قانون تقسیم اموال بعد از طلاق چگونه است و آیا بعد از طلاق اموال نصف میشود؟ طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی زن در اداره دارایی خود مستقل است و اموال منقول و غیر منقول او که چه در زمان زوجیت به دست آمده باشد چه در زمان دیگر، تماما مختص به خود اوست و به تنهایی میتواند هر طور که مایل باشد در اموال خود تصرف داشته باشد.
از طرفی مرد نیز حتی اگر متاهل باشد در اداره اموال شخصی خود مستقل است و می تواند هر گونه دخل و تصرف حقوقی و مادی در آنها داشته باشد. در این مطلب تمامی نکاتی که باید در خصوص قانون نصف اموال بعد از طلاق، گرفتن نصف اموال مرد بعد از طلاق و حق تقسیم اموال بدانید را بررسی میکنیم.
- انجام مراحل طلاق توافقی و حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص طلاق و خانواده
- بین ۲۰ تا 60 روز کاری
- پرداخت اقساطی بدون سود و ضامن
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
آیا تقسیم اموال بعد از طلاق به صورت نصف خواهد بود؟
سوالی که برای بسیاری از عزیزان پیش میآید این است که ایا در طلاق توافقی اموال نصف میشود؟ شرایط تقسیم اموال در طلاق به گونهای است که همه چیز به توافق زوجین بستگی دارد. یعنی زوجین میتوانند اموال را تقسیم کنند یا به یکدیگر ببخشند.
اما در طلاق از طرف مرد، تنها در صورتی که شرط تقسیم دارایی بعد از طلاق در شروط ضمن عقد امضا اموال بین زوجین تقسیم میشود. در غیر این صورت اموال مرد به خودش و اموال خانم نیز به خودش تعلق میگیرد.
✔ گرفتن نصف اموال مرد بعد از طلاق صرفاً در صورتی امکانپذیر است که این شرط در عقدنامه قید شده و شرایط آن نیز محقق شده باشد؛ در غیر این صورت، چنین ادعایی فاقد وجاهت قانونی است.
انتقال نصف داراییهای مرد به زن در تقسیم اموال بعد از طلاق
بر اساس ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی ایران، زوجین میتوانند در ضمن عقد نکاح یا حتی پس از آن، هر شرطی را که مخالف با قانون و شرع نباشد، با توافق یکدیگر در عقدنامه ثبت کنند. یکی از شروط رایج در این زمینه، شرط تقسیم داراییهای مرد پس از طلاق است که به عنوان «شرط انتقال تا نصف دارایی» نیز شناخته میشود.
بر این اساس، زن و شوهر میتوانند هنگام عقد نکاح توافق کنند که در صورت وقوع طلاق بهدرخواست مرد و بدون تقصیر زن، بخشی از داراییهایی که مرد پس از ازدواج به دست آورده است، به زن منتقل شود. این شرط کاملاً قراردادی و توافقی است و میزان، نوع و شرایط انتقال داراییها میتواند مطابق خواست طرفین تنظیم شود.
متن قرارداد تقسیم کردن اموال بعد از طلاق
چنانچه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، زوج مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را، بصورت بلاعوض به زوجه منتقل نماید.
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
شرایط تصنیف اموال بعد از طلاق
طبق شرایط تقسیم اموال بعد از طلاق مرد موظف می شود نصف دارایی خود را به زوجه بدهد:
- مرد باید شرط مذکور را در شروط ضمن عقد را امضاء کرده باشد.
- در صورتی زوجه می تواند از این شرط استفاده کند که مرد نتواند برای دادگاه اثبات کند که طلاق ناشی از تخلف زوجه از وظایف زناشویی است.
- فقط در صورت طلاق از جانب مرد است که این شرط قابل قبول دادگاه قرار میگیرد، پس در طلاق توافقی و درخواست طلاق از طرف زن این شرط موضوعیت ندارد.
- این شرط تنصیف دارایی در عقد نکاح است و نه شرط تنصیف اموال در طلاق توافقی زوج؛ فرق در آن است که دارایی مثبت و منفی وجود دارد و ممکن است شوهر اموال منقول و غیر منقول داشته باشد ولی در کنار آن میزان زیادی بدهکاری نیز در معاملات آن دیده شود. در این راستا قاضی رسیدگی کننده نظر به کل دارایی زوج دارد و فقط اموال موجود زوج را مورد بررسی قرار نمیدهد.
- دادگاه اموالی را ملاک عمل قرار می دهد که اولا در ایام زناشویی به دست آمده باشد. ثانیا حاصل دسترنج و تلاش باشد نه مثل ارث. ثالثا اموالی در نظر گرفته می شود که مالکیت شوهر نسبت به آنها محرز و مسلم باشد. رابعا اموال باید موجود در هنگام طلاق باشد. آنچه در گذشته بوده و به هر دلیل از ملکیت شوهر خارج یا تلف شده باشد در این شرط از تقسیم اموال بعد از طلاق مصداق ندارد.
شرط تقسیم اموال بعد از طلاق
با توجه به این که در شرط “ تا نصف دارایی” آمده و تا از ۱ تا ۵ درصد را شامل می شود. به غیر از آنچه گفته شد عوامل موثر در تصمیم قاضی در تعیین میزان شرط تقسیم اموال بعد از طلاق بر اساس موارد زیر است:
- وضع مالی زوج
- وضع مالی زوجه هنگام طلاق
- سال های زوجیت
- میزان مهریه و این که چه تعداد از آن را زوجه بتواند وصول نماید.
- سن زوج و زوجه و وضعیت جسمانی ایشان
- این که در ایام زوجیت مالی را زوج به زوجه داده است یا خیر.
ابهامات قانونی در تقسیم اموال بعد از طلاق
شرط تقسیم اموال بعد از طلاق در عمل دارای ابهاماتی است و رسیدگی دقیق را برای قاضی دادگاه دشوار می کند. مواردی که این ابهام را ایجاد میکنند شامل موارد زیر میشوند:
- برآورد و شناسایی اموال در عمل و در صورت کتمان شوهر کار مشکلی است؛ چه بسا که زوجه فقط می داند که شوهر وضع مالی خوبی دارد ولی مالی را با مشخصات دقیق از همسر سراغ نداشته باشد. اگرچه که بعضی از شعب از اداره ثبت اسناد و بانک های دارای حساب مرد، استعلامهای لازم را انجام میدهند، اما به طور کلی شیوه بررسی اموال زوج، مبهم و سلیقه ای است. چنانچه زن از اموالی که به تازگی وصول خواهد شد، اطلاع دارد میتواند آن را با یک وکیل چک در میان بگذارد.
- احراز دیون مرد نیز کار مشکلی است. بعضی از شعب، ملاک را رای محکومیت شوهر به پرداخت مبلغی میدانند و بعضی دیگر طرق غیر از آن را هم موثر در احراز بدهی دانستهاند.
- اثبات نشوز زن هم از جانب مرد دارای ابهاماتی است بعضی از شعب فقط رای محکومیت زن به تمکین را قابل استناد می دانند و بعضی دیگر طرق غیر از آن را هم که شوهر بتواند اثبات کند بررسی می کنند. در این مورد، وکیل طلاق میتواند شما را بهدرستی راهنمایی کند.
- وضعیت موردی که زوج اموال خود را تمهیدا قبل از طلاق برای فرار ازشرط تنصیف دارایی منتقل کرده باشد نیز مبهم است. قابل توجه است که آن را نباید با فرار از دین اشتباه گرفت زیرا شرط تنصیف دارایی “دین” نیست.
برای آگاهی از شرایط تقسیم اموال بعد از طلاق میتوانید از وکیل طلاق توافقی مشورت بخواهید. کارشناسان حقوقی دادسو با تجربه در پروندههای حقوقی، آمادهاند تا بهصورت تلفنی یا آنلاین به شما در اینباره مشاوره دهند.
جمعبندی
تقسیم اموال بعد از طلاق یکی از مواردی است که در طلاق مورد بررسی قرار میگیرد. این مورد تنها در طلاق از سمت مرد صدق میکند و در طلاق توافقی و طلاق از طرف زن، قابل پیگیری نیست.
همچنین باید ثابت شود مال بهدست آمده پس از ازدواج بوده و بهصورت ارث نیست. بهطور کلی در این زمینه و استعلام داراییهای مرد، با ابهاماتی روبهرو است که وکیل طلاق براساس قوانین و برحسب شرایط میتواند شما را راهنمایی کند.
سوالات متداول درباره تقسیم اموال بعد از طلاق
در چه شرایطی پس از طلاق، اموال مرد به زن منتقل میشود؟
چنانچه در عقدنامه شرط تقسیم اموال بعد از طلاق ذکر شده و درخواست طلاق از سوی مرد باشد.
آیا میتوان هنگام تقسیم اموال بعد از طلاق ابهامات در مورد وضعیت مالی مرد را به قاضی ثابت کرد؟
چنانچه مرد در هنگام طلاق مال خود را بهنام دیگری زده باشد یا اموال او مجهول باشد، بهتر است از یک وکیل برای رسیدن به سهم خود اقدام کنید.
قانون نصف اموال بعد از طلاق چگونه است؟
طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی، زن و مرد در اداره داراییهای شخصی خود مستقل هستند. هر یک از طرفین مالک اموالی هستند که در طول زندگی مشترک یا قبل از آن به دست آوردهاند، مگر اینکه شرطی خلاف این موضوع در عقدنامه ذکر شده باشد.
تقسیم اموال زن بعد از طلاق چگونه است؟
طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی، زن در مالکیت و اداره اموال خود کاملاً مستقل است و اموالی که چه قبل و چه بعد از ازدواج بهدست آورده باشد، به طور کامل متعلق به خودش است.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.