خانه / ملکی / خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد

خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد

خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد

حتماً برای شما هم پیش آمده است که شخصی متعهد به انجام کاری شده و از انجام آن سرباز زده باشد. مسلماً در این موارد، ضرر و زیان و خسارتی به شما وارد شده است. اما خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد چیست و چه مواردی را شامل می‌شود؟ در چنین مواردی باید خسارت به افراد تعلق بگیرد اما بسیاری از ما مفاد و نکات آن را نمی‌دانیم و همین امر موجب بروز برخی مشکلات می‌شود.

عدم انجام تعهد در حقیقت یکی از پرتکرارترین وقایعی است که اتفاق می‌افتد. در این مقاله به بررسی خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد پرداخته‌ایم تا بهتر با نکات و ضرورت‌های آن آشنا شویم. استفاده از خدمات متفاوت دادسو مانند مشاوره واتس اپی رایگان نیز به شما کمک می‌کند تا بسیاری از کارهای حقوقی خود مانند پروسه دریافت خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد را به شکلی مناسب تر طی کنید.

خسارت تاخیر در انجام تعهد چیست؟

گاهاً پیش می‌آید که شخصی در تعهد داده شده در قرارداد، نسبت به انجام وظایف و مسئولیت‌های خود سرپیچی کند. در صورت چنین اتفاقی، خساراتی به طرف مقابل قرارداد وارد خواهد شد. برای مطالبۀ خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد، شرایطی در قرارداد ذکر شده‌اند.

زیرا در غیر این صورت، شرایط مطالبۀ خسارت وجود نخواهد داشت. بدین ترتیب، قرارداد و مفاد آن معنای خود را از دست خواهند داد. طرح دعوی شما مبنی بر مطالبۀ خسارت بی‌معنا بوده و امکان دریافت و طلب آن نیز وجود نخواهد داشت. در نهایت شما لازم است اقدامات مقتضی را از طرف مراجع قضایی انجام دهید.

شرایط دریافت خسارت عدم انجام تعهد

چنانچه قصد داشته باشید دعوای مطالبۀ خسارت و ضرر و زیان ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر آن را مطرح کنید باید شرایط و ضوابطی را در قرارداد رعایت کرده باشید. از جمله اینکه:

  • ایجاد یا به وجود آوردن خسارت و ضرر و زیان در قرارداد یکی از مهم‌ترین شرایط جهت مطالبۀ دعوای خسارت ناشی از عدم انجام تعهد است. در این راستا لازم است ثابت کنید که ضرر و زیان و خسارت به شما وارد شده است.
  • به وجود آمدن ضرر و زیبان باید نتیجۀ مستقیم عدم انجام تعهد طرف مقابل باشد. خسارت ناشی از عدم انجام تعهد قراردادی را باید مطالبه نمایید. شما باید به صورت مستقیم ثابت کنید که خسارت وارد شده به شما در نتیجۀ عدم انجام تعهد قرارداد از طرف مقابل بوده و عهد شکنی از طرف شما وارد نشده است.
  • یکی از مهم‌ترین موارد این است که زمان انجام تعهد سپری شده باشد. این یکی از شرایط لازم برای مطالبه خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد است. زیرا در غیر این صورت شما نمی‌توانید خسارت و ضرر و زیانی را که به شما وارد شده است، از طرف مقابل مطالبه نمایید.

شرایط دریافت خسارت عدم انجام تعهد

دو نکته مهم  خسارت تاخیر انجام تعهد

  • چنانچه شما بخواهید خسارت و ضرر و زیان ناشی از عدم انجام تعهد را دریافت نمایید باید در قرارداد ذکر شده باشد که این خسارت شامل چه مواردی است و چه چیزهایی را شامل نمی‌شود. به موجب مادۀ 221 قانون مدنی، مطالبۀ خسارت ناشی از عدم انجام تعهد قرارداد ضروری است و در اغلب موارد نیازی به ذکر آن در قرارداد نیست.
  • مدیون از انجام تعهدات خود خودداری کرده باشد. این یکی دیگر از مهم‌ترین شرایط برای مطالبۀ خسارت و ضرر و زیان عدم انجام تعهد است. متعهد با وجود اینکه توانایی انجام تعهد را داشته است اما در انجام آن سرپیچی و کوتاهی کرده باشد. در صورتی که فرد به هر صورتی قادر به انجام تعهد نبوده باشد نمی‌توان خسارت ناشی از انجام تعهد را از وی مطالبه کرد. مثلاً اگر فرد طی یک حادثۀ رانندگی دچار آسیب شدید شده باشد، نمی‌توان از او تقاضای انجام تعهدات را نمود. چرا که به صورت فیزیکی فرد قادر به انجام هیچ کاری نبوده است.

نحوه جبران خسارت عدم انجام تعهد

وجه التزام با عنوان شرط جزا نیز شناخته می‌شود. منظور از آن، همان میزان مبلغ ناشی از خسارت است که در صورت عدم انجام تعهد باید پرداخت شود. قید این عبارت به معنای افزایش امنیت قرارداد برای هر یک از طرفین است.

مثلاً چنانچه در قرارداد بیع اتومبیل عنوان شود که در صورت تاخیر فروشنده مبلغ معینی برای خسارت تاخیر پرداخت شود، این مبلغ همان وجه التزام است که باید به خریدار پرداخت شود. وجه التزام باعث می‌شود که هر دو طرف از انجام تعهدات خود سرپیچی نکرده و تعهد خود را به موقع انجام دهند.

چنانچه شما وجه التزام را در قرارداد ذکر نکرده باشید. تنها در صورتی می‌توانید برای دریافت خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد اقدام کنید که خسارتی به شما وارد شده باشد. اما در صورت قید وجه التزام در قرارداد، شما تنها در صورت تاخیر و عدم انجام تعهد می‌توانید خسارت خود را مطالبه کنید و نیازی به وارد شدن خسارت به شما نخواهد بود. بدین ترتیب همواره بهتر است که وجه التزام را در قرارداد ذکر کنید تا در هر صورت بتوانید حق و حقوق را از طرف مقابل دریافت کنید.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه پرونده های ملکی پاسخ داده شده است.

تفاوت خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد

خسارت عدم انجام تعهد در تعهدات قراردادی مطرح است و با خسارت تاخیر در انجام تعهد قابل جمع نیست. برای جبران خسارت از عدم انجام تعهد باید شرایط وجود داشته باشد. برخی اعتقاد دارند که در صورت نقض تعهد در همان گام اول، باید در قرار داد شرایط فسخ آورده شده باشد. در قانون مدنی در برخی موارد استثنایی شرایط فسخ در همان گام اول وجود دارد.

تفاوت خسارت تاخیر و خسارت عدم انجام تعهد

چند نکته مهم خسارت عدم انجام تعهد

  • شما نمی‌توانید خسارت ناشی از خسارت را دریافت نمایید. به این معنا که اگر مستحق دریافت خسارت باشید و فرد مقابل این خسارت را پرداخت نکند، خسارت آن را نمی‌توانید دریافت کنید.
  • اگر شخص خودتان نیز در عدم انجام تعهد دخالت داشته باشید، امکان دریافت خسارت میسر نخواهد بود.
  • در صورتی که وجه التزام در قرارداد ذکر شده باشد دادگاه نمی‌تواند آن میزان را تغییر دهد.
  • اگر طرفین در قرارداد مبلغ و میزان خسارت را ذکر نکرده باشند دادگاه در صورت وارد شدن خسارت با جلب نظر کارشناس مبلغ خسارت را تعیین خواهد کرد.
  • در سیستم قضایی و حقوقی ایران، خسارت ناشی از عدم النفع یا خسارت غیر مستقیم قابل دریافت و مطالبه نیست.

جمع بندی
اگر سؤال یا ابهامی در خصوص وجه التزام، شرایط دریافت خسارت، وکیل ملکی و هر چیز دیگر دارید با مشاوران دادسو در تماس باشید. ما می‌کوشیم پاسخ سؤالات شما را به بهترین نحو و در سریع‌ترین زمان ممکن بدهیم. بدانید و آگاه باشید که شرایط حقوقی و قضایی همواره حکم می‌کنند که تمام قراردادهای خود را با بهترین وکیل ملکی مطرح کنید.

چرا که هر گونه ابهام در این خصوص می‌تواند ضرر و زیان بسیاری را به شما وارد نماید. همچنین می‌توانید از خدمات متفاوت دادسو مانند مشاوره تلفنی رایگان، مشاوره واتس اپی رایگان و مشاوره حقوقی رایگان استفاده کنید.

سوالات متداول

  1. منظور از خسارت عدم انجام تعهد چیست؟

گاهاً پیش می‌آید که شخصی در تعهد داده شده در قرارداد، نسبت به انجام وظایف و مسئولیت‌های خود سرپیچی کند. در صورت چنین اتفاقی، خساراتی به طرف مقابل قرارداد وارد خواهد شد.

  1. آیا خسارت ناشی از خسارت را می‌توان مطالبه کرد؟

شما نمی‌توانید خسارت ناشی از خسارت را دریافت نمایید. به این معنا که اگر مستحق دریافت خسارت باشید و فرد مقابل این خسارت را پرداخت نکند، خسارت آن را نمی‌توانید دریافت کنید.

5/5 - (15 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *