زندگی کردن دو نفر کنار هم میتواند سختیها و آسانیها و فراز و نشیبهای زیادی به همراه داشته باشد. گاهی مواقع سختیهای زندگی بیشتر میشود و زن و مرد تصمیم میگیرند که مسیر متفاوتی را برای ادامه زندگی خودشان در پیش بگیرند.
در این شرایط اغلب زوجین برای طلاق توافقی به تفاهم میرسند و با مراجعه به دادسرا برای جدایی و ساختن زندگی مناسب خودشان اقدام میکنند. اما بعضی مواقع ممکن است فقط یکی از زوجین به خاطر مشکلات و کشمکشهای زندگی شخصی یا زناشویی که دارد تصمیم به طلاق بگیرد.
در این شرایط طلاق یک طرفه مطرح میشود و فردی که درخواست طلاق دارد باید تمام مراحل طلاق را به تنهایی انجام دهد. وکلای دادسو با شرایط و مراحل طلاق یک طرفه از طرف مرد یا زن آشنایی کامل دارند. برای دریافت راهنمایی درباره طلاق یک طرفه از طریق واتساپ با وکلای موسسه حقوقی دادسو در تماس باشید.
- انجام مراحل طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون نیاز به حضور زوجین در هیچ مرحله ای
- بین 20 تا 60 روز کاری
- توسط وکیل متخصص طلاق و خانواده
- مشاوره رایگان در واتساپ و تلگرام
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
طلاق یک طرفه چیست؟
در طلاق یک طرفه توافقی بین زوجین انجام نشده و هر کدام از طرفین طلاق خواستار حق و حقوقشان مانند مهریه، حضانت از فرزند و… هستند. به همین خاطر فردی که درخواست طلاق یک طرفه را مطرح میکند باید مدارک و مستندات لازم و کافی را آماده کرده و به دادگاه ارائه کند.
سپس دادسرا طبق مدارک و مستدات ارائه شده، شرایط طلاق از طرف زن یا طلاق از طرف مرد را بررسی میکند و در نهایت با تعیین حق و حقوق هر یک از طرفین حکم طلاق را صادر میکند. در طلاقی که به صورت یک طرفه مطرح میشود امکان دارد که زوج یا زوجه در جلسات دادگاه و مشاوره حاضر نشوند و همکاری لازم را برای پیش بردن پرونده طلاق نداشته باشند.
به همین دلیل است که پروندههای طلاق یک طرفه نسبت به پروندههای طلاق توافقی پیچیدگیهای بیشتری دارند و باید وکیل حقوقی متخصص این حوزه کنارتان باشد تا بتوانید پرونده را به نتیجه برسانید.
طلاق یک طرفه از طرف زن
در قانون کشور ما حق طلاق با مرد است و زن بدون حق طلاق یا وکالت طلاق نمیتواند به طور یک طرفه از مرد طلاق بگیرد؛ اما تحت شرایط خاصی قانون این حق را به زن میدهد که درخواست طلاق را به صورت یک طرفه مطرح کند.
از جمله این شرایط میتوان به یکی از شروط دوازدهگانه عقد اشاره کرد. در درخواست طلاق از طرف زن، زوجه میتواند حضانت فرزندان را تا 7 سالگی داشته باشد و درخواست استرداد جهیزیه، دریافت مهریه، نفقه و… را مطرح کند.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات کامل تر مقاله قانون جدید حق طلاق را مطالعه کنید.
دلایل طلاق یک طرفه زن
در صورتی که یک یا چند مورد از شرایط زیر وجود داشته باشد و زندگی مشترک برای زن سخت یا ناممکن شود، امکان مطرح کردن طلاق یک طرفه از سمت زن وجود خواهد داشت.
- عدم پرداخت نفقه از طرف مرد
- نداشتن قدرت باروری از سمت مرد یا ناتوانی او در برقراری روابط جنسی
- مبتلا بودن مرد به بیماری واگیردار یا بیماریهای روانی آسیب زننده
- عدم تفاهم زوجین برای ادامه زندگی مشترک و ترک خانه توسط مرد به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب بدون عذر موجه
- روابط نامشروع مرد با دیگران
- ازدواج مجدد مرد بدون اجازه زن
- ارتکاب جرمهای خلاف شان و عرف توسط مرد یا حبس بیشتر از 5 سال او در زندان
- ضرب و جرح یا فحاشی مرد
- خیانت مرد به زن و اثبات این موضوع در دادگاه
- توقعات جنسی نامعقول و بیمارگونه مرد از زن
- ترک کردن زن و فرزند توسط مرد به خاطر مهاجرت یا سفر طولانی
- اعتیاد مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی
- غیب مرد بیش از 4 سال
- رادیو دادسو
- طلاق توافقی
شرایط طلاق یک طرفه زن
برای اینکه شناخت بیشتری درباره نحوه مطرح کردن درخواست طلاق از طرف زن داشته باشید، در ادامه شرایط طلاق یک طرفه زن را ارائه کردهایم.
- ارائه درخواست طلاق به دادگاه خانواده
- شرکت در جلسات مشاوره
- تطابق شرایط دادخواست مطرح شده با ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی و ارائه مشخصات خواهان و خوانده، ذکر درخواست خواهان از دادگاه و…
- دارا بودن یکی از شرایط طلاق از طرف زن یا داشتن وکالت طلاق
مراحل طلاق یک طرفه زن
مراحلی که زن برای درخواست طلاق یک طرفه باید طی کند با مراحل طلاق توافقی متفاوت است. در ادامه این شرایط برای شناخت کاملتر طرح درخواست طلاق از سمت زن توسط دادسو ارائه شده است.
- ثبتنام در سامانه تصمیم
- شرکت در جلسات مشاوره بعد از دریافت نوبت در سامانه تصمیم
- دریافت فرمهای درخواست طلاق از طرف زن و تکمیل آنها
- تنظیم دادخواست طلاق یک طرفه زن و ارائه دادخواست و فرمهای تکمیل شده به دادگاه خانواده
- تعیین جلسه دادرسی و بررسی دلایل طلاق یک طرفه زن و مدارک و مستندات ارائه شده و صدور حکم دادگاه
- درخواست تجدید نظر از سمت زن یا مرد
- ثبت درخواست فرجام خواهی بعد از صدور رای دادگاه تجدید نظر در دیوان عالی کشور
- صدور حکم طلاق در صورت صلاحدید دادگاه و مراجعه زوجین به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق در کمتر از 6 ماه برای جاری کردن صیغه طلاق
طلاق یک طرفه از طرف مرد
طلاق یک طرفه از سمت مرد با گذشته تفاوت دارد و دیگر مرد نمیتواند بدون دلیل همسرش را طلاق دهد. در حال حاضر، مطرح کردن طلاق از سمت مرد مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی انجام میشود و مرد با توجه به شرایطی که قانون مشخص کرده است و با ارائه دلایل مشخص و موجه میتواند همسرش را یک طرفه طلاق دهد.
طلاق از سمت مرد تنها زمانی ممکن خواهد بود که بین زن و مرد صیغه عقد جاری شده باشد؛ بنابراین در ازدواج موقت مرد نمیتواند همسرش را به طور یک طرفه طلاق دهد.
شرایط طلاق یک طرفه مرد
شرایط طلاق یک طرفه مرد با طلاق توافقی که زن در آن بخشی از حق و حقوقش یا همه آنها را میبخشد متفاوت خواهد بود. برای طلاق یک طرفه از سمت مرد شرایط زیر در نظر گرفته شده است.
- ارائه درخواست طلاق به دادگاه خانواده
- شرکت در جلسات مشاوره
- تطابق شرایط دادخواست مطرح شده با ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی
- ارائه گواهی عدم سازش به دادگاه
- پرداخت حقوق زن (مهریه، نفقه، اجرتالمثل و…) به طور کامل
مراحل طلاق یک طرفه مرد
پیشتر در مقاله مراحل طلاق از طرف مرد در این باره به طور کامل توضیح دادیم. اما به طور خلاصه برای اینکه دادگاه به درخواست طلاق مطرح شده از سمت مرد رسیدگی کند باید مراحل زیر را انجام دهید.
- مراجعه به دفتر قضایی و دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش
- ارائه گواهی عدم سازش به دادگاه خانواده
- ارجاع به داوری و معرفی یک فرد متاهل بالای 30 سال و آگاه به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی از نزدیکان زن یا مرد به عنوان داور
- پرداخت حق و حقوق مالی زن مانند مهریه، نفقه و اجرتالمثل
- دریافت تایید گواهی عدم امکان سازش از دادگاه
- مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق و ارائه تاییدیه گواهی عدم سازش و جاری شدن صیغه طلاق
همچنین پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را درباره طلاق یک طرفه از جانب مرد را مطالعه کنید:
تفاوت طلاق یک طرفه و طلاق توافقی
در طلاق توافقی زوج برای دریافت مهریه، نفقه، اجرتالمثل، حضانت فرزند و… با هم توافق میکنند؛ بنابراین در طول جلسات دادرسی اعتراضی بابت دریافت یا بخشیدن مهریه و… وجود نخواهد داشت و رای دادگاه برای جدایی و طلاق سریعتر صادر میشود. همچنین، با توجه به اینکه زن و مرد برای طلاق با هم توافق کردهاند، هر دو آنها در جلسات دادگاه و مشاوره حاضر میشوند و روند اجرای پرونده طلاق با مشکل یا وقفه مواجه نمیشود.
اما در طلاق یک طرفه باید زن دلیل طلاق را به دادگاه ثابت کند و بنا بر دادخواست تنظیم شده از طرف زن و ارائه دلایل و مستندات، مرد باید کلیه حق و حقوق زن را بپردازد و برای اجرای حکم قاضی و جاری شدن صیغه طلاق زن را همراهی کند. همچنین در صورتی که مرد درخواست طلاق را مطرح کرده باشد، باید حقوق زن شامل مهریه، نفقه و… را بپردازد.
بعد از آن دادگاه رای طلاق را صادر میکند. به همین خاطر است که پروندههای طلاق یک طرفه پیچیدهتر است و باید وکیل آشنا با قوانین حقوقی برای پیشبرد پرونده همراه خواهان یا خوانده باشد و در نهایت، در طلاقهای توافقی هزینه طلاق معمولاً توسط هر دو نفر پرداخت میشود؛ اما برای طلاق یک طرفه فردی که درخواست طلاق را مطرح کرده است باید هزینه کلیه مراحل را بپردازد.
سوالات متداول
زن میتواند در صورت ترک زندگی توسط مرد درخواست طلاق دهد؟
بله در صورتی که مرد بدون عذر موجه خانه را ترک کند زن میتواند درخواست طلاق یک طرفه دهد.
آیا حضانت فرزندان در طلاق از طرف مرد با زوج است؟
حضانت فرزندان تا 7 سالگی در طلاق یک طرفه یا توافقی با زن است.
طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.