروج از کشور در عقدنامه معتبر است؟
بله، اما برای دریافت پاسپورت از اداره گذرنامه به وکالت محضری از طرف شوهر نیاز است.
- آیا در ازدواج موقت اجازه همسر برای خروج از کشور برای زنان لازم است؟
خیر، در ازدواج موقت به اجازه همسر نیازی نیست زیرا ازدواج موقت شامل حقوق زن در مقابل مرد نمیشود.