سلب حصانت از پدر
خانه / خانواده (طلاق) / شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

همان طوری که می‌دانید حضانت یکی از مهم ترین حق و حقوقی است که بر عهده خانم و آقا می‌باشد. حضانت به معنای نگهداری و تربیت فرزند است.

به صورت کلی اگر پدر آسیبی به فرزند بزند یا شرایط مناسبی برای نگهداری از فرزندان نداشته باشد، می‌توان برای سلب حضانت فرزندان از پدر اقدام کرد.

در ادامه مقاله شرایط سلب حضانت از پدر، نمونه دادخواست سلب حضانت و قوانین مربوط به آن را بررسی می‌کنیم.

در صورتی که برای گرفتن حضانت از پدر به وکیل نیاز دارید، وکیل حضانت دادسو در تمام مراحل همراه شما خواهد بود. برای اطلاعات بیش‌تر با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

حضانت فرزند

برای آنکه درباره شرایط سلب حضانت فرزند از پدر را بررسی کنیم باید ابتدا درباره حضانت فرزند بیشتر بدانیم. حضانت به معنای سرپرستی، نگهداری و تربیت فرزند می‌باشد. قانون برای حضانت فرزند دختر و پسر سن خاصی در نظر گرفته است که بعد از طی کردن این سن فرزند دختر و پسر از مدار حضانت خارج می‌شوند.

بعد از خارج شدن از مدار حضانت تصمیم با خود فرزند است که با پدر یا مادر خود زندگی کند. حضانت دختر تا هفت سالگی با مادر و از هفت تا نه سالگی با پدر است. حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی با مادر و از هفت تا پانزده سالگی با پدر است.

در طلاق توافقی که همه‌ موارد بر اساس توافقات خانم و آقا انجام می‌شود هم می‌توان حضانت فرزند را به صورت توافقی پیش برد. برای مثال خانم و آقا می‌توانند توافقی کنند که فرزند به صورت همیشگی با مادر خود باشد و هفتگی پدر را ملاقات کند یا بر عکس!

ولایت فرزند

همان طور که در عنوان قبل ذکر کردیم برای درک شرایط سلب حضانت فرزند از پدر باید درباره حضانت و ولایت فرزند بیشتر بدانیم. ولایت فرزند با حضانت ایشان فرق می‌کند. زمانی که حضانت با مادر باشد، ولایت با پدر و در صورت فوت پدر با جد پدری ایشان است. وقتی ولایت با پدر است پس پرداخت حق و حقوق مالی فرزند و نفقه نیز با ایشان است.

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر

زمانی پیش می‌آید که در مدتی که حضانت فرزند با پدر است آسیبی به ایشان وارد می‌کند که مادر یا خانواده ایشان قصد دارد حضانت را از پدر بگیرد. در قانون آمده که در یک سری موارد خاص می‌توان والدین (چه پدر و چه مادر) را از حضانت سلب کرد.

بر اساس ماده 1173 قانون مدنی؛ هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.

موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

  • اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار
  • اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء
  • ابتلا به بیماریهای روانی با تشخیص پزشکی قانونی
  • سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی گری و قاچاق
  • تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

در بند اول وقتی صحبت از اعتیاد شده باید بدانید منظور اعتیاد آسیب زننده به فرزند می‌باشد. یا هر کدام از موارد در صورتی که به فرزند آسیب وارد کنند می‌توانند دلیلی برای سلب حضانت از پدر باشد. در صورتی که مادر قصد دارد پدر را از حضانت سلب کند باید دلیل خود را به صورت کامل برای دادگاه اثبات کند؛ صرفا با گفتن اینکه پدر اعتیاد دارد یا مورد اخلاقی دارد نمی‌تواند دلیلی برای سلب حضانت باشد.

نمونه دادخواست سلب حضانت فرزند از پدر

در صورتی که مادر قصد دارد پدر را از حضانت سلب کند باید این دادخواست را به همراه دلایل محکمه پسند به دادگاه تقدیم کند.

ریاست محترم دادگاه خانواده……

با سلام؛ احترما به استحضار می رسانم که اینجانب ………… فرزند …………… به شماره شناسنامه در تاریخ …………. در دفتر رسمی ازدواج و طلاق به شماره ثبت …… با آقای ………….. فرزند …………. عقد نکاح دایم نمودیم که ثمره عقد نکاح دایم و زندگی مشترک با مشارالیه، فرزند دختر/ پسر به نام ……….. بود.

با توجه به اینکه بعد از صدور حکم طلاق/ یا تعیین مسکن جداگانه به حکم دادگاه، حضانت فرزند مشترک ما با آقای ……………. تعیین گردیده است، ایشان با اعتیاد/ کتک زدن خارج از حد متعارف/ فساد اخلاقی/ بیماری روانی/ سوء استفاده از طفل صلاحیت لازم برای نگهداری فرزند را ندارد.

لذا از دادگاه محترم تقاضا دارم با توجه به موارد مصرح که دلایل اثبات آن پیوست دادخواست گردیده است، پس از احراز موارد مزبور، مراتب قانونی را به جهت صدور حکم مبنی بر سلب حضانت فرزند از آقای  …………. و  صدور حکم حضانت به نام اینجانب نسبت به فرزند/ فرزندان، به نام ……………… را لحاظ بفرمایید.

در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه حضانت فرزند پاسخ داده شده است.

قوانین مربوط به سلب حضانت فرزند از پدر

این قوانینی که در ادامه عنوان کردیم هم برای سلب حضانت فرزند از پدر و هم سلب حضانت فرزند از مادر مورد استفاده کرد.

ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی

اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا با دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود.

ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی

در صورت فوت یکی از ابوین حضانت طفل با آنکه زنده است خواهد بود هر چند متوفی پدر طفل بوده و برای او قیم معین کرده‌ باشد.

ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی

هیچ یک از والدین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگاهداری او امتناع کند در صورت امتناع یکی از ابوین‌ حاکم باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقرباء و یا به تقاضای مدعی‌العموم نگاهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده او‌ست الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند.

جمع بندی

در صورتی که پدر صلاحیت نگهداری از فرزند را نداشته باشد، مادر می‌تواند برای سلب حضانت پدر اقدام کند.

همچنین اگر پدر در زمان ملاقات با فرزند نیز آسیبی به فرزند بزند و یا تاثیری در روحیه وی داشته باشد، می‌توان برای کاهش مدت زمان ملاقات با فرزند اقدام کرد.

بهترین راهکار برای سلب حضانت فرزند از پدر و یا سلب حق ملاقات فرزند، داشتن وکیل حضانت فرزندان است.

در صورتی که به وکیل حضانت نیاز دارید، با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

سوالات متداول

مدارک لازم برای سلب حضانت از پدر شامل چه مواردی است؟

مدارک لازم برای سلب حضانت از پدر شامل شناسنامه، کارت ملی و مدرک معتبر برای اعتیاد، فساد و یا… را باید ارائه دهید.

چگونه حضانت فرزند را از پدر بگیریم؟

برای گرفتن حضانت فرزند باید با مدرک معتبر به قاضی ثابت کنید که پدر یکی از مشکلاتی که در این مطلب ذکر کردیم را دارد.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

3.3/5 - (68 امتیاز)

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *