صدور اجراییه چک طبق قانون جدید

صدور اجراییه چک طبق قانون جدید

صادر کردن چک به منزله این است که فرد دارنده چک تضمین کرده در موعد ثبت شده در چک مبلغ تعیین شده را در حساب خودش قرار دهد. تا فرد گیرنده چک بتواند رأس تاریخ تعیین شده چک را نقد کند. با توجه به اینکه بعضی از افراد نسبت به تأمین مالی حساب خودشان در بازه زمانی مشخص شده در چک بی‌توجهی می‌کنند، در قانون موضوعی تحت عنوان برگشت زدن چک و صدور اجرائیه چک برگشتی در نظر گرفته شده است.

در این مطلب دادسو شرایط و مراحل صدور اجراییه چک طبق قانون جدید را ارائه کرده‌ایم. در صورتی که جهت دریافت حکم جلب چک صیادی و سایر موارد مربوط به چک نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

نحوه صدور اجرائیه چک

صدور اجراییه چک از دو روش قابل انجام است. در روش اول، گیرنده چک می‌تواند با مراجعه به اداره ثبت برای برگشت زدن چک اقدام کند. پس از تشکیل پرونده در اداره ثبت و تکمیل فرم درخواست اجرائیه، ظرف مدت ده روز پس از تاریخ ابلاغ از صادر کننده چک درخواست می‌شود که مبلغ درج شده در چک را به شماره‌حساب ارائه شده توسط اداره ثبت واریز کند. در غیر این صورت دارنده چک می‌تواند با حکم صادره اداره ثبت نسبت به توقیف اموال فرد صادر کننده چک اقدام کند.

در روش دوم باید فرد گیرنده چک به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و درخواست صدور اجرائیه چک برگشتی را ارائه کند. در این حالت نیز ابلاغیه‌ای به صادر کننده چک ارائه شده و به او مهلت ده روزه‌ای برای پرداخت مبلغ چک به حساب تعیین شده توسط دادگاه داده می‌شود. در صورت عدم پرداخت وجه چک، طبق رأی دادگاه حکم توقیف اموال و… برای فرد مورد نظر صادر خواهد شد.

شرایط صدور اجرائیه چک برگشتی

طبق قانون جدید چک که در سال 1397 ارائه شده، امکان صدور فوری اجراییه چک برگشتی توسط دادگاه وجود دارد. برای صدور این جکم لازم است که گیرنده چک با گواهی عدم پرداخت به دادگاه عمومی و حقوقی مراجعه کرده و با کمک وکیل چک برگشتی تقاضای صدور اجرائیه چک برگشتی را طرح کند. بر اساس ماده 12 قانون صدور چک، صدور اجرائیه چک برگشتی در دادگاه بر اساس شرایط زیر قابل انجام خواهد بود.

  • چک به صورت سفید امضا صادر نشده باشد.
  • در متن چک وصول آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد.
  • در متن چک این موضوع که چک برای تضمین معامله یا تعهدی صادر شده قید نشده باشد.
  • وصول چک به تحقق شرطی منوط نشده یا چک برای تضمین معامله ارائه نشده باشد.
  • ثابت نشود که چک بدون تاریخ صادر شده یا تاریخ صدور آن برخلاف واقع درج شده باشد.
شرایط صدور اجرائیه چک برگشتی

مراحل صدور اجرائیه چک برگشتی

مراحلی که برای صدور اجراییه چک برگشتی در نظر گرفته شده به صورت زیر است.

  • دریافت گواهی عدم پرداخت چک
  • مراجعه به بانک جهت صدور کد رهگیری چک
  • آماده کردن درخواست صدور اجراییه چک برگشتی با کمک وکیل چک
  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی جهت ثبت درخواست صدور اجرائیه
  • بررسی مدارک و مستندات ارائه شده از جمله چک و گواهی عدم پرداخت چک
  • صدور اجرائیه چک برگشتی و ابلاغ آن به صادر کننده چک توسط دادگاه

در شرایطی متقاضی می‌تواند حکم جلب صاحب چک برگشتی را دریافت کند که نسبت به صدور اجراییه چک از طریق دادگاه یا اداره ثبت اقدام کرده باشد.

مراحل بعد از صدور اجرائیه چک چیست؟

بعد از صدور اجراییه چک و ابلاغ این موضوع به صادر کننده چک، 10 روز مهلت برای پرداخت وجه چک به شماره‌حساب اعلام شده در نظر گرفته می‌شود. در صورت عدم واریز وجه، گیرنده چک می‌تواند طبق مهلت اجرای احکام 12 روز بعد از زمان صدور ابلاغیه نسبت به تشکیل پرونده اجرایی اقدام کند.

بعد از تشکیل پرونده اجرائی خواهان می‌تواند نسبت به توقیف سه‌گانه اموال، ثبت‌اسناد (اداره ثبت‌اسناد و املاک)، راهور (راهنمایی و رانندگی)، حساب بانکی (کلیه بانک‌های دارای حساب شخص) محکوم‌علیه اقدام کند. در صورتی که فرد صادر کننده چک اموالی برای مصادره نداشته باشد، گیرنده چک می‌تواند حکم جلب چک صیادی را دریافت کرده و صادر کننده چک را جلب کند.

نکات حقوقی تکمیلی در خصوص صدور اجرائیه چک برگشتی

برای شکایت از چک برگشتی لازم است که نکات حقوقی که پیرامون صدور اجراییه وجود دارد را نیز بشناسید. در ادامه برخی از این موارد را جهت بررسی بهتر و اقدام علیه صادر کننده چک صیادی ارائه کرده‌ایم.

  • گیرنده چک می‌تواند از طریق دادگاه و اداره ثبت برای صدور اجراییه چک برگشتی اقدام کند.
  • صادر کننده چک تنها 10 روز از زمان صدور ابلاغیه فرصت دارد تا مبلغ چک را بپردازد.
  • پس از صدور رأی قاضی، امکان توقیف تمام اموال فرد به جز مستثنایت دین وجود خواهد داشت.
  • جرم صدور چک برگشتی جزء جرائم قابل گذشت است و در هر مرحله گیرنده چک گذشت کند، قرار منع تعقیب برای صادر کننده چک صادر می‌شود.
  • با اقدام از طریق اجرای ثبت، لاشه چک نزد اجرای ثبت باقی می‌ماند و امکان طرح دعاوی دیگر ممکن نخواهد بود.
  • با اقدام از طریق دادگاه، گیرنده چک می‌تواند اموالی که دارای سند رسمی نیستند را نیز توقیف کرده و به مزایده بگذارد.
  • برای اقدام علیه ضامن و ظهر نویسان چک، تنها از طریق طرح دعوی از طریق دادگاه می‌توان اقدام کرد و از طریق اجرای ثبت، صرفاً می‌توان توقیف اموال صاحب چک را انجام داد.

هزینه دادرسی درخواست صدور اجراییه چک

تقاضای صدور اجرائیه از طریق دادگستری هزینه دادرسی ندارد؛ اما در صورتی که اداره ثبت را برای صدور اجراییه چک در نظر گرفته باشید، لازم است هزینه اعلام شده را بپردازید.

طبق قانون جدید صدور اجراییه چک، هزینه دادرسی مربوط به مطالبه وجه چک به طور معمول 3/5 درصد از بهای خواسته است بوده و این مبلغ در مراحل واخواهی و تجدیدنظرخواهی حدود 4/5 درصد از بهای خواسته تعیین شده است.

در صورتی که برای شکایت چک برگشتی از وکیل چک کمک گرفته باشید، لازم است که دستمزد وکیل را نیز برای تنظیم درخواست صدور اجراییه چک و پیگیری مراحل و… در نظر داشته باشید.

هزینه دادرسی درخواست صدور اجراییه چک

سخن پایانی

درخواست صدور اجراییه چک در شرایطی مطرح می‌شود که ابلاغیه قانونی برای صادر کننده چک ارسال شده باشد، اما فرد مورد نظر در بازه زمانی مشخص شده نسبت به واریز مبلغ چک اقدامی انجام نداده باشد. در این مواقع، گیرنده چک می‌تواند تحت نظر مراجع قانونی برای توقیف اموال صادر کننده چک یا جلب او اقدام کند. وکیل چک برگشتی نیز برای پیگیری پرونده همراه گیرنده چک خواهد بود، تا او بهتر بتواند مراحل قانونی صدور اجراییه چک را انجام دهد.

سؤالات متداول

قانون جدید چک برگشتی چیست؟

طبق قانون جدید، نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی برای وصول چک وجود ندارد و فرد می‌تواند مستقیماً نسبت به صدور اجراییه از طریق مراجع قضایی اقدام کند.

هزینه صدور اجراییه چک چقدر است؟

هزینه مربوط به صدور اجراییه چک نیم عشر یا ۵ درصد مبلغ خواسته است که در هنگام برداشت مبلغ کسر می‌شود.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.5/5 - (25 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *