در این مقاله قرار است درباره قرارداد الکترونیک و نحوه امضا و استفاده آن در پروندههای حقوقی توضیح دهیم. امروزه با پیشرفت تکنولوژی همهی امور روزمره در جامعه دستخوش تغییراتی شده است. برای مثال اموری مانند انواع خریدهای روزمره، شخصی و تخصصی، رزرو برای انجام انواع اموری مانند رفتن به سینما و رستوران و … با توجه به این موضوع انواع امور جاری در جامعه به سمت آنلاین شدن حرکت کردند.
یکی از اموری که امروزه به کمک آنلاین و غیر حضوری انجام میشود تنظیم قرارداد الکترونیک و امضای آن است. قراردادهای کاغذی جایگاه خود را به قرارداهای الکترونیکی دادهاند. این قراردادها بندهای مختلف دارند و بر اساس توافق طرفین به امضا میرسند. در این مقاله قرار است درباره قرارداد الکترونیکی بین وکیل موکل و نحوه تننظیم و امضای آن توضیح دهیم.
در بند ص ماده 2 عقد از راه دور چنین آمده: عقد از راه دور، به معنای ایجاب و قبول راجع به کالاها و خدمات بین تأمین کننده و مصرف کننده با استفاده از وسائل ارتباط از راه دور است. با توجه به متن قانونی که خواندیم طرفین قرارداد باید به آن پایبند باشند.
سامانه ثنا چیست؟
ثبت نام در سامانه ثنا برای ثبت قرارداد به شکل الکترونیک و امضای آن از ضروریترین ارکان انجام این کار است. سامانه ثنا در سال 98 توسط قوه قضاییه برای ابلاغیههای قضایی، ثبت دادخواست و پیگیری اظهارنامهها راه اندازی شد. هدف از راه انداری این سامانه سهولت در انجام امور قضایی و جلوگیری از ازدحام در مراکز قضایی و بایگانی کردن اسناد و مدارک به شکل صحیح میباشد.
برای ثبت نام سامانه ثنا سامانه باید ابتدا وارد سایت عدل ایران شوید، گزینه شخص حقیقی را انتخاب کرده و اطلاعاتی مانند شماره شناسنامه، کد ملی و تاریخ تولد را وارد کنید.
در قسمت بعد باید اطلاعات شخصی، اطلاعات تماس، اطلاعات محل سکونت و تحصیلی را وارد سامانه کنید و احراز هویت غیر حضوری را انجام دهید. این سامانه برای ایرانیان خارج از کشور هم اعتبار داد و میتوانند در این سایت ثبت نام کرده و امور ثبت دادخواست و پیگیری آن را انجام دهند.
چگونه وکالت آنلاین بدهیم؟
در قسمت اول برای ثبت این قرارداد، وکیل وارد سامانه ی خدمات الکترونیک قضایی وکلاء و کارشناسان میشود و با وارد کردن رمز شخصی، شماره ملی و رمز موقت گزینه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت را انتخاب میکند.
دراین مرحله وکیل باید نوع وکالت خود را که به چهار حالت تسخیری،تبرعی، عادی و معاضدتی است را انتخاب کرده و در صورتی که پرونده مورد نظر، وکیل دومی هم دارد با وارد کردن کد ملی و تاریخ تولد ایشان نوع وکالت وکیل دوم را انتخاب کند. که حدود اختیارات وکیل دوم دو حالت متفقا و مجتمعا است.
اطلاعات موکل
در مرحله بعد از ثبت قرارداد الکترونیک وکیل باید اطلاعات مورد نظر از موکل خود را وارد سامانه کند. زمانی که وکیل کد ملی و تاریخ تولد موکل را وارد سامانه کند از طریق بازیابی اطلاعات از سامانه ثنا، سایر اطلاعات لازم موکل در سامانه ثبت میشود.
پس مهم ترین اولویت برای ثبت قرارداد الکترونیک ثبت نام در سامانه ثنا و احراز هویت میباشد. در صورتی که تعداد موکلین پرونده بیشتر از یک نفر بود میتوان اطلاعات آنها را نیز وارد سامانه کرد و در شرایطی که موکل حقوقی ( دولتی، خصوصی، عمومی) باید شناسه یکتای ایشان را وارد کرد.
در صورتی که موکل نماینده باشد امضای ایشان دیگر امضای اصیل محسوب نمیشود ضمن اینکه نوع نمایندگی ایشان باید شفاف و مشخص شود.
مشخص کردن طرفین دعوا
در این قسمت باید طرفین دعوا مشخص شوند. حقوقی یا حقیقی بودن ایشان را وارد سامانه کرده و اطلاعات مورد نیاز را کامل کنید. در صورتی که اطلاعات زیادی از یکی از طرفین دعوا ندارید میتوانید با وارد کردن تاریخ تولد ایشان در سامانه ثنا، اطلاعات مورد نیاز را بازیابی کنید.
در مرحله بعد باید موضوع وکالت و حدود اختیارات وکیل مشخص شود و مبلغ پرداخت برای انجام این پرونده و همچنین نوع پرداخت آن که به صورت نقدی و غیر نقدی هست تعیین شود.
امضای قرارداد الکترونیک
وقتی اطلاعات لازم تا این قسمت وارد سامانه شد برای نهایی شدن قرارداد باید طرفین یعنی وکیل و موکل آن را به امضا برسانند. امضای وکیل به این صورت است که گزینه آبی رنگ موجود در صفحه را میزند و این به معنی پذیرش متن قرارداد و امضای ایشان است.
در قسمت بعد کدی برای موکل ارسال میشود. در حالتی که موکل کد را برای وکیل خود بفرستد و وکیل کد را وارد سامانه کند، امضای ایشان هم ثبت میشود.
امضای قرارداد به صورت الکترونیک برای ایرانیان خارج از کشور
یکی از مشکلاتی که همواره برای ایرانیان ساکن خارج از کشور مطرح بوده، رسیدگی به امور قضایی است. تا اواخر سال 99 که امکان احراز هویت به صورت غیر حضوری وجود نداشت عملا امکان استفاده از سامانه ثنا، ثبت نام امضا به شکل الکترونیک برای ایرانیان خارج از کشور وجود نداشت.
ولی از پایان سال 99 که احراز هویت به شکل غیر حضوری انجام گرفت ایرانیان خارج از کشور میتوانند مراحل ثبت نام در سامانه ثنا را انجام دهند. در ابتدای ورود به سایت باید اطلاعاتی مانند شماره شناسنامه، تاریخ تولد و کد ملی خود را وارد کنند. در قسمت بعد باید اطلاعات هویتی و اطلاعات تماس خود را تکمیل کنند.
در قسمت اطلاعات محل سکونت دو بخش وجود دارد که یکی از آنها برای ایرانیان خارج از کشور هست. آنها باید اطلاعاتی مانند کشور محل سکونت، کد پستی و آدرس محل سکونت خود را وارد کنند. در نهایت باید تا مرحله احراز هویت پیش بروند. وقتی ثبت نام آنها در سامانه ثنا تکمیل شد، وکیل آنها میتواند به راحتی امور تنظیم قرارداد الکترونیک را انجام دهد و به کمک موکل خود نسبت به امضای ان قرارداد اقدام کند.
سامانه میخک
روش دیگری که برای ایرانیان خارج از کشور، برای دادن وکالت به وکیل در ایران وجود دارد ثبت نام در سامانه میخک است.
این سامانه برای تسهیل روند در امور طلاق، ازدواج، دریافت گواهی فوت و ولادت، امور دانشجویی، امور سجلات و … راه اندازی شده است.
بعد از ثبت نام در سامانه میخک و وارد کردن اطلاعات وکیل و ثبت وکالت نامه باید احراز هویت و امضای وکالت نامه انجام شود. که برای انجام این کار یا باید به سفارت ایران در کشور مورد نظر مراجعه کرد. و یا میتوان از سفارت وقت اسکایپ گرفت و امضای وکالت نامه را انجام داد.
نکاتی در خصوص قرارداد به صورت الکترونیک
- در صورت تایید نهایی وکالتنامه الکترونیک، امکان ابطال وجود ندارد و در صورت استعفا و عزل وکیل و یا هر مورد مشابه، باید مراتب از طریق ارسال لایحه به شعبه اعلام شود.
- در خصوص افرادی که در زندان هستند و تا به حال در سامانه ثنا ثبت نام انجام ندادهاند بهتر است بدانید که این افراد میتوانند به دفاتر خدمات زندان مراجعه کنند. با احراز شماره تماسی که متعلق به زندان است برای ثبت نام در سامانه ثنا اقدام کنند. بعد از ثبت نام میتوانند نسبت به ثبت قرارداد الکترونیک اقدام کنند.
- در صورتی که فردی محجور (دارای اختلال روانی، صغیر) باشد دیگر نیاز به تنظیم قرارداد به صورت الکترونیک و امضای آن نیست. باید به صورت مستقیم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و با دریافت مجوز خاص به امور مربوطه رسیدگی کرد.
- در رابطه با افرادی که حارج از کشور هستند باید بدانید که تا مدتی قبل آنها امکان ثبت نام در سامانه ثنا را نداشته و باید نسبت به پیوست تصاویر گذرنامه در وکالت نامه خود اقدام میکردند. ولی مدتی است که ثبت نام و احراز هویت غیر حضوری برای ایرانیان خارج ازکشور فراهم شده و امکان استفاده از قرارداد الکترونیک وجود دارد.
سلام وکیلی بدون وجود قرارداد الکترونیک میتواند قرارداد مالی وکالت تنظیم نماید و با ان قرارداد مالی ادعای حق الوکاله کند ان هم مبلغ ۴۰۰ بله جهارصد میلیارد تومان
سلام در این وکالت قرارداد الکترونیک مشخصات مورد وکالت مشخصات سند زمین قید نمیشود؟
با سلام بغیر از قرارداد های وکالت امکان ثبت انواع دیگه ای از قرارداد برای اشخاص حقوقی در سامانه ثنا وجود دارد؟
سلام من بدون مشاهده وکالت الکترونیکی انجام دادم حالا چگونه ازمفاد آن اطلاع داشته باشم
سلام؛ وقت بخیر
وارد پنل کاربری در سامانه ثنا خود شوید.
سلام – مثل وکالت های دفترخونه هست؟
سلام وقت بخیر
قراداد الکترونیک شامل حدود اختیاراتی هست که به وکیل دادگستری داده میشه برای انجام مراحل قضایی پرونده
امضا چطوری الکترونیکی ثبت میشه؟
سلام.
زمانی که در سامانه ثنا امضای الکترونیک شما فعال باشد، بعد از ثبت اولیه قرارداد در سیستم ثنا توسط وکیل، یک پیام کوتاه به موکل ارسال می شود و که حاوی یک کد ۵ رقمی است. موکل بعد از مشاهده متن قرارداد در صورت تمایل باید کد ۵رقمی را به وکیل بدهد تا در سیستم ثبت شود. با ثبت شدن کد در سیستم، قرارداد بهص ورت رسمی ثبت می شود
سلام. اگر وکیل تائید وکالتنامه را ۶ روز پس از امضا موکل انجام دهد و در این فاصله و قبل از تایید وکالتنامه اقدام به مذاکره با طرفین دعوی کرده باشد آیا وکالت فضولی صورت گرفته است؟
سلام، وقت بخیر
بستگی به نوع وکالت شما دارد.
من با یه وکیل قرارداد الکترونیک منعقد کردم ، ولی ایشون نسخه ای از قرارداد به من تحویل ندادند .من از کجا میتونم از مفاد قرارداد مطلع بشم ؟
سلام.
متن قرارداد شما در سامانه ثنا برای شما قابل رویت است
من نمیتونم ببینم این وکالت نامه رو میشه محل دقیقش رو بفرمایید