در این مقاله قرار است درباره جلوگیری از ملاقات فرزند و ضمانت اجرای آن توضیح دهیم. در شرایطی که خانم و آقا قصد جدایی و طلاق دارند و فرزندی از زندگی مشترک خود دارند، باید تکلیف حضانت فرزند و ملاقات ایشان حتما مشخص شود. این حضانت و ملاقات باید بر اساس مصلحت کودک باشد. هیچ والدی حق ندارد والد دیگر را از حضانت یا ملاقات فرزند مشترک منع کند مگر در شرایطی که در ادامه مقاله توضیح میدهیم. در ابتدا درباره سن قانونی حضانت دختر و پسر، شرایط ملاقات فرزند توضیح میدهیم و سپس به سراغ ضمانت اجرای آن میرویم.
محتویات این صفحه
حضانت فرزند چیست؟
برای این که درباره جلوگیری از ملاقات فرزند و ضمانت اجرای آن بخوانیم باید ابتدا درباره حضانت فرزند توضیح دهیم. زمانی که خانم و آقا قصد طلاق دارند باید تکلیف حضانت فرزند خود را مشخص کنند. اگر طلاق توافقی باشد قانون به توافقات خانم و آقا نسبت به حضانت فرزند احترام میگذارد به شرط این که این توافقات بر اساس مصلحت کودک باشد.
زمانی که طلاق یک طرفه از سمت خانم یا طلاق یک طرفه از سمت آقا باشد یا به هر دلیلی برای حضانت فرزند به توافق نرسند میتوانند بر اساس سن قانونی حضانت فرزند پیش روند.
قانون حضانت فرزند دختر را تا سن ۷ سالگی با مادر، ۷ تا ۹ سالگی با پدر میداند.
حضانت فرزند پسر را تا ۷ سالگی با مادر و از ۷ تا پانزده سالگی بر عهده پدر میداند. بعد از این سن از مدار حضانت خارج میشود. زمانی که یک والد حضانت فرزند را بر عهده دارد والد دیگر حق ملاقات فرزند خود را دارد.

ملاقات با فرزند
برای صحبت در باره جلوگیری از ملاقات فرزند و ضمانت اجرای آن ابتدا درباره ملاقات با فرزند به خوبی آگاه باشیم.
بر اساس ماده ۱۱۷۴ قانون مدنی: در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند، هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد، حق ملاقات با فرزند خود را دارد.
قانون زمان و مکان ملاقات با فرزند با بر عهده والدین قرار داده است. به شرطی که این زمان و مکان بر اساس مصلحت کودک باشد.
برای مثال زمان ملاقات معمولا بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یک هفته میباشد. این زمان را نمیتوان از ۲۴ ساعت کمتر یا از ۴۸ ساعت بیشتر در نظر گرفت. چرا که کودک در این شرایط ممکن است آرامش کافی نداشته باشد.
هیچ والدی نمیتواند والد دیگر را از ملاقات با فرزند خود منع کند و قانون برای منع این ملاقات یک ضمانت اجرا در نظر گرفته است.

جلوگیری از ملاقات فرزند و ضمانت اجرای آن
همان طوری که توضیح دادیم قانون یک ضمانت اجرا برای منع ملاقات با فرزند در نظر گرفته است. بر اساس این ضمانت اجرا در صورتی که دادگاه متوجه شود که شرایط حضانت و ملاقات بر اساس مصلحت فرزند نیست یا والدی که حضانت را بر عهده دارد از ملاقات فرزند با والد دیگر جلوگیری میکند حق تجدید نظر یا حتی واگذاری حضانت با شخص دیگر را دارد.
حتی ممکن است در صورت بروز این مشکل ابتدا والدی که مانع ملاقات فرزند با والد دیگر شده به پرداخت جریمه نقدی محکوم شود. اگر مجدد این کار را تکرار کرد به مجازات سنگینتر محکوم میشود.
در شرایط دیگر ممکن است که به دستور دادگاه فردی که مانع ملاقات فرزند شده تا زمان اجرای حکم بازداشت شود.

ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱
صغیر و مجنون را نمیتوان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذیحق این امر را اجازه دهـد. دادگاه درصـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذینفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تامین مناسبی اخذ میکند

شرایط سلب ملاقات یا حضانت با فرزند
همان طوری که توضیح دادیم در حالت عادی، شرایط لجبازی یا خصومت شخصی بین والدین، حق ندارند دیگری را ملاقات یا حضانت فرزند منع کنند. البته قانون شرایطی را در نظر گرفته که در صورت بروز این شرایط میتوان والدی را سلب ملاقات یا حضانت کرد.
بر اساس ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.
موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:
- اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلا به بیماریهای روانی با اثبات پزشکی قانونی
- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی گری و قاچاق
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

- برچسب ها:
- طلاق
شوهر عمه من ورداشته بچه رو برده شهرستان پیش پدر و مادر پیرش. پسر عمم هم فقط ۳ سالشه. طلاق هم نگرفتن و فکر نکنم شوهر عمم طلاقش بده. عمه بیچاره من چجوری میتونه درخواست ملاقات با فرزند بده؟
سلام
بله. باید دادخواست ملاقات با طفل تنظیم کنند.
سلام مادرم ۲۰ سال هست که از پدرم جدا شده،همسر دوم مادرم طی ۲۰ سال گذشته با یکسری از تهدیدات اجازه ملاقات من و مادرم رو نداده و هم اکنون هم این اجازه را نمیدهد.من ۲۳ سال دارم و با وجود دیدار پنهانی با مادرم طی چندین مرتبه و در مدت زمان خیلی کم،به مادرم خیلی وابسته هستم.من چه اقدامی باید انجام بدهم؟
سلام، وقت بخیر.
متاسفانه اقدام قانونی نمیتوانید انجام بدهید دوست عزیز.