طلاق برای زوجین بدون فرزند سادهتر است؛ اما در صورتی که زن و مرد قبل از طلاق شرایط را برای داشتن فرزند مناسب دیده و صاحب یک یا چند فرزند شده باشد، موقع جدایی زوجین با مواردی مانند حضانت فرزندان و صحیح بودن یا نبودن طلاق در صورت وجود فرزند مواجه میشوند.
در این مطلب دادسو، نکات طلاق با وجود بچه و حضانت فرزند بعد از طلاق را ارائه کردهایم. اگر درباره طلاق با داشتن فرزند یا طلاق یک طرفه نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارید، با وکلای موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص طلاق و خانواده
- بین ۲۰ تا 60 روز کاری
- پرداخت اقساطی بدون سود و ضامن
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
آیا با وجود بچه میتوان طلاق گرفت؟
حضور بچه یکی از تجربیات لذتبخش برای هر زوج است و با به دنیا آمدن نوزاد زندگی زوجین دچار تغییرات بسیاری میشود. با این وجود، لزوماً بچه دار شدن نمیتواند بنیاد خانواده را حفظ کند و در صورت اعتیاد آسیب زننده مرد، رفتارهای ناهنجار او و… زن میتواند از همسرش جدا شود.
در این شرایط زوجه میتواند با داشتن وکالتنامه طلاق یا حق طلاق، حق حضانت فرزند و… ، حضانت کودک را بر عهده بگیرد و او را از گزند اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد حفظ کند؛ بنابراین گاهی مواقع حتی با وجود بچه طلاق گرفتن یکی از بهترین راههای حفظ سلامتی جسمی و روانی زوج یا زوجه و فرزندانشان محسوب میشود.
شرایط طلاق توافقی با بچه
در طلاق توافقی همه حق و حقوقی که زوجین نسبت به هم دارند بر اساس توافق و سازش طرفین انجام میشود؛ یعنی زن و مرد درباره مهریه، نفقه، حق حضانت فرزند و… با هم توافق میکنند. البته توجه به این نکته ضروری است که در شرایط طلاق توافقی با بچه، حضانت تنها برای فرزند پسر زیر 15 سال و فرزند دختر زیر 9 سال ممکن است. چون بعد از این سن فرزندان به بلوغ میرسند و خودشان باید برای زندگی نزد پدر یا مادر تصمیمگیری کنند.
وکیل طلاق توافقی به زوجین کمک میکند که برای حضانت فرزند و شرایط بعد از آن تصمیمگیری درستی داشته باشند؛ زیرا بعد از تعیین تکلیف حضانت فرزند یا فرزندان در طلاق توافقی، والدین باید شرایط ملاقات و میزان نفقه فرزندان را نیز مشخص کنند.
حضانت فرزندان بعد از طلاق
طبق ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی، حضانت فرزندان بر عهده هر دو پدر و مادر است و هیچکدام از آنها نمیتوانند در طول زندگی مشترک این موضوع را نادیده بگیرند؛ اما بعد از جدایی شرایط حضانت فرزندان متفاوت خواهد بود.
بر اساس مفاد قانونی، حضانت فرزندان پس از طلاق تا 7 سالگی با مادر است و پس از آن دختر تا 9 سالگی و پسر تا 15 سالگی تحت حضانت پدر خواهد بود. مگر اینکه قانونگذار مصلحت فرزند را در ارائه حضانت آن به یکی از والدین بداند و این شرایط تغییر کند.
دختر پس از 9 سالگی و 15 پسر بعد از سالگی پسر برای زندگی نزد پدر یا مادر خودش تصمیم میگیرد و حق انتخاب او محفوظ خواهد بود. برای تعیین حضانت کودک مصلحت او در نظر گرفته میشود و قاضی حضانت را به والدی میدهد که کودک بتواند نزد او در شرایط مناسبی دوران رشد و بلوغ جسمانی و عاطفی را سپری کند.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
حضانت فرزند دختر
حضانت فرزند دختر زودتر از پسر از قیومت پدر و مادر خارج میشود. در صورتی که زوجین فرزند دختری داشته باشد، حضانت کودک تا 7 سالگی با مادر و از 7 تا 9 سالگی با پدر است. پس از 9 سالگی دختر خودش برای زندگی نزد پدر یا مادر تصمیمگیری میکند و اجباری برای انتخاب یکی از آنها برایش وجود نخواهد داشت.
حضانت فرزند پسر
حضانت فرزند پسر تا 7 سالگی با مادر است. سپس کودک باید تا رسیدن به 15 سالگی نزد پدر بماند. بعد از 15 سالگی فرزند پسر از حضانت هر دوی والدین خارج میشود و خودش میتواند برای زندگی با مادر یا پدرش تصمیم بگیرد.
نفقه فرزندان بعد از طلاق
تأمین هزینههای زندگی زن و فرزندان با مرد است و پدر وظیفه دارد مایحتاج زندگی آنها مانند خورد و خوراک، پوشاک و… را تهیه کند. در صورتی که زوجین از هم جدا شده باشند باز هم وظیفه تأمین هزینههای فرزندان با پدر است؛ یعنی مرد وظیفه دارد که نفقه فرزند دختر و پسر را پرداخت کند.
در صورتی که پدر توانایی مالی تأمین هزینههای فرزندانش را نداشته باشد، این وظیفه بر عهده جد پدری خواهد بود. در نهایت اگر جد پدری نیز در قید حیات نباشد یا نتواند نفقه فرزندان را بپردازد، مادر موظف است که هزینههای جاری زندگی فرزندانش را تأمین کند.
اگر دختر ازدواج کند یا پسر مشغول به کار شود دیگر وظیفه تأمین نفقه آنها بر عهده پدر نخواهد بود؛ اما در صورتی که فرزند بالای 18 سال همچنان بیکار باشد و نتواند از عهده تأمین نیازهای روزمرهاش بربیاید، پدر موظف است نفقه یا هزینههای مایحتاج زندگی او را تأمین کند.
جمع بندی
حضانت فرزندان یکی از مهمترین مسائلی است که در پروندههای طلاق توافقی یا طلاق یک طرفه مطرح میشود. شرایطی که برای حضانت فرزندان و تأمین نفقه آنها وجود دارد را در این مطلب به طور کلی ارائه کردیم. برای اینکه بتوانید پرونده طلاق توافقی یا حضانت فرزند را به بهترین نحو به نتیجه برسانید، پیشنهاد میکنیم از مشاورین موسسه حقوقی موسسه دادسو کمک بگیرید.
سؤالات متداول
آیا طلاق نگرفتن به خاطر بچه درست است؟
حق هر کودکی زندگی شاد و حضور در یک محیط سالم و زندگی کنار خانواده است؛ اما گاهی مواقع شرایط زندگی زوجین به نحوی پیش میرود که سلامت روحی و جسمی کودک در خطر است و جدایی تنها راه خواهد بود.
حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با کیست؟
با توجه به شرایط تعیین شده در قانون حضانت دختر تا 7 سالگی با مادر و از 7 تا 9 سالگی با پدر است.
حضانت فرزند پسر بعد از طلاق با کیست؟
مادر تا 7 سالگی حضانت پسر را بر عهده دارد و از 7 تا 15 سالگی حضانت فرزند پسر با پدر خواهد بود.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.