هزینه وکیل برای تقسیم ترکه درصدی از مبلغ مورد مطالبه بوده که تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل، در قرارداد وکالت با توافق طرفین، تعیین میگردد که در صورتی که در قرارداد وکالت، میزان حق الوکاله وکیل مشخص نشود، موکل، بر طبق تعرفههای قانونی، هزینه وکیل را پرداخت میکند. در این مقاله از دادسو به بررسی هزینه وکیل برای تقسیم ترکه میپردازیم، برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان حقوقی دادسو از طریق واتساپ ارتباط برقرار کنید.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
ترکه چیست؟
منظور از ترکه، دارایی، اموال، بدهی و دیون به جا مانده از متوفی برای وراث بوده که این داراییها شامل اموال عینی، طلب و حقوق مالی است و به وراث متوفی میرسد. همچنین دیون به وراث تعلق نمیگیرد و در صورتی که اموالی از متوفی باقی بماند، دیون با آن اموال پرداخت خواهد شد. پرداخت دیون قبل از تقسیم ترکه باید انجام شود.
دیون تقسیم ترکه کدام هستند؟
دیونی که قبل از تقسیم ترکه توسط وکیل انحصار وراثت مشخص و میزان مبلغ آن از مال و اموال ترکه جدا میشوند، عبارتند از:
- هزینههای ضروری برای شخص متوفی نظیر هزینه کفن و دفن
- دیون وابسته به اعیان ترکه نظیر دین دارای وثیقه (بعد از کفن و دفن متوفی، مقدم بر سایر موارد هستند.)
- حقوق خدمه و کارگران
- مطالبات اموال افرادی که تحت نظر متوفی بوده
- هزینههای پزشکی
- نفقه و مهریه زوجه
- هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
هزینه کفن و دفن در ماده ۲۲۵ قانون امور حسبی شامل هزینه کفن، دفن و هزینههای مربوط به غسل ایشان است
وکیل برای تقسیم ترکه
وراث متوفی با وکالت دادن به وکیل پایه یک دادگستری، انجام امور انحصار وراثت و تقسیم ترکه را به وکیل میسپارند، بنابراین برای انجام روند انحصار وراثت و تقسیم ترکه نیازی به حضور وراث به دادگاه نیست. به این صورت که وکیل برای تقسیم ترکه و انحصار وراثت به جای وراث در دادگاه و دفتر ثبت اسناد حاضر شده، گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده و برای تقسیم ترکه متوفی اقدام میکند.
هزینه وکیل برای تقسیم ترکه
وکیل به ازای انجام امور دعاوی برای موکل خود، مبلغی را به عنوان حق الوکاله از موکل خود دریافت میکند که میزان هزینه در قرارداد وکالت، با توافق موکل و وکیل تعیین میگردد. بنابراین موکل موظف به پرداخت مبلغ تعیین شده برای حق الوکاله به وکیل است. در صورتی که در قرارداد وکالت، مبلغی برای حق الوکاله تعیین نشود، موکل، طبق تعرفههای قانونی تصویب شده از سمت قوه قضاییه، باید حق الوکاله وکیل دادگستری را پرداخت کند.
نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل دادگستری
هزینه وکیل برای تقسیم ترکه با توجه به عوامل مختلفی نظیر شرایط پرونده ارث، مدت زمان مراجعه وکیل به مراجع قضایی، تعداد جلسات رسیدگی به پرونده و مراحل دادرسی (مرحله بدوی، تجدیدنظر و فرجام خواهی) مشخص میشود. بنابراین با توجه به موارد ذکر شده، هزینه وکیل برای تقسیم ترکه، بر طبق توافق وکیل و موکل تعیین شده و در قرارداد وکالت منعقد میشود.
همچنین در صورتی که وکیل، هزینه ثبت شده در قرارداد وکالت را دریافت نکند، میتواند به میزان مازاد بر مبلغ دریافتی، از مدیر دفتر شعبه رسیدگی کننده به پرونده، گواهی دریافت کند.
برای دریافت راهنمایی بیشتر در زمینه هزینه وکیل برای تقسیم ترکه میتوانید با کارشناسان حقوقی دادسو، از طریق واتساپ ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل چگونه است؟
میزان هزینه وکلا در دعاوی مختلف نظیر مالی، امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی متفاوت بوده که این مبلغ با توجه به شرایط پرونده و توافق وکیل و موکل در قرارداد وکالت به صورت رسمی منعقد میشود.
وظیفه وکیل تقسیم ترکه چیست؟
در پروندههای انحصار وراثتی که میان وراث اختلاف وجود دارد یا تعداد وراث زیاد بوده و رسیدگی به همه امور دشوار است، تقسیم ترکه و انحصار وراثت توسط وکیل پایه یک دادگستری انجام میگردد.