راهنمای نوشتن وصیت نامه

وصیت نامه

وصیت نامه چیست؟

وصیت نامه سندی است که هر شخص می‌تواند آن را به صورت‌های مختلف تهیه کرده و تکلیف بعضی از امور را برای بعد از مرگش مشخص کند. وصیت‌ها معمولا دلایل مختلفی می‌توانند داشته باشد برای مثال شخصی می‌تواند در وصیت نامه تکلیف اموال و دارایی خود را مشخص کند که چه مقدار از اموال به کدام یک از وراثش برسد. یا شخصی می‌تواند تکلیف بدهی‌هایش را مشخص کند و یا هر مورد دیگری که شخص دوست دارد بعد از مرگش نسبت به آن رسیدگی شود. وقتی وصیت نامه‌ای توسط متوفی در زمان حیاتش تنظیم شده باشد باید حتما قبل از تقسیم اموالش وصیت نامه ایشان مطالعه و بر اساس آن تصمیم گیری شود. وقتی صحبت از وصیت نامه و انحصار وراثت می‌شود باید درباره موضوع محرومیت از ارث صحبت شود که در ادامه این مقاله هم درباره این موضوع هم درباره انواع وصیت‌نامه‌ها و اعتبار آنها صحبت می‌کنیم. اطلاعات زیادی در این زمینه وجود دارد که بهتر است حتما درباره آن بدانید.

چه افرادی شامل وراث می‌شوند؟

قبل از اینکه بخواهیم درباره انواع وصیت نامه صحبت کنیم بهتر است که ابتدا بدانیم که چه کسانی می‌توانند جز وراث باشند. بر اساس نسبت و موارد دیگری در قانون افراد به سه دسته تقسیم می‌شوند که در هر کدام از این دسته‌ها قرار بگیرند بر اساس آن می‌توانند شامل وراث باشند. دسته اول شامل پدر، مادر و فرزندان متوفی می‌باشد. در صورت فوت فرزند ایشان، نوه و در صورت فوت نوه، نتیجه شامل وراث می‌شوند. بهتر است توجه داشته باشید که در صورت که این افراد این دسته در قید حیات باشند افراد دسته بعدی شامل ارث نمی‌شوند مگر در صورت که خود متوفی سهمی را برای ایشان در  به صورت مکتوب در نظر گرفته باشد. دسته دوم شامل مادربزرگ، پدربزرگ، خواهر و برادر متوفی می‌شوند که در صورت فوت خواهر و برادر، فرزندان ایشان شامل وراث هستند. دسته سوم را اقوامی مانند خاله، عمه، عمو و دایی تشکیل می‌دهد که مانند دسته قبل در صورت فوت آنها، فرزندانشان ارث می‌برند. اموال معاف از مالیات بر ارث بیشتر بخوانید: اموال معاف از مالیات بر ارث

انواع وصیت نامه

وصیت نامه‌ها از نظر نوع تنظیم به چند دسته تقسیم می‌شوند. وصیت نامه دست نویس،  رسمی و  سری.

وصیت نامه دست نویس

وصیت نامه دست نویس همانطور که از اسم آن مشخص است، خود شخص آن را می‌نویسد و تقسیم اموال و اموری که انجام آن مربوط به بعد از مرگش است را مشخص می‌کند. این نوع از وصیت نامه شرایطی برای پذیرش از نظر دادگاه را دارد که در صورت نبودن هر یک از شرایط این وصیت نامه معتبر محسوب نمی‌شود. اولین شرط اعتبار این است که تمام آن به خط خود شخص باشد پس اگر شخصی سواد نوشتن نداشته باشد وصیت نامه‌ی دست نویس برای ایشان اعتباری ندارد. شرط دیگر این است که حتما باید تاریخ آن به صورت کامل و واضح نوشته شده باشد. همینطور باید به امضای خود شخص رسیده باشد. در این قسمت بهتر است بدانید که مهر یا اثر انگشت اعتبار امضا را ندارند و قابل قبول نیستند.

وصیت نامه رسمی

وصیت نامه رسمی ازآنجایی که در دفاتر ثبت اسناد تنظیم می‌شوند از اعتبار کافی برخوردار هستند. اعتبار این نوع سند به قدری است که بدون نیاز به تائید دادگاه می‌توان اقدامات لازم را انجام داد. برای تهیه این سند کافی است با مدارک شناسایی به دفتر اسناد مراجعه کنید لیستی از اموال را مشخص کرده و بر اساس آن وصیت کنید.همینطور باید بدانید که داشتن سواد در تنظیم این نوع از سند نیاز نیست.
راهنمای نوشتن وصیت نامه
راهنمای نوشتن وصیت نامه

وصیت نامه سری

این نوع وصیت نامه در دفتر اسناد تنظیم می‌شود همچنین می‌تواند به دست خط خود فرد باشد و امضای ایشان است که در این نوع بسیار مهم است. فرقی که در وصیت نامه سری با  رسمی و دست نویس وجود دارد در این است که بعد از تنظیم در دفتر اسناد به امانت گذاشته می‌شود و در زمان بعد فوت شخص به وراث داده می‌شود. راهنمای دریافت گواهی فوت و نمونه گواهی فوت بیشتر بخوانید: راهنمای دریافت گواهی فوت و نمونه گواهی فوت

محرومیت از ارث

پاراگراف قبل را برای این در این مقاله ذکر کردیم که بدانید شخص فقط اختیار یک سوم اموال خود را برای وصیت کردن دارد و برای وصیت بیشتر از یک سوم باید اجازه ورثه را داشته باشد. حتما شما هم این جمله را از اطرافیان یا فیلم‌ها شنیده‌اید که پدر یا مادر خانواده به حالت تهدید به فرزندان خود می‌گویند که از ارث محرومت می‌کنم. این جمله فقط در فیلم‌ها کاربرد دارد و از نظر حقوقی و در دنیای واقعی امکان پذیر نیست. فقط در صورتی فرزند یا یکی از وراث از ارث محروم می‌شوند که متوفی به دست ایشان به قتل رسیده باشد. بهتر اس بدانید اگر شخصی در زمان حیات وصیت کرده باشد که یک سوم از اموالش به نام شخصی بشود، بعد از زمان فوت ایشان یکی از وراث قانونی حساب می‌شود و اگر وراث دیگر تصمیمی برای اموال متوفی داشته باشند باید اجازه ایشان را هم که یک سوم اموال به نامش است، رو داشته باشند.

وصایا متوفی در چه صورت اعتبار دارد؟

  •  باید با امضای خود شخص رسیده باشد.
  • شخصی که قصد تنظیم آن را دارد باید سواد خواندن و نوشتن را داشته باشد.
  • وصیت نامه باید مهر و موم شود.
  • شخصی که در دفتر اسناد این وصیت را تحویل و تنظیم می‌کند باید تاریخ تحویل آن را تائید کند.

وصیت نامه در شرایط نامناسب

همانطوری که می‌دانید ممکن است گاهی افراد در شرایط کاملا نامناسبی قرار بگیرند که احتمال مرگ آنها وجود داشته باشد. حال اگر شخص قبلا وصیت نامه دیگری تنظیم نکرده باشد و شخص دیگری در کنار ایشان حضور داشته باشد، میتوانند وصیت خود را به ایشان بگویند. قانونی برای این نوع وصیت وجود دارد که با توجه به قانون می‌تواند اعتبار داشته باشد. اگر فرد در وضیعت نامناسب جنگی و نظامی قرار بگیرد، اگر بیماری مسری در حال شیوع باشد، اگر فرد در حال سفر در دریا باشد یا در مواجه با بلایای طبیعی مانند زلزله باشد، می‌تواند از این وصیت شفاهی استفاده کند.

نکات مهم

  • بهتر است بدانید که فقط اموالی را می‌توان وصیت کرد که قابل معامله کردن باشند مانند منزل شخصی، ماشین یا زمین و … و اموال عمومی و اوقافی را نمی‌توان معامله کرد.
  • وصیت کردن درباره مواردی مانند مواد مخدر یا خلاف قانون و شرع باشد، باطل است.
  • مالی که قرار است بعدا بوجود آید مانند میوه درخت، را می‌توان وصیت کرد.
4.4/5 - (131 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

7 پاسخ

  1. سلام پدرم درزمان حیاتش به اینجانب واگذار کرده ولی هیچ نوشته ای نکرده وفقط به حالت گویای لفظی به مادرم وخودم وفامیل وصیت انجام داده به برادرم هم لفظی وبه خواهرم بجای خانه پول خانه پرداخت کرده الان خانه که در زمان حیاتش تا به الان تحت اختیار اینجانب میباشد راهنمای کنید به چ طریق میتوانم سند ملکم بگیرم ضما پدر وبرادرم فوت کرده اند

    1. سلام، وقت بخیر
      متوفی فقط در خصوص یک سوم اموال خود می تواند وصیت کند که آن هم باید به صورت دست نوشته موجود باشد.
      به صورت لفظی فاقد اعتبار است دوست عزیز

  2. با سلام پدر من وقتی ایران نبودم تمام اموالش را به نام سه پسرهایش زده ، از نظر قانونی کاری نمیشه کرد ؟

    1. سلام، وقت بخیر
      خیر، در صورتی که قبل فوت اموال را بخشیده باشند

  3. ارث پدری خریدفروشی اماپولی دراون تاریخ ردوبدل نشده

    1. سلام عالیه میخوام بگم پدرم درحیات خود تقسیم اموال کردند همه وارث امضاء کردند حالا بعدازفوت چندتاازوارثها اعتراص کردند شکایت کر ند به جای میرسند…قسمتی از مال فروخته وباقی مانده راتقسیم کر ند
      درضمن اموال ارثیه ازپدر پسر رسیده سندنداریم بن چاق دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *