ابطال سند رسمی

ابطال سند رسمی چیست؟

زمانی‌که درگیر یک دعوای حقوقی یا کیفری می‌شوید، یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌توانید با آن از حق خود دفاع کنید، ارائه سند است. وقتی حرف از سند می‌شود، مطابق قانون 2 نوع سند رسمی و عادی (غیر رسمی) مطرح خواهد بود. هر یک از این دو سند شرایط خاص خود را دارند و اثبات هر کدام نیز با یکدیگر متفاوت است. در عین حال برای ابطال سند نیز بایستی رسمی بودن آن و همچنین شرایط و قوانینی که برای آن وجود دارد را مد نظر داشته باشید تا این‌کار برای شما امکان پذیر باشد.

با توجه به این موضوع ما در موسسه حقوقی دادسو می‌خواهیم، هر آن‌چه که باید برای ابطال سند رسمی بدانید را برای شما همراهان عزیز مجله حقوقی دادسو بیان کنیم. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات جامع در رابطه با این موضوع، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

سند رسمی چیست؟

در ابتدا بهتر است قبل از ورود به بحث ابطال سند رسمی، بدانید که سند رسمی چیست؟ طبق ماده 1287 قانون مدنی، سند رسمی به این نحو تعریف شده است : “سندی که در دفتر و یا اداره ثبت اسناد و املاک توسط مامورین رسمی دارای صلاحیت با رعایت قوانین تنظیم شود، یک سند رسمی به حساب می‌آید.”

در ابتدای ماده 1287 مصادیق مربوط به اسناد مالکیت، قراردادها و مبادله‌ها بیان و در ادامه این قانون نیز به معیار تشخیص سند رسمی و ارکان آن اشاره شده است.

در عین حال لازم به ذکر است که اگر ملکی فاقد سند رسمی دارید، به سامانه صدور سند مالکیت (Sabtemelk.ir) مراجعه کرده و درخواستتان را برای صدور سند رسمی ملک خود ثبت کنید و از طریق همین سامانه نیز پیگیری‌های لازم را انجام دهید.

ابطال سند رسمی چیست؟

زمانی‌که فردی این ادعا را دارد که ملکی که به نام فرد دیگری است و سند آن نیز به نام او می‌باشد متعلق به آن شخص نیست، می‌تواند با ارائه دادخواستی اقدام به ابطال سند رسمی ملک کند. در عین حال لازم به ذکر است که ابطال سند رسمی فقط مختص به ملک نیست. همچنین باید به این موضوع اشاره کنیم که برای ابطال سند رسمی بایستی قوانین و شرایطی نیز رعایت شوند تا بتوانید دادخواست خود را ثبت کنید و به نتیجه مد نظر خود برسید.

در عین حال بهتر است به نکات زیر نیز در زمان تنظیم و ارائه دادخواست ابطال سند رسمی توجه کنید.

  • توجه داشته باشید که اسناد به دو دسته رسمی و غیر رسمی تقسیم می‌شوند. اسناد غیر رسمی در برخی از مواقع به دلیل عدم اعتبار کافی نسبت به اسناد رسمی، قابلیت اجرایی توسط قانون را ندارند و ابطال آن‌ها ممکن است امکان پذیر نباشد.
  • ممکن است برخی از اسناد از ماهیت قراردادی خارج شوند و بیشتر به عنوان یک اقرارنامه و یا تعهدنامه ارزش داشته باشند. در این صورت قابلیت پیگیری قضایی و در نتیجه ابطال به‌طور قانونی را نخواهند داشت.
  • اگر سندی عادی تنظیم شده باشد، امکان انکار آن و همچنین مدعی جعلی بودن این سند وجود دارد، اما این موضوع در مورد اسناد رسمی صدق نمی‌کند و کسی نمی‌تواند مدعی جعلی بودن و انکار آن شود.
  • باید در نظر داشته باشید که دادخواست ابطال سند رسمی یک دعوی غیر مالی به شمار می‌آید و ارزش ملک در سند، موجب پرداخت هزینه دادرسی نمی‌شود. اما در عین حال اگر طرح دعوی برای باطل کردن معامله باشد، ماهیت آن مالی خواهد بود و در این حالت مشمول پرداخت هزینه دادرسی است.
سند رسمی چیست؟

ابطال سند رسمی چگونه قابل انجام است؟

همواره برای اثبات مالکیت هر نوع ملکی بایستی، سند رسمی در دفتر یا اداره اسناد و املاک تنظیم شود تا مالک رسمی آن مشخص باشد. اما در این حالت نیز ممکن است ملکی ظاهرا به صورت رسمی ثبت شده باشد، اما نسبت به مالکیت آن شبهه‌ای وجود داشته باشد. از این رو اگر شخصی در این رابطه ادعایی داشته باشد، می‌تواند با دلایل محکمه پسندی اقدام به ابطال سند رسمی نیز کند.

در ادامه این بخش از مطالب به مواردی که با کمک آن‌ها می‌توان درخواست ابطال سند رسمی را ثبت کرد، اشاره شده است.

  • صوری و غیر واقعی بودن سند: برخی از مواقع ممکن است، طرفین به دلایل مختلفی قراردادهایی را به صورت غیر واقعی تنظیم کنند که در اصطلاح حقوقی به این نوع از اسناد تهی نیز گفته می‌شود. چنین سند رسمی را به خاطر صوری بودن و نداشتن پشتوانه حقوقی واقعی، می‌توان از طریق مراجع قضایی باطل کرد.
  • سند جعلی: اسناد جعلی جزو آن دسته از قراردادها هستند که می‌توان با طرح شکایت کیفری و دادخواستی حقوقی نسبت به ابطال ‌آن‌ها اقدام کرد.
  • معامله معارض: این مورد به این معنی است که به طور مثال یک ملک با چند نفر معامله و به آن‌ها فروخته شود. ملک فروخته شده می‌تواند با سند رسمی و یا سند غیر رسمی به اشخاص ارائه شود. در این حالت امکان ثبت دادخواست ابطال سند رسمی ملک نیز وجود خواهد داشت.

در عین حال باید اشاره کنیم که این مورد فقط مختص به ملک نیست و در مواردی هم‌چون معامله‌های ماشین نیز ممکن است اتفاق بیفتد.

  • اسناد جهت تضمین: برخی از مواقع شخصی به فرد دیگری سندی را برای دریافت وام و اموری این چنینی به عنوان یک تضمین می‌دهد و بین طرفین قولنامه‌ای نیز تنظیم می‌شود تا در زمانی‌که فرد قرض گیرنده بدهی خود را پرداخت کرد، سندی که به عنوان تضمین به قرض دهنده داده است را پس بگیرد. اما در برخی از موارد دیده می‌شود که قرض دهنده به سند عادی بسنده نمی‌کند و فرد قرض گیرنده را برای انتقال رسمی سند ملک مکلف می‌داند. در این حالت این امکان وجود دارد که قرض گیرنده پس از دریافت تمام طلب خود، اقدام به بازگرداندن سند به مالک واقعی آن نکند. از این رو اگر قرض گیرنده در چنین شرایطی قرار بگیرد، می‌تواند دادخواستی را برای ابطال سند رسمی ملک خود به دادگاه ارائه کند.

قوانین ابطال سند رسمی چیست؟

یک سند رسمی دارای اعتبار قانونی است، به این دلیل که در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بر طبق قانون به صورت رسمی به ثبت رسیده است. در مواردی نیز ممکن است به دلیل درخواست صاحب سند، انتقال مالکیت و یا حکم دادگاه؛ سند رسمی باطل شود.

طبق قوانین ابطال سند رسمی ملک، باطل کردن چنین سند‌هایی، حقوقی به شمار می‌آید و باید از اصول حقوقی در این زمینه پیروی شود. اما اگر جرایم دیگری نیز در این میان رخ داده باشد، بایستی از قوانین مختص به آن‌ها در این امر تبعیت شود.

قوانین ابطال سند رسمی

شرایط ابطال سند رسمی چیست؟

زمانی‌که قصد ابطال سند رسمی را دارید، بایستی شرایط آن‌را نیز در نظر داشته باشید تا دادخواست شما به درستی مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه شرایط ابطال سند رسمی را بیان کرده‌ایم.

  • مهم‌ترین شرط برای ابطال سند رسمی ارائه دلیل محکمه پسند است تا بتوان با آن دادخواستی را ثبت کرد و روند باطل کردن سند را به درستی پیش برد.
  • برای اموال غیر منقول هم‌چون ملک بایستی برای طرح دعوی و ثبت دادخواست به یک دادگاه صالح مراجعه کرد.
  • به‌طور معمول هزینه ابطال سند رسمی ثابت است، اما اگر باطل کردن معامله نیز مد نظر باشد، در مرحله بدوی رسیدگی به دادخواست به میزان 3.5 درصد و در مرحله تجدید نظر به میزان 4.5 درصد از بهای ملک و … به عنوان هزینه ابطال سند رسمی لحاظ خواهد شد.
  • زمانی‌که قصد ارائه دادخواست ابطال سند رسمی را دارید، بایستی مشخصات کامل ملک قید و در عین حال احراز هویت متقاضی دعوی نیز انجام شود.
  • برای طرح دعوی جهت ابطال سند رسمی بایستی توجه کنید که حتما سند شما رسمی باشد و اگر سندی عادی را در اختیار داشته باشید، می‌توانید نسبت به جعلی بودن آن نیز اقدامات لازم را انجام دهید.

نقش وکیل ابطال سند رسمی چیست ؟

همان‌طور که مکررا در مطالب بالا گفته شد، اسناد رسمی در مراجع معتبر به ثبت می‌رسند و با توجه به این موضوع، دارنده سند رسمی دلیل موجهی برای ارائه دادخواست خود خواهد داشت. اما همواره بهتر است هر شخصی که می‌خواهد اقدام به ابطال سند رسمی کند، با یک وکیل ابطال سند رسمی مجرب و متخصص در این زمینه مشورت کند تا بتواند در اسرع وقت به نتیجه دلخواه خود برسد.

در عین حال باید اشاره کنیم که بهترین وکیل برای ابطال سند رسمی می‌تواند با مشاوره حقوقی مناسب به شما، اطلاعاتی جامع را در رابطه با ملزومات و نحوه پیش رفتن روند پرونده شما در اختیارتان قرار دهد.

کلام آخر…

همواره در اختیار داشتن سند رسمی برای ملک، ماشین و … امری ضروری به شمار می‌آید. چرا که برای انجام هر موردی در رابطه با آن از جمله ابطال می‌توانید با داشتن دلیل منطقی، بسیار سریع‌تر به خواسته خود برسید. از این رو ما در دادسو، قصد داشتیم در مطالب بالا هر آن‌چه که باید در مورد سند رسمی و ابطال آن بدانید را برای شما همراهان عزیز بیان کنیم.

در عین حال شما مخاطبین عزیز دادسو می‌توانید برای دریافت مشاوره در رابطه ابطال سند رسمی به سایت موسسه حقوقی دادسو مراجعه کرده و از طریق شماره تماس‌های موجود با مشاورین و وکلای ما در ارتباط باشید تا بتوانید بهترین وکیل برای ابطال سند رسمی در تهران را برای حل پرونده خود در اختیار داشته باشید.

سوالات متداول

ابطال سند رسمی چیست ؟

اگر شخصی با دلایل موجه ادعا کند ملکی که با سند رسمی به نام شخص دیگری است متعلق به او نیست، می‌تواند دادخواستی را تحت عنوان ابطال سند رسمی به ثبت برساند.

در چه شرایطی می‌توان درخواست ابطال سند رسمی را به ثبت برسانیم ؟

در شرایطی هم‌چون صوری و جعلی بودن سند، معامله معارض و ارائه سند به عنوان تضمین برای دریافت وام که در مطالب بالا به طور کامل در مورد آن‌ها صحبت شد، می‌توان درخواست ابطال سند رسمی را به ثبت رساند.

قوانین ابطال سند رسمی چیست ؟

باطل کردن سند رسمی یکی امر حقوقی به شمار می‌آید و بایستی از قوانین ابطال سند رسمی به صورت حقوقی پیروی کرد.

4.2/5 - (32 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
2 پاسخ
  1. سلام وقت بخیر من یه موتور خریدم ازکسی خریدم اصلا ازسال تولید مدرکی صادر نشد الانم شکایت کردم ازش قاضی اون رو ردکرد گفت شکایت دوباره بکن از فروشنده اصلی واون یکی زدم تنظیم اسناد رسمی سند الانم پرونده رفت شورا بعدش چ حکمی دادمیشه نامه بهم میدن برا راهور ک سندبزنم

    1. سلام، وقت بخیر
      به نظر قاضی و جزئیات پرونده بستگی دارد نمی توان گفت چه حکمی داده میشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *