وقتی زن و مرد وارد زندگی مشترک میشوند باید به قوانینی که برای تشکیل خانواده در نظر گرفته شده احترام بگذارند. یکی از این قوانین، تمکین زن از مرد است. تمکین عام به معنی پذیرش سرپرستی خانواده توسط زن است. تمکین خاص نیز شامل روابط زناشویی بین زوجین و پیروی کردن زن از این روابط است.
طبق قانون زن نمیتواند در صورت عدم تمکین از مرد درخواست عسر و حرج کند؛ و بر اساس این موضوع از همسرش جدا شود. با این وجود افراد زیادی با این سوال مواجه هستند که آیا طلاق در صورت تمکین نکردن زن امکانپذیر است یا خیر؟
در این مطلب از موسسه حقوقی دادسو نکاتی که باید در این باره بدانید را ارائه کردهایم و توضیح می دهیم که اگر زن تمکین نکند می تواند طلاق بگیرد؟ همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه از طریق واتساپ با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
شرایط طلاق در صورت تمکین نکردن زن
با وجود اینکه تمکین زن از مرد طبق قانون مدنی ضروری است؛ اما الزامی برای تمکین بی چون و چرا و همیشگی زن از مرد وجود ندارد. یکی از مواردی که باعث میشود تمکین زن از مرد اجباری نباشد، ابتلا زوج به بیماریهای مقاربتی است. همچنین در شرایطی که حق محل تعیین زندگی و انتخاب مسکن با زن باشد و زوجه در محلی غیر از مکانی که زوج در آن ساکن است زندگی کند، عدم تمکین زن از مرد به لحاظ قانونی موجه خواهد بود.
در این مواقع به خاطر اینکه نزدیکی و رابطه زناشویی با مرد میتواند ضرر جسمانی برای زن به همراه داشته باشد، تمکین نکردن زن از مرد موجه است و مرد نمیتواند به خاطر ناشزه بودن زن مانع از طلاق او شود. زیرا زن میتواند اعلام کند که به خاطر عسر و حرج و خوف از آسیبهای جسمانی از تمکین خودداری کرده است؛ و مرد به خاطر اینکه خودش باعث این موضوع شده نمیتواند زن را مقصر بداند.
اما در مواقعی که زن به خاطر لجبازی یا اختلافی که با همسرش دارد از او تمکین نکند، تنها در صورتی به درخواست طلاق از طرف زن رسیدگی میشود که مرد و زن برای جدایی به توافق برسند.
ارائه درخواست عسر و حرج برای طلاق زن بدون تمکین از مرد
یکی از مواردی که زن میتواند طبق آن درخواست طلاق یک طرفه را مطرح کند؛ و دادگاه اجازه جدایی را بدون جلب رضایت مرد به زوجه میدهد عسر و حرج است. این موضوع زمانی مطرح میشود که زندگی مشترک برای زن سخت و غیرقابل تحمل باشد و آسیبهای شدید جسمانی یا روانی برای او در پی داشته باشد.
در مواقع مطرح شدن عسر و حرج نیازی به اجازه مرد نیست و حتی در صورت عدم تمکین زن از مرد هم دادگاه حکم طلاق را صادر میکند. از جمله شرایطی که زن میتواند درخواست عسر و حرج را برای جدایی به دادگاه تسلیم کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترک زندگی مشترک توسط مرد حداقل به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه غیر متوالی در طول یک سال بدون هیچ عذر موجهی
- حبس مرد بیشتر از 5 سال
- اعتیاد شدید زوج به الکل یا مواد مخدر
- ضرب و شتم یا سوء رفتار مرد با زن
- ابتلا مرد به یکی از بیماریهای صعبالعلاج
طلاق زن در شرایط عدم تمکین با پرداخت حق طلاق خلع
بر اساس قانون مدنی، زن برای جدا شدن از همسرش باید یکی از دلایل قابل قبول توسط دادگاه مانند برقراری شروط 12 گانه عقدنامه را ارائه کند. در غیر این صورت زن نمیتواند از همسرش تمکین نکند و یک طرفه از این طلاق بگیرد.
البته در شرایطی که زن به هیچ عنوان قادر به تحمل زندگی مشترک با مرد نباشد و دلایلی که دارد منجر به جدایی نشود؛ این حق برای زن در نظر گرفته شده که با واسطه پرداخت حق خلع همسرش را برای طلاق راضی کند. این مبلغ میتواند به ازای بخشش کل مبلغ مهریه یا بخشی از آن باشد. بعد از آن، مرد میتواند با دریافت این مبلغ راضی به طلاق شود؛ یا همچنان برای طلاق ندادن زن پافشاری کند.
در این مواقع عدم تمکین زن از مرد نمیتواند مانع طلاق آنها شود؛ و زن میتواند با پرداخت مبلغی که منجر به رضایت مرد شود او را برای جدایی و طلاق راضی کند.
سؤالات متداول
آیا در صورت عدم تمکین زن کلیه حقوق مالی او از بین میرود؟
حتی در صورتی که زن ناشزه باشد و از مرد تمکین نکند هم مرد موظف است که حقوق مالی او را بپردازد.
آیا تمکین نکردن زن به خاطر عسر و حرج پذیرفته است؟
برای اثبات عدم تمکین زن به دلیل عسر و حرج، لازم است که زوجه دلایلی که باعث این موضوع شده را به دادگاه ارائه کند.
در چه شرایطی زن میتواند از حق طلاق خلع استفاده کند؟
در صورتی که زن از زندگی با مرد اکراه داشته باشد میتواند مالی را به عنوان خلع به او بپردازد و همسرش را برای طلاق راضی کند.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.