خانه / ارث و انحصار وراثت / صفر تا صد قانون جدید تقسیم ترکه

صفر تا صد قانون جدید تقسیم ترکه

قانون جدید تقسیم ترکه

قبل از اینکه به بررسی قانون جدید تقسیم ترکه بپردازیم، بهتر است تعریفی از مفهوم ترکه داشته باشیم تا بتوانیم درک بهتری از شرایط این قانون پیدا کنیم. ترکه به تمامی دارایی‌ها و اموالی گفته می‌شود که پس از مرگ یک نفر از مالکیت او خارج می‌شوند. برای اینکه ترکه به درستی تقسیم شود، باید قبل از هر چیز مقدار این اموال و دارایی‌ها از روش‌های مختلف از جمله گرفتن استعلام مشخص شود. در نهایت ورثه پس از پرداخت بدهی‌های احتمالی متوفی می‌توانند با رعایت مفاد قانونی، کار انحصار وراثت و تقسیم اموال را انجام دهند. قرار گرفتن در این مسیر ممکن است چالش‌های متعددی را به دنبال داشته باشد که رفع آن‌ها تنها به کمک یک وکیل حقوقی حرفه ای میسر است. در چنین شرایطی می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان واتساپی یا تلفنی با وکلای دادسو در ارتباط باشید.

تقسیم ترکه چیست؟

همانطور که گفتیم ترکه به تمامی اموالی گفته می‌شود که فرد متوفی از خود بر جای می‌گذارد. این اموال شامل تمامی دارایی‌های شخص هستند که می‌توانند بین وراث او تقسیم شوند. اما برای تقسیم ترکه قبل از هر چیز تمامی وارثین باید دیون احتمالی شخص متوفی و بدهکاری‌های او را از اموال وی پرداخت کنند. پس از خارج کردن دیون و بدهی‌های متوفی از ترکه، وراث می‌توانند باقی مانده ارث را بین خود تقسیم کنند. آنچه در ترکه اهمیت دارد توجه به این موضوع است که این مفهوم شامل تمام اموال منقول و غیر منقول، شامل حقوق، دارایی‌ها و بدهی‌ها می‌شود. برای محافظت از اموال شخص متوفی به منظور تقسیم درست، باید قبل از هر چیزی به تحریر ترکه اقدام کرد. تحریر ترکه به معنای کلیه اقداماتی است که دارایی‌های مثبت و منفی (اموال و بدهی‌ها) را مشخص می‌کنند. این عمل می‌تواند باعث صورت‌ برداری از تمامی دارایی‌ها شود تا هنگام مشخص کردن کلیه مطالبات وارثین، به درستی بتوان اموال را بین آن‌ها تقسیم کرد.

نحوه تقسیم ترکه

اولین کاری که باید برای تقسیم ترکه انجام شود، انحصار وراثت است. در قانون جدید تقسیم ترکه همچنان این موضوع پابرجاست که هر یک از وراث می‌توانند درخواست دریافت سهم خود را به دادگاه ارائه دهند. در صورتی که فرد وارث خارج از سن قانونی باشد، سرپرست (ولی) یا قیم او می‌تواند به جای وی درخواست تقسیم ترکه را به دادگاه اعلام کند. یکی از مسائل مهم در این میان، غیر قابل تقسیم بودن اموال در برخی از موارد است. در چنین شرایطی وراث باید بر سر فروش مال مشاع توافق داشته باشند، در غیر این صورت این عمل با توجه به حکم دادگاه انجام خواهد شد.

قانون جدید تقسیم ترکه

بسیاری بر این باور هستند که قانون جدید تقسیم ترکه توسط قانون گذاران وضع شده است. اما بر اساس قانون مدنی پیشین شرایط تقسیم ارث به همان شکل قبل یعنی حق دو برابری پسران نسبت به دختران پیگیری خواهد شد. بر طبق قانون، فرزندان متوفی در طبقه اول وارثین قرار می‌گیرند که به میزان ذکر شده می‌توانند از ارث والدین خود سهم ببرند. به طور کلی افراد وارث دارایی‌های یک شخص متوفی، شامل دو گروه خویشاوندان نسبی و خویشاوندان سببی می‌شوند. بر این اساس وارثان به چند طبقه مختلف تقسیم بندی می‌شوند و کار تقسیم ترکه در وهله اول برای طبقه اول انجام خواهد شد. طبقات ارث بعدی در صورتی وارث اموال خواهند بود که متوفی فرزند یا همسر نداشته باشد. بر این اساس باید بگوییم که زوج یا زوجه فرد فوت شده در هر شرایطی سهم ارث خود را دریافت خواهند کرد. این سهم برای زوجه یک هشتم اموال در صورت وجود فرزند و یک چهارم اموال در صورت نبود فرزند برای متوفی، در قانون تصویب شده است. سه چهارم باقی مانده اموال نیز بر طبق قوانین مدنی تعریف شده برای ترکه متوفی بدون وارث تقسیم خواهند شد. طبق قانون حق ارث زوج از اموال زوجه در صورت وجود فرزند، یک چهارم است. این در حالی است که اگر زن و مرد صاحب فرزندی نباشند، سهم ارث مرد یک دوم خواهد بود. جالب است بدانید در صورتی که زوجه فوت کند و هیچ وارثی به غیر از شوهر خود نداشته باشد، تمام اموال وی به همسرش خواهد رسید.

مدارک لازم برای تقسیم ترکه

پس از بررسی قانون جدید تقسیم ترکه، نوبت به بررسی مدارک لازم برای انجام این کار می‌رسد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

  • دریافت گواهی انحصار وراثت
  • تحریر ترکه
  • ارائه درخواست تقسیم ترکه
  • ارائه مشخصات درخواست دهنده تقسیم ترکه

قانون جدید تقسیم ترکه شامل همان بندهای قوانین از پیش تعیین شده است و تا به حال قانون گذاران هیچ بند یا تبصره جدیدی به آن اضافه نکرده اند. شما هم برای تقسیم ترکه می‌توانید از مؤسسه حقوقی دادسو مشاوره دریافت کنید و یا با وکیل انحصار وراثت در ارتباط باشید. در صورتی که در خارج از کشور ایران هستید نیز برای انجام مراحل تقسیم ترکه و یا مشورت در این زمینه پیشنهاد می‌کنیم با وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور مشورت کنید.

سوالات متداول

  1. تقسیم ترکه چیست؟
  2. برای تقسیم ترکه چه کاری باید انجام شود؟

تقسیم ترکه به مشخص کردن تمامی دارایی و دیون (اموال و بدهی‌ها) متوفی گفته می‌شود که پس از طی مراحل قانونی بین وراث انجام خواهد شد. اولین کار در تقسیم ترکه، تحریر ترکه (مشخص کردن اموال و دیون) و پس از آن انحصار وراثت است.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

19 پاسخ
  1. سلام من شوهرم فوت شدن و من همسر دوم شوهرم هستم و همسر اول فوت کردن و الان بچه ها ش میگن ک مهریه به تو نمیرسد فقط به مادر ما ک‌ زن اول بود میرسد ایا اول مهریه زنی ک‌ فوت شده رو میدن یا من ک زنده هستم؟

    1. سلام، وقت بخیر
      مهریه به همسر دوم هم تعلق میگیرد بله

  2. سلام
    چند بار در رابطه با یک ورثه میتوان درخواست تقسیم ترکه داد؟
    ما یک بار اقدام کردیم، فکر کردیم صلح کردیم و درخواست منتفی کردیم در دادگاه
    اما بعد دوباره به مشکل برخوردیم
    ایا دوباره میتونیم درخواست تقسیم ترکه بدیم؟

  3. سلام پدرم فوت شدن و طلبکارشون اجراییه علیه وراث گرفتن ایا میتونن توقیف اموال وراث را بگیرن

  4. سلام میخواستم بپرسم الان که پدرم فوت کرده وماخواستم که تقسیم ارث کنیم برادرم گفت که من همه اموال پدری روخریدم مدرک قانونی سنددارم شماهم هیچ کاری نمتونیدبکنیدالان ما۶تاخواهریم بدون هیچ مدرکی شکایت کنیم دستمون میرسه یانه

    1. سلام، وقت بخیر
      اگر خریده باشند، ارث به شما تعلق نمیگرد.
      در صورت شکایت شما ایشان باید مدارک قانونی خرید اموال را ارائه کنند. در صورتی که مدرک نداشته باشند ارث بر اساس قانون تقسیم می شود.

  5. آیا چنین قانونی هست که
    در صورتی که مرحوم دارای زن و فرزند نباشد اموال او به دولت
    می‌رسد و به اقوام درجه دو و سه نمیرسد؟

  6. سلام خسته نباشیدپدرم یکسال بود که بیماری الزالمرداشت دوماه قبل یک زمین کشاورزی داشت فروخت مبلغ ۹۰میلیون که ۸۰میلیون خونه رهن کردم براشون زمانیکهقولنامه راتنظیم کردن توبنگاه خود باباامضا واثر انگشت کرددر صورتی که ۹خواهر وبرادر هستیم هیچ کدوم بهشون کمک نمیکردن چه از لحاظ مالی وچه سرزدن چون من مجبور شدم از روستا بیارم شهر کنار خونه خودم که بهشون رسیدگی کنم یک هفته هست بابا به رحمت خدا رفته برای بابا مراسم گرفتن میگن بیاین خونه را پس بدین پول را از صاحب خانه بابا بگیرین بدیم واسه خرج کرد مراسم درصورتی که من ومادر راضی به مهمون دعوت کنن نبودیم مادرم ناراحتی قلبی و هر دو پاش درد میکنم نمی تونن راه بره درآمده دیگه ندارن تحت پوشش کمیته امدادن می تونن پول از مادر بگیرن میگن میرم از طریق قانون پولو از مادر میگیریم لطف راهنمایی کنین ممنون

    1. سلام، وقت بخیر
      لطفا با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

      1. سلام اجرای احکام اگر بخواهد تقسیم ترکه انجام دهد طبق چه مدارکی تقسیم انجام میدهد

        1. سلام، وقت بخیر
          اجرای احکام طبق حکم دادگاه تقسیم ترکه را انجام می دهد.

  7. کی این قانون گذاشته که پسری که زود تر از پدرش بمیرد به فرزندان کا نوخ می‌شوند ارث نمیرسد

  8. سلام یه سوال داشتم
    درصورتی من قبل فوت خودم که دارای زن وبچه ۲ ساله هستم دارای ۴ دانگ منزل و ۶ دانگ منزل به ماشین هستم با وجود مادرم چطور تقسیم میشه در صورتی که مهریه ش هم اجرا گذاشته باشد

    1. سلام، وقت بخیر
      سوالتون گویا نیست. لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو تماس بگیرید تا شما رو راهنمایی کنند.

    1. سلام، وقت بخیر
      تقسیم ارث طلا در عرف به دختر، خواهر یا مادر شخص می‌رسد. اما به صورت قانونی تقسیم ارث طلا تفاوتی با اموال دیگر ندارد و بر اساس طبقات ارث انحصار وراثت انجام می‌شود.
      برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنیم مقاله “تقسیم ارث طلا چگونه است؟” را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *