بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟

بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟

اموالی که بعد از فوت هر فردی از او به جا می‌مانند به عنوان ترکه یا ماترک شناخته می‌شوند؛ اما ماترک به چه کسانی تعلق می‌گیرد و چطور تقسیم اموال بین بستگان متوفی انجام می‌شود را قوانین انحصار وراثت مشخص می‌کند.

در واقع، در صورتی که فرد متوفی دارای فرزند یا همسر و… باشد، اموالی که از او به جا مانده بر اساس قانون انحصار وراثت بین وراث تقسیم خواهد شد.

در این بخش شرایط انحصار وراثت و مرحله بعد از آن توسط دادسو بررسی شده است. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتری در این رابطه دارید، از طریق واتساپ با مشاورین حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.

آیا انحصار وراثت اجباری است؟

برای تقسیم اموال به جا مانده از متوفی لازم است که انحصار وراثت انجام شود و وراث متوفی پس از انجام مراحل انحصار وراثت را انجام دهند. در غیر این صورت هیچ کدام از وراث نمی‌توانند در ماترک باقی‌مانده از متوفی دخل و تصرف کنند. بنابراین پاسخ سوال آیا انحصار وراثت اجباری است؟ مثبت خواهد بود.

وراث متوفی چه کسانی هستند؟

برای تقسیم اموال متوفی باید ابتدا طبقات ارث یا کسانی که از فرد مورد نظر ارث می‌برند مشخص شود. طبق قانون تقسیم ارث، طبقات ارث به صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند:

طبقه اول ارث

در طبقه اول ارث پدر و مادر متوفی، همسر متوفی، فرزندان متوفی و نوه‌های او قرار دارند.

طبقه دوم ارث

پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و بردار و فرزندان آن‌ها در طبقه دوم ارث قرار مگیرند.

طبقه سوم ارث

در طبقه سوم ارث عموها، دایی‌ها، عمه‌ها، خاله‌ها و فرزندان آن‌ها قرار دارند.

مراحل انحصار وراثت

برای انجام تقسیم ارث لازم است که مراحل انحصار وراثت را انجام دهید. در این مراحل، ابتدا باید تعداد وراث حاضر در طبقات ارث مشخص شود. سپس گواهی فوت فرد دریافت شده و وراث برای صدور گواهی انحصار وراثت به شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی متوفی مراجعه کنند.

بعد از آن باید در حضور دو شاهد عاقل و بالغ تعداد ورثه متوفی در اسناد رسمی تأیید شود. سپس ورثه متوفی باید مالیات بر ارث مشخص شده را پرداخت کنند. در نهایت وراث می‌توانند اموالی که باقی‌مانده را طبق قانون بین خودشان تقسیم کنند و هرکدام از ورثه میزان ارثی که برای او تعیین شده را دریافت خواهد کرد.

مدارک انحصار وراثت

برای انحصار وراثت یا تقسیم اموال به جا مانده از متوفیان لازم است که مدارک انحصار وراثت را ارائه دهید. این مدارک در ادامه معرفی شده‌اند.

  • ارائه گواهی فوت صادر شده توسط اداره ثبت‌احوال
  • ارائه کپی عقدنامه همسر متوفی
  • گواهی پرداخت کردن هزینه انحصار وراثت
  • ارائه گواهی استشهاد تأیید تعداد وراث
  • ارائه گواهی پرداخت مالیات بر ارث

بعد از گرفتن انحصار وراثت چه باید کرد؟

بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت توسط وراث متوفی دو راه پیش روی آن‌ها وجود دارد. اگر وراث راضی به تقسیم اموال باشند و اختلافی بین آن‌ها وجود نداشته باشد، بعد از پرداخت مالیات بر ارث آنچه از متوفی باقی‌مانده بین آن‌ها تقسیم خواهد شد.

اما در صورتی که بین وراث اختلاف و نزاع وجود داشته باشد، لازم است که وارثان متوفی درخواست تقسیم ترکه را آماده کرده و به مراجع ذیصلاح ارائه کنند. در این شرایط قانون برای تقسیم اموال بین وراث متوفی اقدام خواهد کرد.

تحریر ترکه چیست؟

فردی که فوت شده دیگر هیچ نظارتی روی اموال و دارایی‌های خودش ندارد. به همین دلیل است که پس از مرگ متوفیان وراث می‌توانند درخواست تحریر ترکه را برای مشخص کردن میزان دیون و بدهی‌های متوفی و تعیین اموال به جا مانده از او تنظیم کنند. با تنظیم این دادخواست به کمک وکیل انحصار وراثت هر آنچه از متوفی باقی‌مانده ثبت و مهروموم می‌شود، تا تقسیم ترکه به درستی انجام شود.

مدارک لازم برای تحریر ترکه

برای مشخص شدن لیست اموال متوفی هرکدام از وراث می‌تواند مدارک لازم برای تحریر ترکه را آماده کرده و درخواست تحریر ترکه را ارائه کند. مدارک لازم برای تحریر ترکه عبارتند از:

  • گواهی فوت
  • گواهی انحصار وراثت
  • لیست تمام اموال و دارایی‌های متوفی
  • تنظیم و ارائه درخواست تحریر ترکه با کمک وکیل انحصار وراثت

بدون دریافت گواهی انحصار وراثت و مشخص شدن تعداد وراث، امکان تقسیم ترکه برای خانواده و بستگان متوفی وجود نخواهد داشت؛ بنابراین برای تقسیم ترکه دریافت گواهی انحصار وراثت ضروری است.

تقسیم ترکه چیست؟

پس از تحریر ترکه و تمام شدن مراحل انحصار وراثت، نوبت به تقسیم ترکه می‌رسد. در تقسیم ترکه سهم و حقی که هرکدام از وراث از اموال به جا مانده از متوفی دارد مشخص خواهد شد؛ بنابراین مشاع و شراکتی بودن اموال از بین می‌رود و هرکدام از وراث به سهم‌الارث مشخص شده توسط قانون خواهد رسید.

در واقع، پس از تقسیم ترکه هرکدام از وراث می‌تواند در اموالی که به او ارث رسیده دخل و تصرف کند و منع قانونی برای آن‌ها وجود نخواهد داشت.

تقسیم ترکه چیست؟

نقش وکیل انحصار وراثت در تقسیم ارث

برای انجام انحصار وراثت لازم است که درباره وجود یا عدم وجود سایر بستگان متوفی استعلام بگیرید. چون امکان دارد که فرد زمانی که قید حیات بوده ازدواج مجدد داشته باشد. یا اینکه وراثی داشته باشد که بستگانش از آن‌ها بی‌اطلاع هستند. همچنین، باید تحریر و تقسیم ترکه به درستی انجام شود، تا وراث بتوانند به حقوق مالی خودشان طبق قوانین و مقررات تقسیم ارث برسند.

وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور با وجود شناخت کاملی که درباره اجباری یا اختیاری بودن انحصار وراثت و مراحل تقسیم ارث دارد، هزینه انحصار وراثت را برآورد می‌کند. سپس وکیل با وجود اختیاری که دارد، هزینه  مالیات بر ارث و … را از اموال متوفی یا مبلغی که در اختیار او قرار دارد می‌پردازد، تا تقسیم ارث انجام شود.

بنابراین حتی در صورت وجود اختلاف یا ناسازگاری وراث و عدم حضور آن‌ها نیز می‌توانید با کمک وکیل انحصار وراثت تقسیم ارث را انجام دهید.

سخن پایانی

اموالی که از هر فردی بعد از فوت او به جا می‌ماند به عنوان اموال ماترک متوفی شناخته می‌شود. این اموال طبق طبقات ارث بین بستگان نسبی و سببی متوفیان تقسیم می‌شوند؛ اما قبل از تقسیم اموال متوفی، لازم است که لیست اموال او مشخص شده و دیون و بدهی‌های متوفی پرداخت شوند.

سپس مابقی اموال پس از پرداخت مالیات بین وراث تقسیم می‌شوند و وراث متوفی می‌توانند در اموالی که به آن‌ها به ارث رسیده دخل تصرف کنند.

سؤالات متداول

مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت چقدر است؟

تاریخ انحصار وراثت نامحدود است و وراث می‌توانند هر زمانی که مد نظرشان باشد برای تقسیم ارث اقدام کنند، اما تنها یک سال پس از دنیا رفتن متوفی برای دریافت اظهارنامه مالیات بر ارث مهلت خواهند داشت.

آیا پرداخت مالیات انحصار وراثت اجباری است؟

بدون پرداخت مالیات بر ارث امکان انجام انحصار وراثت برای بستگان سببی و نسبتی متوفی وجود نخواهد داشت.

کاربرد گواهی انحصار وراثت چیست؟

در گواهی انحصار وراثت تعداد ورثه، میزان ارث و دیون باقی‌مانده از متوفی و سهم‌الارث هرکدام از وراث مشخص می‌شود.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

3.4/5 - (23 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
3 پاسخ
  1. شش۳۸۴متولد‌۱۳۴۵نام‌پدر‌قربان‌گلدی گفت:

    از‌کلمات‌شما‌هیچ‌نتیجه‌نگرفتم‌بنده‌خدمت‌شما‌عرض‌کردم‌از‌کودکی‌شناسنامه‌بنده‌وکارت‌پایان‌خدمت‌و‌سند‌ازدواج‌شصد‌ساله‌عذاب‌میکشم‌

  2. ممنون از مطالبی که در زندگی همه کاربرد دارد
    موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *