خانه / خانواده (طلاق) / مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق

مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق

گرفتن اجرت المثل قبل از طلاق

بر اساس ماده 336 قانون مدنی «چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده و عرفاً برای آن کار اجرت ‌المثل باشد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت‌ المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌نماید.»

بنابراین بر طبق این ماده از قانون مدنی، بعد از جاری شدن عقد نکاح میان زن و مرد، زوجین در مقابل یکدیگر، دارای حق و حقوقی هستند. یکی از مهم ترین حقوقی که به موجب شرع و قانون مدنی، با عقد نکاح برای زوجه به وجود می‌آید، حق دریافت اجرت المثل است.

در این مقاله از مجله حقوقی دادسو به بررسی مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق خواهیم پرداخت. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه حقوق زن در خانواده با کارشناسان حقوقی دادسو و یا وکیل خانواده ارتباط برقرار نمایید.

حقوق زن بعد از طلاق چیست؟

از اساسی ترین حقوق زن بعد از طلاق که مرد بر طبق قانون حمایت از خانواده موظف به پرداخت آن‌ها به زوجه است، عبارتند از:

اجرت المثل نیز یکی از مهم ترین حقوق مالی زوجه بوده که زوج موظف به پرداخت آن است.

اجرت المثل چیست؟

اجرت المثل یکی از حقوق زن در طلاق از طرف مرد است که به حق الزحمه ای که زوجه در ازای کارهایی که در ایام زندگی مشترک برای زوج انجام داده است، بدون اینکه زوجه از لحاظ قانونی یا شرعی، وظیفه ای برای انجام این کارها داشته باشد، از سمت زوج دریافت نماید.

بنابر تبصره 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق «پس از طلاق در صورت درخواست زوجه مبنی بر مطالبه حق ‌الزحمه کارهایی که شرعاً به عهده وی نبوده است، دادگاه بدواً از طریق‌ تصالح نسبت به تأمین خواسته زوجه اقدام می‌نماید. در صورت عدم امکان تصالح، چنانچه ضمن عقد یا عقد خارج لازم، در خصوص امور مالی،‌ شرطی شده باشد، طبق آن عمل می‌شود.

در غیر این صورت، هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از‌ وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه ثابت شود، دادگاه‌ اجرت ‌المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌نماید.»

اما مطابق ماده 29 قانون حمایت از خانواده مصوب در 1391، تبصره 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق نسخ شده است.

«دادگاه ضمن رأی خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت ‌المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه‌های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می‌کند.»

بنابراین با اصلاح این قانون، رسیدگی به امور مربوط به اجرت المثل مشروط به درخواست زوجه نبوده و دادگاه خانواده در دعاوی خانوادگی به بررسی اجرت المثل زوجه در کنار سایر حقوق او می‌پردازد.

مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق

همانطور که در بخش فوق بیان کردیم، اجرت المثل نیز مانند مهریه و نفقه از مهم ترین حقوق مالی زوجه بوده که حق مطالبه این حقوق را در ایام زندگی مشترک دارد، بدون اینکه خواهان طلاق و جدایی از همسرش باشد. زوج نیز ملزم به پرداخت حق الزحمه ایام زندگی مشترک همسر خود است. بنابراین زوجه می‌تواند بدون اینکه درخواست طلاق داشته باشد، اجرت المثل ایام زوجیت خود را از همسرش مطالبه نماید.

اجرت المثل یکی از اساسی ترین حقوق زن بعد از طلاق بوده که مانند سایر حقوق اعم از مهریه، نفقه، جهیزیه، شروط ضمن عقد، حضانت فرزندان و غیره باید تعیین تکلیف شود.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

شرایط دریافت اجرت المثل چیست؟

بر طبق ماده 336 قانون مدنی مهم ترین شرایط دریافت اجرت المثل عبارتند از:

  • درخواست طلاق از طرف مرد، به علت خودداری زوجه از انجام وظایف زناشویی نباشد.
  • زوجه کارهایی را در طول ایام مشترک زندگی انجام داده که به لحاظ شرعی به عهده او نبوده باشد.
  • زوجه باید ثابت کند که کارهایی را که انجام داده، به دستور زوج بوده است.
  • زوجه باید با هدف دریافت حق الزحمه، کارها را در ایام زندگی مشترک انجام داده باشد.

مراحل مطالبه اجرت المثل

مراحل دادرسی اجرت المثل ایام زندگی مشترک به این صورت است که:

  • ابتدا برای ارائه درخواست دادرسی اجرت المثل باید به یکی از شعب دفاتر خدمات قضایی مراجعه شود.
  • دادگاه بعد از ثبت پرونده، به زوجین جهت رسیدگی به درخواست اجرت المثل، وقت رسیدگی را ابلاغ می‌کند. زوجین در زمان تعیین شده باید در دادگاه حاضر شوند.
  • اگر زن و شوهر بر میزان مبلغ اجرت المثل به توافق برسند، قانون گذار گزارش اصلاحی را صادر می‌کند.
  • اگر زن و شوهر بر میزان مبلغ اجرت المثل ایام زندگی مشترک به توافق نرسند، پرونده به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می‌گردد.
  • در این مرحله بعد از ابلاغ نظریه کارشناسی، اگر زن و شوهر به نظریه کارشناسی اعتراضی نداشته باشند، حکم توسط قانون گذار صادر می‌شود.
  • اگر زوجین به نظریه کارشناسی اعتراض داشته باشند، پرونده برای بررسی اعتراض به هئیت سه نفره یا پنج نفره ارجاع داده خواهد شد.
  • در نهایت با نظریه هئیت، حکم صادر شده و زوج موظف به پرداخت مبلغ تعیین شده به عنوان اجرت المثل ایام زندگی مشترک به زوجه خواهد بود.

نحوه مطالبه اجرت المثل

با توجه به آنچه در بخش فوق بیان کردیم، زوجه باید برای ارائه درخواست مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک زناشویی به یکی از شعب خدمات قضایی مراجعه کند. بعد از ثبت دادخواست و ارجاع آن به شعبه مربوطه دادگاه، تاریخ و روز مشخص شده و زوجین در آن تاریخ باید در دادگاه حاضر شوند.

اگر زوجین بر سر مبلغ اجرت المثل به توافق نرسند، موضوع به کارشناس ارجاع داده شده و کارشناس بر طبق شرایط، اوضاع، سنوات زندگی و غیره، مبلغ اجرت المثل را تعیین می‌کند.

زوجین اگر به نظریه کارشناس اعتراض داشته باشند، باید در مدت زمان یک هفته اعتراض خود را اعلام کنند. زیرا اگر زوجین اعتراض خود را نسبت به رأی کارشناسی، ظرف مدت یک هفته اعلام نکنند، دادگاه با توجه به نظر کارشناسی حکم نهایی را صادر می‌کند. این حکم قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

برای دریافت مشاوره بیشتر در زمینه مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق، می‌توانید با مشاوران حقوقی و وکلای متخصص مؤسسه حقوقی دادسو ارتباط برقرار نمایید. همچنین شما با داشتن وکیل خانواده دادسو، برای گرفتن اجرت المثل و اموری مانند طلاق توافقی نیازی به حضور در هیچ یک از مراحل را ندارید و صفر تا صد مراحل بدون نیاز به حضور شما انجام می‌شود.

سؤالات متداول

مطالبه اجرت المثل قبل از طلاق به چه صورت است؟

اجرت المثل مانند مهریه از مهم ترین حقوق مالی زوجه بوده که حق مطالبه این حقوق را در ایام زندگی مشترک دارد، بدون اینکه خواهان طلاق و جدایی از همسرش باشد. زوج نیز ملزم به پرداخت حق الزحمه ایام زندگی مشترک همسر خود است.

شرایط دریافت اجرت المثل چیست؟

شرایط دریافت اجرت المثل عبارتند از: درخواست طلاق از طرف مرد، به علت خودداری زوجه از انجام وظایف زناشویی نباشد، زوجه کارهایی را در طول ایام مشترک زندگی انجام داده که به لحاظ شرعی به عهده او نبوده باشد، زوجه باید ثابت کند که کارهایی را که انجام داده، به دستور زوج بوده و زوجه باید با هدف دریافت حق الزحمه، کارها را در ایام زندگی مشترک انجام داده باشد.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

یک پاسخ
  1. با سلام.اگر هیچگونه قرارداد ویا توافقی بین زوجین در امر اجرت المثل نباشد،آیا اجرت المثل به زوجه تعلق می گیرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *