آیا در ایران برای تقسیم اموال بعد از طلاق قانونی وجود دارد؟

تقسیم اموال بعد از طلاق

ازدواج و طلاق در ایران در زمره احوال شخصیه به حساب می‌آید و طبق قانون هر کشور، قواعد و قوانین خاصی بر آن حکم فرماست. بر خلاف برخی کشورها، در ایران تقسیم اموال بعد از طلاق در شرایط خاصی انجام می‌شود اما قانونی برای اینکه زوج یا زوجه را ملزم به تقسیم اموال کند، در نظر گرفته نشده است. البته بدیهی است که حقوق مالی زن بعد از طلاق پیست؟ این حقوق مالی مثل مهریه، نفقه و اجرت المثل از بحث تقسیم اموال در طلاق توافقی خارج بوده و قوانین مختص خود را دارد. در این مطلب سعی شده به شرایط و قوانین تنصیف اموال پرداخته و حقوق هریک از زوجین مشخص شود.

طبق ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی زن در اداره دارایی خود مستقل است و اموال منقول و غیر منقول او که چه در زمان زوجیت به دست آمده باشد چه در زمان دیگر، تماما مختص به خود اوست و به تنهایی می تواند هر طور که مایل باشد در اموال خود تصرف داشته باشد. از طرفی مرد نیز حتی اگر متاهل باشد در اداره اموال شخصی خود مستقل است و می تواند هر گونه دخل و تصرف حقوقی و مادی در آن ها داشته باشد.

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

در چه شرایطی بعد از طلاق نصف اموال و دارایی های مرد به زن منتقل می شود ؟

بر طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زوجین می توانند ضمن عقد نکاح هر شرطی را مخالف قانون و شرع نباشد پیش بینی کنند. زوجین می توانند شرط تقسیم دارایی را هر گونه که تمایل داشته باشند توافق کرده و سر دفتر ازدواج ملزم است شروط زوجین را در عقدنامه مکتوب کند.

در چه شرایطی بعد از طلاق نصف اموال و دارایی های مرد به زن منتقل می شود ؟ 

در چه شرایطی بعد از طلاق نصف اموال و دارایی های مرد به زن منتقل می شود ؟

متن قرارداد تقسیم اموال بعد از طلاق :

«چنانچه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه، تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار وی نباشد، زوج مکلف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با زوجه به دست آورده یا معادل آن را، بصورت بلاعوض به زوجه منتقل نماید.»

شرایط تصنیف اموال بعد از طلاق :

طبق شرایط ذیل مرد موظف می شود نصف دارایی خود را به زوجه بدهد:

  • مرد باید شرط مذکور را امضاء کرده باشد.
  • در صورتی زوجه می تواند از این شرط استفاده کند که مرد نتواند برای دادگاه اثبات کند که طلاق ناشی از تخلف زوجه از وظایف زناشویی است.
  • فقط در صورت طلاق از جانب مرد است که این شرط قابل قبول دادگاه قرار می‌گیرد، پس در طلاق توافقی و درخواست طلاق از طرف زن این شرط موضوعیت ندارد.
  • این شرط تنصیف دارایی در عقد نکاح است و نه شرط تنصیف اموال زوج، فرق در آن است که دارایی مثبت و منفی وجود دارد و ممکن است شوهر اموال منقول و غیر منقول داشته باشد ولی در کنار آن میزان زیادی بدهکاری نیز در معاملات آن دیده شود. در این راستا قاضی رسیدگی کننده نظر به کل دارایی زوج دارد و فقط اموال موجود زوج را مورد بررسی قرار نمی‌دهد.
  • دادگاه اموالی را ملاک عمل قرار می دهد که اولا در ایام زناشویی به دست آمده باشد. ثانیا حاصل دسترنج و تلاش باشد نه مثل ارث. ثالثا اموالی در نظر گرفته می شود که مالکیت شوهر نسبت به آن ها محرز و مسلم باشد. رابعا اموال باید موجود در هنگام طلاق باشد. آنچه در گذشته بوده و به هر دلیل از ملکیت شوهر خارج یا تلف شده باشد در این شرط مصداق ندارد.

شرط تقسیم اموال پس از طلاق

با توجه به این که در شرط “ تا نصف دارایی” آمده و تا از ۱ تا ۵ درصد را شامل می شود. به غیر از آنچه گفته شد عواملی موثر در تصمیم قاضی در تعیین میزان شرط تنصیف دارایی بر این اساس است:

  1.  وضع مالی زوج
  2. وضع مالی زوجه هنگام طلاق
  3. سال های زوجیت
  4. میزان مهریه و این که چه تعداد از آن را زوجه بتواند وصول نماید.
  5. سن زوج و زوجه و وضعیت جسمانی ایشان
  6. این که در ایام زوجیت مالی را زوج به زوجه داده است یا خیر.

اما شرط تقسیم اموال بعد از طلاق در عمل دارای ابهاماتی است و رسیدگی دقیق را برای قاضی دادگاه دشوار می کند.

  • برآورد و شناسایی اموال در عمل و در صورت کتمان شوهر کار مشکلی است؛ چه بسا که زوجه فقط می داند که شوهر وضع مالی خوبی دارد ولی مالی را با مشخصات دقیق از همسر سراغ نداشته باشد. اگرچه که بعضی از شعب از اداره ثبت اسناد و بانک های دارای حساب مرد، استعلام‌های لازم را انجام می‌دهند اما به طور کلی شیوه بررسی اموال زوج، مبهم و سلیقه ای است. چنانچه زن از اموالی که به تازگی وصول خواهد شد، اطلاع دارد می‌تواند آن را با یک وکیل چک در میان بگذارد.
  • احراز دیون مرد نیز کار مشکلی است. بعضی از شعب، ملاک را رای محکومیت شوهر به پرداخت مبلغی می‌دانند و بعضی دیگر طرق غیر از آن را هم موثر در احراز بدهی دانسته‌اند.
  • اثبات نشوز زن هم از جانب مرد دارای ابهاماتی است بعضی از شعب فقط رای محکومیت زن به تمکین را قابل استناد می دانند و بعضی دیگر طرق غیر از آن را هم که شوهر بتواند اثبات کند بررسی می کنند. در این مورد، وکیل طلاق می‌تواند شما را به‌درستی راهنمایی کند.
  • وضعیت موردی که زوج اموال خود را تمهیدا قبل از طلاق برای فرار ازشرط تنصیف دارایی منتقل کرده باشد نیز مبهم است. قابل توجه است که آن را نباید با فرار از دین اشتباه گرفت زیرا شرط تنصیف دارایی “دین” نیست. برای آگاهی از این موضوع می‌توانید از یک وکیل طلاق مشورت بخواهید.
میزان شرط تقسیم اموال پس از طلاق
میزان شرط تقسیم اموال پس از طلاق

جمع بندی:

تقسیم اموال بعد از طلاق یکی از مواردی است که در طلاق مورد بررسی قرار می‌گیرد. این مورد تنها در طلاق از سمت مرد صدق می‌کند و در طلاق توافقی و طلاق از طرف زن، قابل پیگیری نیست. همچنین باید ثابت شود مال به‌دست آمده پس از ازدواج بوده و به‌صورت ارث نیست. به‌طور کلی در این زمینه و استعلام دارایی‌های مرد، با ابهاماتی روبه‌رو است که وکیل طلاق براساس قوانین و برحسب شرایط می‌تواند شما را راهنمایی کند.

سوالات متداول:

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion color=”turquoise” c_align=”right” c_position=”right” active_section=”1″] [vc_tta_section title=”در چه شرایطی پس از طلاق، اموال مرد به زن منتقل می‌شود؟” tab_id=”faq1″]

چنانچه در عقدنامه شرط تنصیف اموال ذکر شده و درخواست طلاق از سوی مرد باشد.

[/vc_tta_section] [vc_tta_section title=”آیا می‌توان ابهامات در مورد وضعیت مالی مرد را به قاضی ثابت کرد؟” tab_id=”faq2″]

چنانچه مرد در هنگام طلاق مال خود را به‌نام دیگری زده باشد یا اموال او مجهول باشد، بهتر است از یک وکیل طلاق برای رسیدن به سهم خود اقدام کنید.

[/vc_tta_section] [/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]
۴.۲/۵ - (۲۳ امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

3 دیدگاه برای “آیا در ایران برای تقسیم اموال بعد از طلاق قانونی وجود دارد؟

  1. پروانه ناصری گفته:

    تقسیم اموال بعد از طلاق خیلی مهمه. حتما باید انجام بشه. من متاسفانه نتونستم هیچ مالی موقع طلاق گیرم بیاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای باخبرشدن از آخرین اخبار عضو خبرنامه شوید