دادنامه انحصار وراثت

دادنامه انحصار وراثت

تعیین تکلیف اموال فرد بعد از فوت او باید طبق قوانین انحصار وارث انجام شود. در قدم اول تقسیم ارث، باید لیست اموال متوفی مشخص شود؛ بنابراین ابتدا باید تحریر ترکه انجام شود. سپس با توجه به نسبت وراث با متوفی، تقسیم ارث برای بازماندگان انجام خواهد شد.

در این مطلب دادسو درباره دادنامه انحصار وراثت و نحوه تقسیم ترکه نکاتی که باید بدانید را ارائه کرده‌ایم. در صورتی که درباره چگونگی تقسیم ارث و…. نیاز به راهنمایی دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

انحصار وراثت چیست؟

انحصار وراثت در واقع تعیین تکلیف اموال متوفی برای مشخص کردن سهم هر کدام از وراث است. این گواهی به درخواست وراث از مراجع قضایی صادر می‌شود و شامل مشخصات، تعداد وراث، نسبت آن‌ها با متوفی و سهم آن‌ها از ماترک خواهد بود.

در واقع، پس از تحریر ترکه و مشخص شدن لیست اموال و دیون و بدهی‌های متوفی، باید وراث نسبت به دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام کنند، تا سهم هر فرد مشخص شده و امکان دخل و تصرف در اموالی که به وراث به ارث رسیده وجود داشته باشد.

هزینه‌های صدور گواهی انحصار وراثت

هزینه‌ای که برای دریافت دادنامه انحصار وراثت یا گواهی انحصار وراثت در سال جاری در نظر گرفته شده حدود 150 تا 250 هزار تومان است. در صورتی که از وکیل انحصار وراثت برای انجام مراحل تقسیم ترکه و… کمک گرفته باشید، لازم است که مبلغی که به عنوان دستمزد وکیل تعیین شده را نیز در مبلغ نهایی انحصار وراثت در نظر بگیرید.

دادنامه انحصار وراثت چیست؟

دادنامه انحصار وراثت پس از مراجعه وراث یا وکیل آن‌ها به دفاتر خدمات الکترونیک قضائی آخرین محل زندگی متوفی و ثبت درخواست انحصار وراثت توسط شورا صادر می‌شود. در این گواهی، اطلاعات و شرایط تقسیم ارث اموال به جا مانده از متوفی بین وراث او مشخص خواهد شد.

دادنامه زمانی صادر می‌شود که وراث سایر مراحل قانونی را انجام داده باشد. در واقع، این گواهی در شرایطی صادر می‌شود که  فردی به عنوان وراث جدید برای متوفی اعلام آمادگی نکرده باشد و ورثه متوفی تنها بستگان او باشند.

پس از ابلاغ رأی دادنامه، وراث می‌توانند نسبت به تقسیم ترکه بر اساس رأی صادره توسط مراجع قانونی اقدام کنند. تا پیش از صدور این حکم، هرگونه دخل و تصرفی در اموال متوفی مشمول حکم قانونی تصاحب مال غیر می‌شود و وراث می‌توانند علیه فرد خاطی شکایت‌نامه تنظیم کنند.

بدون دریافت گواهی انحصار وراثت و مشخص شدن تعداد وراث و ترکه و دیون متوفی، امکان دخل و تصرف در اموالی که از فرد به جا مانده برای وراث او وجود نخواهد داشت.

نمونه دادنامه انحصار وراثت

خواهان آقا/ خانم:…..

خواسته: گواهی حصر وراثت

خانم/ آقای… دارای شماره شناسنامه…. به استناد شهادت‌نامه و گواهی فوت شماره و تصور شناسنامه وراث حین الفوت، درخواست گواهی حصر وراثت کرده است. نامبرده اعلام کرده که مرحوم در تاریخ… فوت شده و ورثه زمان فوت او با مشخصات زیر هستند:

ردیف نام و نام خانوادگی ورثه، نام پدر، نسبت ورثه با متوفی:

……. فرزند متوفی

……. فرزند متوفی

……. فرزند متوفی

……. فرزند متوفی

پرونده در شعبه… مجتمع شماره… شورای حل اختلاف شهر…. مطرح و پس از بررسی و انجام تشریفات قانونی لازم شورا در اجرای مواد 360 لغایت 347 قانون امور حسبی مصوب 1319 و اصلاحات و الحاقات بعدی و رعایت قانون تصدیق انحصار وراثت مصوب 1309 با اصلاحات بعدی و بندت ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 و رعایت سایر مقررات مربوطه، گواهی و تصدیق می‌کند که ورثه حین فوت شادروان منحصر به اشخاص یاد شده در بالا است و ورثه دیگری ندارد. سهام ورثه از ماترک، بر اساس قانون مدنی ایران عبارت است از:

تمام اموال متوفی بین فرزندان وی به نسبت سهم اولاد ذکور دو برابر سهم اولاد اناث تقسیم می‌شود.

اعتبار قانونی این گواهینامه از حیث مبلغ و بهای ترکه نامحدود است.

نام و نام خانوادگی قاضی شورا….

سخن پایانی

بدون دریافت دادنامه انحصار وراثت از شورا یا دادگاه، وراث نمی‌توانند در اموالی که از متوفی به جا مانده دخل و تصرف کنند. پس از صدور دادنامه حصر وراثت، تعداد ورثه و سهم وراث مشخص خواهد شد و با توجه به طبقات ارث، هر فردی می‌تواند از سهمی که به او ارث رسیده برخوردار شود. برای صدور این گواهی، لازم است که وراث مراحل انحصار وراثت را به درستی و به طور کامل انجام دهند. در غیر این صورت روند انحصار وراثت طولانی و پیچیده خواهد شد.

سؤالات متداول

مدت اعتبار گواهی انحصار وراثت چقدر است؟

گواهی انحصار وراثت سندی رسمی است و اعتبار دائمی دارد؛ بنابراین حتی در صورت مفقودی این گواهی، وراث می‌توانند به شورا مراجعه کرده و یک نسخه کپی از آن را دریافت کنند.

گواهی انحصار وراثت را از کجا بگیریم؟

در حال حاضر مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست صدور گواهی انحصار وراثت شورای حل اختلاف است.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

4.9/5 - (16 امتیاز)

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی
تحریریه دادسو
این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است. اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *