محتویات این صفحه
مراحل اعتراض به تقسیم ارث در دادگاه
در این مقاله میخواهیم درباره اعتراض به تقسیم ارث در دادگاه توضیح دهیم. همانطوری که میدانید انحصار وراثت یکی از پیچیدهترین مراحل قانونی در ایران است. چرا که ممکن است مشکلات زیادی مانند عدم همکاری وراث، خبر نداشتن از تمامی اموال متوفی یا دعوای وراث برای تقسیم ارث عادلانه پیش آید.
با توجه به مشکلات پیش آمده در این زمینه، مرحلهای برای اعتراض به تقسیم اموال در نظر گرفته شده است. که وراث قانونی فرد میتوانند در مرحله خاصی نارضاتی خود را نشان داده و فرم مخصوص اعتراض به تقسیم اموال را تقدیم دادگاه کنند تا بررسیهای لازم انجام شده و تجدید نظر شود. برای درک بهتر این موضوع ابتدا مراحل انحصار وراثت را به صورت مختصر توضیح میدهیم و بیشتر درباره اعتراض به تقسیم اموال متوفی صحبت میکنیم.
مراحل انحصار وراثت
همانطوری که میدانید بعد از فوت متوفی اموال ایشان تا مشخص شدن ورثه و سهم هر کدام بنا بر نسبتشان با ایشان بلاتکلیف میماند. وراث بعد از فوات متوفی باید گواهی انحصار وراثت را دریافت و به دادگاه تحویل دهند.
برای این کار باید ابتدا گواهی فوت را به همراه مدارک شناسایی خود به شورای حل اختلافی که آخرین محل سکونت متوفی بود تحویل دهند. بعد از آن فرم که از شورای حل اختلاف دریافت کردهاند را باید به دفتر اسناد ببرند.
در این مرحله باید استشهادیه انحصار وراثت تهیه کنند تا وراث توسط این فرم و دوشخصی که همه وراث را میشناسند تائید شوند.
بعد از آن میتوانند مدارکی که تا اینجا تهیه کردهاند را برای محاسبات مالیاتی به اداره مالیات تحویل دهند. در نهایت بعد از تائید وراث و مشخص شدن مالیات بر ارث گواهی انحصار وراثت صادر میشود.
اعتراض به تقسیم اموال در دادگاه
اعتراض میتواند در مراحل مختلف و توسط افراد مختلف باشد. برای مثال دادستانی که مسئول رسیدگی به پرونده تقسیم اموال میباشد، میتواند به این موضوع اعتراض کند که متوفی وارثی نداشته (در اصطلاح حقوقی بلاوارث بوده) و افرادی که برای انحصار وراثت اقدام کردند بی اساس بوده.
بیشتر بخوانید:
مراحل رسیدگی به انحصار وراثت در شورای حل اختلاف
ماده ۳۶۷ قانون امور حسبی
در کلیه موارد که دادستان تشخیص دهد که متوفی بلاوارث بوده و درخواست اشخاص برای صدور تصدیق بیاساس است میتواند بهدرخواست تصدیق وراثت اعتراض نماید و نیز میتواند در صورتی که متوفی را بلاوارث بداند به تصدیق انحصار وراثت در موردی هم که تصدیق مسبوق به آگهی نبوده است اعتراض کند و در هر حال دادستان حق دارد از رای دادگاه پژوهش و فرجام بخواهد.
از موارد دیگر اعتراض وراث نسبت به گواهی انحصار وراثت است که برای مثال نام یکی از وراث در گواهی آورده نشده. در این مورد باید مجدد موضوع توسط دادگاه بررسی شود.
بیشتر بخوانید:
ماترک متوفی چیست؟
ماده ۳۶۹ قانون امور حسبی
در مورد ماده ۳۶۴ اشخاص ذینفع میتوانند به درخواست تصدیق و همچنین به تصدیقی که در موضوع وراثت صادر میشود اعتراضنمایند و رای دادگاه در این خصوص قابل پژوهش و فرجام است.
اتباع خارجه هم میتوانند نسبت به انحصار وراثت اعتراض داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
استشهادیه انحصار وراثت چیست؟
ماده ۳۵۶ قاون امور حسبی
تصدیق صادره از مقامات صلاحیت دار کشور متوفی راجع به وراثت اتباع خارجه با انحصار آن پس از احراز اعتبار آن در دادگاه ایران ازحیث صدور و رعایت مقررات مربوطه به اعتبار اسناد تنظیم شده در خارجه قابل ترتیب اثر خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
تفاوت انحصار وراثت محدود و نامحدود چیست؟
چه کسانی حق اعتراض به تقسیم ارث دارند؟
همانطور که گفیم بسته به مراجل مختلف اشخاص مختلفی حق اعتراض به تقسیم ارث در دادگاه را دارند. برای مثال اگر نام وارثی در لیست وراث وارد نشده باشد ایشان میتواند با ثابت کردن نسبت خود با متوفی برای اعتراض اقدام کنند. پس وراث جز افرادی هستند که حق اعتراض دارند.
دادستان همانطوری که گفتیم حق اعتراض نسبت به این موضوع را دارد که متوفی بلاوارث است. دسته سوم که حق اعتراض دارند را افراد ذینفع از انحصار وراثت تشکیل میدهند. افراد ذینفع شامل کسانی میشود که به صورت مستقیم وارث محسوب نمیشوند ولی یا طلبکار متوفی بودهاند یا وصی ایشان بودهاند ( به این معنا که باید وصایای متوفی را انجام دهند) یا موصی له بودند ( فردی که با وصیت متوفی ارث میبرد).
بیشتر بخوانید:
در صورت عدم همکاری ورثه برای تقسیم ارث چه باید کرد؟
ماده ۵۸۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در اعتراض شخص ثالث:
اگر در خصوص دعوایی حکم یا قراری صادر شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در مرحلهدادرسی که منتهی به حکم یا قرار شده است به عنوان اصحاب دعوی دخالت نداشته میتواند بر آن حکم یا قرار اعتراض نماید.
بیشتر بخوانید:
آگهی انحصار وراثت در روزنامه
مراحل اعتراض به تقسیم ارث در دادگاه
شخصی که جز وراث محسوب نشده یا میزان کمتری از حقش ارث دریافت کرده باشد ابتدا به شورای حل اتلاف مراجعه و دادخواست خود را تنظیم کند.
سپس باد در دو مرحله به دادگاه مراجعه کند. در یک مرحله باید ثابت کند که جز وراث است و در مرحله دیگر باید ثابت کند که متوفی فوت شده است. سپس باید دادخواست ابطال تقسیم ارث را به دادگاه تقدیم کند تا دادگاه وصول ایشان را طلب کند.
در صورتی که در مورد اعتراض به تقسیم ارث در دادگاه نیاز به راهنمایی بیشتر دارید با کارشناسان حقوقی دادسو تماس بگیرید تا به صورت رایگان مشاوره دریافت کنید.
مهلت اعتراض به تقسیم ارث
دادگاه زمانی را برای اعتراض به تقسیم اموال برای همه کسانی که حق اعتراض دارند در نظر گرفته. به صورت کلی تا سه ماه بعد از صادر شدن گواهی انحصار وراثت افرادی که در عنوان قبل ذکر کردیم حق اعتراض دارند.
در صورتی که اعتراضی از جانب هیچ شخصی نبود تقسیم اموال صورت میگیرد. ولی اگر شخصی بعد از این زمان قصد اعتراض داشت هم قانونی برای ایشان در نظر گرفته شده.
بیشتر بخوانید:
اموال معاف از مالیات بر ارث
- برچسب ها:
- انحصار وراثت
ما سه ساله که سر سهم الارث دعوا داریم و اشتباه کردیم از همون اول وکیل نگرفتیم. ۳ سال گذسته هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده. اشتباه خواهرم بود. الانم بعد سه سال دل و دماغ پیگیری نداریم. همه وراث از جمگ و دعوا خسته شدن و فقط ادارن لجبازی می کنن
سلام
وقت بخیر
داشتن وکیل در چنین پرونده ای به شما کمک شایانی می کند
سلام، راهی هست که بشه اموالی که قبل از فوت و تقسیم ارث به نام کس دیگه ای زده شده رو پس گرفت؟
سلام، وقت بخیر.
خیر
مسعودی هستم
باسلام.پدرم ده سال پیش فوت شده.
اموال پدرم درطول ده سال در تصرف برادرانم ونامادریم بوده ودر زمین های تجاری ومسکونی بای خود وفرزندانشان خانه ساختن وبه ما توجهی نکردن وبعد ده سال من وخواهرانم شکایت کردیم وهنوزنظرکارشناس نیامده وترکه تقسیم نشده و بعضی از اموال وده سال تصرف را در دادخواست ننوشتیم.
لطفا راهنمایی بفرمایید.باتشکر
سلام، وقت بخیر.
اطلاعات برای راهنمایی کردن شما ناقص است. با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
سلام
ببخشید مدت زمانی مشخص برای اعتراض به گواهی حسر وراثت هست
یعنی فقط ۳ماه یا یک سال
و یا فقط عدم مطلع بودن برای صدور گواهی کافی است حتی اگر ۱۲سال از صدور گواهی گذشته و بخشی از ارثیه را نیز گرفته باشند و حال فرزندان یکی از وراث که به سهم پدرش گه فوت شده آیا میتواند به این گواهی اعتراض کند؟
سلام، وقت بخیر.
برای پاسخگویی به سوال شما به اطلاعات بیشتری نیاز هست. لطفا با کارشناسان ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان استفاده کنید.