قبل از انجام هر عمل زیبایی یا درمانی، ابتدا پزشک رضایتنامهای را به متقاضی و اولیای دم او میدهد تا امضا کنند. این گواهی تضمین کننده این است که در صورت انجام کلیه امور پزشکی به درستی، هرگونه مشکلی برای فرد متقاضی رخ بدهد مشمول مجازات پزشک نخواهد شد.
اما در شرایطی که قصور پزشکی رخ داده باشد و به خاطر این موضوع متقاضی دچار نقص جسمانی شده یا فوت کرده باشد؛ لازم است که، مراحل پیگیری جرائم پزشکی انجام شود؛ و پزشک خاطی باید خسارت یا دیهای که توسط قانون تعیین شده را برای جبران صدمه وارده بپردازد.
در این مطلب نکات تنظیم دادخواست مطالبه دیه از پزشک و نکاتی که باید در این رابطه بدانید را بررسی کرده است. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این باره دارید، از طریق واتساپ با وکلای حقوقی موسسه دادسو در ارتباط باشید.
مطالبه دیه با تنظیم دادخواست شکایت از پزشک
برای رسیدگی به قصور پزشکی لازم است که ابتدا دادخواست شکایت علیه پزشک خاطی را تنظیم کنید. چون تنها با تنظیم این دادخواست است که میتوانید طرح دعوی علیه پزشک را مطرح کرده و قصور او را ثابت کنید.
پس از تنظیم دادخواست شکایت از پزشک و ارائه آن به دادگاه، کمیسیون پزشکی جهت تعیین صحت قصور پزشکی و تعیین مسئولیت پزشک و خسارت وارده تشکیل میشود. این کمسیون درصد خطای پزشک را مشخص میکند. در نهایت میزان دیه یا خسارات بر اساس درصد مشخص شده تعیین خواهد شد؛ و پزشک موظف است طبق قانون خسارت ناشی از قصور پزشکی را جبران کند.
مطالبه دیه از پزشک در پرونده کیفری
زمانی که درخواست شکایت از پزشک بابت قصور پزشکی مطرح میشود؛ پرونده به عنوان یکی از جرمهای شبه عمد در نظر گرفته میشود و دیه به عنوان کیفر مالی برای پرونده در نظر گرفته میشود. به همین دلیل است که در درخواست مطالبه دیه علیه پزشک دیه به عنوان یکی از حقوق فرد شاکی یا محکومله در نظر گرفته میشود.
اگر پزشک عمومی عمل زیبایی را بدون داشتن تخصص و تجربه لازم انجام داده باشد؛ و این امر غیرمجاز باشد، پرونده کیفری قصور پزشکی علیه او تشکیل میشود. پس از اثبات موارد مطرح شده در این پرونده، پزشک به عنوان متخلف شناخته خواهد شد؛ و باید طبق قانون دیه یا مبلغی که برای جبران خسارت در نظر گرفته شده را به طرف مقابل بپردازد.
فرق مطالبه دیه از پزشک و مطالبه خسارت از پزشک
اگر به خاطر اشتباهات پزشکی یا کوتاهی پزشک در انجام امور درمانی صدمهای به بدن فردی وارد شود؛ این عمل به عنوان قصور پزشکی شناخته میشود و مشمول پرداخت دیه است. در واقع در صورتی که پزشک در اثر انجام عمل مرتکب ناقص شدن یا فوت متقاضی شود؛ با توجه به نظریه کمسیون پزشکی و رأی دادگاه مشمول پرداخت دیه خواهد شد.
در صورتی که مبلغی که متقاضی برای درمان عرضه ناشی از قصور پزشکی پرداخته بیشتر از دیه تعیین شده باشد؛ باید درخواست مطالبه خسارت از پزشک را تنظیم کرده و مبلغ مازاد را نیز از پزشک مطالبه کند.
بنابراین دیه مبلغی است که طبق قانون مجازات اسلامی یا حد ارش برای صدمه جسمی وارده به فرد محاسبه میشود؛ اما خسارت مبلغی است که فرد برای جبران آسیبهای وارده در اثر عمل و … هزینه کرده است. هر دو این مبالغ بر عهده پزشک خاطی است؛ و طبق قانون باید رقم تعیین شده به طور کامل توسط پزشک پرداخت شود.
وکیل جرائم پزشکی برای رسیدگی به پروندههای قصور پزشکی و تعیین دیه و خسارت همراه متقاضیان خواهد بود. با کمک وکیل میتوانید شکایت از پزشک زیبایی را مطرح کرده؛ و پرونده دریافت دیه از پزشک را در کمترین زمان به نتیجه برسانید.
اگر پزشک به خاطر عدم صلاحیت کافی یا بیتوجهی صدمهای به بدن فرد وارد کرده و سلامتی او را به خطر انداخته باشد، متقاضی یا اولیای دم میتوانند درخواست مطالبه دیه پزشکی را مطرح کنند و از پزشک دیه و خسارت بگیرند.
مطالبه دیه از پزشک در چه مرجعی مورد بررسی قرار میگیرد؟
برای مطالبه دیه از پزشک در صورت بروز قصور پزشکی باید مراجعی که به این شکوائیه رسیدگی میکنند را بشناسید. به طور کلی دو مرجع دادسرای جرائم پزشکی و سازمان نظام پزشکی وظیفه رسیدگی به شکایتهای قصور پزشکی و تعیین خسارت و دیه را در این حوزه بر عهده دارند.
با توجه به شدت قصور پزشکی و رأی نهایی پس از بررسیهای انجام شده، هر کدام از این دادسراها مجازات خاصی را برای پزشک در نظر میگیرند. یکی از این خسارتها پرداخت دیه ناشی از خسارت جانی یا بدنی متقاضی است. همچنین امکان تعلیق پرونده پزشکی و ممنوعیت درمان پزشک خاطی برای مدت مشخص یا به طور همیشگی نیز وجود دارد.
به طور معمول، پس از پرداخت دیه پزشک ممکن است تا سه ماه از طبابت منع شود. البته در صورت رضایت متقاضی و عمدمی نبودن صدمه وارده به فرد این موضوع قابل بررسی و تجدید نظر است.
وکیل مطالبه دیه از پزشک
جهت محاسبه و دریافت دیه قصور پزشکی منجر به فوت یا صدمات بدنی، لازم است که قوانین و مقررات این حوزه را بشناسید. چون تنها در صورت تنظیم دادخواست مناسب به تقاضاهایی که ارسال شدهاند رسیدگی میشود.
با توجه به اینکه در طول مراحل دادسرای وکیل دفاع از پزشک نیز ممکن است حضور داشته باشد؛ بنابراین تنظیم شکایت علیه پزشک باید به درستی تنظیم شود. وکیل مطالبه دیه از پزشک به قوانین این حوزه آشنا است؛ و به جدول دیه قصور پزشکی اشراف دارد.
همچنین حضور وکیل مطالبه دیه از پزشک درباره نحوه پرداخت دیه قصور پزشکی و مهلت پرداخت دیه قصور پزشکی آگاه است؛ و به متقاضیانی که نیاز به مطالبه دیه از پزشک دارند کمک میکند تا سریعتر پرونده کیفری مطرح شده را به نتیجه برسانند.
جمع بندیاگر پزشک به خاطر نداشتن تخصص کافی یا به خاطر اهمال کاری مرتکب قصوری شده باشد که به بدن متقاضی آسیب وارد کرده باشد، مطابق قانون باید دیه پرداخت شود. برای تنظیم شکوائیه لازم است که نمونه دادخواست مطالبه خسارت از پزشک را بررسی کرده؛ و با توجه به نوع خسارت برای دیه قصور پزشکی منجر به فوت یا دیه منتهی به صدمات جسمانی اقدام کنید.
در این مسیر حضور یک وکیل متخصص میتواند مسیر را برایتان هموار کند؛ و بهتر میتوانید حقوقتان را از پزشک خاطی مطالبه کنید.
سؤالات متداول
دیه قصور پزشکی در سال 1401 چقدر است؟
برای محاسبه رقم دقیق دیه پزشکی لازم است که مرجع مورد تأیید مدارک ارائه شده را بررسی کرده؛ و حدود صدمه وارده مشخص شود.
مطالبه دیه حقوقی است یا کیفری؟
با توجه به اینکه دیه صدمات بدنی جزء مجازات و جرائم کیفری به شمار میرود؛ مطالبه دیه پزشکی نیز کیفری خواهد بود.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.
سلام برای طرح شکایت از پزشک به علت فوت مادرم چه نوع انحصاروراثتی لازم است