درخواست مهریه بدون طلاق، یکی از حقوق قانونی و مسلم زوجه است که بسیاری از بانوان در شرایط مختلف ممکن است به آن نیاز پیدا کنند. اما آیا زن میتواند بدون اینکه از همسر خود جدا شود، مهریهاش را مطالبه کند؟ پاسخ مثبت است.
مطابق با قوانین جاری کشور، زوجه از لحظه عقد نکاح مالک مهریه خود محسوب میشود و برای دریافت آن نیازی به طلاق یا جدایی ندارد. بنابراین اخذ مهریه در هر شرایطی برای زوجه امکان پذیر بوده و زوجه بدون طلاق نیز میتواند مهریه را از همسرش مطالبه نماید. در ادامه این مقاله، به بررسی کامل مراحل گرفتن مهریه بدون طلاق میپردازیم.
- انجام مراحل طلاق توافقی و حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص طلاق و خانواده
- بین ۲۰ تا 60 روز کاری
- پرداخت اقساطی بدون سود و ضامن
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
شرایط گرفتن مهریه بدون طلاق
تا مدتی قبل، خانم یا وکیل مهریه باید به دادگاه مراجعه میکردند و دادخواستی مبنی بر مطالبه مهریه را تهیه میکردند. در ادامه باید لیست اموال شوهر و حسابهای بانکی آقا را به دادگاه تقدیم میکردند تا بعد از کارشناسی بخش یا همهی اموال آقا با توجه به میزان مهریه خانم توقیف میشد. در این پروسه دادگاه هزینههای چشم گیری را برای هزینه دادرسی مشخص کرده بود.
امروزه قوانین مبنی بر اقدام مهریه از طریق اداره اجرای ثبت تصویب شده؛ به این صورت که باید برای انجام مراحل به اجرا گذاشتن مهریه بدون طلاق با در دست داشتن مدارک لازم، خانم یا وکیل ایشان به دفتری که ازدواج در آن به ثبت رسیده مراجعه کنند. در این مرحله متصدی دفتر اسناد باید احراز هویت خانم را انجام دهد و در ادامه درخواست اجرا گذاشتن مهریه را به اداره اجرای ثبت اسناد ارسال میکند.
مراحل درخواست مهریه بدون طلاق چیست؟
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی «به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.» بنابراین بر طبق این ماده از قانون مدنی، مهریه، از مهم ترین حقوق قانونی زوجه بوده که به هنگام عقد نکاح، به او تعلق گرفته و در هر شرایطی حق تصرف در آن را دارد. مراحل درخواست مهریه بدون طلاق از طرف زن عبارت است از:
1. اجرائیات ثبت
در روش اجرائیات ثبت، زوجه یا وکیل مهریه او، به دفترخانه ای که ازدواج او ثبت محضری شده، مراجعه و فرم مربوط به مطالبه مهریه را پر میکند. سپس از طریق اجرائیات ثبت و ارجاع این درخواست توسط دفترخانه به اداره رسمی ثبت اسناد و املاک، اقدام به توقیف اموال زوج میکند. در ادامه، زوجه با مزایده و فروش اموال زوج با استفاده از سند رسمی، مهریه خود را وصول مینماید.
2. اقدام از طریق دادگاه خانواده
در این روش اگر زوجه بعد از ثبت درخواست مطالبه مهریه از طریق اجرائیات ثبت، متوجه شد که زوج اموالی با سند رسمی ندارد، باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. سپس درخواست خود مبنی بر وصول مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم نماید.
مدارک لازم برای درخواست مهریه بدون طلاق
برای گرفتن مهریه بدون طلاق یا در زمان طلاق خانم هم میتواند خودش اقدامات لازم را انجام دهد هم وکیل به جای ایشان در این پروسه حضور پیدا کند. از آنجایی که قوانین مهریه نسبت به قبل تغیر کرده و مطالبه آن کمی سختتر شده بهتر است حتما قبل از اقدام آن با وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنید تا بعد از بررسی پرونده شما مراحل را توضیح دهد.
در هر صورت اگر خانم قصد اقدام برای مطالبه مهریه را داشت میتواند با در دست داشتن شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواجشان به دفتری که عقدشان در آن ثبت شده مراجعه کنند و اگر وکیل قصد پیگیری امور را داشت باید علاوه بر مدارک قبلی، وکالت نامهای که خانم برای انجام امور مهریه به ایشان داده را همراه داشته باشد.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
درخواست مهریه بدون طلاق چقدر زمان می برد؟
به صورت کلی این موضوع به متغیرهای مختلفی بستگی دارد که امکان جواب دادن به صورت قطعی را ندارد. چرا که در مرحله اول به این بستگی دارد مهریه خانم چقدر است و آقا چه اموالی دارد.
از مواردی که ممکن است دریافت مهریه بدون طلاق را به تعویق بیندازد میتوان به موضوع استعلام اموال آقا اشاره کرد. اگر خانم اطلاعات دقیقی از اموال آقا و گردش حسابهای بانکی ایشان نداشته باشد، باید دادخواست جدیدی مبنی بر استعلام اموال آقا با اجازه دادگاه تنظیم کند.
از موارد دیگری که باعث میشود این پروسه طولانی شود موضوع انتقال مالکیت اموال آقا از جانب آقا به شخص دیگر است که در این صورت باید بررسی شود این انتقال مالکیت بعد از درخواست خانم برای اجرای مهریه بوده یا قبل از آن. همچنین اگر آقا بعد از اجرا گذاشتن مهریه از جانب خانم درخواست اعسار در پرداخت مهریه بکند ممکن است مدت زمان دریافت آن تغییر کند.
یکی از مهم ترین دلایلی که باعث میشود گرفتن مهریه بدون طلاق به تعویق بیفتد نداشتن وکیل متخصص برای گرفتن آن است. بدیهی است حضور شخصی که تخصص انجام کاری را دارد باعث میشود کارها با سرعت بیشتری پیش برود.
نحوه پرداخت مهریه بدون طلاق
برای پرداخت مهریه از جانب آقا قوانینی مشخص شده که به گرفتن مهریه خانم قبل یا بعد از طلاق ارتباطی ندارد. بعد از درخواست خانم برای مهریه باید لیست اموال آقا مشخص شود. در صورتی که اموال کافی بود قسمتی از آن توقیف میشود.
در صورتی که فقط یک خانه داشتند که در آن ساکن بودند امکان توقیف آن وجود ندارد. اگر اموالی نداشتند که با توجه به گردش حساب بانکی ایشان و مدارک دیگر مهریه قسط بندی میشود. در صورتی که بعد از قسط بندی مهریه، آقا اعتراض داشتند میتوانند درخواست اعسار در پرداخت مهریه را به دادگاه تقدیم کنند.
سخن آخر
همانطور که توضیح دادیم، مراحل درخواست مهریه بدون طلاق تفاوتی با بعد از آن ندارد و زوجه در هر زمان میتواند برای دریافت آن اقدام کند. توصیه میکنیم پیش از هر اقدامی، با وکیل متخصص در زمینه مهریه مشورت داشته باشید تا روند قانونی را بهدرستی طی کرده و از حقوق خود به بهترین شکل ممکن دفاع کنید. در صورتی که هنوز درباره دریافت مهریه بدون طلاق سؤالاتی دارید یا نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، میتوانید با مشاوران حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را در این مسیر همراهی کنند.
سوالات متداول دریافت مهریه بدون طلاق
آیا بدون طلاق میشه مهریه گرفت؟
بله. مطابق قانون، زوجه از زمان عقد نکاح مالک مهریه است و برای مطالبه آن نیازی به طلاق یا جدایی ندارد. زن میتواند در دوران زندگی مشترک نیز برای دریافت مهریه بدون طلاق اقدام کند.
مراحل مهریه بدون طلاق به چه صورت است؟
زوجه از دو روش اجرائیات ثبت و اقدام از طریق دادگاه خانواده، حق درخواست مهریه بدون طلاق را دارد.
برای درخواست مهریه بدون طلاق چه مدارکی لازم است؟
مدارک لازم عبارتند از شناسنامه، کارت ملی، عقدنامه و در صورت داشتن وکیل، وکالتنامه رسمی نیز مورد نیاز است.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.