از فردی که فوت شده اموالی به جا میماند که به وراث میرسند. اگر این اموال به صورت داراییهای نقدی باشد، دادگاه پس از انحصار وراثت و طبق قانون تقسیم ارث سهم کدام از وراث را از دارایی باقیمانده مشخص و پرداخت میکند.
اما در صورتی که اموال باقیمانده از متوفی شامل ملک و زمین باشد، باید ابتدا وضعیت سنددار بودن یا سند نداشتن ملک مشخص شود، پس از آن باید مراحل انحصار وراثت ملک تکمیل شده و سهم هر کدام از وراث از ملک مشخص شود.
در این مطلب دادسو شرایط انحصار وراثت ملک و امکان انتقال سند بدون انحصار وراثت را بررسی کرده است. اگر درباره انحصار وراثت سوالی دارید از طریق واتساپ با وکلای موسسه دادسو در تماس باشید.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
چه کسانی از متوفی ارث می برند؟
تقسیم اموال متوفی بین بستگان و خویشاوندان او بر اساس طبقات انحصار وراثت انجام میشود. طبقه اول ارث شامل فرزندان، نوهها، پدر و مادر و همسر متوفی میشود.
در صورتی که همسر و پدر مادر متوفی در قید حیات نباشد و فرزندی نداشته باشد، طبقه دوم انحصار وراثت که شامل خواهرها، بردارها، فرزندان آنها و پدربزرگ و مادربزرگ او میشوند از متوفی ارث میبرند.
اگر در طبقه دوم ارث هم وارثی وجود نداشته باشد، اموال متوفی به طبقه سوم انحصار وراثت یا عموها، عمهها، خالهها، داییها و فرزندان آنها خواهد رسید.
طبقات انحصار وراثت نسبت به هم ارجحیت دارند و اولویت طبقه اول نسبت به طبقه دوم و سوم بیشتر است. همچنین، در هر طبقه میزان ارث هر کدام از وراث طبق قانون تعیین میشود.
عدم همکاری وراث برای تقسیم ارث و ملک
اگر وراث برای تقسیم اموال منقول و اموال غیرمنقول باقیمانده از متوفی توافق نکنند و یکی از وراث در انحصار وراثت حاضر نشود یا چند نفر از آنها قصد پیشگیری از فروش ملک را داشته باشند، دادگاه وضعیت ملک باقیمانده از متوفی و سهمالارث هر کدام از ورثه را مشخص میکند.
برای تقسیم ارث لازم است که گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده و پس از تحریر ترکه درخواست تقسیم ترکه را به دادگاه ارائه کنید. با ارائه این دادخواست کارشناس دادگاه اموال متوفی را بر اساس قانون تقسیم ترکه بررسی و ارزشگذاری میکند.
اگر عدم همکاری وراث برای تقسیم ملک باشد، دادگاه طبق قابلیت افراز دستور تقسیم یا فروش مال مشاعی و پرداخت حق هر کدام از وراث را مشخص خواهد کرد.
تقسیم ارث متوفی بر اساس طبقات وراث انجام میشود و برای تقسیم ترکه باید تحریر ترکه و انحصار وراثت انجام شود.
انتقال سند بدون انحصار وراثت
برای انتقال سند ملک متوفی باید انحصار وراثت انجام شود. چون بدون انجام انحصار وراثت ارزش ملک مشخص نمیشود و امکان محاسبه مالیات بر ارث وجود نخواهد داشت؛ بنابراین برای اینکه ملک را بفروشید یا انتقال سند ملک را انجام دهید لازم است که مراحل انحصار وراثت تکمیل شود.
بنابراین، اگر انتقال سند بدون انحصار وراثت توسط یکی از وراث انجام شود، معاملهای که صورت گرفته فاقد اعتبار خواهد بود و به لحاظ قانونی فاقد ارزش است.
همچنین، در صورتی که وراث برای فروش ملک به یکی از ورثه توافق کرده باشند، ابتدا باید وضعیت انحصار وراثت ملک مشخص شود، سپس وارثی که قصد تصاحب ملک را دارد میتواند مبلغی که به عنوان ارزش ملک تعیین شده را بپردازد و آن را سایر ورثه خریداری کند؛ بنابراین حتی در صورت توافق وراث هم امکان انتقال سند به نام یک یا چند نفر از وارثان وجود نخواهد داشت. همچنین در این رابطه میتوانید مقاله “فروش ملک قولنامهای متوفی” را مطالعه کنید.
- رادیو دادسو
- پرونده های ملکی
مدارک لازم برای انحصار وراثت ملک متوفی
برای انحصار وراثت ملک باقیمانده از متوفی باید مدارک انحصار وراثت را به دادگاه ارائه کنید.
- گواهی فوت متوفی
- قولنامه یا سند رسمی ملک
- وصیتنامه متوفی
- عقدنامه یا سند ازدواج متوفی در صورت در قید حیات بودن همسر
- گواهی انحصار وراثت
جمع بندی
در صورتی که درباره انحصار وراثت و امکان انتقال سند بدون انحصار وراثت سوالی دارید، کارشناسان حقوقی دادسو در این زمینه میتوانند شما را راهنمایی کنند. همچنین برای اطلاعات بیشتر و راهنمای مراحل انحصار وراثت ملک میتوانید مقاله “انحصار وراثت املاک قولنامهای” را مطالعه کنید.
برای انجام مراحل تقسیم ارث، داشتن وکیل انحصار وراثت میتواند به شما کمک زیادی بکند. به این ترتیب انحصار وراثت سریعتر انجام میشود. همچنین در صورتی که خارج از کشور زندگی میکنید با مشورت وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور، بدون نیاز به حضور شما در هیچ مرحلهای میتوانید تقسیم ارث را انجام دهید. برای اطلاع از هزینه وکیل انحصار وراثت میتوانید با کارشناسان حقوقی دادسو مشورت کنید.
سوالات متداول
- آیا امکان انتقال سند بدون انحصار وراثت وجود دارد؟
انتقال سند بدون انحصار وراثت باطل و فاقد اعتبار قانونی است.
- انتقال سند به یکی از وارثان متوفی با توافق وراث معتبر است؟
وراث نمیتوانند ملکی که به آنها به ارث رسیده را به صورت توافقی به نام یکی از خودشان یا فرد دیگری منتقل کنند و این معامله اعتبار ندارد.
- برای انحصار وراثت وکیل لازم است؟
حضور وکیل آشنا به قوانین انحصار وراثت انجام پرونده را تسهیل میکند و وراث سریعتر میتوانند پرونده انحصار وراثت را به نتیجه برسانند.