خانه / عمومی / اعتبار معامله شفاهی

اعتبار معامله شفاهی

اعتبار معامله شفاهی

قراردادها و عقود گوناگون توانسته‌ اند نقش مهمی در رفع نیازهای افراد ایفا کنند. اما گاهی قراردادها شفاهی هستند. به همین دلیل برای بسیاری این سؤال پیش می‌آید که اعتبار معامله شفاهی در دادگاه چگونه است؟

اهمیت اعتبار معاملات و قراردادهای شفاهی در امور مختلف باعث شده که این مقاله از مؤسسه حقوقی دادسو را به بررسی این موضوع بپردازیم. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات کامل تر از مشاوره تلفنی رایگان یا حتی مشاوره واتساپی رایگان این مؤسسه حقوقی برخوردار شوید. در ادامه همراه ما باشید.

معنی عقد شفاهی چیست؟

عقد شفاهی نوعی قرارداد غیر مکتوب است که با تبادل الفاظ میان طرفین قرارداد شکل گرفته باشد. در این راستا بهتر است به ماده 10 قانون مدنی اشاره کنیم که در آن ذکر شده قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آنها را تدوین کرده اند، نافذ است. اما در صورتی این تأثیرگذاری وجود دارد که طرفین قراردادها صراحتاً مخالف قانون نباشند.

معنی عقد شفاهی چیست

اعتبار معامله شفاهی در دادگاه چگونه است؟

با توجه به اینکه قراردادهای شفاهی به سهولت قراردادهای کتبی قابل استناد نیستد، این سؤال مطرح می‌شود که اعتبار معامله شفاهی در دادگاه چگونه است؟ قوانین مختلفی برای بررسی اعتبار قرارداد شفاهی وجود دارند. نمونه آن ماده 7 قانون کار است که اعلام می‌کند قرارداد شفاهی کار یکی از اشکال معتبر و صحیح قرارداد محسوب می‌شود. عواملی که اعتبار معامله شفاهی را در دادگاه تحت الشعاع قرار می‌دهند، عبارتند از:

نافذ بودن قرارداد شفاهی‎

بر خلاف تصور عموم مبنی بر اعتبار محرز معاملات کتبی، معامله‌های شفاهی که در زندگی کاری روزمره نیز با آنها زیاد مواجه می‌شویم، مثل معاملات در زنجیره تأمین فروشگاه‌ها، از نظر دادگاه معتبر هستند. در صورتی که بر طرفین قرارداد نفوذ داشته باشند.

نحوه اثبات قرارداد شفاهی در دادگاه

عامل دیگری که به تعیین اعتبار معامله شفاهی در دادگاه کمک می‌کند، راه‌های مختلف ثابت کردن اعتبار قراردادهای شفاهی است. برای مثال شهادت شهود، سوگند خوردن طرفین قرارداد، اقرار ضمنی طرفین، اسناد معمولی مانند پیامک‌های رد و بدل شده و سایر ادله‌های موجود برای اثبات اعتبار معامله شفاهی کاربرد دارند.

اثبات قرارداد شفاهی با سوگند

اگر ادله محکمه پسندی برای اثبات اعتبار قرارداد شفاهی نباشد و طرف دعوا منکر وجود معامله ای شفاهی بوده باشد، سوگند خوردن به عنوان ادله اثبات دعوا کاربرد خواهد داشت. در حقیقت خوانده باید بر نبود هیچ گونه حقی برای خواهان سوگند بخورد. اما در صورت استنکاف این موضوع، قرارداد شفاهی و بر حق بودن خواهان تأیید خواهد شد.

اثبات قرارداد شفاهی با علم قاضی

راه دیگر تکیه بر علم و تجربه قاضی است. می‌توان گفت که علم قاضی بالاتر از هر ادله ای است. قاضی با توجه به ادله موجود و شرایط پرونده نسبت به وقوع قرارداد شفاهی آگاه خواهد شد. سپس نظر نهایی را درباره اعتبار معامله شفاهی ذکر خواهد کرد.

اثبات قرارداد شفاهی با اقرار شهود

پس از آنکه دادخواست اثبات قرارداد شفاهی خواهان به ثبت رسید، خوانده در دادگاه حاضر می‌شود. او درباره وقوع و وجود قرارداد شفاهی بین خود و خواهان اقرار خواهد کرد. با اقرار خواهان، دیگر نیازی به سایر راه‌های اثبات اعتبار معامله شفاهی در دادگاه نیست.

اثبات قرارداد شفاهی با شهادت شهود

افرادی که هنگام عقد قرارداد شفاهی حاضر بوده اند و به آنها شهود می‌گویند، در دادگاه حاضر شده و درباره وقوع آن معامله شفاهی شهادت می‌دهند.

عدم قابلیت توافق شفاهی صرف در برخی معاملات

بعضی معاملات با توافق صرف، انجام نمی‌شوند. زیرا تصرف و قبض در آنها ضرورت دارد. برای نمونه می‌توانیم به عقد هبه اشاره کنیم که علاوه بر توافقی شفاهی به تصرف هم نیاز دارد.

عدم قابلیت توافق شفاهی صرف در برخی معاملات

اشکالات موجود در قراردادهای شفاهی

اشکالاتی که در قراردادهای شفاهی وجود دارند، به فراموش کردن برخی مفاد قرارداد مربوط می‌شوند. فراموش کردن برخی شروط معامله شفاهی باعث ایجاد نقص در اجرای آن معاملات خواهد شد. به همین دلیل توصیه می‌شود که معاملات شفاهی مکتوب شوند.

در این مطلب از مؤسسه حقوقی دادسو شما را با مفهوم عقد قرارداد شفاهی و روش‌هایی آشنا کردیم که به اثبات اعتبار معامله شفاهی در دادگاه کمک خواهند کرد. سوگند، اقرار، شهادت و علم قاضی از جمله این روش‌ها هستند.

در دعوای قراردادهای شفاهی به دلیل اینکه اثبات موضوع به قاضی و دادگاه کمی دشوار است به شما پیشنهاد می‌کنیم حتما از کمک یک وکیل متخصص استفاده کنید. در صورتی که به وکیل پایه یک دادگستری نیاز دارید با مشاور حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

سؤالات متداول

چگونه می‌توان اعتبار معامله شفاهی را در دادگاه ثابت کرد؟

روش‌هایی مانند سوگند خوردن، اقرار کردن، شهادت دادن و استفاده از علم قاضی به این کار کمک خواهند کرد.

اشکالات موجود در قراردادهای شفاهی مربوط به چه چیزی است؟

شفاهی بودن قرارداد، چیزی از نافذ بودن آن کم نمی‌کند، اما طرفین ممکن است به خاطر فراموش کردن بعضی از مفاد معامله، در اجرای کامل آن با مشکل مواجه شوند.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *