بسیاری از افراد فکر میکنند نحوه انتقال سرقفلی مغازه با اجاره دادن ملک یکسان است. در صورتی که دو موضوع سرقفلی و اجاره با یکدیگر متفاوت هستند. در نتیجه شرایط و نحوه انجام آنها نیز با هم فرق دارد. با توجه به اهمیت انتقال سرقفلی، قوانین خاصی در کشور جهت انتقال حق سرقفلی تعیین شده اند که لازم است مالک سرقفلی قبل از انتقال از آنها اطلاع داشته باشد.
در این مطلب قصد داریم به چگونگی انتقال سرقفلی مغازه بپردازیم با این حال اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید میتوانید از طریق تماس تلفنی یا واتساپی رایگان، از مشاوران مؤسسه حقوقی دادسو کمک بگیرید.
چند روش برای انتقال سرقفلی مغازه وجود دارد؟
سرقفلی حقی است که در هر صورت قابل انتقال است اما باید به صورت درست و قانونی و با استفاده از روشهای تعیین شده انجام شود. به طور کلی از سال ۱۳۷۶ که حق کسب و پیشه به حق سرقفلی تغییر پیدا کرد، مالک مغازه، سرقفلی مغازه را در مدت زمان معینی به مستأجر که مالک سرقفلی محسوب میشود واگذار میکند.
مالک سرقفلی میتواند در ملک به کسب و کار خود بپردازد یا جهت انتقال سرقفلی به فرد دیگر اقدام کند. جهت انتقال سرقفلی مغازه میتوان از روشهای مختلفی با توجه به نوع قرارداد اقدام کرد.
در اولین روش مستأجر باید رضایت مالک اصلی ملک را کسب کند. البته در صورت عدم رضایت یا درج نشدن امکان انتقال سرقفلی، با کمک یک وکیل ملکی با تجربه شرایط انتقال به صورت قهری یا قضایی فراهم میشود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
راه های انتقال سرقفلی مغازه
به طور کلی حق سرقفلی به حقی اطلاق میشود که در آن مستأجر میتواند با پرداخت اجاره بهای کمتر، از ملک تجاری استفاده کند و بعد از پایان موعد قرارداد نیز حق تمدید قرارداد را خواهد داشت. از آنجایی که این حق جزء حقوق مالی محسوب میشود، امکان انتقال آن وجود دارد.
لازم به ذکر است حق سرقفلی هم توسط مالک و هم مستأجر قابل انتقال است. از این رو از راههای انتقال سرقفلی میتوان به انتقال سرقفلی به همراه انتقال ملک و همچنین انتقال سرقفلی به واسطه اجاره ملک اشاره کرد.
انتقال ملک به همراه سرقفلی
اولین راه در نحوه انتقال سرقفلی مغازه، انتقال ملک به همراه سرقفلی است. به این معنی که مالک مغازه، ملک خود را به طور کامل به یک نفر دیگر منتقل کند. مانند اینکه مالک، مغازه خود را به فرد دیگری بفروشد. در این حالت ملک به طور کامل از مالکیت فروشنده خارج شده و خریدار مالک آن میشود. در نتیجه با انتقال کامل مال به خریدار، حق سرقفلی نیز متعلق به او خواهد بود.
اجاره ملک به همراه سرقفلی
دومین راه انتقال سرقفلی اجاره ملک به همراه سرقفلی است. در این حالت مالک با اجاره دادن ملک خود، حق سرقفلی را به مستأجر منتقل میکند. ارزش سرقفلی نیز با توجه به ارزشی که در هنگام انعقاد قرارداد دارد، تعیین میشود. بنابراین در این روش، دو نوع قرارداد بین مؤجر و مستأجر وجود دارند که یکی مربوط به قرارداد اجاره و دیگری قرارداد انتقال حق سرقفلی در قبال پرداخت مبلغ معینی از سوی مستأجر به مؤجر است.
تفاوت مالکیت و سرقفلی در این حالت مشخص میشود به این صورت که مؤجر به عنوان مالک اصلی ملک معرفی میشود که سرقفلی مغازه خود را به مستأجر منتقل کرده است. بنابراین با وجود داشتن مالکیت، حق سرقفلی دیگر متعلق به فرد دیگری یعنی مستأجر است.
انواع مختلف انتقال سرقفلی
انتقال سرقفلی با توجه به شرایط و نوع قرارداد، در انواع مختلفی قابل انجام است. بنابراین مالک فعلی سرقفلی جهت انتقال سرقفلی به صورت قانونی میتواند به یکی از روشهای زیر اقدام به فروش سرقفلی کند.
انتقال اختیاری سرقفلی
یکی از روشها در نحوه انتقال سرقفلی مغازه، انتقال اختیاری است. در این روش به رضایت مالک در انتقال سرقفلی نیاز است. بنابراین یا باید در قرارداد بین مالک و مستأجر، اجازه انتقال سرقفلی باشد یا بعدها از سوی مالک این اجازه به صورت جداگانه صادر شده باشد.
در این صورت مالک فعلی سرقفلی مجاز به انتقال سرقفلی خواهد بود. در نهایت نیز تمام اختیارات مالک سرقفلی به فرد سومی میرسد که سرقفلی به او انتقال یافته است.
انتقال قضایی سرقفلی
گاهی اوقات ممکن است در قرارداد اجاره، اجازه برای انتقال سرقفلی مغازه وجود نداشته باشد. از طرفی مالک نیز مخالف این امر باشد. در این صورت میتوان از طریق مراجع قضایی جهت انتقال حق سرقفلی اقدام کرد.
در برخی شرایط قاضی ممکن است دستور انتقال سرقفلی را صادر کند. به عنوان مثال در مواردی به دنبال محکومیت پرداخت مهریه یا نفقه، قاضی حکم توقیف سرقفلی مغازه و انتقال آن را صادر خواهد کرد.
برخی مواقع نیز با توجه به خودداری مالک از پرداخت حق سرقفلی بر اساس مبلغ متعارف روز، مستأجر میتواند با مراجعه به دادگاه و شکایت از مالک اصلی، بدون رضایت او، سرقفلی را انتقال دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این مورد بهتر است با یک وکیل متخصص سرقفلی خبره مشورت کنید.
انتقال قهری سرقفلی
در این نوع انتقال اگر مالک سرقفلی فوت کند، این حق به عنوان یکی از داراییهای او محسوب میشود. بنابراین در چنین شرایطی حق سرقفلی به ورثههای فرد منتقل میشود و بین آنها تقسیم خواهد شد. در این نوع انتقال نیز مالک اصلی ملک، حق مخالفت با آن را ندارد.
لازم به ذکر است حق سرقفلی قابل به ارث رسیدن است و نحوه تقسیم آن با توجه به طبقات و درجات ارث، پس از ثبت درخواست انحصار وراثت سرقفلی در شورای حل اختلاف تعیین میشود.
- رادیو دادسو
- پرونده های ملکی
مدارک مورد نیاز برای انتقال سرقفلی
جهت انتقال حق سرقفلی نیاز است یک سری مدارک را آماده کرده و با در دست داشتن آنها به دفترخانههای اسناد رسمی مراجعه کرد. مدارک لازم جهت انتقال سرقفلی شامل موارد زیر هستند.
- مدارک شناسایی از جمله کارت ملی دو طرف معامله
- اصل سند مالکیت یا اجاره نامه مربوط به سرقفلی
- برگه استعلام از طرف دفترخانه صادر کننده اجاره نامه جهت تأیید درست بودن آن
- گواهی مالیات
- گواهی مالیات مشاغل
- ارائه مجوز و نامه عدم بدهی از طرف تأمین اجتماعی
- فیش پرداخت عوارض نوسازی در دفاتر خدمات الکترونیکی
- قرارداد جدید بین مستأجر جدید و مالک و فسخ سرقفلی قبلی
- در صورت وکالتی انجام شدن معامله، ارائه اصل وکالتنامه
- ارائه حکم دادگاه در صورت قضایی بودن انتقال سرقفلی
- گواهی شورای حل اختلاف در صورت قهری بودن انتقال سرقفلی
انتقال سرقفلی در صورت رسمی یا عادیبودن سند سرقفلی
نحوه انتقال سرقفلی مغازه بر اساس نوع سند که از نوع رسمی یا عادی باشد، متفاوت است که با توجه به نوع سند میتوان برای انتقال اقدام کرد.
انتقال سرقفلی با سند رسمی
اگر سند سرقفلی از نوع سندهای رسمی باشد، جهت انتقال باید بررسی شود که مالک سرقفلی اجازه انتقال حق سرقفلی را به افراد دیگر دارد یا خیر. در صورتی که حق انتقال به او داده شده باشد، با استفاده از همان سند رسمی میتواند جهت انتقال سرقفلی اقدام کند.
انتقال سرقفلی با سند عادی
در صورتی که سند سرقفلی از نوع عادی باشد، حتی در شرایطی که فرد اجازه انتقال سرقفلی را داشته باشد، با در دست داشتن سند عادی نمیتواند این کار را انجام دهد. چرا که مالک سرقفلی ابتدا باید سند رسمی دریافت کند سپس به دنبال انتقال سرقفلی باشد.
موارد مجاز در انتقال سرقفلی
در مواردی هم جهت انتقال سرقفلی نیازی به داشتن اجازه یا کسب رضایت مالک اصلی نیست. بنابراین مالک سرقفلی حتی بدون دریافت اجازه میتواند در صورت تمایل برای انتقال سرقفلی اقدام کند. این موارد شامل موارد زیر میشوند:
- انتقال حق سرقفلی به شریک خود
- انتقال سرقفلی به فرزند یا وراث درجه یک از جمله پدر و مادر، قبل از مرگ
انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک
با توجه به قوانین تصویب شده در سالهای ۵۶ و ۷۶، جهت انتقال حق سرقفلی حتماً اجازه مالک اصلی ضروری است، مگر در موارد نادر که در قسمت فوق به آن اشاره کردیم. طبق این قوانین در صورتی که مستأجر بدون اجازه مالک اصلی، اقدام به انتقال سرقفلی مغازه کند، مالک میتواند با مراجعه به دادگاه درخواست فسخ سرقفلی را داشته باشد.
در این صورت حذف سرقفلی به طور کامل انجام نمیشود بلکه علاوه بر صادر شدن حکم تخلیه مستأجر، حق سرقفلی او نیز نصف خواهد شد. در چنین شرایطی مستأجر موظف است هنگام انتقال حق سرقفلی، حق مالک ملک را هم در نظر بگیرد و در قالب یک سند رسمی این کار را انجام دهد. با توجه به این مسائل بهتر است هنگام خرید مغازه سرقفلی دار به این گونه مسائل دقت کافی داشته باشید.
مزایای حضور وکیل در دعاوی سرقفلی مغازه
همانطور که میدانید در دعاوی مختلف دادگاهها، پیچیدگیها و مسائل مختلفی وجود دارند که مسلماً رسیدگی به آنها و حل این مسائل، بدون کمک گرفتن از یک وکیل خوب، امکان پذیر نخواهد بود. در رابطه با دعاوی مربوط به سرقفلی نیز قبل از هر چیز بهتر است به یک وکیل سرقفلی مغازه ماهر و با تجربه مراجعه کرد تا بتوان از راهنماییها و کمکهای او در هنگام لزوم بهره برد.
از مهم ترین مزیتهای حضور وکیل سرقفلی متخصص در نحوه انتقال سرقفلی مغازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پیچیده بودن دعاوی سرقفلی نیاز به بالا بردن سطح اطلاعات خود در رابطه با قوانین آن دارد که وکیل سرقفلی اطلاعات کاملی در این زمینه خواهد داشت.
- با توجه به تفکیک حق سرقفلی و حق کسب و پیشه در قانون بهتر است در این گونه دعاوی از یک وکیل با تجربه کمک گرفت.
- در رابطه با دعاوی سرقفلی قوانین مختلفی در سالهای ۵۶، ۶۲ و ۷۶ تصویب شده و این مهم است که بدانید طبق کدام قانون این امر اجرا شده است. بنابراین با کمک یک وکیل سرقفلی خوب میتوان به آن دست پیدا کرد.
- با کمک وکیل میتوان دادخواست قابل قبولی به دادگاه ارائه داد، چرا که اقامه دعوا با دادخواست شروع میشود و دادگاه بر اساس دادخواست به شکایت شما رسیدگی خواهد کرد.
نحوه انتقال سرقفلی مغازه به روشهای مختلفی انجام میشود که در این مطلب به بررسی آن پرداختیم. با این حال گاهی اوقات به دلیل وجود برخی از مشکلات همچون عدم اجازه از مالک اصلی و اقدام به انتقال حق سرقفلی، مسائل و اختلافاتی پیش میآید که بدون کمک گرفتن از یک وکیل سرقفلی خوب قابل حل نخواهد بود.
در چنین شرایطی میتوانید با مراجعه به وکیلان سرقفلی مؤسسه حقوقی دادسو، مسائل خود را با یک متخصص در میان بگذارید. همچنین امکان بهره گیری از راهنماییهای کارشناسان این مؤسسه حقوقی به صورت تلفنی یا واتساپی رایگان وجود دارد.
سؤالات متداول
آیا با سند عادی سرقفلی میتوان جهت انتقال سرقفلی اقدام کرد؟
خیر حتی در صورت داشتن اجازه مالک، برای انتقال سرقفلی نیاز به سند رسمی است.
آیا مالک از فروش سرقفلی سهم دارد؟
در صورتی که در اجاره نامه حق انتقال به مستأجر داده شده باشد، مالک اصلی سهمی ندارد اما اگر مستأجر حق انتقال به فرد دیگر را نداشته باشد، در صورت انتقال و کسب رضایت مالک، لازم است درصدی هم به او پرداخته شود.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.