رجوع از طلاق رجعی
خانه / خانواده (طلاق) / همه چیز درباره رجوع در طلاق رجعی

همه چیز درباره رجوع در طلاق رجعی

اشتراک گذاری:

رجوع در طلاق رجعی به معنای بازگشت مرد به زندگی مشترک با همسر سابق خود، بدون نیاز به ازدواج مجدد و جاری شدن صیغه محرمیت است. اما آیا این امکان وجود دارد که مرد بدون انجام مراحل رسمی ازدواج مجدد، به همسر خود بازگردد؟ در این مقاله، قصد داریم به بررسی شرایط و ضوابط رجوع در طلاق رجعی پرداخته و این سوال را مورد بررسی قرار دهیم که آیا در چنین شرایطی مرد می‌تواند دوباره ازدواج کند یا خیر.

شرایط رجوع در طلاق رجعی چیست؟

شرایط رجوع طلاق رجعی بر طبق قانون مدنی و قوانین شرعی اسلام عبارتند از:

  • رجوع در طلاق رجعی تنها به اراده و خواست زوج امکان‌ پذیر است و باید به طور صریح و واضح اعلام شود.
  • رجوع باید در مدت عده طلاق رجعی صورت گیرد. یعنی مرد می‌تواند در این مدت به همسر خود بازگردد.
  • اگر عده طلاق رجعی به پایان برسد و زوجین بخواهند دوباره زندگی مشترک را آغاز کنند، باید اقدام به عقد مجدد و جاری کردن خطبه عقد نمایند، چرا که در این صورت، طلاق به‌طور قطعی و نهایی صورت گرفته است.

بر اساس ماده 1149 قانون مدنی «رجوع در قوانین طلاق به هر لفظ یا فعلی حاصل می‌شود که دلالت بر رجوع کند مشروط بر اینکه مقرون به قصد رجوع باشد.»

مدت زمان رجوع بعد از طلاق رجعی

مطابق ماده 1150 قانون مدنی «عده، عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی‌تواند شوهر دیگر اختیار کند.» مدت عده با توجه به شرایط زوجه بعد طلاق از جمله باکره بودن، یائسه بودن و بارداری متفاوت است.

مدت زمان رجوع در طلاق رجعی، با توجه به مدت عده، شامل موارد زیر است:

  • با توجه ماده 1151 قانون مدنی «عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او 3 ماه است.»
  • بر اساس ماده 1152 قانون مدنی «عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد نکاح منقطع در غیر حامل دو طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت‌ زنانگی نبیند که در این صورت 45 روز است.»
  • گذشت سه طهر (پاکی)، در طلاق به درخواست زوج، در صورتی که زوجه، یائسه یا باکره نباشد.
  • مواردی نظیر باکرگی یا یائسه بودن، از موارد طلاق بائن بوده و در طلاق بائن مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد. بر اساس ماده ۱۱۴۴ قانون مدنی «در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست.» طلاق توافقی نیز مانند طلاق بائن بوده و در مدت عده، مرد حق رجوع ندارد.
  • بر اساس ماده 1153 قانون مدنی «عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است.»
مدت زمان رجوع در طلاق رجعی
مدت زمان رجوع در طلاق رجعی

همچنین بر طبق ماده 1146 قانون مدنی «طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد طلاق می‌گیرد اعم از اینکه مال‌ مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.» بنابراین اگر زوجه، مهریه بذل کرده به همسرش را مطالبه نماید، زوج حق رجوع به همسر خود را داشته و طلاق بائن به رجعی تبدیل می‌شود.

آیا امکان ازدواج مرد در هنگام رجوع در طلاق رجعی وجود دارد؟

اگر مرد بخواهد با برادرزاده یا خواهرزاده زن ازدواج کند، باید از همسر سابق خود اجازه صریح و رسمی دریافت کند. این شرایط برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده و رعایت اصول شرعی و قانونی در دوران عده برقرار است. همچنین، در این مدت، هرگونه ازدواج مجدد مرد تنها در صورتی امکان‌پذیر است که مجوز قانونی و رسمی از دادگاه صالح دریافت شود. در صورتی که یکی از طرفین رابطه نامشروع برقرار کند، این اقدام به عنوان زنای محصنه شناخته می‌شود و برای هر یک از طرفین تبعات قانونی جدی به دنبال خواهد داشت.

جمع‌بندی

در نهایت، رجوع در طلاق رجعی به عنوان یکی از حقوق شرعی و قانونی مرد، امکان بازگشت به زندگی مشترک با همسر سابق خود را در مدت عده فراهم می‌کند. این اقدام باید به اراده و خواست مرد صورت گیرد و در صورتی که مدت عده به پایان برسد، برای شروع دوباره زندگی مشترک، نیاز به عقد جدید است.

با توجه به موارد ذکر شده مدت زمان رجوع در طلاق رجعی در مدت عده، سه ماه یا سه طهر بوده و بعد از پایان مدت عده، امکان رجوع برای زوجین از بین می‌رود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه طلاق و رجوع بعد از طلاق رجعی با وکیل طلاق توافقی و مشاوران مجرب مؤسسه حقوقی دادسو ارتباط برقرار نمایید.

سوالات متداول رجوع در طلاق رجعی

مدت زمان رجوع در طلاق رجعی چقدر است؟

بر طبق ماده 1148 قانون مدنی «در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده، حق رجوع است.»

آیا رجوع از طلاق رجعی فقط با اراده و اختیار مرد و در مدت زمان عده امکان‌پذیر است؟

شرایط رجوع بعد از طلاق این است که رجوع به اراده و اختیار مرد در مدت عده صورت گیرد.

آیا برای رجوع در طلاق رجعی نیاز به ازدواج مجدد است؟

خیر، برای رجوع در طلاق رجعی نیازی به ازدواج مجدد یا جاری شدن صیغه عقد جدید نیست. تنها کافی است مرد به طور صریح اراده خود را برای بازگشت به زندگی مشترک اعلام کند، اما اگر مدت عده به پایان برسد، باید عقد جدید انجام شود.

4.9/5 - (7 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *