بخشیدن مهریه و هرچیزی که باید در مورد آن بدانید

بخشیدن مهریه

همان طور که می‌دانید یکی از دغدغه‌های زوجینی که قصد بخشش مهریه را دارند این است که به چه روش باید مهریه را ببخشند. معمولا در این بین برای افراد سوالاتی پیش می‌‌آید.

  • آیا بخشش مهریه به صورت دست نوشته اعتبار دارد؟
  • برای بخشیدن مهریه کجا باید رفت؟
  • مدارک مورد نیاز برای بخشیدن مهریه چیست؟
  • محکمترین سند برای بخشش مهریه چیست؟

در این مقاله قصد داریم جواب این سوالات را به شما توضیح دهیم. بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با شرایط بخشیدن مهریه آشنا شوید. در صورتی که درباره شرایط بخشش مهریه و قوانین جدید مهریه به راهنمایی نیاز دارید می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

روش‌ های بخشیدن مهریه

طبق نظر عموم افرادی که اطلاعات حقوقی کافی ندارند، بخشش مهریه روش‌های مختلفی دارد که هر کدام می‌تواند اعتبار داشته باشد. ولی بهتر است بدانید که بخشش مهریه فقط تحت یک سری شرایط خاص امکان پذیر است و باید طبق آن انجام شود. برای بخشیدن مهریه اجازه پدر در دفتر ثبت اسناد رسمی نیاز است. در ادامه روش‌‌های مختلف بخشش مهریه را بررسی می‌کنیم.

شرایط بخشیدن مهریه

زن می‌تواند در مورد مهریه خود آنطور که صلاح می‌داند تصمیم گیری کند. اما برای بخشش مهریه لازم است شرایطی را رعایت کند تا در آینده دچار مشکل نشود. این شرایط به شرح زیر هستند:

  • اولین و مهم‌ترین شرط این است که خطبه عقد خوانده شده باشد. پس از عقد، زن صاحب مهریه خود خواهد شد. بعد از عقد هر زمان که بخواهد می‌تواند مهریه خودرا ببخش اما چنانچه مهریه خود را برای جلب توجه خانواده شوهر بخشیده باشد، این بخشش باطل است. بخشیدن مهریه قبل از عقد، بخشش چیزی است که زن صاحب آن نشده و باید این امر حتما پس از عقد صورت بگیرد.
  • بخشیدن مهریه نیاز به مراجعه به دادگاه ندارد و می‌تواند در برگه‌ای معمولی با امضا و اثر انگشت زن صورت گیرد.
  • بخشش مهریه در دفترخانه و یا دفتر اسناد رسمی در آینده باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مرد یا وراث نخواهد شد.

بخشش مهریه به صورت دست نوشته

یکی از روش‌های مرسوم بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته است. در این روش خانم با دستخط خودش می‌نویسد، امضا می‌کند و تاریخ را درج می‌کند که همه مهریه خود یا بخشی از آن را بخشیده و دیگر ادعایی نسبت به مهریه خود ندارد. باید بدانید که از نظر قانونی این روش به هیچ وجه اعتباری ندارد و آقا با استناد به این موضوع نمی‌تواند ادعا کند که مهریه خانم بخشیده شده و دیگر نیاز به پرداخت آن نیست.

بخشش مهریه به صورت شفاهی

در این روش خانم به صورت شفاهی نزد تعدادی شاهد یا همسر خود اعلام می‌کند که مهریه خود را بخشیده و دیگر ادعایی نسبت به آن ندارد. هر چند که شاهد وجود دارد و شهادت می‌دهد که خانم با خواست خود این کار را انجام داده ولی همچنان این روش هیچ اعتباری نزد قانون ندارد، خانم و آقا نمی‌توانند ادعا کنند که مهریه بخشیده شده.

بخشیدن مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی

با توجه به مواردی که عنوان کردیم شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که بخشش مهریه به چه روش اعتبار دارد؟ باید بدانید تنها روش قانونی که برای بخشش مهریه وجود دارد مراجعه خانم به دفتر ثبت اسناد رسمی است. برای این کار باید خانم به همراه مدارک هویتی و سند ازدواج و پدر خود به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کند و بسته به شرایطی که دارد یک سند برای بخشش مهریه تنظیم و امضا کند. این بخشش مهریه می‌‌تواند در ازای گرفتن یک ملک یا مال، در ازای گرفتن حق طلاق و … باشد.

بخشش مهریه در طلاق توافقی

بخشش مهریه در طلاق توافقی به صورت کامل بر مبنای توافقات خانم و آقا است و قانون به آن احترام می‌گذارد. برای مثال خانم و آقا می‌توانند توافق کنند که خانم همه مهریه خود را ببخشد، همه مهریه خود را دریافت کند و بخشی از آن را بخشیده و قسمت دیگر را دریافت کند.

برای بخشش مهریه در طلاق توافقی خانم و آقا می‌توانند در وکالت‌نامه‌ای که به وکیل خود می‌دهند مشخص کنند که وکیل از سمت خانم اختیار دارد مهریه را ببخشد یا دریافت کند و دیگر نیاز به حضور خانم در دفتر ثبت اسناد رسمی نیست. وکیل طلاق توافقی اگر از تجربه کافی برخوردار باشد می‌تواند برای بخشش مهریه در طلاق توافقی منفعت هر دو شخص را در نظر بگیرد.

شرایط بخشیدن مهریه
شرایط بخشیدن مهریه

بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق

خانم و آقا بعد از ازدواج هر کدام حق و حقوقی پیدا می‌کنند. برای مثال آقا به صورت قانونی حق طلاق را دارد و خانم حقوقی مانند مهریه و نفقه را دارد، ولی امکان بخشش مهریه در ازای حق طلاق در قانون وجود دارد، که این مسئله نیاز به رضایت خانم برای بخشیدن مهریه و رضایت آقا برای اعطای حق طلاق (وکالت در طلاق) دارد. تحت شرایطی خانم و آقا تصمیم می‌گیرند که در حالت برابر قرار بگیرند که خانم هم حق طلاق داشته باشد و در ازای آن آقا مسئولیتی برای پرداخت مهریه نداشته باشد.

در این صورت خانم و آقا باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و سندی مبنی بر بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق تنظیم و امضا کنند. این وکالت نامه به این صورت است که اگر خانم قصد رجوع به مهریه خود را داشته باشد، حق طلاق از ایشان سلب می‌شود.

انواع بخشش مهریه

تا این قسمت مقاله درباره روش‌های مختلف بخشش مهریه مطالعه کردیم و متوجه شدیم خانم می‌تواند با مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی و با اجازه پدر خود مهریه را ببخشد. اما بهتر است بدانیم زمانی که خانم مهریه خود را می‌بخشد در بعضی از حالت‌ها امکان رجوع از بخشش مهریه خود را دارد. در این حالت می‌تواند مجدد نسبت به مهریه خود ادعا داشته باشد و آقا باید مهریه خانم را پرداخت کند. گرفتن مهریه بدون طلاق نیز انجام می‌شود. در ادامه روش‌هایی از بخشیدن را که قابل رجوع باشد بررسی می‌کنیم.

انواع بخشش مهریه
بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق

بذل مهریه

بذل به معنای بخشیدن مهریه است. وقتی در سند بخشیدن مهریه قید می‌شود که خانم مهریه خود را به آقا در ازای حق طلاق یا اموال خاصی بذل یا بخشش کرده، می‌تواند در شرایط خاص به آن رجوع کند. برای مثال اگر آقا اموالی که در سند تنظیم شده را به خانم واگذار نکند یا حق طلاق را از خانم سلب کند، خانم می‌تواند به مهریه خود رجوع کند.

هبه مهریه

براساس ماده ۷۹۵ قانون مدنی: هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک میکند تملیک‌ کننده واهب طرف دیگر را متهب، مالی را‌که مورد هبه است عین موهوبه میگویند. هبه مهریه به دو دسته هبه معوض و هبه غیر معوض تقسیم می‌شود. زمانی که خانم در ازای گرفتن مال یا حقی مهریه را ببخشد هبه معوض است.

برای مثال اگر خانم در ازای گرفتن خانه مهریه خود را هبه کند و آقا آن را پرداخت نکند خانم می‌تواند به مهریه رجوع کند. هبه غیر معوض زمانی است که خانم بدون پرداخت یا قول پرداخت مالی مهریه خود را هبه می‌کند که در این صورت می‌تواند با مراجعه به دادگاه به مهریه خود رجوع کند.

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌ تواند آن را مطالبه کند؟

طبق قانون برخی اوقات زن می‌تواند مهریه بخشیده شده را پس گیرد. در مورد بخشش مهریه چند مورد وجود دارد:

برائت ذمه شوهر

خُلع و مُبارات دو نوع طلاق توافقی در فقه اسلامی است که در آن زن در ازای مالی به مرد، از او طلاق می‌گیرد.

بخشش مهریه در طلاق خلع و مبارات

این طلاق مربوط به حالتی است که زن از شوهرش تنفر دارد و می‌خواهد با پرداخت پول از این زندگی خود را برهاند. در این مورد زن فقط تا پایان مدت عده حق رجوع از مهریه را دارد.

اقرار به دریافت مهریه

اگر زن در خصوص اقرار به دریافت مهریه خود، سندی (دست‌نوشته‌ای) به همسرش داده باشد، مطالبه مهریه دشوار است. زیرا در این حالت ادعای بعدی زن انکار پس از اقرار به شمار می‌رود. مگر این‌که زن اثبات کند که اقرار او بی‌اعتبار بوده است.

بخشش مهریه به موجب عقد صلح

عقد صلح در معنای حقوقی یعنی تراضی، تسالم و توافق بر امری مانند تملیک عین، منفعت، اسقاط دین و یا حق. عقد صلح در بیشتر مواقع به منظور پیشگیری از ادامه اختلاف یا آن استفاده می‌شود. در صورتی که مهریه در قالب عقد صلح بخشیده شده باشد، به هیچ‌وجه امکان رجوع از بخشش برای آن وجود ندارد.

بخشش مهریه در دفترخانه

زمانی که زن، چه در دفترخانه اسناد رسمی و چه در نوشته‌ای عادی مهریه خود را ببخشد، به اصطلاح حقوقی هبه کرده است. در این حالت دو نظر وجود دارد: عده‌ای از مراجع معتقدند زوجه می‌تواند به آنچه بخشیده رجوع کند. در مقابل عده‌ای دیگر با استناد ماده ۸۰۶ قانون مدنی معتقدند هرگاه دائن طلب خود را به مدیون ببخشد حق رجوع ندارد.

مهریه غیر قابل رجوع

زمانی که خانم مهریه خود را به آقا ابرا می‌کند دیگر تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند به مهریه خود رجوع کند.

براساس ماده ۲۸۹ قانون مدنی: ابراء عبارت از این است که داین از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.

وقتی در سند ازدواج خانم قید کند مهریه را به آقا ابرا کند یا مهریه را بری از ذمه آقا کند دیگر تحت هیچ شرایطی حق رجوع را ندارد.

بخشش مهریه بدون شاهد

خانم برای بخشیدن مهریه خود به رضایت پدر خود نیاز دارد و در صورتی که پدر ایشان در قید حیات نباشد یا به هر دلیلی مفقود الاثر باشد باید با رضایت برادر خود این کار را انجام دهد. برای بخشش مهریه نیاز به شاهد دیگری غیر از پدر یا برادر خانم نیست و بخشیدن مهریه بدون شاهد امکانپذیر است..

بخشش مهریه بدون اجازه پدر

بهتر است بدانید هیچ قانونی مبنی بر رضایت پدر برای بخشش مهریه وجود ندارد، ولی بنا بر دلایلی دفاتر ثبت اسناد بخشش مهریه بدون اجازه پدر را انجام نمی‌دهند. با تصور این که خانم‌ها ممکن است احساسی با این موضوع برخورد کنند و قلبا برای انجام این کار راضی نباشند و تحت فشار شرایط پیش آمده این کار را انجام دهند و بعدا پشیمان شوند، رضایت پدر ضروری است.

بخشیدن مهریه قبل از طلاق

معمولا عموم مردم اطلاعات درستی درباره موضوعات مربوط به اجرا گذاشتن مهریه ندارند. برای مثال فکر می‌کنند تا زمانی که قصد طلاق ندارند نمی‌توانند مهریه خود را ببخشند یا دریافت کنند. بهتر است بدانید که از زمان جاری شدن صیغه عقد خانم اختیار مهریه خود را دارد و در هر زمان می‌تواند مهریه خود را ببخشد.

بخشش مهریه در ازای گرفتن حضانت فرزند

خانم و آقایی که قصد طلاق به هر نوعی را دارند باید تکلیف موضوعاتی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزند و استرداد جهیزیه را مشخص کنند. اگر توافقی سر موضوعات گفته شده داشته باشند، دادگاه به این توافقات احترام می‌گذارد. اگر توافقی سر موضوعات  نداشته باشند، دادگاه قوانینی برای هر کدام از موارد گفته شده در نظر گرفته است. اگر خانم و آقا در زمان طلاق توافق کنند که خانم مهریه خود را ببخشد و در ازای آن حضانت فرزند مشترک خود را بگیرد، دادگاه بر اساس این توافق طلاق را پیش می‌برد.

برای کسب اطلاعات کامل درباره حضانت فرزندان می‌توانید مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:

مهریه بعد از فوت شوهر

تصور غلطی درباره ین موضوع وجود دارد که اگر آقا فوت کند دیگر همسرش نمی‌تواند مهریه خود را دریافت کند یا بعد فوت شوهر خانم می‌تواند مهریه را از خانواده آقا مطالبه کند. زمانی که آقا فوت می‌کند، اگر مال و اموالی از خود به جا گذاشته باشد خانم می‌تواند به میزان مهریه خود اموال را مطالبه کند. اگر آقا اموالی نداشته باشد خانم نمی‌تواند مهریه خود را مطالبه کند. اگر پدر آقا یا فرد دیگری در زمان عقد ضمانتی برای پرداخت مهریه خانم داده باشد، بعد از فوت آقا، خانم می‌توان مهریه را  از پدر یا فرد دیگر مطالبه کند. در غیر این صورت امکان انجام این کار وجود ندارد.

مهریه بعد از فوت شوهر

مهریه بعد از فوت زن

همان طوری که در عناوین قبلی توضیح دادیم مهریه حق خانم است و در هر زمان می‌تواند نسبت به مطالبه آن اقدام کند. زمانی که خانم فوت می‌شود مهریه از آقا سلب نمی‌شود و وراث خانم می‌توانند نسبت به مهریه خانم فوت شده اقدام کنند. فقط از آنجایی که آقا خود جز وراث همسرش است سهم ایشان از مهریه کسر می‌شود. بهتر است توجه داشته باشید که مهریه در انحصار وراثت زمانی اتفاق می‌افتد که خانم مهریه خود را نبخشیده یا دریافت نکرده باشد. طبق قوانین اگر خانم دوشیزه باشد مهریه ایشان نصف حساب می‌شود.

مدارک برای بخشیدن مهریه

مدارک مورد نیاز برای بخشش مهریه به صورت زیر است:

  • شناسنامه
  • کارت ملی
  • سند ازدواج
  • مدارک شناسایی پدر خانم

بخشیدن مهریه در عقد موقت

یکی از مهم ترین ارکان در عقد موقت تعیین مهریه است. در عقد موقت هم مانند عقد دائم خانم می‌تواند مهریه خود را دریافت یا بذل کند. برای دریافت آن اگر صیغه عقدشان در دفتر ثبت اسناد رسمی ثبت شده باشد باید از اداره اجرای ثبت اقدام کنند. اگر در دفاتر ثبت اسناد رسمی ثبت نشده باشد باید ابتدا در دادگاه عقد موقت را ثابت کنند. بخشش مهریه در عقد موقت هم در دفتر ثبت اسناد رسمی صورت می‌گیرد.. بخشیدن مهریه دختر باکره برای پایان دادن به زندگی، از نظر قانون امکان‌پذیر است چراکه در عقد، چنانچه ارتباطی صورت نگرفته باشد، به خانم نیمی از مهریه تعلق خواهد گرفت.

متن بخشش مهریه بدون بازگشت

متن بخشیدن مهریه به شرح زیر است که در تمامی دفاتر و دادگاه‌های کشور به‌صورت رسمی در اختیار زن قرار می‌گیرد. با امضای متن، زن امکان درخواست برای مهریه خود را نخواهد داشت. سرکار خانم ………….. فرزند……….. به شماره شناسنامه ………. و کد ملی …………. و به آدرس سکونت ……………….   زوجه سند نکاحیه شماره ………..  به موجب  این  سند اقرار نمودند تمامی  مهریه  مندرج  در سند نکاحیه  فوق  الذکر را به همسر خود جناب آقای  ……… فرزند………… به شماره شناسنامه …………… و کد ملی……………  ابرا نموده  و ذمه  زوج  درخصوص  پرداخت  مهریه  به  زوجه  بری  گردیده و زوجه در این خصوص حق هیچگونه مطالبه‌ای را نخواهد داشت. ضمنا زوجه حق  هرگونه ادعا و اعتراض احتمالی را از خود سلب و ساقط نمود.

وکیل مهریه

هنگامی که مبحث مطالبه یا بخشش مهریه پیش می‌آید، داشتن وکیل مهریه متخصص و مشرف به امور مربوط به مهریه امری بسیار مهم است. در صورتی که برای گرفتن مهریه، بخشیدن مهریه یا بازمطالبه مهریه به کمک نیاز داشتید می‌توانید با وکیل پایه یک دادگستری و یا کارشناسان حقوقی دادسو مشورت کنید.

سوالات متداول

بخشیدن مهریه به صورت دستی قابل قبول است؟

خیر، به هیچ عنوان. بخشیدن مهریه در خانه و بصورت دستی به هیچ عنوان قابل قبول نیست و باید حتما در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی انجام شود.

آیا می توان بخشی از مهریه را بخشید؟

بله زوجه هر میزان از مهریه که بخواهد را میتواند ببخشد و باقی بر ذمه زوج باقی می ماند. برای مشاوره به صفحه وکیل مهریه مراجعه نمایید.

۴.۶/۵ - (۴۶ امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

120 دیدگاه برای “بخشیدن مهریه و هرچیزی که باید در مورد آن بدانید

  1. محمودی گفته:

    یعنی ما تو سند بخشیدن مهریه بنویسیم خانم مهریه را ابرا کرده است. دیگه هیچ راه برگشتی برای مهریه نیست و خیالمون میتونه راحت باشه؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      بله. در صورتی که خانم مهریه را ابرا کنند از آن تاریخ به بعد نمی توانند ادعایی نسیت به وصول مهریه داشته باشند. در صورت تماسل برای دریافت متن ابرای مهریه و ثبت آن در دفتر ثبت اسناد رسمی با دادسو در ارتباز باشید

      • سارگل گفته:

        من قبلا در قبال‌ فرزند مهریه رو بخشیدم.حضانت دائم گرفتم….حالا ازدواج کردم…اگه همسر قبلی برای گرفتن فرزند اقدام کنه من میتونم مهریه رو دوباره بگیرم؟؟؟

        • تحریریه دادسو گفته:

          سلام، وقت بخیر.
          اگر مهریه را ابرا کرده باشید نمیتوانید برای گرفتن مجدد آن اقدام کنید.

          • قاسمی گفته:

            سلام
            من درخواست طلاق دادم وکراهت وبذل یه ربع سکه دادم. حالا موقع طلاق باید ربع سکه به آقا بدم؟؟؟

        • مهدی گفته:

          حضانت دائمی وجود نداره تا سن رشد در اختیار شما است آگه سن رشد بچه رد بشه بچه خودش می تونه تصمیم بگیره پیش کی بمونه پدرش نمی تونه اجبار کنه مادرش هم نمی تونه

        • علی نیک روش گفته:

          سلام اگر پدر خانم مریض باشه یا خانم نخواد بهش بگه امکان بخشش مهریه وجود نداره؟

          • تیم تحریریه دادسو گفته:

            سلام، وقت بخیر
            از نظر قانونی منعی وجود ندارد ولی دفاتر اسناد رسمی در عرف حضور پدر را الزامی میدانند

      • کوثر گفته:

        سلام خسته نباشید

        پدرو مادر من طلاق گرفتن اون ها قبل از طلاق مهریه رو بخشیدن و پدرم ۲ دونگ از خانه را به اسم مادرم زده الان دوباره میخان باهم ازدواج کنن ولی پدر من میگه من مهریه نمیدم فقط ۲ شاخه گل مهریش میشه

    • زینب گفته:

      سلام من چن سال پیش یه دست نوشته عادی دادم.که اینجانب…فرزند…ب کدملی…درصحت سلامت عقلی وجانی تعهد میدهم ک اقای…هیچگونه مسئولیتی درقبال جان من نداردوتمام۷۰۰سکه مهریه خودراحلال می نمایم وهیچکس حق شکایت یاادعا ب اقای..درقبال جان ومهریه من رانداردفقط امضا زدم نه تاریخ داره نه شاهد حالامن۳ساله طلاقه گرفتم وتموم مراحل مهریه رو رفتم محکوم شده حالابعد۳سال این کاغذروبعنوان اعاده دادرسی داده ب دادگاه دادگاه هم ردش کرده حالا شکایت جدیدزده برای اثباتش آیا بجای میرسه؟من بایدچکارکنم

      • تیم تحریریه دادسو گفته:

        سلام، وقت بخیر
        لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

  2. مسعود جعفرزاده گفته:

    بخشش مهریه تو خونه با حضور شاهد پس قابل قبول نیست؟
    بخشیدن مهریه فقط تو دفتر خونه قابل قبوله؟

      • مریم گفته:

        با سلام من مهریه را در محضر با حضانت بچه هام عوض کردم ولی هزار تومن نفقه نمیده میخوام مهریه ام را دوباره برگردونم چطور میتونم ،در برگه ای که به ما محضر داد اصلا طلاق نام خاصی نداشت طلاق ساده نوشته شده ،در موقع برگرداندن مهریه همسرم مطلع می‌شود؟

        • تیم تحریریه دادسو گفته:

          سلام، وقت بخیر
          خیر نمی توانید مهریه را برگردانید اما می توانید برای نفقه اقدام نمایید.

    • امین گفته:

      سلام خانم من می‌خواست مهریه خودش رو به عنوان کادوی‌روز‌ تولد به من ببخشه که دفتر خونه گفته ده میلیون تومان باید پرداخت کنه میشه لطفاً راهنمایی کنید ممنون میشم

      • حسن نوروزی گفته:

        سلام.من خانومم،تومحضرثبت اسنادرسمی
        نفقه معوقه وجاریه حق تصنیف ونحله واجرت المثل و مهریه مصداق خودشو همه رو آزمن ابراع کرده ومن حق طلاق به اون دادم.ایا بعداً می‌تونه ادعایی کنه،یا بزاره بعدسه ماه که وقت قانونی تموم شد دوباره شکایت باکتری کنه

        • احسان دهداری گفته:

          سلام، وقت بخیر
          خیر همسر شما نمی تواند نسبت به مواردی که گفتید اقدام نماید.

    • ناشناس گفته:

      چرا کاملا قبوله برای من همسرم یه امضا از من پیدا کرد پشت فاکتور رفت با دستخط خودش نوشت من مهریه مو کامل بخشیدم داد مادرشم امضا کرد بردن دادگاه

  3. شادمهر ایمانیان گفته:

    چیکار کنیم مهریه غیر قابل رجوع باشه؟ چون من پارسال یه خونه به نام خانومم زدم. الانم اون داره مهریه رو می بخشه. بخشیدن مهریه هم کار سختیه. ممنون میشم راهنمایی کنین.

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      برای این کار باید حتما مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی ابرا بشود و ذکر شود که خانم حق هر گونه اعتراض را از خود سلب و ساقط می کند.

  4. آمنه گفته:

    سلام
    بنده در یک جلسه پیش معتمدین مهریه خودم را در قبال طلاق بخشیدم ولی حالا پشیمان شدم و هنوز ثبت طلاق نکردم آیا میتوانم مهریه ام را بگیرم،؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      بخشیدن مهریه فقط در دفتر ثبت اسناد رسمی معتبر است و بخشیدن به صورت شفاهی و یا مکتوب در خانه پذیرفته نیست.

  5. نرگس گفته:

    سلام وقتتون بخیر من مهریه م رو در ازای حق طلاق بخشیدم ولی الان پشیمونم و یک هفته هست که این کارو کردم و الان طلاق نمیخوام بگیرم و از اینکه مهریه م رو بخشیدم خییلی نگرانم ولی مدرمو به دفترخونه نبردم و فقط من و همسرم رفتیم آیا راهی هست مهریه م رو برگردونم؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      با توجه به اینکه مهریه را در دفتر ثبت اسناد رسمی بخشیده اید و در قبالش حق طلاق گرفته اید، بعید است که بتوانید برگردانید.

      • مهدی گفته:

        خوب خانوم نمی خواهی طلاق بگیری نگیر کسی اجبار نکرده که سما را شوهرتان نمی تونه دیگه شماره طلاق بده خیالت راحت شد هر وقت خودت دلت خواست می تونی اقدام کنی

  6. ز.پ گفته:

    سلام وقت بخیر سوالی داشتم برادر در زمان حیات ادعا کرده بود که همسرش مهریه خود را بخشیده همسرش الآن بجرم همدستی در قتل برادرم زندانه چه جوری میتونیم پیگیری کنیم که این اتفاق افتاده یا نه؟!

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      بخشیدن مهریه فقط در دفاتر ثبت اسناد رسمی معتبر است. برای این کار از اداره ثبت اسناد پیگیری نمایید.

      • شهرزاد گفته:

        سلام من همسرم ازم میخواد در صورت امضا کردن برگه که درون برگه یک سری شرایط گذاشته که اگر تکرار کنم نصف مهریه باید بخشیده بشه ادامه زندگی بده.خواستم بدونم این بخشیدن مهریه قانونی است ؟و اثر انگشتم گفته باید بزنم
        در صورت اثر انگشت زدن چطور؟

      • حمید گفته:

        سلام ممنون میشم پاسخ بدهید. بنده با خانوم به توافق رسیدیم که مهریه خود را در دفترخانه ثبت ببخشد ابرا کند و حق طلاق را به خانوم بدهم. موضوع این است هر دو ما نمیخواهیم پدر خانومم متوجه شود. آیا امکان پذیر است بدون حظور پدر خانومم یا شاهد خانومم مهریه را ابرا کند ببخشد؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      در صورتی که در مورد بخشیدن مهریه سوال دارید، در خدمتتون هستیم.

      • ناشناس گفته:

        سلام خسته نباشید من با مادرشوهرم دعوام و مادرشوهرمو زدم حالا شوهرم میخاد برای ادامه ی زندگی منو ببره محضر ازم تهدد بگیره که دیگه اینارو تکرار نکنم و گفته مهریمو ببخشم ایا میتوانم.من نصف مهریمو ببخشم و به او تعهدد بدهم یا ن

        • تیم تحریریه دادسو گفته:

          سلام، وقت بخیر
          چه تعهدی بدهید؟
          در خصوص بخشش مهریه همه چیز به توافق بستگی دارد و هر میزان که خانم بخواهد می تواند ببخشد.

      • سسسسس گفته:

        من طلاق گرفتم الان با کسی وارد رابطه شدم و میگه در صورتی عقدت میکنم که قبل عقد بریم دفتر خونه مهریه ببخشی تاریخش بعد عقد میزنم
        آیا اگر من هیچ مهریه ای نداشته باشم اون می‌تونه هروقت خواست منو طلاق بده

  7. اعظم گفته:

    من شوهرم نمیزاشت خانوادمو ببینم بم گف مهریتوببخش تابزارم ببینیشون منم بخشیذم تو دفتر اسناد رسمی ولی زذ زیر قولش الان من مونذم و بدون مهریه و زنذگی زوری. توان مالی ندارم ک طلاق بگیرم جدازنذگی کنم بدون مهریه ایا راهی برای شکایت و بازگشت مهریه ام هست اقدام کنم؟ ممنون میشم راهنمایی کتید

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      بستگی به نوع بخشیدن مهریه دارد. در صورتی که ابرا کرده باشین، امکان رجوع به مابذل را نخواهید داشت.

    • مهدی گفته:

      چه شوهر بدی واقعا شما می توانید قانونی خواسته خودتون مطالبه کنید زن هزار راه برای سر به زیر کردن مرد داره حق شیر دادن حق غذا درست کردن حق نفقه حق سو رفتار مرد

    • ملیحه گفته:

      سلام وقت بخیر من نزدیک دوسال پیش با شوهرم به یک مشکلی برخوردیم و شوهرم گفت اگر زندگی تو دوست داری بیا یک ساله مهریه ات رو ببخش منم این کارو کردم و بعداز یک سال که رفتیم گفتن نمیشه مهریه تون برگرده… این آقا به من گفت ماشینم و به نامت میزنم ولی این کار و نکرد… والان هم میگه دیگه مهریه ای در کار نیست و منو خیلی اذییت میکنه. باید چیکار کنم

      • تیم تحریریه دادسو گفته:

        سلام، وقت بخیر
        سوالتون گویا نیست، در چه مورد به راهنمایی نیاز دارید؟

  8. رضا گفته:

    سلام وقتتون بخیر
    یه سوالی دارم
    اینکه اگه زن و مرد بعد از ازدواج بدون حضور کسی به دفترخانه رسمی مراجعه کنن و خانم مهریه اش ببخشه
    اگه نامه دفترخانه رو به دفتر ازدواج ندن اون نامه ارزش قانونی داره؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      در صورتی که مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی بخشیده شده باشد و اقرار نامه رسمی صادر شود، مهریه به طور قطعی بخشیده شده است.

      • تحریریه دادسو گفته:

        سلام، وقت بخیر.
        حضور پدر برای بخشش مهریه در قانون قید نشده است ولی اکثر دفاتر اسناد رسمی این کار را بدون حضور و رضایت پدر انجام نمی دهند.

        • محمدرضا گفته:

          این کار(اجبار به حضور پدر) خلاف قانون هست و میتوان از دفتر اسناد رسمی شکایت کرد طبق ماده ۱۰۸۲

  9. حامی گفته:

    سلام .من و همسرم باهم قرار گذاشتیم بعد از عقد نصف مهریه شو ببخشه و بقیش بمونه.ولی نمیخایم خانواده خصوصا مدر همسرم بدونه حالا میخاستم ببینم اگر پدر در محضر نباشه ما میتونیم دونفری خودمون بریم نصفشو ببخشه؟؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      برای بخشیدن مهریه نیاز به حضور پدر خانم در دفتر ثبت اسناد است و دفاتر ثبت اسناد رسمی، بدون حضور پدر زوجه امکانپزیر نیست.

      • ناشناس گفته:

        سلام وقتتون بخیر
        خانم بنده مهریه ش ۱۱۴ سکه س میخواد بر اساس توافق اولیه ۱۰۰ سکه ش رو ببخشه امکان بخشیدن قسمتی از مهریه هست یا خیر ؟

        • احسان دهداری گفته:

          سلام، وقت بخیر
          بله از طریق دفاتر ثبت اسناد رسمی می‌توان بخشی از مهریه را بخشید.

    • محمدرضا گفته:

      طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی هیچ نیازی به حضور پدر نیست و اگه دفتر اسناد رسمی شمارو اجبار به این کار کرد میتوان از آن شکایت کرد

  10. حامد بابایی گفته:

    سلام میشه خانم مهریشو ببخشه و تو سندی ک تنظیم میشه این شرط باشه ک در صورتی ک بخوام طلاقش بدم به حق قانونیش برسه؟

  11. زهره گفته:

    سلام وقت بخیر
    آیا مهریه ای که خارج از سند وبر روی یک کاغذ معمولی یا پشت کپی سند ملکی زده شده باشد که در تملک والده زوج باشد و امضای و اسر انگشت والده که صاحب ملک هست قابل پیگیری در ودریافت مهر هست و اگر آن شخص آن ملک را بفروشد فروش مال غیر محسوب میشود.

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      مهریه باید در سند ازدواج قید شود و در سند دیگر به عنوان مهریه نمیتوان محسوب کرد، بنابراین فروش مال غیر نیست.

    • م ش گفته:

      سلام بنا به درخواست همسرم به اینجانب که حق طلاق به من بده ومن درازاآن کلیه حقوق مالی اعم ازنحله ونفقعه واجرت المثل ایام زناشویی. وکلیه مهریه خود رابه شرح مندرج در سند نکاحیه خود راابرا می نمایم ودریکی ازدفتراسنادرسمی ثبت گردید آیا دیگر می تواند ادعای داشته باشد ممنونم

      • تیم تحریریه دادسو گفته:

        سلام، وقت بخیر
        لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

  12. Mrs گفته:

    سلام وقت بخیر
    بخشیدن مهریه، شامل بخش غیرنقدی مثل طلا هم میشه؟
    ینی اگر خانمی مهرشو ببخشه، از طلا هم باید چشم پوشی کنه؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      بخشش مهریه لزوما به معنی بخشش تمامی حقوق مالی نیست و باید به صراحت در سند بخشش قید بشود.

      • محمد گفته:

        سلام
        مهریه همسرم ۴۰۰سکه
        قرآن طلا و یک دانگ منزل که به نامش نکردم فعلا

        میخایم کل مهریه را ابرا کنه
        تکلیف اون ۱ دانگ منزل که عین هست نه دین چی میشه
        اونم ابرا میشه؟

        • تیم تحریریه دادسو گفته:

          سلام، وقت بخیر
          لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

  13. مهبد گفته:

    سلام خسته نباشید.من و همسرم چهار سال پیش می‌خواستیم از هم جدا بشیم و به دفتر اسناد رسمی رفتیم و یه کاغذ که دادن و من پر کردم و امضا و اثر انگشت زدم.حالا بعد از چهار سال ما هنوز داریم با هم زندگی میکنیم و طلاق نگرفتیم . اگه من بخوام مهریمو بزارم اجرا این حق و دارم ؟با توجه به اون کاغذی که پر کردم

      • س گفته:

        سلام خسته نباشید ببخشید من میخوام مهریم رو ببخشم ولی نمیخوام خانواده و کسی بفهمه برای این کار حتما باید امضای پدر باشه

        • تیم تحریریه دادسو گفته:

          سلام، وقت بخیر
          به صورت قانونی نیازی به حضور پدر نیست اما دفاتر اسناد رسمی حضور پدر را برای بخشش مهریه الزامی می دانند.

  14. ج.ل گفته:

    سلام
    سوالم این بود که زن برای بخشیدن مهریه غیرقابل رجوع حتما باید در ازای این بخشش چیزی مانند پول خونه ماشین یا…دریافت کنه؟

    • تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      خیر اجباری در این زمینه وجود ندارد و زوجه با میل خودش این کار را میکند.

  15. ش.ه گفته:

    سلام خسته نباشید خانومم دریک کاغذ نوشته ک مهریشو کامل بخشیده و هم امضا وهم اثر انگشت زده ایا قابل قبوله یا حتمان باید بریم محضر

  16. مسعود..... گفته:

    سلام. بابت به اجرا گذاشتن مهریه توسط همسرم حدود ۳ ماه یک چهارم از حقوقم کسر شد و به حساب همسرم واریز شد. الان طی طلاق توافقی کل مهریه خودرا در دفترخانه بخشید. الان میتونم وجوهی که طی ۳ ماه از حقوقم کسر شده رو برگردونم یا خیر؟

      • فاطمه گفته:

        سلام
        من مهریه و نفقه خودم و بچه هام رو درقبال طلاق ابرا کردم البته با تهدید خانواده همسرم باجبار امضاء کردم ولی در دفتر وکیل همسرم و محضر نرفتیم همسرم طلاق نمیده من میتونم برم تقاضای مهریه و نفقه کنم

        • فاعزه طاهری گفته:

          سلام وقت بخیر
          اگر حقوق مالی شما طبق سند رسمی ابرا شده باشه، مجددا شما نمی تونید برای مهریه و نفقه اقدام کنید.

  17. م گفته:

    سلام اگر قبل از عقد دختر در نوشته ای با امضا و اثر انگشت خودش تایید کند که تمامی مهریه اش را گرفته بازهم بعد از عقد میتواند درخواست مهریه کند..؟( تاریخ دست نوشته را برای تاریخ بعد از عقد قرار دهد ولی قبل از عقد بنویسد و امضا کند..)

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

  18. ... گفته:

    سلام وقت بخیر
    منو همسرم پارسال تصمیم به جدایی گرفتیم
    تو دادگاه ی برگه نوشت مبنی بر اینکه من مهریه و نفقه خودمو بخشیدم و به من داد و امضا کردم
    آیا مهریه به من تعلق نمیگیره؟

  19. فریده گفته:

    من و همسرم طلاق نگرفتیم و فعلا هم مشکلی نداریم، ولی ایشون جدیدا برای من شرط اجباری گذاشته که مهریه و تنصیف اموال رو ببخشم در ازاش یه ملک که قیمتش یک سوم مهریه م هست به اسمم کنه … میخوام بدونم در صورتی که من ببخشم این موارد رو.. درصورت فوت ایشون، سهمی به عنوان ارث هم از اموال ایشون به من نمیرسه؟

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

  20. بی نام گفته:

    سلام من و شوهرم برای طلاق درخواست دادیم و مشاورهامونو رفتیم تو جلسه اخر یه توافق هایی کردیم تو پرونده مشاوره نوشته شد ک من مهریه امو بخشیدم دوتامون زیرشو اثر انگشت و امضا زدیم ایا الان بخشیده شده یا حتما باید در دفتر اسناد رسمی ثبت کنیم!؟

    • فاعزه طاهری گفته:

      سلام وقت بخیر
      بخشش مهریه در دفاتر اسناد رسمی معتبر هستش و در طلاق توافقی تا زمانی که طلاق ثبت نشده باشه اعتباری ندارد.

  21. رضا گفته:

    زوج که با کلک و حقه از زوجه در دفترخانه بدون حضور کسی از جمله پدر دختر و وکیلش و در نبود دوربین اقدام به اخذ امضا و اثرانگشت میکنه و حقوق مالی دختر رو ازش میگیره و دفتردار بدون خواندن و تفهیم موضوع به زوجه، با زوج همراهی میکنه ارزش قانونی دارد؟

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

  22. کاربر چت گفته:

    سلام وقتتون بخیر

    همسر بنده میخوان قسمتی از مهریه رو ببخشند امکانش هست یا خیر
    مهریه شون ۱۱۴ سکه س که بر اساس توافق اولیه میخوان ۱۰۰ سکه رو ببخشند امکان پذیره ؟

    • فائزه طاهری گفته:

      سلام وقت بحیر
      بله خانم می‌توانند از طریق دفتر اسناد رسمی اقدام به بخشش هر مقدار از مهریه را داشته باشند.

    • احسان دهداری گفته:

      سلام، وقت بخیر
      در صورتی که به صورت محضری مکتوب شده باشد، ایشان دیگر نمی توانند رجوع کنند.
      برای راهنمایی بیشتر لطفا با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ تماس بگیرید، کارشناسان حقوقی دادسو پاسخگوی شما خواهند بود.

    • Nazanin گفته:

      سلام عرض شد
      من تصمیم گرفتم مهریه مو به همسرم ببخشم ولی میخوام به روشی باشه که بتونم یه روزی درخواستش کنم .. چون ایشون حق طلاق به بنده نمیدن

      • احسان دهداری گفته:

        سلام، وقت بخیر
        بستگی به نوع بخشش مهریه دارد. لطفا با کارشناسان حقوقی دادسو تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

  23. مهسا گفته:

    من یک دختر ۱۲ساله دارم میتونم مهریه رو به دخترم ببخشم هر موقع اون به سن قانونی رسید یا هروقت خواست دخترم اقدام کنه

  24. باقری گفته:

    سلام من به همسرم خیانت مجازی کردم وفهمیدبخشیدم دوباره کارم راتکرارکردم الان برام شرط گذاشته که درصورتی میبخشم که مهریه ام روببخشم وواردزندگیش بشم بنظرتون من این کارراکنم یاخیر؟

  25. احمد گفته:

    حضور پدر دختر در هنگام بخشش مهریه جنبه قانونی ندارد. لطفاً درست اطلاع رسانی نمائید

    • احسان دهداری گفته:

      سلام، وقت بخیر
      دوست گرامی داخل مقاله ذکر کرده‌ایم که؛
      «بهتر است بدانید هیچ قانونی مبنی بر رضایت پدر برای بخشش مهریه وجود ندارد، ولی بنا بر دلایلی دفاتر ثبت اسناد بخشش مهریه بدون اجازه پدر را انجام نمی‌دهند.»

  26. ناشناس گفته:

    سلام
    خانمم مهریه واجرت المثل ایام زوجیت ونفقه، همشو بخشید تا دادگاه طلاق بدهد
    منم حکم ازدواج مجدد گرفتم آیا من ازدواج کنم اون می تونه چیزهای که بخشیده مطالبه کنه

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      ازدواج مجدد شما ارتباطی با نفقه و مهریه ندارد.
      در صورتی که ابرانامه گرفته باشید مشکلی برای شما پیش نمی آید.

  27. وحید گفته:

    سلام محضر که بریم برای ابرا مهریه میشه به همراه مهریه چیز های دیگه مثل نفقه واجرت المثل واینها هم ببخشه یا نه جداس؟؟؟

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      قانونی برای این مورد وجود ندارد. سند بخشش می تواند در اختیار خانم یا آثا باشد.

  28. سودابه گفته:

    سلام من دوسال پیش مهرمو توی دفتر خونه بدون اجازه پدرم بخشیدم اما نمیدونم بری بود یا نه و بابتش هیچ طلبی نداشتم.ایا میشه برگردوند.چون خیلی تحت فشار بودم و مجبور شدم ببخشم

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      خیر در صورتی که بخشیده باشید نمی توانید اقدام کنید برای مهریه

  29. ناشناس گفته:

    سلام شوهر من به زور کتک ازم نوشته گرفت با امضا اثرانگشت و تاریخ ایا این اعتبار داره

    • تیم تحریریه دادسو گفته:

      سلام، وقت بخیر
      خیر، بخشش مهریه باید در دفتر ثبت اسناد رسمی انجام شود و به صورت دست نوشت اعتباری ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای باخبرشدن از آخرین اخبار عضو خبرنامه شوید