عواقب نگه نداشتن عده

یکی از تشریفاتی که برای طلاق در نظر گرفته شده نگه داشتن عده توسط زن است؛ یعنی زن در صورتی که پس از عقد دائم یا موقت از همسرش جدا شود، لازم است که زوجه عده تعیین شده را نگه دارد. همچنین، در شرایطی که زوج فوت شده باشد نیز نگه داشتن عده برای ازدواج مجدد زوجه ضروری است.

در این مطلب درباره عواقب نگه نداشتن عده نکات لازم را ارائه کرده‌ایم. برای طلاق یک طرفه یا طلاق توافقی و کسب اطلاعات بیشتر درباره مراحل طلاق می‌توانید از مشاورین موسسه حقوقی دادسو کمک بگیرید.

عده چیست؟

عده به مدت زمانی گفته می‌شود که زن پس از طلاق یا فوت همسرش نمی‌تواند مجدداً به نکاح فرد دیگری در بیاید. مدت عده طبق قانون و شرع به اندازه سه طهر است. اگر به دلیل بیماری و… عادت ماهانه را تجربه نکند، لازم است که زوجه به مدت 3 ماه و 10 روز پس از جدایی عده نگه دارد.

البته در صورتی که زوجه باکره باشد یا اینکه زن موقع جدایی دوران یائسگی را تجربه کند، نیازی به نگه‌داری عده ندارد و زن می‌تواند بعد از جدایی از همسرش بلافاصله با فرد دیگری ازدواج کند.

دلایل نگه داشتن عده توسط زوجه

نگه داشتن عده طبق قانون و شرع به دلیل مختلفی الزامی شده است. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • حمایت و حفظ جنین
  • امکان رجوع مجدد مرد
  • جلوگیری از اختلاط نسل
  • احترام به شوهر فوت شده

عواقب نگه نداشتن عده چیست؟

با وجود اینکه نگه داشتن عده به دلایل ذکر شده پس از طلاق یا فوت همسر لازم است، اما بعضی مواقع ممکن است زوجه یا خانواده او به این موضوع توجهی نداشته باشند. با توجه به این موضوع، قانون این شرط را برای ازدواج مجدد زن در نظر گرفته است.

طبق قانون، اگر زن در مدت عده با فرد دیگری ازدواج کرده و با وجود اطلاع از عده و شرایط آن با او رابطه زناشویی داشته باشد، عقد و ازدواج زوجین به لحاظ شرعی باطل خواهد بود. همچنین، زن و مرد به واسطه رابطه زناشویی در طول مدت عده به هم حرام ابدی می‌شوند و دیگر نمی‌توانند با هم ازدواج کنند.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

عواقب نگه نداشتن عده در نکاح دائم

نگه داشتن عده پس از عقد دائم برای زن ضروری است و در صورت سرپیچی از این قانون باید زن و مرد مجازات را بپذیرند. طبق ماده 1050 قانون مدنی، در صورتی که زن عده طلاق یا عده وفات را با علم به قوانین عده نگه ندارند، عقد باطل شده و زن و مرد به هم حرام موبد می‌شوند؛ اما در صورتی که از این موضوع اطلاع نداشته باشند و عقد از روی جهل انجام شده باشد، تنها در صورت عدم نزدیکی زوجین عقد بین آن‌ها باطل می‌شود و حرمت ابدی بین زوج و زوجه ایجاد نخواهد شد.

طبق ماده 644 قانون مجازات اسلامی، در صورتی که زن شوهردار یا زنی که در مدت عده است توسط مردی عقد شده باشد، زوج به حبس از 6 ماه تا 2 سال یا از 3 تا 12 میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد کرد. این حکم برای مواقعی در نظر گرفته شده که نزدیکی بین زوجین حاصل نشده باشد.

عواقب نگه نداشتن عده در نکاح موقت

اگرچه نکاح موقت زمان‌دار است، اما مدتی که برای عده این نوع عقد در نظر گرفته شده با نکاح دائم یکسان خواهد بود. همچنین مجازاتی که برای عدم نگهداری عده در عقد موقت وجود دارد با نکاح دائم همخوانی دارند. بنابراین در صورتی که مرد و زن در نکاح دائم به موضوع عده توجه نداشته باشند نیز مجازات نقدی و حبس برای مرد وجود دارد.

سخن پایانی

با وجود اینکه زوج و زوجه پس از طلاق از هم جدا می‌شوند و زوجیت آن‌ها به پایان می‌رسد، اما طبق قانون مدتی به عنوان عده برای دوران بعد از جدایی در نظر گرفته می‌شود. این دوران به عنوان مهلت پشیمانی و رجوع زوجین پس از طلاق و محرز شدن باردار بودن یا نبودن زوجه خواهد بود.

در صورتی که در دوران عده با زنی ازدواج دائم یا موقت انجام شود، مرد باید مجازاتی که طبق قانون در نظر گرفته شده را تحمل کند. وکلای پایه یک دادگستری موسسه دادسو شرایط طلاق و قوانین این حوزه را به خوبی می‌شناسند. به کمک این وکلای پایه یک دادگستری می‌توانید پرونده طلاق خودتان را بدون مشکل و در کمترین زمان به نتیجه برسانید.

سوالات متداول

عده طلاق چند روز است؟

عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است. مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او سه ماه است.

عده در طلاق بائن چقدر است؟

اگر طلاق بائن یا به علت یائسگی یا قبل از نزدیکی باشد، عده وجود ندارد؛ اما عده در طلاق مبارات و خلع باید رعایت شود.

بخشیدن عده زن ممکن است؟

بخشیدن مدت تنها در عقد موقت ممکن است و در این نوع عقد هم زوجه موظف است پس از اتمام مدت صیغه عده نگه دارد.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.9/5 - (13 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *