خانه / خانواده (طلاق) / داوری در طلاق چیست؟

داوری در طلاق چیست؟

داوری در طلاق چیست

در شرایطی که یکی از انواع طلاق مطرح شده باشد، دادگاه این قانون را در نظر گرفته که فردی به عنوان داور برای جاری شدن حکم طلاق بین زوجین تعیین شود. این فرد می‌تواند از بین بستگان زن یا مرد انتخاب شود، یا اینکه دادگاه خودش داور طلاق را مشخص کند.

در این مطلب درباره داوری در طلاق و شرایط و مراحل انتخاب آن نکاتی که باید بدانید را ارائه کرده‌ایم. اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در این باره دارید با مشاوران حقوقی دادسو در ارتباط باشید.

داوری در طلاق چیست؟

در صورتی که طلاق توافقی مطرح نباشد و یکی از زوجین برای جدایی اقدام کرده باشند، لازم است که هر کدام از آن‌ها فردی را به عنوان داور برای برقراری صلح و سازش و پیشگیری از جدایی اقدام کند. انتخاب داور در طلاق‌های یک طرفه اجباری است و زوجین نمی‌توانند بدون انتخاب داور مراحل طلاق را با موفقیت پشت سر بگذارند و از هم جدا شوند.

بر اساس ماده 27 قانون خانواده، در تمام نمونه‌های طلاق به جز طلاق توافقی لازم است که زوجین یکی از بستگان خودشان را به عنوان داور طلاق به دادگاه معرفی کنند.

شرایط داور طلاق

اگر قصد دارید پرونده طلاق از طرف زن را برای جدایی مطرح کنید، یا اینکه به عنوان زوج برای جدایی یک طرفه اقدام کرده‌اید و می‌خواهید پرونده طلاق از طرف مرد را به سرانجام برسانید، لازم است که شرایط داوری طلاق را بشناسید.

شرایطی که قانون برای انتخاب داور طلاق در نظر گرفته به صورت زیر است:

  • داور طلاق باید از بین خویشاوندان زن و مرد انتخاب شود. در واقع هر کدام از زوجین باید یکی از خویشاوندان واجد شرایط خودشان را برای داوری طلاق به دادگاه معرفی کنند. در صورت عدم وجود فرد واجد شرایط در بین خویشاوندان زوجین یا عدم انتخاب داور توسط آن‌ها، دادگاه خودش داور طلاق را انتخاب می‌کند.
  • داور طلاق باید حداقل 30 سال سن داشته باشد.
  • داور انتخابی باید با مسائل شرعی، اجتماعی و خانوادگی آشنایی داشته باشد.
  • داور طلاق باید از بین خویشاوندان متأهل، افرادی که جدا شده‌اند یا فردی که همسرش فوت شده انتخاب شود و کسانی که مجرد هستند نمی‌توانند به عنوان داور انتخاب شوند.

مراحل داوری طلاق

 با توجه به اینکه یکی از مراحل طلاق انتخاب داور است، برای انتخاب داور لازم است که قدم‌های زیر را انجام دهید.

  • ثبت درخواست طلاق از طریق سامانه ثنا و دریافت ابلاغ حضور در دادگاه
  • سعی قاضی برای برقراری سازش و صلح بین زوجین و منصرف کردن آن‌ها از طلاق
  • ارجاع به داوری طلاق در صورت عدم انصراف از طلاق
  • انتخاب داوران طلاق و پرداخت هزینه داوری
  • تشکیل جلسات متعدد بین زوجین برای برقراری سازش بین آن‌ها و اعلام نتیجه داور به دادگاه در مدت تعیین شده
  • بررسی رأی داوران برای پرهیز از جدایی زوجین یا تأیید عدم سازش آن‌ها
  • تصمیم‌گیری نهایی درباره طلاق توسط قاضی پرونده
  • صدور حکم طلاق در صورت تأیید شرایط جدایی زوجین
در این اپیزود، تمامی سوالات احتمالی شما در زمینه طلاق توافقی و حق طلاق پاسخ داده شده است.

هزینه داوری در طلاق

با توجه به اینکه داور برای حل اختلاف زوجین زمان صرف می‌کند، طبق ماده 15 آیین‌نامه اجرای قانون حمایت خانواده شخصی که به عنوان داور تعیین شده می‌تواند مبلغی را به عنوان حق‌الزحمه داوری طلاق دریافت کند.

مبلغی که در حال حاضر به عنوان هزینه داوری در طلاق در نظر گرفته شده برابر 100 هزار تومان است و زوجین موظف هستند که به صورت مشترک این مبلغ را بپردازند.

اگر یکی از طرفین توانایی مالی پرداخت هزینه داور را نداشته باشد دادگاه او را از پرداخت هزینه معاف می‌کند. در این شرایط ممکن است طرف مقابل ملزم به پرداخت کل هزینه داوری در طلاق شود.

مدت زمان داوری طلاق

طبق آیین دادرسی مدت زمان مشخصی برای انتخاب داوران توسط زوجین و اعلام رأی داوری طلاق به دادگاه در نظر گرفته می‌شود. طبق آنچه برای انواع طلاق یک طرفه زن و مرد در نظر گرفته شده، زوجین پس از ابلاغ قرار ارجاع به داوری یک هفته فرصت دارند تا داوران انتخابی خودشان را به دادگاه معرفی کنند.

زمان ارجاع به داوری

در پرونده‌های طلاق یک طرفه قاضی سعی می‌کند که به دعوا و اختلاف میان زوجین رسیدگی کرده و آن‌ها از طلاق منصرف کند؛ اما همیشه نظر و مداخله قاضی برای برقراری صلح بین زوجین کارآمد نیست. در شرایطی که قاضی نتواند زن و مرد را از جدایی منصرف کند، زوجین به داور طلاق ارجاع داده می‌شوند.

نمونه متن نظر داوری طلاق

ریاست محترم شعبه…….. مجتمع شماره …….. دادگاه خانواده

با سلام و احترام؛

در رابطه با پرونده شماره …….. ارجاع شده از سوی آن شعبه با موضوعیت دعوای زوجین، با مشخصات آقای ……. و خانم …….. با خواسته طلاق و ارجاع درخواست داوری، به ……. و……. پس از انجام امر داوری، نظریه خود را به شرح ذیل، به استحضار می‌رساند:

نظریه داور

با توجه به آیه 35 سوره مبارکه نساء و به قصد قربت، مطابق دستور ریاست محترم، در جلسات متعدد، سعی بر سازش و حل اختلاف طرفین کردیم؛ اما از آنجا که زوجین، اصرار بر طلاق و جدایی داشته و حاضر به اصلاح و سازش نشدند، لذا، با رعایت انصاف و عدالت، نظر به عدم امکان ادامه زندگی و صدور حکم طلاق داشته و صدور هرگونه دستور و اقدام مقتضی از دادگاه مورد استدعاست.

جمع بندی

نحوه انتخاب داوران طلاق وظایف داور طلاق را در این مطلب دادسو مورد بررسی قرار دادیم. زوج‌هایی که برای جدایی و طلاق اقدام می‌کنند لازم است که یک نفر را از خویشاوندان خودشان به عنوان داور انتخاب کنند. داور طلاق سعی می‌کند که با تشکیل جلسات مشاوره بین زوجین صلح برقرار کند. سپس داور باید نظر خودش را با قاضی پرونده در میان بگذارد.

اگر قاضی تشخیص دهد که زوجین با هم سازش کرده‌اند پرونده را مختومه اعلام می‌کند، در غیر این صورت زمان بیشتری برای رسیدگی بیشتر توسط قاضی مشخص خواهد شد.

سوالات متداول

اگر یکی از زوجین داور معرفی نکند چه می‌شود؟

در صورتی که زوجین فردی را به عنوان داور طلاق معرفی نکنند، دادگاه خودش داور طلاق را مشخص خواهد کرد؛ اما باید هزینه داور توسط فرد مورد نظر پرداخت شود.

آیا داوری طلاق الزامی است؟

اگر طلاق یک طرفه مطرح شده باید زوجین فردی را به عنوان داور طلاق معرفی کنند.

نقش داور در طلاق چیست؟

داور طلاق با هدف ارائه مشاوره به زوجین و برقراری سازش بین آن‌ها برای پیشگیری از طلاق و جدایی از روی احساسات، عصبانیت و… انتخاب می‌شود.

دادسو چیست؟

دادسو یک موسسه حقوقی است که تمامی مجوزهای لازم را از کانون وکلای دادگستری مرکز، قوه قضاییه و اداره ثبت اسناد اخذ کرده است. دادسو کلیه خدمات حقوقی، وکالتی و کنسولی را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌کند.

چگونه می‌توانم با دادسو در ارتباط باشم؟

شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.شما می‌توانید از طریق واتساپ، تلگرام و یا تماس با شماره ۰۲۱۹۱۰۷۹۱۰۳ با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید. همکاران ما با حوصله پاسخگوی شما هستند.

چگونه می توانم با وکلای دادسو جلسه داشته باشم؟

جلسات مشاوره وکلای دادسو به دو صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود. برای برگزاری جلسه با وکلای دادسو با کارشناسان حقوقی دادسو در ارتباط باشید تا برای شما وقت ملاقات تنظیم کنند.

طلاق آخرین راه حل برای حل مشکلات زندگی مشترک است. لطفا قبل از اینکه به صورت جدی به طلاق فکر کنید با مشاور خانواده مشورت نمایید. در صورتی که تصمیم شما قطعی است، همکاران ما در دادسو راهنماییتان می کنند.

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در تلگرام دنبال کنید

برای اطلاع از آخرین اخبار دادسو را در اینستاگرام دنبال کنید

مطالب پیشنهادی

تحریریه دادسو

این مقاله توسط تیم تحریریه دادسو گردآوری، تنظیم و تحریر شده است.
اعضای تحریریه در جهت افزایش آگاهی و اطلاعات کاربران سایت، همه روزه مقالات کاربردی در حوزه فعالیت‌های دادسو منتشر و بروز رسانی می نمایند. لازم به ذکر است که این مقالات هیچ وقت جای مشاوره با وکیل متخصص را نخواهد گرفت. در صورت تمایل برای مشاوره با وکیل با دادسو در ارتباط باشید.

2 پاسخ
  1. برادر زن من با دخالتهاش عاملِ از هم پاشیدگی و ترک زندگی همسرم است . حالا این آدم میشه داور طلاق؟ معلومه به نفع خواهرش نظر میده ‌.

    1. لعنت بر پدر و مادر مسببان از هم پاشیدگی زندگی‌ها
      کسانیکه داماد را قلک یا حساب بانکب خود میپندارند
      داماد را پله‌ای برای بالا رفتن و رسیدن به مقاصدشان
      بی ریشه‌های بی‌بته ای ارزششان زباله‌دان تاریخ است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *