خانه / پزشکی و دیه / مراحل پیگیری جرایم پزشکی چیست؟

مراحل پیگیری جرایم پزشکی چیست؟

مراحل پیگیری جرائم پزشکی چیست؟

جرایم پزشکی چیست؟ با مراحل پیگیری قانونی جرائم پزشکی تا چه حد آشنایی دارید؟ آیا می‌دانید که قصور پزشکی چگونه اثبات می‌شود؟ برای افرادی که به علت اشتباه پزشکان متحمل آسیب‌های جبران ناپذیر شده اند یا مرگ بستگان خود را تجربه کرده اند، پیگیری جرایم پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است.

برای اینکه بتوان قصور پزشک را به اثبات رساند و دیه ناشی این کوتاهی را دریافت کرد، قوانین متعددی وجود دارد. اما موضوع اینجاست که به تنهایی نمی‌توان از تمام این جزئیات سر درآورد و استفاده از راهنمایی مشاوران حقوقی یا خدمات وکیل شکایت علیه پزشک کمک قابل توجهی می‌کند. برای اینکه پاسخ پرسش‌هایی از جمله مواردی را که کمی بالاتر اشاره کردیم، به طور کامل پیدا کنید.

در ضمن می‌توانید اطلاعات دقیق تر را با استفاده از مشاوره تلفنی یا واتس اپی رایگان مشاوران حقوقی دادسو به دست آورید.

جرایم پزشکی چیست؟

هر روزه افرادی در اثر کوتاهی و سهل انگاری پزشکان متحمل آسیب‌های فیزیکی یا روانی جبران ناپذیر می‌شوند یا فوت می‌کنند. البته گاهی درمان پزشک به صورت عمدی است. با این وجود بر اساس مقررات جنایات عمد و غیر عمد با این نوع از جرایم برخورد خواهد شد. بیماران یا همراهان بیمار فوت شده می‌توانند شکایت خود را به صورت قانونی پیگیری کرده و از پزشک دیه دریافت کنند.

جرایم پزشکی شامل چه مواردی است؟

اکنون باید به این موضوع بپردازیم که چه مواردی در گروه جرایم پزشکی قرار می‌گیرند و در چه صورتی می‌توان شکایت علیه پزشک را پیگیری کرد.

  • طبق ماده 648 قانون مجازات اسلامی، افشاء اسرار بیمار جرم محسوب می‌شود. مجازات پزشکی که چنین جرمی را انجام دهد، یک سال حبس خواهد بود.
  • چنانچه پزشک بیماری را که باید در بیمارستان درمان می‌شده، در مطب خود یا درمانگاه با تجهیزات لازم درمان کند، متخلف شناخته می‌شود. این جرم همچون سایر جرایم غیر عمد پزشک قابلیت پیگیری کیفری دارد.
  • اگر پزشک یک گواهی خلاف واقع صادر کند، مجرم خواهد بود.
  • جنایات پزشکی هنگام جراحی نیز به عنوان جرایم پزشکی در نظر گرفته می‌شوند و امکان پیگیری قانونی این سوء رفتارها از سوی بیمار یا همراهان او وجود دارد.
  • کلاهبرداری پزشکی هم در گروه جرایم پزشکی قرار می‌گیرد. برای مثال پزشکی که با تبلیغات پزشکی و دارویی بیماران را اغفال کند، کلاهبرداری کرده است.
  • رعایت نکردن مقرراتی که در راستای جلوگیری از شیوع بیماری‌های واگیردار اجرا شده اند، جرم محسوب می‌شود.
  • رعایت نکردن مقررات فعالیت‌های پزشکی، امور دارویی و آشامیدنی از سوی پزشک به عنوان جرایم پزشکی تلقی می‌شود.
  • نوشتن نسخه ای که رمزی میان پزشک و داروخانه است، جرم محسوب می‌شود و پزشک متخطی به 4 ماه حبس محکوم خواهد شد.

مصادیق قصور پزشکی

همانطور که گفتیم، پزشک‌ها به طور عمدی یا غیر عمد در درمان بیماران خود کوتاهی می‌کنند. مصادیق قصور پزشکی شامل بی مبالاتی، بی احتیاطی و رعایت نکردن موازین قانونی و حرفه ای می‌شوند.

مصادیق قصور پزشکی

قصور پزشک یعنی چه؟

قصور پزشک به هر اتفاق ناگواری که در روند درمان برای بیمار رخ می‌دهد، نسبت داده نمی‌شود. در حقیقت، قصور و کم کاری پزشک در انجام مسئولیت‌ها و رعایت تعهداتش به عنوان قصور پزشکی شناخته شده است.

قصور پزشک چگونه اثبات می‌شود؟

اما سؤال اینجاست که چگونه می‌توان قصور پزشکی را اثبات کرد؟ با توجه به توضیحاتی که در پاسخ به سؤال جرایم پزشکی چیست دادیم، قصور پزشکی همان کم کاری و کوتاهی پزشک در انجام مسئولیت‌ها و رعایت تعهداتش است. شرایط احراز قصور پزشکی توسط کمیسیون پزشکی بررسی می‌شود و حکم قضایی او را به مجازات معینی محکوم خواهد کرد.

برای شکایت از پزشک به کجا مراجعه کنیم؟

اگر شما هم جزء افرادی هستید که قصد تنظیم شکایت علیه پزشک عمومی و یا شکایت علیه پزشک زیبایی را دارید، باید به سه مرجع قانونی مراجعه کنید.

  • دادسرای انتظامات پزشکی در سازمان نظام پزشکی، به عنوان مرجع قانونی تخلفات پزشکی شناخته شده است.
  • محاکم عمومی دادگستری هم هنگامی که پزشکان جرمی مرتکب شوند، به عنوان مرجع رسیدگی دعاوی پزشکی به حساب می‌آیند.
  • شورای حل اختلاف مخصوص امور بهداشت و درمان هم کار بررسی جرائم و قصور پزشکی را بر عهده دارد. البته این در صورتی است که دیه تخلفات پزشکی کمتر از 5 میلیون تومان باشد.

دیه جرائم پزشکی چگونه محاسبه می‌شود؟

تعیین میزان دیه برای جرایم پزشکی کاری تخصصی است و در حیطه مسئولیت‌های وکیل قرار ندارد. تعیین آن بر عهده کمیسیون پزشکی بوده و در واقع درصدی از دیه کامل خواهد بود. میزان دیه با توجه به شدت آسیبی که بر بیمار وارد شده است، محاسبه می‌شود. بنابراین میزان قصور پزشکی در میزان دیه اثر دارد. اما دادگاه میزان نهایی دیه را بر اساس نظر پزشکی قانونی و  کمیسیون پزشکی تعیین خواهد کرد.

قصور منجر به فوت بیمار؟

گاهی بیماری به علت قصور پزشک فوت می‌کند، در این حالت نزدیکان او می‌توانند علیه پزشک شکایت کنند. در این حالت پزشک باید در جلسات دادگاه شرکت کند. هرچند این امکان وجود دارد که وکیل دفاع از پزشک را بر عهده بگیرد. پزشکی قانونی و کمیسیون پزشکی با بررسی پرونده پزشکی بیمار، شرایط او و عملکرد پزشک، نظر خود را به دادگاه ارائه می‌دهند. با این وجود اگر قصور پزشکی منجر به فوت بیمار شود، دیه کامل به او تعلق می‌گیرد و این کمترین حد مجازات تعیین شده برای پزشک خواهد بود.

مراحل و نحوه رسیدگی قضایی به جرائم پزشکی

برای اینکه جرائم پزشکی را پیگیری کنید، باید مراحلی که در ادامه توضیح می‌دهیم، مورد توجه قرار دهید. البته شما می‌توانید با مشاوره حقوقی رایگان که به صورت آنلاین و عموماً واتس اپی است، روند رسیدگی قضایی را با سرعت بیشتر و دردسر کمتر دنبال کنید.

مراحل رسیدگی قضایی به جرائم پزشکی

  • اولین مرحله به ثبت دادخواست علیه پزشک مربوط می‌شود. این کار در دفتر خدمات قضایی انجام می‌شود.
  • پرونده شما به مراجع قانونی پیگیری جرایم پزشکی ارسال می‌شود. اگر قصور پزشک منجر به فوت بیمار شده باشد، کلانتری نیز مسئول بررسی جسد متوفی خواهد بود. پزشک قانونی در این مرحله بررسی‌های لازم را انجام می‌دهد.
  • بر اساس نامه ای، پرونده بیمار یا متوفی به کمیسیون پزشکی ارسال می‌شود. به این ترتیب این مرجع نیز بررسی‌های لازم را درباره قصور پزشکی انجام می‌دهد. قاضی پرونده نیز بعد از بررسی مدارک و انجام استعلام‌های مختلف، مدارک را به کمیسیون پزشکی می‌فرستد تا این مرجع بررسی‌های کامل را انجام داده و نتیجه را به دادگاه اعلام نماید.
  • دادگاه بعد از دریافت نظر نهایی کمیسیون پزشکی و پزشکی قانونی، مجازات یا میزان دیه را مشخص می‌کند.

وکیل متخصص جرایم پزشکی چه کارهایی برای شما انجام می‌دهد؟

وکلای جرایم پزشکی در زمینه دعاوی پزشکی و دارویی دانش و تجربه کافی دارند. آنها از ثبت دادخواست جرایم پزشکی تا دریافت رأی دادگاه و تعیین میزان دیه (در صورت قصور پزشک)، کارها را پیگیری می‌کنند.

همان‌طور که دیدید در این مطلب توضیح دادیم که جرایم پزشکی چیست و مراحل پیگیری قصور پزشکی را توضیح دادیم. گفتیم که کوتاهی عمدی و غیر عمدی پزشک که باعث آسیب به بیمار یا فوت او شود، جرم محسوب می‌شود. افراد می‌توانند از طریق شورای حل اختلاف و کمیسیون پزشکی از پزشک شکایت کرده و در صورت تأیید جرم، میزان مشخصی دیه دریافت کنند. شما می‌توانید با مشاوره تلفنی یا واتس اپی رایگان دادسو اطلاعات کاملی به دست آورید.

سوالات متداول

  1. جرایم پزشکی چه مصادیقی دارند؟

مصادیق جرایم پزشکی شامل بی مبالاتی، بی احتیاطی و رعایت نکردن موازین قانونی و حرفه ای می‌شود.

  1. آیا به جرایم پزشکی دیه هم تعلق می‌گیرد؟

بله. میزان دیه با توجه به نظر پزشکی قانونی و کمیسیون پزشکی صادر می‌شود. البته برای بیمار متوفی دیه کامل را در نظر می‌گیرند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

یک پاسخ
  1. آنقدر مسئله را محدود به پرداخت دیه آن هم از بیمه ی مسئولیت محدود نکنین برای مخاطبین این باعث نا امیدی می شود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *