طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه

تأمین هزینه‌های زندگی پس از ازدواج بر عهده مرد است و زوج باید هزینه‌های جاری زندگی زن را با پرداخت نفقه تأمین کند. با توجه به اینکه نفقه به عنوان یکی از حقوق مالی قانونی زن شناخته می‌شود، مرد نمی‌تواند به هیچ عنوان از پرداخت آن اجتناب کند، مگر اینکه موضوع عدم تمکین عام یا خاص زوجه مطرح شده باشد.

در صورتی که زن از همسرش تمکین می‌کند، اما مرد هیچ نفقه‌ای را به او نمی‌پردازد، زوجه طبق قانون می‌تواند برای طلاق از طرف زن اقدام کند. در این مطلب دادسو شرایط طلاق به علت عدم پرداخت نفقه را بررسی کرده‌ایم.

اگر مرد نفقه ندهد آیا زن می‌تواند طلاق بگیرد؟

عدم پرداخت نفقه توسط مرد به عنوان ترک انفاق شناخته می‌شود و طبق قانون باید زوجه به خاطر جرمی که مرتکب شده مجازات شود. با توجه به اینکه زن با وجود عدم پرداخت توسط همسرش دچار عسر و حرج می‌شود، دادگاه حق طلاق را به زوجه می‌دهد.

یعنی بر اساس ماده 1129 قانون مدنی: «در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌تواند برای طلاق به حاکم ‌رجوع کرده و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق می‌کند، ‌همچنین در صورت عجز شوهر از دادن نفقه، زوجه می‌تواند برای طلاق یک طرفه با داشتن حق طلاق اقدم کند.»

طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

بر اساس قانونی مدنی، مرد موظف است که نفقه همسرش را به طور کامل بپردازد و مواردی مانند اختلافات خانوادگی، نداشتن تمکن مالی برای پرداخت نفقه و… می‌تواند حق طلاق را برای زن به همراه داشته باشد. اگر مرد ثابت کند که زن بدون داشتن عذر موجه از تمکین خاص یا عام همسرش خودداری کرده، این امکان برای زوج در نظر گرفته می‌شود که مهریه زن را نپردازد.

در صورتی که زن بتواند اثبات ترک انفاق مرد بدون عذر موجه را در دادگاه ثابت کند، همین دلیل برای دادن حق طلاق یک طرفه به زوجه کافی خواهد بود؛ بنابراین نیازی نیست که زن سایر مفاد عسر و حرج را برای جدایی در دادگاه ثابت کند.

شرایط طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

طلاق به علت عدم پرداخت نفقه در صورتی قابل انجام است که شرایطی که به طور قانونی برای این موضوع در نظر گرفته شده برقرار باشد. در ادامه برخی از این شرایط را جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

  • تمکین عام و خاص زن از همسرش
  • وجود عسر و حرج و مواردی مانند بیماری مقاربتی مرد یا جنون و… در صورت عدم تمکین زوجه
  • اجتناب از پرداخت نفقه زن به عمد یا به دلیل نداشتن توانایی مالی کافی توسط زوج

نفقه حق زن است و مرد باید در صورت تمکین عام و خاص زوجه و حمایت زوجه از کانون خانواده، زوج این حقوق مالی زن را بپردازد.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

مراحل و نحوه طلاق از طریق اجراییه نفقه

پرداخت نفقه زن و نفقه فرزند وظیفه مرد است؛ اما گاهی مواقع زوج از پرداخت این حقوق مالی اجتناب می‌کند و باید زن از طریق اجراییه نفقه برای اثبات این موضوع استفاده کند. در ادامه مراحل و نحوه طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه را بررسی کرده‌ایم.

  • تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا و احراز هویت ثنا
  • تنظیم دادخواست مطالبه نفقه معوقه و حال با کمک وکیل
  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی جهت ثبت دادخواست
  • تشکیل جلسه رسیدگی دادگاه جهت صدور حکم محکومیت مرد برای عدم  پرداخت نفقه معوقه و جاریه
  • صدور رأی محکومیت مرد و رسیدگی به اعتراضات
  • مراجعه زوجه به دفتر دادگاه و دریافت اجرائیه رأی صادره
  • تنظیم دادخواست صدور حکم طلاق به علت عدم پرداخت نفقه و ثبت آن در دفتر خدمات الکترونیکی قضایی به همراه رأی و اجرائیه صادره در خصوص محکومیت مرد به پرداخت نفقه
  • ارسال مدارک به دادگاه جهت صدور حکم طلاق یک طرفه زن

چگونگی اثبات عدم پرداخت نفقه برای گرفتن حق طلاق

وکیل طلاق از طرف زن به زوجه کمک می‌کند تا بتواند عدم پرداخت نفقه توسط همسرش را در دادگاه ثابت کند. زوجه می‌تواند از زن، از ادله اثبات دعاوی حقوقی پیش بینی شده در قانون آیین دادرسی مدنی مانند اقرار، شهادت شهود یا بینه، قسم و علم قاضی استفاده کند.

در حالت کلی باید مرد برای ترک انفاق باید به این موضوع اقرار کند، یا اینکه زن با کمک شهادت دوستان و خویشاوندانش بتواند عدم پرداخت نفقه توسط مرد را ثابت کند. اگر هیچ کدام از این روش‌ها امکان‌پذیر نبود، قاضی مدارک ارائه شده مانند رسیدهای پرداختی حساب بانکی زن و مرد را بررسی کرده و عدم پرداخت نفقه را احراز می‌کند.

آثار طلاق زن به دلیل ترک انفاق و ندادن نفقه

عدم پرداخت نفقه و اثبات این موضوع در دادگاه باعث می‌شود که زوجه برای دریافت سایر حقوق مالی خودش مانند مهریه و اجرت‌المثل ثابت‌قدم شود. همچنین، در این شرایط زن می‌تواند حکم توقیف اموال همسرش را دریافت کرده و کلیه حساب‌های بانکی و اموالی که مرد دارد را برای دریافت حقوق خودش تصاحب کند.

همچنین، کشمکش دادگاه‌های عدم پرداخت نفقه می‌تواند آثار روحی روانی زیادی برای زن و مرد به همراه داشته باشد و زمان زیادی را از آن‌ها بگیرد. به همین دلیل است که اغلب زوجین سعی می‌کنند با طلاق توافقی و در کمال آرامش مراحل طلاق خودشان را پیش ببرند.

نمونه دادنامه طلاق توافقی
نمونه دادنامه طلاق توافقی با دادسو

نمونه دادخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

برای احقاق حق زوجه باید زن دادخواست عدم پرداخت نفقه را تنظیم و به دادگاه ارائه کند. در ادامه یک نمونه دادخواست طلاق به علت عدم پرداخت نفقه را جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

ریاست محترم دادگاه …..

با سلام

احتراماً به عرض می‌رساند

این‌جانب به موجب عقدنامه شماره …………..… مورخ ………………… دفترخانه شماره … شهرستان ……………… به عقد دائم …….. درآمده‌ام؛ و صاحب ………. فرزند پسر/ دختر/ بدون فرزند هستیم.

ایشان به مدت ………. از تاریخ ……… از پرداخت نفقه خودداری کرده‌اند؛ و به موجب دادنامه شماره ………….…. مورخ ……………… نیز به عدم پرداخت نفقه محکوم گردیده‌اند.

اجراییه به خوانده ابلاغ گردید، اما تاکنون هیچ اقدامی در جهت پرداخت نفقه انجام ندادند. هم‌اکنون این‌جانب با تقدیم این دادخواست و به استناد ماده ۱۱۱۹ و تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و همچنین بند یک شروط ضمن طلاق مندرج در عقدنامه، صدور حکم مبنی بر اجرای صیغه طلاق به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی در حق بنده را تقاضا می‌کنم.

سخن پایانی

نفقه حق زن است و مرد نمی‌تواند به دلایلی مانند اختلافاتی که بین او و همسرش وجود دارد از پرداخت این حق مالی زن خودداری کند.

در نهایت، با کمک وکیل پایه یک دادگستری در موسسه حقوقی دادسو می‌توانید حق طلاق را به خاطر عدم پرداخت نفقه از همسرتان دریافت کنید. وکلای موسسه حقوقی دادسو تبحر و تخصص زیادی در زمینه انجام انواع پرونده‌های طلاق دارند و کمکتان می‌کنند تا در کمترین زمان پرونده ترک انفاق را به نتیجه برسانید.

سؤالات متداول

میزان نفقه زن خانه‌دار چقدر است؟

میزان نفقه با توجه شرایط خانوادگی و اجتماعی زوجه و عرف تعیین می‌شود.

رابطه عدم تمکین و پرداخت نفقه چگونه است؟

در صورتی که زن از همسرش تمکین خاص یا عام نکند، مرد می‌تواند نفقه همسرش را نپردازد.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.6/5 - (17 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *