پدر و مادر از زمان تولد فرزندان تا رسیدن آنها به بزرگسالی در کنارشان هستند و آنها را به لحاظ مالی و عاطفی حمایت میکنند. در دوران پیری که پدر و مادر توانایی انجام روزمره خودشان را ندارد، این وظیفه بر عهده فرزندان قرار داده شده از پدر و مادر سالخورده خودشان مراقبت کنند.
گاهی مواقع این وظیفه توسط کلیه فرزندان انجام میشود. اما تحت شرایط خاصی ممکن است تنها یکی از فرزندان وظیفه نگهداری از پدر یا مادر را بر عهده بگیرد، یا اینکه این وظیفه به او تحمیل شده باشد. در این شرایط موضوع اجرت المثل نگهداری از پدر مادر مطرح میشود.
در این مطلب دادسو، نکاتی که باید درباره این موضوع بدانید را ارائه کردهایم. در صورتی که درباره اجرت المثل و دریافت آن نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، با مشاورین موسسه حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
- اخذ گواهی انحصار وراثت و مالیات بر ارث
- بدون نیاز به حضور وراث در هیچ مرحلهای
- توسط وکلای متخصص تقسیم ارث
- مشاوره حقوقی رایگان
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید
قانون اجرت المثل نگهداری مادر
طبق ماده 336 قانون مدنی، در صورتی که فردی برای دیگری کاری را انجام دهد که آن کار دارای ارزش باشد و بتوان برای آن مزدی را در نظر گرفت، انجام دهنده مستحق دریافت اجرت و مزد خواهد بود. مگر اینکه فرد مورد نظر امور مربوطه را صرفاً برای نیکوکاری و بدون شرط دریافت مزد انجام داده باشد.
بنابراین نگهداری از والدین موجب دریافت اجرت المثل برای فرزند خواهد شد و این مبلغ باید توسط خود پدر و مادر یا سایر فرزندان آنها به فرد مورد نظر پرداخت شود.
نحوه مطالبه اجرت المثل نگهداری مادر
مطالبه اجرت المثل نگهداری مادر و پدر با دریافت اجرت المثل توسط زن جهت انجام امور منزل شرایط یکسانی دارد. جهت دریافت این مبلغ باید فرد ثابت کند که امور مورد نظر را جهت دریافت مزد و بدون اهداف نیکوکارانه انجام نداده است.
برای اثبات این موضوع لازم است که با کمک یک وکیل متخصص درخواست دریافت اجرت المثل نگهداری از والدین را تنظیم کرده و آن را از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی ثبت کنید. همچنین، باید خواهان اجرت المثل نگهداری از والدین حتماً مدارک و اسنادی که نشان میدهد او در ازای دریافت مزد این کار را انجام داده آماده کرده و ضمیمه دادخواست کند.
پس از اینکه مدارک و شواهد توسط دادگاه بررسی شد، اجرت المثل فردی که والدینش را نگهداری میکند از طریق حقوق مستمری یا داراییهای آنها بعد از فوت پرداخت خواهد شد. در صورتی که پدر و مادر فرد مورد نظر دارایی نداشته باشند، همه فرزندان مکلف هستند که مبلغ تعیین شده برای اجرت المثل را به فردی که این وظیفه را دارد بپردازند.
وظیفه نگهداری از پدر و مادر بر عهده کلیه فرزندان است و در صورتی که تنها یک نفر این وظیفه را قبول کرده باشد، مستحق دریافت اجرت المثل آن خواهد بود.
مبلغ اجرت المثل نگهداری مادر
تعیین مبلغ اجرت المثل نگهداری از والدین بر اساس رأی کارشناس دادگستری که دادگاه پرونده را به او ارجاع داده مشخص خواهد شد. کارشناس مربوطه با توجه به اینکه فرد چه مدتی از پدر یا مادرش نگهداری کرده و چه اموری را برای آنها انجام داده مبلغ مشخصی را به عنوان اجرت المثل مشخص خواهد کرد.
در صورتی که مادر حقوق داشته باشد یا حقوق همسرش را بگیرد، سهم فرد از آن پرداخت خواهد شد. در صورت فوت والدین نیز دادگاه از اموال ماترک یا سهمالارث والدین، رقم تعیین شده را میپردازد.
فردی که از والدینش نگهداری میکند میتواند وضعیت سهمالارثی که در آن زندگی میکند و سایر وراث در این باره شکوائیه دارند را نیز تعیین تکلیف کرده و حق خودش را از سایر فرزندان بگیرد. چون مراقبت از والدین وظیفه تنها یک فرزند نیست و کلیه فرزندان وظیفه پرداخت نفقه و حمایت مالی و عاطفی از والدین خودشان را دارند.
سخن پایانی
در صورتی که وظیفه نگهداری از والدین تنها به یکی از فرزندان واگذار شده باشد، فردی که این وظیفه را دارد میتواند در جهت رضای خدا از والدینش مراقبت کند، یا اینکه به خاطر انجام امور مربوط به نگهداری از آنها اجرت المثل یا مزد دریافت کند. جهت شناخت نحوه محاسبه اجرت المثل زوجه یا فرزندانی که وظیفه نگهداری از والدین خودشان را دارند با تیم حقوقی دادسو در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
اجرت المثل نگهداری از پدر و مادر چقدر است؟
مبلغ دقیق اجرت المثل نگهداری از والدین بر اساس اموری که فرد انجام داده و طبق نظر کارشناس دادگستری مشخص خواهد شد.
در چه صورتی نیاز به پرداخت اجرت المثل نگهداری از پدر و مادر نیست؟
در صورتی که فرد صرفاً به خاطر نیکوکاری و بدون دریافت مزد این وظیفه را انجام داده باشد، مبلغی به عنوان اجرت المثل برای او در نظر گرفته نخواهد شد.
دادسو چیست؟
دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میکند.
چگونه میتوانم با دادسو در ارتباط باشم؟
شما میتوانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.
چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟
جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار میشود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.