اموالی که بعد از فوت هر فردی از او به جا میمانند به عنوان ترکه یا ماترک شناخته میشوند؛ اما ماترک به چه کسانی تعلق میگیرد و چطور تقسیم اموال بین بستگان متوفی انجام میشود را قوانین انحصار وراثت مشخص میکند.
در واقع، در صورتی که فرد متوفی دارای فرزند یا همسر و… باشد، اموالی که از او به جا مانده بر اساس قانون انحصار وراثت بین وراث تقسیم خواهد شد.
اما سوال مهمی که پیش میآید این است که بعد از انحصار وراثت چه باید کرد و مراحل بعد از انحصار وراثت چگونه است؟
توجه کنید که دادسو با تجربهی چندین ساله در حل پروندههای تقسیم ارث و انحصار وراثت، به خوبی با چالشها و نگرانیهای شما آشنا است.
در صورتی که دادسو وکیل انحصار وراثت شما باشد، دیگر نگرانیای بابت مرحله بعد از انحصار وراثت نداشته باشید؛ وکلای دادسو صفر تا صد پرونده را برای شما انجام داده و درباره مراحل بعد از گواهی انحصار وراثت شما را راهنمایی میکنند.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
آیا انحصار وراثت اجباری است؟
برای تقسیم اموال به جا مانده از متوفی لازم است که انحصار وراثت انجام شود و وراث متوفی پس از انجام مراحل انحصار وراثت را انجام دهند.
در غیر این صورت هیچ کدام از وراث نمیتوانند در ماترک باقیمانده از متوفی دخل و تصرف کنند. بنابراین پاسخ سوال آیا انحصار وراثت اجباری است؟ مثبت خواهد بود.
وراث متوفی چه کسانی هستند؟
برای تقسیم اموال متوفی باید ابتدا طبقات ارث یا کسانی که از فرد مورد نظر ارث میبرند مشخص شود. طبق قانون تقسیم ارث، طبقات ارث به صورت زیر دستهبندی میشوند:
- در طبقه اول ارث پدر و مادر متوفی، همسر متوفی، فرزندان متوفی و نوههای او قرار دارند.
- پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و بردار و فرزندان آنها در طبقه دوم ارث قرار مگیرند.
- در طبقه سوم ارث عموها، داییها، عمهها، خالهها و فرزندان آنها قرار دارند.
مراحل انحصار وراثت
برای انجام تقسیم ارث لازم است که مراحل انحصار وراثت را انجام دهید. در این مراحل، ابتدا باید تعداد وراث حاضر در طبقات ارث مشخص شود.
سپس گواهی فوت فرد دریافت شده و وراث برای صدور گواهی انحصار وراثت به شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی متوفی مراجعه کنند.
بعد از آن باید در حضور دو شاهد عاقل و بالغ تعداد ورثه متوفی در اسناد رسمی تأیید شود. سپس ورثه متوفی باید مالیات بر ارث مشخص شده را پرداخت کنند.
در نهایت وراث میتوانند اموالی که باقیمانده را طبق قانون بین خودشان تقسیم کنند و هرکدام از ورثه میزان ارثی که برای او تعیین شده را دریافت خواهد کرد.
البته در صورتی که دادسو وکیل شما باشد نیازی به انجام هیچ یک از مراحل نیست و وکیل به جای شما در تمام مراحل حضور خواهد داشت.
مدارک انحصار وراثت
برای انحصار وراثت یا تقسیم اموال به جا مانده از متوفیان لازم است که مدارک انحصار وراثت را ارائه دهید. این مدارک در ادامه معرفی شدهاند.
- ارائه گواهی فوت صادر شده توسط اداره ثبتاحوال
- ارائه کپی عقدنامه همسر متوفی
- گواهی پرداخت کردن هزینه انحصار وراثت
- ارائه گواهی استشهاد تأیید تعداد وراث
- ارائه گواهی پرداخت مالیات بر ارث
بعد از گرفتن انحصار وراثت چه باید کرد؟
سوالی که بسیار مطرح میشود این است که مراحل بعد از انحصار وراثت چگونه است و بعد از گرفتن گواهی حصر وراثت چه باید کرد؟
بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت توسط وراث متوفی دو راه پیش روی آنها وجود دارد.
- اگر وراث راضی به تقسیم اموال باشند و اختلافی بین آنها وجود نداشته باشد، بعد از پرداخت مالیات بر ارث آنچه از متوفی باقیمانده بین آنها تقسیم خواهد شد.
- اما در صورتی که بین وراث اختلاف و نزاع وجود داشته باشد، لازم است که وارثان متوفی درخواست تقسیم ترکه را آماده کرده و به مراجع ذیصلاح ارائه کنند. در این شرایط قانون برای تقسیم اموال بین وراث متوفی اقدام خواهد کرد.
نقش وکیل انحصار وراثت در تقسیم ارث
وکیل انحصار وراثت با وجود شناخت کاملی که درباره اجباری یا اختیاری بودن انحصار وراثت و مراحل تقسیم ارث دارد، هزینه انحصار وراثت را برآورد میکند.
سپس وکیل با وجود اختیاری که دارد، هزینه مالیات بر ارث و … را از اموال متوفی یا مبلغی که در اختیار او قرار دارد میپردازد، تا تقسیم ارث انجام شود.
بنابراین حتی در صورت وجود اختلاف یا ناسازگاری وراث و عدم حضور آنها نیز میتوانید با کمک وکیل انحصار وراثت تقسیم ارث را انجام دهید.
اگر بخواهیم مجدد به سوال بعد از انحصار وراثت چه باید کرد پاسخ دهیم باید بگوییم که اگر وکیل انحصار وراثت داشته باشید نیازی نیست هیچ کاری انجام دهید و وکیل به جای شما همه مراحل بعد از انحصار وراثت را انجام میدهد.
سؤالات متداول
مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت چقدر است؟
تاریخ انحصار وراثت نامحدود است و وراث میتوانند هر زمانی که مد نظرشان باشد برای تقسیم ارث اقدام کنند، اما تنها یک سال پس از دنیا رفتن متوفی برای دریافت اظهارنامه مالیات بر ارث مهلت خواهند داشت.
آیا پرداخت مالیات انحصار وراثت اجباری است؟
بدون پرداخت مالیات بر ارث امکان انجام انحصار وراثت برای بستگان سببی و نسبتی متوفی وجود نخواهد داشت.
کاربرد گواهی انحصار وراثت چیست؟
در گواهی انحصار وراثت تعداد ورثه، میزان ارث و دیون باقیمانده از متوفی و سهمالارث هرکدام از وراث مشخص میشود.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
ازکلماتشماهیچنتیجهنگرفتمبندهخدمتشماعرضکردمازکودکیشناسنامهبندهوکارتپایانخدمتوسندازدواجشصدسالهعذابمیکشم
ممنون از مطالبی که در زندگی همه کاربرد دارد
موفق باشید
سلام، وقت بخیر
سپاس از همراهی شما