ازدواج یکی از امور پسندیده و قابل قبول در تمام کشورهای جهان است. در اغلب مواقع ساکنین یک کشور که دین و مذهب یکسانی دارند با یکدیگر ازدواج میکنند؛ اما در بعضی شرایط خاص ممکن است زوج یا زوجه جزء تبعه کشور مورد نظر نباشد و موضوع ازدواج فرد با اتباع خارجی مطرح شود.
در این مطلب دادسو، شرایط و نحوه ازدواج با اتباع خارجی را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم. در صورتی که درباره مهریه، نفقه و سایر موارد قانونی مرتبط به زندگی زناشویی نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
چه کسانی تابعیت ایران دارند؟
تمام کسانی که در ایران زندگی میکنند به لحاظ قانونی تابعیت این کشور را ندارند، مگر جزء افرادی باشند که در ماده 976 قانون مدنی ارائه شده است. بر اساس این ماده قانونی، کسانی که در گروههای زیر دستهبندی میشوند دارای تابعیت ایران هستند و افراد خارج از این دستهبندیها جزء اتباع خارجی یا بیگانه محسوب میشوند.
- کلیه ساکنین ایران، به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آنها مسلم باشد.
- افرادی که پدر آنها ایرانی است، حتی اگر پدر فرد در خارج ایران متولد شده باشد.
- کسانی که در ایران متولد شدهاند و پدر و مادر آنها غیر معلوم باشد.
- افرادی که پدر و مادر خارجی که یکی از آنها در ایران متولد شده دارند.
- کسانی که در ایران متولد شدهاند، اما پدرشان تبعه خارجه است. این افراد باید پس از رسیدن به سن هیجده سال تمام، حداقل 1 سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند.
- هر زن تبعه خارجی که با شوهر ایرانی ازدواج کند.
- هر تبعه خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد.
شرایط ازدواج با اتباع خارجی
بر اساس ماده 6 قانون مدنی، قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم در خارجه باشند تابع مجری خواهد بود؛ یعنی ازدواج، طلاق و … اتباع خارجی ساکن کشور تابع قوانین و مقررات ایران خواهد بود. برای اینکه شرایط ازدواج با اتباع خارجی را بررسی کنید، لازم است که ابتدا تبعه بیگانه یا خارجی را از منظر قانون ایران بشناسید. ازدواج یک فرد تبعه ایرانی با اتباع خارجی تنها در شرایط زیر ممکن خواهد بود.
- برخورداری طرفین از اهلیت قانونی برای عقد نکاح مانند عقل، بالغ و رشید بودن
- ازدواج با رضایت طرفین
- نبود موانع نکاح مانند کفر، ازدواج با زن شوهردار و…
- صدور اجازه ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی توسط دولت
- مسلمان بودن مرد تبعه خارجی در ازدواج با زن ایرانی
- مشرک نبودن زن تبعه خارجی در ازدواج با مرد ایرانی
- اجازه پدر یا ولی قهری زن در صورت ازدواج زوجه باکره تبعه ایران
نحوه و مراحل ازدواج با اتباع خارجی
پس از بررسی قانون ازدواج با اتباع بیگانه و شرایط آن، در صورت امکان ازدواج لازم است که زوجه مراحلی که برای ازدواج با اتباع خارجی یا بیگانه در نظر گرفته شده را نیز انجام دهد. این مراحل در ادامه جهت شناخت بیشتر ارائه شده است.
- درخواست از سامانه میخک وزارت کشور و وزارت امور خارجه مبنی بر ثبت ازدواج و صدور پروانه زناشویی یا ارائه درخواست و مدارک به کنسولگری یا ادارات کل امور اتباع خارجه در ایران
- دریافت گواهی بلامانع بودن ازدواج مرد تبعه خارجی با زن تبعه ایرانی
- ارائه مدارک هویتی و مدارک مثبت عدم سوءپیشینه کیفری به ادارات کل امور اتباع خارجه در ایران یا کنسولگری
- انجام آزمایشهای مورد نظر جهت اطمینان از سلامت کامل و عدم ابتلا تبعه خارجی و ایرانی به بیماریهای واگیر یا مانع ازدواج (مانند ایدز، هپاتیت، بیماریهای مقاربتی، اعتیاد و تالاسمی).
- مسلمان شدن مرد و زن غیرمسلمان در ازدواج با زن و مرد ایرانی مسلمان و اخذ گواهی تشرف به دین اسلام
ازدواج با اتباع خارجی یا بیگانه شرایط خاصی دارد و حتما باید موارد ذکر شده در قانون برای تشریفات ازدواج انجام شود.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
مدارک لازم برای ازدواج با اتباع خارجی
برای ازدواج فرد تابعه ایران با اتباع خارجی لازم است که زوجین مدارک مورد نیاز را نیز آماده کرده و به سازمان مربوطه ارائه کنند. مدارک لازم برای ازدواج با اتباع خارجی عبارتند از:
- درخواست صدور پروانه زناشویی و ثبت ازدواج از وزارت امور خارجه و سامانه میخک وزارت امور خارجه کشور
- ارائه مدارک هویتی طرفین عقد نکاح مانند شناسنامه و پاسپورت عکسدار و معتبر، گواهی ولادت فرد خارجی و کارت ملی مرد یا زن ایرانی
- ارائه گواهی بهداشت زوجین مبنی بر تأیید عدم ابتلا آنها به بیماریهای واگیر یا مانع ازدواج
- ارائه گواهی فوت پدر در صورت فوت و ارائه اصل اجازهنامه ولی قهری دختر دوشیزه تبعه ایران در صورت زنده بودن ولی قهری او
- ارائه طلاقنامه یا گواهی فوت همسر در صورت طلاق زن تبعه ایران یا فوت همسر او
- گواهی تشرف به اسلام جهت مرد غیرمسلمان یا زن مشترک تبعه خارجی در ازدواج با فرد تبعه ایرانی
- ارائه 3 قطعه عکس سه در چهار زوج و زوجه
- ارائه گواهی مثبت عدم سوءپیشینه کیفری و عدم ارتکاب به جرائم کیفری مؤثر جهت ازدواج مرد تبعه خارجی با زن ایرانی.
- ارائه گواهی مربوط به تجرد یا تأهل مرد تبعه خارجی جهت ازدواج با زن تبعه ایرانی
مشکلات ازدواج با اتباع بیگانه
قانون ازدواج با اتباع خارجی تا حد امکان موانعی که میتواند زندگی را پس از ازدواج برای زوجین سخت کند برطرف کرده است؛ اما همچنان مشکلاتی که در ازدواج با اتباع خارجی برای زوجین وجود دارد باید مورد توجه قرار بگیرند.
از جمله این موارد میتوان به مشکلات ناشی از تفاوت فرهنگی، مشکلات ناشی از تفاوت در پیشینه مذهبی، پروسه طولانیای که برای طلاق از اتباع خارجی وجود دارد و از دست دادن تابعیت ایران برای زنانی که با فرد خارجی ازدواج میکنند اشاره کرد.
سخن پایانی
برای ازدواج با فردی که تبعه خارج از کشور را دارد لازم است که مراحل و شرایطی که طبق قانون تعیین شده را انجام دهید. پس از تکمیل مراحل اعلام شده، زن و مرد میتوانند تشریفات ازدواج را انجام داده و با یکدیگر وارد زندگی مشترک شوند.
در این مطلب مشکلاتی که ممکن است زوجین پس از ازواج با اتباع خارجی با آن مواجه شوند را نیز بررسی کردیم. در صورتی که جهت طلاق اتباع ایرانی و خارجی نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر دارید با مشاورین حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
نحوه ثبت ازدواج با اتباع خارجی چگونه است؟
زوجین میتوانند برای ثبت ازدواج و صدور پروانه زناشویی خودشان در سامانه میخک ثبتنام کرده یا با همراه داشتن برگه ثبت درخواست و سایر مدارک ضروری به ادارات کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداریهای سراسر کشور یا کنسولگری ایران در خارج از کشور مراجعه کنند.
شرایط ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی چیست؟
ارائه گواهی طلاق، اجازه پدر یا ولی قهری زن باکره و گواهی تشرف مرد به اسلام برای صدور اجازه ازدواج زن تابع ایران با مرد خارجی الزامی خواهد بود.
شرایط ازدواج مرد ایرانی با اتباع خارجی چیست؟
جهت ازدواج مرد ایرانی با تبعه خارجی لازم است که زن به دین اسلام تشرف پیدا کرده باشد. در صورتی که زوجه اهل کتاب بوده و سایر ادیان مانند مسیحیت و… را پذیرفته باشد، تنها ازدواج موقت با او برای مرد ایرانی جایز خواهد بود.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.