وظایف داور در قرارداد از جمله وظایف مهم در میان پروندههای حقوقی است. بر این اساس یک داور با کفایت باید نسبت به این وظایف آگاهی کامل داشته باشد. چرا که او میتواند با اطلاع از وظایف خود، بسیاری از درگیریها و اختلافات بین طرفین یک دعوای حقوقی را برطرف کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با وظایف داور در قراردادهای حقوقی، میتوانید با مشاوران و کارشناسان مؤسسه حقوقی دادسو از طریق واتساپ یا تماس تلفنی، ارتباط برقرار کنید.
آشنایی با وظایف داور در قرارداد
قبل از کسب اطلاع با وظایف داور در قرارداد، خوب است با قرارداد مشارکت که یکی از متداول ترین قراردادهای حقوقی بین افراد است، آشنا شوید. قرارداد مشارکت قراردادی کاربردی است که بسیاری از افراد برای شروع یک تجارت یا رونق بخشیدن به کسب و کار مورد نظر با شریک کاری خود میبندند.
حال از آنجایی که همه قراردادهای منعقد شده به صورت قانونی و بر اساس استاندارد تنظیم نمیشوند، مشکلات و اختلافاتی ممکن است در این قراردادها بروز کنند. بنابراین یک راهکار کاربردی برای رفع چنین مشکلاتی کمک گرفتن از داور در قرارداد مشارکت است.
در بسیاری از قراردادهای حقوقی، یک داور میتواند نقش مهمی ایفا کند. چرا که بسیاری از اختلافات ممکن است با کمک او به راحتی حل شوند. البته یک داور خوب جهت انجام درست وظایف خود، لازم است از همان ابتدا از شرط داوری در قرارداد اطلاع داشته باشد. چرا که ممکن است در برخی از پروندهها، بی اعتنایی و بی توجهی داور موجب ابطال رای داور از طرف دادگاه شود.
نقش داور در قراردادها به ویژه قراردادهای مشارکت در ساخت از این جهت اهمیت دارد که در بسیاری از موارد این پروندهها خیلی راحت توسط داور حل خواهند شد.
تعریف داور حقوقی
قبل از اینکه به معرفی وظایف داور در قرارداد بپردازیم، خوب است بدانید داور کیست و چگونه انتخاب میشود. با توجه به ماده ۴۵۴ تا ۵۰۱ قانون مدنی، داور قراردادهای حقوقی میتواند فردی حقیقی یا حقوقی باشد. به این معنی که حتی طرفین قرارداد میتوانند یک شرکت یا مؤسسه را به عنوان داور معرفی کنند.
در قراردادهایی که طرفین، داور مشخص کرده اند، فرآیند رسیدگی به قرارداد متفاوت است. به این صورت که بدون تشریفات اداری خواهد بود.
در واقع جهت رسیدگی به چنین پروندههایی دیگر لازم نیست طرفین به دادگاههای رسمی کشور مراجعه کنند یا نسبت به گرفتن وکیل پایه یک دادگستری اقدام کنند. بلکه تنها با مراجعه به داور و بهره گیری از نظرات او میتوانند مشکل را پایان دهند. علاوه بر این، از مهم ترین مزیتهای روش داوری در قرارداد مشارکت، این است که طرفین بدون طی کردن تشریفات طولانی دادرسی و در مدت زمان کوتاهی به هدف و نتیجه دلخواه خود خواهند رسید.
مهم ترین وظایف داور در قرارداد
همانطور که گفته شد، وظایف داوری از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که همه قوانین مربوط به داوری در آیین دادرسی مدنی آورده شده اند. در ادامه به ذکر چند مورد از مهم ترین وظایف داور در قراردادهای اجرایی میپردازیم.
ارائه رأی نهایی در مدت زمان تعیین شده
میتوان گفت مهم ترین وظایف داور در قرارداد، ارائه رأی نهایی در مدت زمان تعیین شده توسط طرفین قرارداد است. در صورتی که از سوی طرفین هیچ مهلتی برای رسیدگی به پرونده مربوطه و اعلام رأی نهایی تعیین نشده باشد، این مهلت به صورت پیش فرض یک بازه زمانی سه ماهه است.
در صورتی که بعد از گذشت سه ماه، همچنان با بررسی کلیه مدارک ارائه شده توسط طرفین، داور نتواند رأی نهایی را اعلام کند؛ طرفین میتوانند با توافق یکدیگر به داور یک مهلت رسیدگی بیشتر بدهند.
با وجود مطابقت این مسئله با ماده ۴۸۴ قانون مدنی، برخی از محاکم در این مورد بنا بر سلیقه خود، رأی اعلام شده در خارج از مهلت تعیین شده را باطل میدانند. لازم به ذکر است در خصوص پروندههای بین المللی، زمان تعیین شده از سه ماه به شش ماه افزایش پیدا میکند تا داور تعیین شده فرصت لازم جهت بررسی همه دلایل و شواهد را داشته باشد.
عدم ادامه دادن رسیدگی به پرونده در شرایط خاص
اهمیت وظایف داور در قرارداد، در این مورد کاملاً مشخص میشود. گاهی اوقات ممکن است لازم باشد داور بنا بر شرایطی از ادامه رسیدگی به پرونده صرف نظر کند. به طور مثال اگر داور در شرایطی قرار بگیرد که از سوی یکی از طرفین قرارداد، به او پیشنهاد گرفتن رشوه شود، طبق ماده ۴۷۸ آیین دادرسی مدنی، داور موظف است خیلی سریع روند رسیدگی به پرونده را متوقف و مراجع قانونی را از موضوع مطلع کند.
وجود این قانون باعث میشود دریافت هرگونه رشوه، پیشنهاد شغلی و هر مورد دیگری از طرف داور منع شود. چرا که این مسائل نقض کننده عدالت داور خواهند بود.
عدم رسیدگی به پروندههای طلاق و نکاح
وظایف داور در قرارداد تنها شامل اموری نیست که باید انجام دهد و در مواردی موظف است طبق قانون از رسیدگی به یک پرونده امتناع کند. بر این اساس طبق شاخه ای از ماده ۴۷۸ قانون آیین نامه دادرسی، داوران به طور قطعی از رسیدگی به پروندههای طلاق و نکاح منع شده اند. این دو پرونده جزء معدود پروندههایی هستند که طرفین در آن نمیتوانند هیچ گونه داور حقیقی یا حقوقی برای خود انتخاب کنند.
بنابراین در صورتی که یک داور برای رسیدگی به چنین پروندههایی اقدام کند، کار غیرقانونی انجام داده است و در مواردی ممکن است مشمول دریافت جریمه شود.
ارسال رأی
در لیست وظایف داور در انواع قرارداد مشارکت، داور موظف است بعد از مشاهده شواهد و مدارک موجود، رأی خود را صادر و در زمان تعیین شده جهت ارسال آن برای طرفین اقدام کند. ارسال رأی میتواند از روشهای مختلفی همچون نمابر یا حتی پست سفارشی صورت بگیرد.
در صورتی که شرایط ارسال رأی به صورت نمابر و پست سفارشی هم برای داور فراهم نبود، لازم است به دفاتر قضایی الکترونیک مراجعه کند و با تنظیم کردن یک دادخواست، رأی خود را به دادگاههای دارای صلاحیت رسیدگی اطلاع دهد.
گاهی اوقات در برخی از قراردادهای مشارکت تنظیم شده، شرایط قرارداد به خوبی و با توجه به مباحث حقوقی بیان نشده است، از این رو ممکن است مشکلات و اختلافاتی بین طرفین ایجاد شود. در چنین شرایطی برای جلوگیری از اتلاف وقت و رفع شدن سریع اختلاف میتوان از داور کمک گرفت.
وظایف داور در قرارداد شامل رفع اختلافات طرفین، رسیدگی به پرونده در مدت زمان تعیین شده، عدم رسیدگی به پروندههای طلاق و نکاح و ارسال رأی برای طرفین قرارداد میشود.
یک داور برای انجام درست وظایف خود، لازم است نسبت به همه این وظایف و مسائل مربوط به آن آگاهی کامل داشته باشد. در این مطلب در مورد وظایف داوران در قراردادهای حقوقی صحبت کردیم، با این حال اگر همچنان احساس میکنید در مورد وظایف داور در قرارداد سؤال دارید میتوانید با کارشناسان مؤسسه حقوقی دادسو از طریق واتساپ یا تلفن، تماس برقرار کنید و سؤال خود را بپرسید.
سؤالات متداول
ارجاع اختلافات به داوری یعنی چه؟
داوری یک روش مفید و کارآمد در جهت رفع اختلافات بین مردم در قراردادهای آنهاست. این روش که این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده است، در مقایسه با رجوع به دادگاه بهتر است چرا که طرفین میتوانند با انتخاب داور مورد اعتماد خود، در مدت زمانی کوتاه به نتیجه مطلوب برسند.
شرط داوری در قرارداد مشارکت چیست؟
در این شرط، طرفین قرارداد هنگام تنظیم قرارداد بین خود، در قسمت حل اختلافات، مسائل مربوط به آن و رفع اختلافات را به داوری ارجاع میدهند.
آیا امکان تنظیم موافقت نامه داوری بعد از بروز اختلاف وجود دارد؟
بله. در صورتی که طرفین قرارداد بنا به دلایلی از شرط داوری در قرارداد استفاده نکنند، در صورت ایجاد یک اختلاف حقوقی، میتوانند یک قرارداد جدید شرایط داوری تنظیم کنند.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.