جهیزیه در چه صورت به زن تعلق نمیگیرد؟
خانه / خانواده (طلاق) / استرداد جهیزیه در زمان طلاق چگونه است؟

استرداد جهیزیه در زمان طلاق چگونه است؟

استرداد جهیزیه قبل از طلاق یکی از مهم ترین دغدغه‌ها و سوالات زوجین در زمان طلاق است.

اینکه جهیزیه در چه صورت به زن تعلق نمیگیرد، راهنمای استرداد جهیزیه توسط خانم، استرداد جهیزیه توسط مرد، تکلیف جهیزیه مرد بعد از طلاق، قانون جهیزیه در طلاق را در این مقاله بررسی می کنیم.

توجه داشته باشید که در زمان تحویل جهیزیه به زوجه، حتما صورتجلسه تحویل جهیزیه به زوجه مکتوب شود و توسط طرفین امضا شود.

قانون جهیزیه در طلاق

به صورت کلی قانون جهیزیه در طلاق به این صورت است که زوجین با ارائه فاکتور و یا سیاهه می توانند، اقلامی را که خودشان تهیه کرده‌اند را با خود ببرند.

قانون جهیزیه در طلاق توافقی هم به این صورت است که زوجین قبل از اقدام برای طلاق توافقی بین خود، در مورد جهیزیه توافق می کنند و توافق خود را به دادگاه اعلام می کنند.

جهیزیه در طلاق توافقی

برای تعیین و تکلیف جهیزیه در طلاق توافقی سه حالت وجود دارد که دادگاه می پذیرد:

  • زوجه ادعایی ندارد. یعنی جهیزیه‌ای وجود ندارد.
  • زوجه جهیزیه را تحویل گرفته است. یعنی قبل از اقدام به طلاق توافقی، جهیزیه زوجه به او تحویل داده شده است.
  • قبل از جاری شدن صیغه طلاق، زوجه جهیزیه را تحویل خواهد گرفت.

نحوه استرداد جهیزیه بعد از طلاق

از آنجایی که وسایل توسط خانم خریداری شده، پس مالک وسایل ایشان هستند و در هر زمان می‌توانند اقدامات مختلفی نسبت به این لوازم داشته باشند. مانند فروختن یا قرض دادن و…

معمولا در زمان بروز مشکلات در زندگی مشترک و اقدام برای طلاق در ایران که از جانب خانم و اقا صورت می‌گیرد، بحث جهیزیه هم بسیار چالش برانگیز میان دونفر پیش می‌آید.

برای جلوگیری از پیش آمدن دغدغه‌های اضافه بهتر است روش‌های زیر را در زمان آوردن جهیزیه به خانه مشترکتان در نظر بگیرید.

اولین نکته نوشتن سیاهه یا همان لیستی از وسایل خریداری شده است. برای نوشتن این لیست بهتر است جزئیات را به صورت کامل یادداشت کنید. در نهایت باید آن سیاهه را داماد و تعدادی از اعضای خانواده ایشان امضا کنند.

نکته مهم‌تر این است که در زمان امضا کردن سیاهه تعدای از اعضای فامیل به عنوان شاهد حضور داشته باشند که در زمان نیاز به عنوان شهود در دادگاه بتوانند حضور پیدا کنند.

نگه داشتن فاکتور وسایل خریداری شده می‌تواند در زمان بروز مشکل بسیار کمک کننده باشد. علاوه بر فاکتور وسایل رسید دستگاه پوز فروشگاه نیز از اعتبار لازم برای اثبات مالکیت لوازم خانه برخوردار است.

نکته مهم دیگر این است که اگر این سیاهه در دفتر اسناد نوشته و امضا شود اعتبار آن مانند یک سند رسمی ارزشمند و قابل پیگیری است.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

جهیزیه در چه صورت به زن تعلق نمیگیرد؟

زمانی که فاکتور خرید جهیزیه، به نام آقا باشد و خانم سیاهه‌ای نداشته باشد، جهیزیه به خانم تعلق نمی‌گیرد.

در صورتی که جهیزیه را خانم تهیه نکرده باشد یا نتواند هیچ مدرکی برای اثبات به دادگاه ارائه دهد. همچنین مرد مدعی باشد که تمام جهیزیه را خریداری کرده و اسنادی را ارائه دهد.

در این مورد بهتر است از یک وکیل طلاق توافقی کمک بگیرید. برای مشورت با وکیل پایه یک خانواده و طلاق با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.

چطور جهیزیه ام را خارج کنم؟

برای خارج کردن جهیزیه از منزل مشترک، حتما و حتما ثک یا دو شاهد حضور داشته باشد و تمامی مواردی که از خانم مشترک توسط خانم خارج می شود، لیست شود و در پایان شاهدها صورتجلسه را امضا کنند.

در صورتی که امکان حضور شاهد نیست، حتما درخواست حضور یک مامور نیروی انتظامی را بدهید.

صورتجلسه کردن لیست خروجی جهیزیه، بسیار ضروری و کاربردی است.

مدت زمان استرداد جهیزیه

زمان استرداد جهیزیه به این بستگی دارد که خانم چه مدارکی دال بر مالکیت بر جهیزیه داشته باشد. جهیزیه در چه صورت به زن تعلق نمیگیرد؟

قطعا در صورتی که خانم سیاهه و فاکتور جهیزیه را داشته باشد و سیاهه هم به امضای آقا رسیده باشد زمان سریعتری نسبت به زمانی است که خانم هیچ سندی دال بر مالکیت بر جهیزیه نداشته باشد.

در صورتی که خانم سیاهه جهیزیه نداشته باشد، باید از دادگاه درخواست استرداد جهیزیه کند که روال حقوقی و قضایی خاص خود را باید طی کند و نیاز به زمان دارد.

تکلیف جهیزیه مرد بعد از طلاق

در مواردی که آقا، برخی از اقلام جهیزیه را خریده باشد، با ارائه فاکتور می تواند اقلام را بردارد. همانطور که گفته شد، جهیزیه هر کس برای خود اوست.

آیا زن میتواند قبل از طلاق جهیزیه خود را ببرد؟

بله. در صورتی که زوجین قصدی برای ادامه زندگی نداشته باشند، زن میتواند قبل از طلاق جهیزیه خود را ببرد. در این صورت حتما متن تحویل جهیزیه تنظیم و امضا شود.

وسایل خانه متعلق به کیست؟

به صورت کلی وسایل منزل متعلق به هرکسی است که فاکتور به نام او صادر شده باشد.

تکلیف وسایل منزل بعد از طلاق چه می‌شود؟

به صورت طبیعی وسایل خانه به مروز زمان و در اثر استفاده مداوم خراب و یا کهنه می‌شوند و ممکن است دیگر قابلیت استفاده نداشته باشند. فرض را بر این بگیریم که منظورمان فرشی است که به مرور زمان خراب و کهنه شده. اگر آقا آن فرش را با فرشی نو عوض کند در زمان طلاق و استرداد جهیزیه خانم نمی‌تواند مالکیتی نسبت به فرش جدید داشته باشد.

پس به طور قانونی لوازمی که به مرور زمان و به دلیل استفاده از بین رفته‌اند دیگر نیازی نیست که آقا آن را خریداری کرده و در زمان استرداد به خانم تحویل دهند.

ولی اگر لوازم برای مثال همان فرش به دست آقا خراب یا پاره شود در زمان استرداد باید مانند همان را به خانم پس دهد. با توجه به مثال قبل اگر آقا فرشی را که خانم به عنوان جهیزیه تهیه کرده و به منزل مشترکشان آورده خراب یا پاره کند باید در زمان استرداد مانند مان را به خانم پس دهد وگرنه خانم می‌تواند از ایشان شکایت کند.

متن تحویل جهیزیه بعد از طلاق

زمانی که جهیزیه را تحویل خانم می دهید باید یک متن تحویل جهیزیه بعد از طلاق تنظیم کنید و لیست همه مواردی که از خانه خارج می شود را در آن بنویسید و در پایان متن هم این جمله را بنویسید:

کلیه اقلام ذکر شده در این سیاهه، به عنوان جهیزیه، تحویل خانم ……. به کد ملی …… داده شد.

حتما علاوه بر خانم و آقا، یک شاهد از هر طرف سیاهه را امضا نمایند و هر طرف یک نسخه همراه خود داشته باشد.

نمونه صورتجلسه تحویل جهیزیه به زوجه

در تاریخ ….. موارد موجود در این لیست در حضور شاهدان ………….. از آقای ……. تحویل خانم ………. گشت.
لیست وسایل و اقلام
کلیه اقلام ذکر شده در این سیاهه، به عنوان جهیزیه، تحویل خانم ……. به کد ملی …… داده شد.
امضا طرفین

تکلیف وسایلی که بعد از ازدواج خریداری می‌شود، چیست؟

به مرور زمان بعداز ازدواج خانم و آقا وسایلی را خریداری می‌کنند و به اسباب منزل مشترک‌شان اضافه می‌کنند. بعد از بروز مشکلات در زندگی زناشویی که کار به جدایی و طلاق می‌کشد و قصد جدا کردن لوازم را دارند، فاکتور وسایل خریداری شده بعد از ازدواج به نام هر کدام از طرفین باشد، وسایل برای ایشان است.

در این مواقع طرفی که فاکتور خرید وسایل به نام او است می تواند با ارائه به شورای حل اختلاف و یا دادگاه مالکیت خود را نسبت به وسیله ثابت کند.

اگر آقا بدون اجازه خانم لوازم را بفروشد، تکلیف چیست؟

از آنجایی که لوازم را خانم خریداری کرده و ایشان مالک وسایل است هر گونه آسیبی که به وسایل برسد یا اگر فروش وسایل از جانب آقا و بدون اجازه خانم اتفاق بیفتد، خیانت در امانت محسوب شده و خانم می‌تواند از آقا شکایت کند.

با توجه به جرم ایشان ممکن است به پرداخت بهای نقدی یا زندان مجازات شوند.

توجه داشته باشید که اگر خانم چنین ادعایی داشته باشد باید حتما اسناد محکمه پسند به مراجع تصمیم گیرنده تقدیم کند.

روش‌ های قانونی برای استرداد

بهتر است خانمی که قصد استرداد جهیزیه خود را دارد بر اساس سیاهه و در حضور همسرش لوازمی را که خود ایشان یا خانواده ش خریداری کرده‌اند را از منزل مشترک‌شان خارج کند.

تکلیف وسایل منزل بعد از طلاق

تکلیف خانه بعد از طلاق

چنانچه ملک به مرد تعلق داشته باشد، همانند دیگر دارایی‌ها می‌تواند در مورد آن تصمیم بگیرد.

اما اگر ملک به‌صورت اشتراکی خریده باشد نیاز است که با استفاده از یک وکیل، سهم هر شخص مشخص شده و درمورد آن به تصمیم نهایی رسید.

استرداد جهیزیه بدون حکم دادگاه

همانطور که گفته شد در صورتی که خانم سیاهه و فاکتور رسمی برای جهیزیه داشته باشد، نیازی به حکم دادگاه ندارد و می تواند با حضور دو شاهد مرد و یا مامور نیروی انتطامی اقدام به خارج کردن جهیزیه از محل زندگی اش بکند.

در این مورد پیچیدگی های فراوانی وجود دارد و بستگی به شرایط آقا و خانم دارد. از این جهت قبل از اقدام حتما با یک وکیل و یا کارشناس حقوقی مشورت نمایید.

استرداد جهیزیه بدون سیاهه

در صورتی که خانم برای جهیزیه ای که به خانه همسر می برد سیاهه ای نداشته باشد که به امضای همسرش رسیده باشد، می تواند با استناد به فاکتور هایی که در زمان خرید گرفته است اقدام به خارج کردن جهیزیه بکند.

استرداد جهیزیه با فاکتور توسط زوج

در بعضی مواقع برخی از اقلام جهیزیه توسط آقا تامین و تهیه می شود و در زمان طلاق باعث ایجاد اختلاف می شود.

قانون جهیزیه در طلاق برای چنین مواردی پیش بینی هایی کرده و در زمانی که زوج ادعایی در مورد برخی از اقلام جهیزیه می‌کند، می تواند با ارائه فاکتور مالکیت خود را ثابت کند.

استرداد جهیزیه با فاکتور توسط زوج روال پیچیده ای ندارد و با ارائه فاکتور اموال در اختیار زوج قرار می گیرد.

استرداد جهیزیه در طلاق توافقی

جهیزیه هم مانند سایر موارد مهم در طلاق توافقی مثل مهریه، نفقه و حضانت فرزندان بر اساس توافق طرفین است و زوجین قبل از اقدام برای طلاق توافقی باید در مورد استرداد جهیزیه هم توافق کنند و اموال را تعیین و تکلیف کنند.

در صورتی هم که زوجین نسبت به جهیزیه با هم اختلاف داشته باشند، دادگاه با مشاهده اسناد طرفین در مورد مالکیت جهیزیه در طلاق توافقی تصمیم می گیرد.

هزینه استرداد جهیزیه؟

منظور از هزینه استرداد جهیزیه مربوط به زمانی است که زوج برای استرداد همکاری نمی‌کند، زوجه اقدام به تنظیم دادخواست برای استرداد جهیزیه می‌‌‌کند.

منظور از هزینه استرداد جهیزیه تنظیم دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی و هزینه ثبت آن است.

مراجع صلاحیت دار برای رسیدگی به دعاوی استرداد

برای رسیدگی به این دعاوی شعبه‌های دادگاه خانوادگی صلاحیت رسیدگی دارند.

یعنی خانم می‌تواند به دادگاهی که در محل اقامت آقا است یا دادگاهی که محل ازدواج‌شان بوده مراجعه کند و با پرداخت هزینه‌های لازم درخواست خود را تنظیم کند. بعد از رسیدگی لازم توسط کارشناسان دادگاه و صدور حکم و در صورت عدم اعتراض خانم به حکم، اجراییه به آقا ابلاغ می‌شود.

نکات مهم درباره استرداد جهیزیه

  • از آنجایی که جهیزیه جز دعاوی مالی محسوب می‌شود، در هر زمان بعد از فوت خانم وراث ایشان می‌توانند نسبت به دریافت سهم الارث خود از جهیزیه اقدامات لازم را داشته باشند و نسبت به اولویت وراث این وسایل تقسم می‌شود. می‌توانید در صفحه مربوط به وکیل انحصار وراثت و سهم‌الارث به صورت کامل قوانین را مطالعه کنید و با توجه به قوانین اقدامات لازم را انجام دهید.
  • استرداد جهیزیه‌ با داشتن سیاهه و یا فاکتور وسایل نیاز به اجازه شوهر ندارد و در هر زمان خانم می‌تواند نسبت به این استرداد اقدام کند. بهتر است این کار با حضور دو شاهد مرد و یا مامور نیروی انتظامی انجام شود.
  • طلاهایی که در زمان عقد یا بعد از ازدواج به خانم هدیه داده شده است را نمی‌توان با این موضوع به صورت همزمان مورد رسیدگی قرار داد.

جمع بندی

طبق رسوم ایران، خرید جهیزیه برای شروع زندگی با زوجه است. از این‌رو خانم می‌تواند در زمان طلاق، وسایل که با خود آورده را پس بگیرد. به‌همین دلیل هنگام شروع زندگی، سیاهه‌ای تهیه می‌شود که خانم در زمان طلاق بتواند وسایل را بدون کم و کاست استرداد کند.

طبق قانون، آقا نمی‌تواند از این امر جلوگیری کند مگر اینکه تمامی وسایل را خود تهیه کرده باشد. مراحل استرداد جهیزیه طبق قانون تعیین می‌شود که در این مطلب به آن اشاره شده است.

در صورتی که برای استرداد جهیزیه بعد از طلاق به وکیل پایه یک نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

سوالات متداول

استرداد جهیزیه چگونه انجام می‌شود؟

زوجه هنگام خرید وسایل لازم است که فاکتور وسایل را نگه‌داری کند یا سیاهه‌ای از وسایل را تهیه کرده و به امضای آقا برساند. به این ترتیب در زمان طلاق، براساس مدارک موجود، وسایل به او بازگردانده می‌شود.

استرداد جهیزیه چقدر زمان بر خواهد بود؟

بستگی به ارائه اسناد دارد. چنانچه زوجه، سیاهه در دست داشته باشد امور خیلی سریع پیش می‌رود. در غیر این صورت باید از دادگاه درخواست اقدامات قانونی را داشته باشید. کمک گرفتن از یک وکیل طلاق در این امر راه‌گشا خواهد بود.

4.1/5 - (47 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *