سهم پدر از ارث فرزند یکی از موضوعات مهم در دعاوی ارث است که با توجه به وجود یا نبود سایر وراث، مانند مادر، همسر و فرزندان متوفی، میزان آن تغییر میکند. بسیاری از افراد تصور میکنند پدر در هر شرایطی سهم ثابتی از ترکه فرزند دارد، در حالی که قانون مدنی برای هر وضعیت، قواعد مشخصی در نظر گرفته و نوع وراثت را بر اساس طبقات و درجه قرابت تعیین میکند.
شناخت دقیق سهمالارث پدر از فرزند، علاوه بر جلوگیری از اختلافات خانوادگی، در مراحل انحصار وراثت، تقسیم ترکه و مطالبه حقوق قانونی اهمیت زیادی دارد. آگاهی از این قواعد کمک میکند وراث با دید روشنتری نسبت به نحوه تقسیم اموال متوفی اقدام کنند و از بروز اشتباه در محاسبه سهم هر یک از وراث جلوگیری شود.
موسسه حقوقی دادسو با بهرهگیری از وکلای متخصص در دعاوی ارث، مسیر بررسی و پیگیری اینگونه پروندهها را دقیق، روشن و قانونی دنبال میکند.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
آنچه در این مطلب می خوانید
ارث پدر و مادر از فرزند فوت شده
پدر و مادر متوفی جزو طبقه اول وارثین وی به شمار میآیند و میتوانند از ترکه فرزند خود، ارث ببرند؛ اما میزان ارث آنها به وجود یا عدم وجود وراث دیگر بستگی دارد. در مقایسه ارث مادر از فرزند فوت شده با ارث پدر، در بسیاری از موارد پدر سهم بیشتری میبرد.
فرم درخواست مشاوره

+350
پرونده موفق
+15
اعضای فعال دادسو
شرایط ارث پدر و مادر از فرزند چگونه است؟
پدر و مادر متوفی از جمله وارثین طبقه اول در طبقات ارث هستند که سهم الارثی از فرزند فوت شده به آنها میرسد. در ادامه، در مورد شرایط ارث پدر و مادر صحبت میکنیم:
سهم ارث پدر در صورتی که تنها وارث متوفی است
طبق ماده 906 قانون مدنی، در صورتی که پدر تنها وارث متوفی باشد، تمامی ترکه به وی میرسد.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند در صورت نداشتن اولاد
در خصوص سهم ارث پدر و مادر در صورت نبود اولاد باید اشاره کنیم که پدر دو سوم از کل ترکه متوفی را به ارث میبرد و مابقی آن نیز به مادرش میرسد.
سهم ارث پدر در صورت وجود فرزند و نبود مادر
برای مشخصشدن سهم ارث پدر در صورت وجود فرزند و نبود مادر، چند حالت وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- اگر متوفی دارای یک فرزند دختر باشد، طبق ماده 908 قانون مدنی، نیمی از ارثیه بهجامانده از وی به دخترش و یک سوم ترکه به پدرش میرسد.
- اگر متوفی دارای چند فرزند دختر باشد، مطابق ماده 909 قانون مدنی، میزان سهم الارثی که خواهند داشت، دو سوم از ترکه بهجامانده وی است که در این حالت، میزان ارثی که به پدر میرسد، یک ششم از ترکه خواهد بود.
- اگر متوفی دارای فرزند یا فرزندان پسر باشد، سهم الارث پدر وی، یک ششم از کل ترکه است و مابقی ارثیه به فرزند یا فرزندان پسر متوفی میرسد.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند در صورت وجود اولاد
در خصوص سهم ارث پدر و مادر از فرزند در صورت وجود اولاد، شرایط به صورت زیر خواهد بود:
- طبق ماده 908 قانون مدنی، اگر متوفی دارای یک فرزند دختر باشد، سهم الارث وی نیمی از ترکه بهجامانده خواهد بود که در این حالت، پدر و مادر متوفی هر کدام به میزان یک ششم ارث میبرند.
- بر اساس ماده 908 قانون مدنی، اگر متوفی دارای چند فرزند دختر باشد، سهم هر کدام از پدر و مادر متوفی یک ششم است و به دختران وی دو سوم از ترکه بهجامانده ارث خواهد رسید.
- اگر متوفی دارای فرزند یا فرزندان پسر باشد، سهم الارث هر یک از پدر وم مادر وی، یک ششم از کل ترکه است و مابقی ارثیه بین فرزند یا فرزندان پسر متوفی تقسیم میشود.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند در فرض وجود زوج یا زوجه
اگر مرد یا زنی فوت کند، ابتدا سهم الارث زوجه یا زوج به آنها پرداخته میشود و سپس، نوبت به پدر و مادر و سایر ورثه میرسد که ارثیه خود را دریافت کنند.

کیانا برزگر
مشاور شما در خدمات حقوقی

زهرا سهراب نژاد
مشاور شما در خدمات حقوقی
سهم ارث پدر از فرزند پسر متاهل چقدر است؟
یکی از سؤالاتی که در زمان تحریر ترکه مطرح میشود، این است که سهم الارث ارث پدر از پسر متاهل چگونه محاسبه میشود؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که اگر فرزندی فوت کند و متأهل بوده باشد، ترکه بهجامانده از وی میان همسر، فرزندان، پدر و مادرش تقسیم میشود.
در ادامه، به بررسی سهم پدر از ارث فرزند پسر متاهل میپردازیم:
- اگر فرزند پسر متأهل خودش دارای اولاد باشد، یک هشتم از دارایی منقول و یک هشتم از اموال غیر منقول وی به همسرش میرسد. در این حالت، سهم الارث پدر و مادر متوفی یک ششم از ترکه بهجامانده از وی است.
- اگر فرزند پسر متأهل اولادی نداشته نباشد، یک چهارم از دارایی منقول و یک هشتم از دارایی غیرمنقول وی به همسرش خواهد رسید. بدین ترتیب، سهم الارث پدر و مادرش یک ششم از کل ترکه میباشد.
- اگر فرزند پسر متأهل چند همسر داشته باشد، به همسری که فرزندی ندارد، یک چهارم و همسری که فرزندی از متوفی دارد، یک هشتم از ترکه خواهد رسید. همچنین، سهم الارث پدر و مادر متوفی یک ششم اموال است.

جمع بندی
بعد از فوت هر فردی، وارثان متوفی برای دریافت ارث در طبقات مختلفی دستهبندی میشوند که هر کدام از آنها با توجه به نسبت فامیلی که با فرد فوتشده دارند، امکان دریافت ارثیه را خواهند داشت.
از جمله وارثان متوفی که در طبقه اول تقسیم ارث قرار میگیرند، پدر و مادر او هستند. البته میزان سهم الارث پدر و مادر از فرزند فوتشده به حضور یا عدم حضور وراث دیگر بستگی دارد.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره حقوقی از طریق واتساپ یا تماس تلفنی با کارشناسان مؤسسه حقوقی دادسو ارتباط برقرار کنید و با وکیل انحصار وراثت در تهران جلسه حضوری یا آنلاین داشته باشید.
سؤالات متداول
آیا پدر و مادر از فرزند فوتشده ارث میبرند؟
بله، پدر و مادر در طبقه اول ارث قرار دارند و از فرزند فوتشده خود ارث میبرند.
سهم ارث پدر از فرزند چگونه است؟
میزان سهم ارث پدر از فرزند به وجود یا عدم وجود سایر وراث بستگی دارد.
سهم ارث پدر از فرزند پسر متاهل چقدر است؟
در این حالت، میزان سهم الارثی که برای پدر متوفی در نظر گرفته میشود، یک ششم از ترکه بهجامانده است.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند در صورت نداشتن اولاد چقدر است؟
میزان سهم ارث پدر دو سوم از کل ترکه متوفی است و بقیه آن نیز به مادرش میرسد.




نظرات کاربران 14
سلام وقت بخیر
چرا اگر فرزند متاهل جلوتر از پدر و مادر فوت کند ارثی به خانواده اش تعلق نمی گیرد ولی مادر و پدر از دارایی پسر فوت شده ارث می برند انصاف نیست
ایا پدر میتواند کل ارث خود را که از پسر به ارث برده را به یکی از پسر های خود واگذار کند
سلام آیا پدر و مادر ی که فوت شده باشندبعد از مرگ این دونفر و دو فرزند آنها بعد از پدر و مادر فوت شده باشند ارث تعلق میگیرد یا خیر
سلام
اگر پدر و مادر قبل از فرزند فوت شده باشند خیر ارثی تعلق نمیگیرد.
اگر فرزندی ملک کشاورزی دارد پدر وماد از زمین ارث میبرند یا از اشجار
سلام پدرم فوت شده و با توافق مادرم در محضر
خانه ای را به نام خواهرم به عنوان حق الارث داده ایم
ایا میشود لغو کرد در صورتی که برادر و خواهر دیگرم دارم و هنوز ارث را تقسیم نکرده ایم
سلام وقت بخیر
با کارشناسان حقوقی محموعه در ارتباط باشید. شماره تماس: 02191079103
سلام، سهم پدر و یک فرزند پسر از متوفی چقدر است؟ تشکر
سلام وقت بخیر
سهم پدر یک سوم دارایی متوفی و مابقی به پسر ایشون خواهد رسید.
سلام خسته نباشی
من شوهرم یه خونه داره تو روستا
همچنین شوهرم از زن اولی یه پسر داره پانزده سالش هست ما میخواهیم این خونه را بفروشیم
پدر شوهرم نمیزاره میگه که سه دنگ خونه بنام پسره کن خونه که بخری بعد من میزارم خونه را بفروشی خودم هم یه بچه پسر دارم
یه سال و سه ماهش هست باید چیکار کنم ممنون از شما
سلام وقت بخیر
اگر ملک به نام همسرتونه ایشون خودشون تصمیم گیرنده هستن.
سلام . پدر بزرگم بعد از پدرم فوت کرده ،آیا عموها و عمه هام از اموال پدرم ارث میبرند؟
آیا اگر پدر با فاصله کمی از پسر مثلا چند روز بعد فوت کند به او از ارث پسرتعلق میگیرد
سلام، وقت بخیر
بله ارث پسر به ایشان تعلق میگیرد.