فوت مرد
خانه / ارث و انحصار وراثت / در صورت فوت مرد چه کسانی ارث می‌برند؟

در صورت فوت مرد چه کسانی ارث می‌برند؟

زمانی‌که فردی فوت می‌کند، اموال او به وارث‌هایی که دارد تعلق خواهد گرفت که این اموال را که اصطلاحا ارث می‌نامند، ورثه و کسانی که با متوفی نسبت خویشاوندی دارند از نزدیکترین تا دورترین درجات فامیلی بر طبق قانون مالی را به ارث خواهند برد. در عین حال متوفی قبل از فوت می‌تواند در وصیت نامه‌ای تعیین کند که برخی از افراد از ارث او محروم باشند و اموال او به کسانی که نام برده‌است، برسد.

اما سوالی که ممکن است برای شما پیش آید این است که در صورت فوت مرد چه کسانی از دارایی‌های او ارث می‌برند ؟

دادسو اینبار قصد دارد که در ادامه این مطلب پاسخ این سوال شما را بدهد تا بتوانید اطلاعاتی جامع را در رابطه با ورثه مردی که فوت می‌کند، به دست آورید. اگر کنجکاو هستید که درباره این موضوع بیشتر بدانید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

چه کسانی بعد از فوت مرد، ارث خواهند برد ؟

زمانی‌که یک مرد فوت کند، وارثان او طبق ماده 862 قانون مدنی مالی را به ارث می‌برند. این افراد به 3 دسته تقسیم بندی می‌شوند که همگی بایستی با او خویشاوندی نَسَبی داشته باشند. اما در عین حال یک استثنا نیز وجود دارد و آن هم همسر مرد است که در واقع با او خویشاوندی سببی دارد و به او نیز از دارایی‌های متوفی ارث خواهد رسید. این اشخاص شامل موارد زیر می‌شوند:

طبقه اول وارثان

این دسته از وارثان شامل فرزندان، نوه‌ها و پدر و مادر متوفی هستند و در صورت فوت مرد به میزان مشخصی ارث خواهند برد. با این وجود چند حالت زیر پیش خواهد آمد.

  • پدر و مادر، مردی که فوت شده است هر کدام به میزان یک سوم از باقی مانده دارایی او را ارث خواهند برد و باقی‌مانده دارایی متوفی به خویشاوندان درجه یک او خواهد رسید.
  • اگر مرد فوت شده دارای یک فرزند دختر باشد و فرزند دیگری نداشته باشد، بایستی نصف دارایی متوفی به دخترش برسد. در عین حال اگر متوفی دارای 2 فرزند دختر یا بیشتر بوده و فرزند پسر نیز نداشته باشد، در این حالت هر کدام از دختران به میزان دو سوم از باقی مانده دارایی را به ارث خواهند برد.
  • اگر متوفی دارای پسر باشد و همچنین پدر و مادر او نیز در قید حیات باشند، در این حالت سهم الارث پدر و مادر متوفی هر کدام یک سوم از دارایی او خواهد بود و مابقی ارث به فرزند و یا فرزندان پسر او خواهد رسید. اما اگر پدر و مادر، مردی که فوت شده است در قید حیات نباشند، تمام دارای متوفی به فرزند یا فرزندان پسر او به مساوات خواهد رسید. چنانچه زن و مرد از یکدیگر جدا شده باشند. بهتر است در این مورد از یک وکیل طلاق کمک گرفته شود.

در عین حال اگر پدر و مادر متوفی در قید حیات باشند، هر کدام یک سوم از دارایی را ارث خواهند برد و مرد فوت شده دختر یا دخترانی نیز داشته باشد، مابقی سهم الارث بین فرزندان دختر و پسر او تقسیم خواهد شد. به این صورت که با فوت مرد، به فرزندان پسر به میزان دو سوم و به فرزندان دختر یک سوم سهم الارث تعلق خواهد گرفت.

  • نوهای مردی که فوت شده است نیز در این دسته قرار می‌گیرند، اما در صورتی سهم الارث به آن‌ها تعلق خواهد گرفت که فرزند یا فرزندان متوفی در قید حیات نباشد. نکته‌ای که باید به آن اشاره کرد این است که در این حالت فرزندان پسر نیز دو برابر فرزندان دختر ارث خواهند برد. برای خواندن  به مجله حقوقی دادسو مراجعه کنید.

طبقه اول وارثان

طبقه دوم وارثان

این دسته از وارثان شامل پدر بزرگ، مادر بزرگ، خواهر‌ها، بردارها و همچنین نوهای برادران و خواهران می‌شود. نکته قابل توجه این است که اگر وارثان دسته اول وجود نداشته باشند، در این صورت اقوام ذکر شده در دسته دوم، شامل دریافت سهم الارث خواهند شد که به شرح زیر است.

  • پدر بزرگ و مادر بزرگ فرد متوفی، جزو دسته دوم وارثان او هستند که اگر از سمت پدر او باشند شامل دو سوم دارایی‌هایی مرد فوت شده هستند و اگر جزو خانواده مادری متوفی باشند، شامل یک سوم سهم الارث خواهند بود.
  • برادران و خواهران پدری متوفی در صورتی‌که پدر و مادر او زنده نباشد، می‌توانند ارث ببرند. بر طبق ماده 863 قانون مدنی اگر از دسته اول وارثان کسی وجود نداشته و تنها برادران و خوهران مادری متوفی در قید حیات باشند، به اندازه یک سوم از دارایی‌های را به ارث خواهند برد و این مقدار به تساوی بین آن‌ها تقسیم خواهد شد.

همچنین اگر متوفی دارای خواهران و برادران هم از سمت مادر و هم از سمت پدر باشد، تنها به اقوام پدری او ارثیه تعلق می‌گیرد.

در عین حال اگر متوفی تنها یک خواهر داشته باشد، در این صورت تمام ارثیه به او خواهد رسید. این موضوع در صورت داشتن تنها یک برادر نیز صدق می‌کند و او می‌تواند همه دارایی‌ها را به ارث ببرد.

  • در صورت فوت مرد، فرزندان خواهر و یا برادر متوفی نیز ارث خواهند برد و این مسئله زمانی عملی است خواهران و برادران متوفی نیز فوت شده باشند. در واقع فرزندان خواهران و برادران متوفی در صورتی که پدر و مادرشان فوت شده باشند می‌توانند جایگزین آن‌ها در رویه وارثت شوند و در کنار دیگر خویشاوندان مردی که فوت شده هم‌چون پدر بزرگ و مادر بزرگ او، سهم الارث به آن‌ها تعلق گیرد. بهتر است برای تقسیم ارث مرد فوت شده که نسبت دوری با شما دارد از یک وکیل کمک بگیرید.
چه کسانی بعد از فوت مرد، ارث خواهند برد ؟؟
چه کسانی بعد از فوت مرد، ارث خواهند برد ؟؟

طبقه سوم وارثان

دسته سوم از وارثان را عموها، عمه‌ها، دایی‌ها، خاله‌ها و همچنین فرزندان آن‌ها تشکیل می‌دهند. به‌طور کلی اگر هیچ‌کدام از وارثان دسته‌های قبلی در قید حیات نباشند، نوبت به این دسته برای سهم بردن از دارایی‌های متوفی خواهد رسید که در ادامه نیز به آن‌ها مختصرا اشاره کرده‌ایم.

    • در این دسته از وارثان ابتدا سهم الارث خاله‌ها و دایی‌ها به‌صورت یکسان داده می‌شود و به دنبال آن باقی‌مانده ارثیه به عمو‌ها و عمه‌ها خواهد رسید. نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که عموهای متوفی دو برابر عمه‌های او ارث خواهد برد مگر این‌که از سمت مادر با متوفی مشترک باشند، در این صورت ارثیه بین آن‌ها به صورت مساوی تقسیم خواهد شد.
    • اگر هیچ‌کدام از وارثان دسته سوم نیز در قید حیات نباشند، نوبت به فرزندان آن‌ها برای بهره‌مندی از ارثیه خواهد رسید که مطابق با همان میزان که قرار بوده به پدر و مادرشان ارثیه تعلق بگیرد به آن‌ها نیز تلعق خواهد گرفت.
چنانچه تشخیص اینکه در کدام دسته از وارثان قرار دارید برای شما مشکل است می‌توانید از وکیل انحصار وراثت کمک بگیرید.

وارثان سببی مرد فوت شده

با توجه به قانون مدنی تنها وراث سببی مردی که فوت می‌کند، همسرش خواهد بود. با توجه به این موضوع در ادامه نحوه بهره‌مندی از ارثیه برای وارث سببی متوفی را بیان کرده‌ایم.

  • اگر زوجه دارای فرزند باشد، یک هشتم از دارایی منقول (اموال قابل جابجا شدن هم‌چون ماشین) و همچنین یک هشتم از دارایی غیر منقول (اموال غیر قابل جابجا شدن هم‌چون خانه و زمین) متوفی به او به ارث خواهد رسید.
  • اگر زوجه دارای فرزند نباشد، یک چهارم از دارایی منقول و همچنین یک هشتم از دارایی غیر منقول متوفی به او به ارث خواهد رسید.
  • چنانچه دارایی مرد به صورت چک باشد، لازم است با یک وکیل چک مشاوره داشته باشید.

همچنین اگر مرد فوت شده دارای چند همسر باشد، به میزان یک چهارم از دارایی‌ها به همسری که فرزندی از او ندارد و به میزان یک هشتم از دارایی‌ها به همسری که فرزندی از او دارد، تعلق خواهد گرفت .

وارثان سببی مرد فوت شده
وارثان سببی مرد فوت شده

جمع بندی:

زمانی‌که یک مرد فوت کند، همواره پس از این اتفاق خویشاوندان او از دارایی‌هایی که داشته است، ارث خواهند برد. در درجه اول همسر و فرزند او خواهند بود و چنانچه هیچ‌یک از این افراد در قید حیات نباشند، ارث به اقوام درجه دو و سه خواهد رسید. ما در موسسه حقوقی دادسو در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که اطلاعاتی را درباره افرادی که بعد از فوت مرد، از دارایی‌هایش ارث خواهند برد، در اختیار شما همراهان عزیز مجله حقوقی قرار دهیم تا در صورت مواجه با چنین مسئله‌ای با اطلاعاتی جامع در رابطه با آن داشته باشید. امید است که مطالب ذکر برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.

سوالات متدوال:

[su_accordion][su_spoiler title=”در صورت فوت مرد چه افرادی ارث می‌برند؟” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” anchor_in_url=”no” class=””]تقسیم ارث مرد، در سه دسته انجام می‌شود که ابتدا پدر، مادر و فرزندان قرار دارد. درجه بعدی خواهرها، بردارها و پدربزرگ و مادر بزرگ هستند. چنانچه دو دسته اول در قید حیات نباشند، ارث به دسته سوم یعنی خاله‌ها، دایی‌ها و … خواهد رسید.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”ارث همسر مرد فوت شده در چه دسته‌ای است؟” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” anchor_in_url=”no” class=””]زن با مرد نسبت سببی دارد و براساس تعداد فرزندان، ارث دریافت خواهد کرد. [/su_spoiler][/su_accordion]

4.3/5 - (257 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *